4. 12. 2016

Zomrel Radim Hladík


Zomrel Radim Hladík




Vo veku 69 rokov zomrel dnes ráno gitarista Radim Hladík, ktorý okrem iného stál pri zrode legendárnej kapely Blue Effect. Serveru Novinky.cz to povedala jeho manželka. ČTK informáciu potvrdil súčasný spevák Blue Effectu Honza Křížek. Hladík podľahol následkom fibrózy pľúc, s ktorou bojoval niekoľko rokov. Sedemdesiatiny by oslávil 13. decembra.
V pätnástich rokoch hral na gitaru v skupine Komety. Od roku 1964 vystupoval profesionálne v klube Olympik. Bol členom legendárnej beatovej skupiny The Matadors. Od druhej polovice 60. rokov 20. storočia je považovaný za jedného z najlepších českých gitaristov. Bol ocenený ako najlepší gitarista a beatová osobnosť rocku. Publikum udivoval rôznymi javiskovými trikmi (hranie s gitarou za krkom) a technickými vymoženosťami (ako prvý v Česku (resp. Československu) používal booster, spätnú väzbu alebo kvákadlo).

V roku 1968 stál pri vzniku skupiny Blue Effect. Potom, čo skupinu opustil Vladimír Mišík, sa stal vedúcou osobnosťou skupiny. Od samého začiatku sa Radim Hladík presadzoval ako výrazný autor.

Radim Hladík sa presadzoval aj v iných žánroch. Za zmienku určite stojí jeho spolupráca so slovenskou hudobnou scénou (Marián Varga, Pavol Hammel alebo Fedor Frešo). V roku 1979 nahral spoločne s bubeníkom Vlado Čechom skladbu klávesistu a speváka Blue Effectu Leška Semelku "Šaty z šatiek", ktorá sa stala víťaznou piesňou Bratislavskej lýry.

V 80. rokoch spolupracoval so spevákom a gitaristom Oldřichom Kellnerom a klávesistom Ľubošom Mando.

Radim Hladík sa venoval aj folkovej hudbe. Bola to najmä spoločné vystúpenia s Jaroslavom Hutka, ktorého sprevádzal na klasickú španielsku gitaru. Spolupracoval tiež s Dagmar Andrtovou-Voňková.

Zdroj: ČTK a Wiki