13. 2. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V pripravovaných nových častiach seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007) sa predstaví aj Jared Padalecki. Tridsaťtriročný Američan stvárnil v prvej až piatej sezóne pôvodnej série Deana Forestera, priateľa hlavnej hrdinky Rory Gilmore. Rodák zo San Antonia v Texase je už tretím jej priateľom, ktorý sa objaví aj v nových epizódach.
Okrem neho potvrdil účasť na projekte aj David Sutcliffe, ktorý si opäť zahrá jej otca, Christophera Haydena. Padalecki a 46-ročný Sutcliffe sa tak stali ďalšími dvoma členmi skupiny pôvodných protagonistov, ktorí sa predstavia aj v nových častiach.
V pokračovaní príbehu z fiktívneho mestečka Stars Hollow si opäť zahrajú pôvodné hlavné predstaviteľky Lauren Graham (Lorelai Gilmore) a Alexis Bledel (Rory Gilmore). Svoje úlohy si zopakujú aj Scott Patterson (Luke Danes), Kelly Bishop (Emily Gilmore), Keiko Agena (Lane Kim), Sean Gunn (Kirk Gleason), Milo Ventimiglia (Jess Mariano), Matt Czuchry (Logan Huntzberger), Liza Weil (Paris Geller) a Yanic Truesdale (Michel Gerard).
Štyri nové 90-minútové časti vzniknú pre spoločnosť Netflix pod režisérskou taktovkou americkej filmárky Amy Sherman-Palladino. Pôvodná tvorkyňa seriálu bude spolupracovať so svojím manželom, producentom Danielom Palladinom. Oficiálny názov novinky zatiaľ nie je známy. Seriál Ženy z rodu Gilmorovcov priniesol príbeh slobodnej matky Lorelai a jej dospievajúcej dcéry Rory. Lauren Graham si za výkon v seriáli vyslúžila v roku 2002 nomináciu na Zlatý glóbus.
Jared Padalecki je známy najmä zo seriálu Hrozba z temnoty (2005), v ktorom stvárňuje Sama Winchestra. Okrem toho si ho diváci a diváčky môžu pamätať aj zo snímok ako Let Fénixa (2004), Múzeum voskových figurín (2005), Krutá hra (2005), či Piatok trinásteho (2009). Je ženatý s herečkou Genevieve Cortese, s ktorou sa spoznal počas nakrúcania spomínaného seriálu Hrozba z temnoty.




Pôvodné herecké obsadenie pripravovaných nových častí seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007) doplnia aj Vanessa Marano a Danny Strong.
Dvadsaťtriročná rodáčka z Los Angeles sa v šou objavovala od šiestej sezóny ako April Nardini, dcéra Lukea Danesa. V súčasnosti účinkuje rodinnom seriáli Switched at Birth (2011). Dvojnásobný držiteľ ocenenia Primetime Emmy stvárňoval od štvrtej série Doyla McMastera, šéfredaktora školských novín Yale Daily News, v ktorých pôsobili aj hlavná hrdinka Rory Gilmore a jej spolužiačka Paris Geller. Práve s druhou menovanou tvorila jeho postava v príbehu pár. Strong sa predstavil tiež v seriáloch Buffy, premožiteľka upírov (1996 - 2003) či Mad Men (2010 - 2013) a zahral si vo filme Snehulienka to má v paži (2007). Pôsobí aj ako úspešný producent a scenárista.
K obsadeniu sa pridá aj 40-ročná muzikálová herečka Sutton Foster, známa napríklad vďaka komediálnemu seriálu Bunheads (2012 - 2013), ktorý vznikol pod taktovkou pôvodnej tvorkyne Žien z rodu Gilmorovcov Amy Sherman-Palladino. Akú postavu stvárni, zatiaľ tvorcovia neprezradili.
V pokračovaní príbehu z fiktívneho mestečka Stars Hollow si opäť zahrajú pôvodné hlavné predstaviteľky Lauren Graham (Lorelai Gilmore) a Alexis Bledel (Rory Gilmore). Svoje úlohy si zopakujú aj Scott Patterson (Luke Danes), Kelly Bishop (Emily Gilmore), Keiko Agena (Lane Kim), Sean Gunn (Kirk Gleason), Milo Ventimiglia (Jess Mariano), Matt Czuchry (Logan Huntzberger), Liza Weil (Paris Geller), Yanic Truesdale (Michel Gerard), David Sutcliffe (Christopher Hayden) a Jared Padalecki (Dean Foster).
Štyri nové 90-minútové časti vzniknú pre spoločnosť Netflix pod režisérskou taktovkou spomínanej americkej filmárky Amy Sherman-Palladino. Na tvorbe bude spolupracovať so svojím manželom, producentom Danielom Palladinom. Oficiálny názov novinky zatiaľ nie je známy. Seriál Ženy z rodu Gilmorovcov priniesol príbeh slobodnej matky Lorelai a jej dospievajúcej dcéry Rory. Lauren Graham si v roku 2002 za výkon v seriáli vyslúžila nomináciu na Zlatý glóbus. 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Britské noviny The Independent a ich nedeľňajšie vydanie The Independent on Sunday prestanú v marci vychádzať v tlačenej verzii. Oznámili to dnes ich majitelia, spoločnosť ESI Media.
Oboje noviny budú naďalej vychádzať iba v digitálnej verzii. Denník The Independent, ktorý vychádza od roku 1986, sa stane "prvým titulom národných novín, ktorý bude mať výlučne digitálnu budúcnosť," citovala ESI Media tlačová agentúra DPA.
Nedeľník The Independent on Sunday bude iba online od 20. marca a The Independent od 26. marca, oznámila tlačová agentúra Press Association.
"Nedá sa opísať, ako som pyšný na najoddanejší, najšikovnejší, najpracovitejší a najstatočnejší redakčný tím v histórii Fleet Street," napísal na Twitteri šéfredaktor Amol Rajan.
Spomínané noviny patria do skupiny, ktorú vlastnia Alexandr a Jevgenij Lebedevovci.

Copyright © TASR 2016




Vrchu Kriváňa postavíme stráž

Vrchu Kriváňa postavíme stráž



VOLBY 2016

VOLBY 2016

Vysielanie predvolebných diskusií a politickej reklamy sa môže začať v sobotu 13. februára. Vyplýva to z novej volebnej legislatívy, konkrétne zákona o volebnej kampani. Samotná kampaň sa po novom začala dňom zverejnenia vyhlásenia volieb v Zbierke zákonov SR, čo bolo 12. novembra 2015, teda v ten istý deň ako termín konania volieb - 5. marec 2016, oznámil predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Nový zákon o volebnej kampani určuje aj podmienky pre vysielanie politickej reklamy a predvolebných diskusii. Obdobie, počas ktorého sa môžu vysielať, je od 13. februára (od 00:00) do 2. marca (do 23:59), vyplýva to z komentára k zákonnej úprave vysielania v čase volieb do NR SR zverejnenom na webstránke Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) http://www.rvr.sk.
Na vysielanie politickej reklamy vo verejnoprávnom RTVS majú kandidujúce strany a hnutia právny nárok podľa zákona. Vysielatelia s licenciou sa môžu sami rozhodnúť, či pre politickú reklamu vyhradia vysielací čas a diskusie špeciálne k voľbám môžu vysielať, ak ich projekt schválila RVR. "Každý vysielateľ však musí dodržať maximálne povolené množstvo politickej reklamy aj pravidlá o proporčnom rozdelení času vyhradenom na jej vysielanie medzi jednotlivé subjekty. Zodpovednosť za obsah politickej reklamy nesú kandidujúce strany a hnutia," upozornil dnes v zverejnenej tlačovej správe k štartu vysielania politickej reklamy predseda RVR Miloš Mistrík. Licenčná rada pripravila počas vysielania politickej reklamy, ale aj vo volebný deň, špeciálny monitoring. Rada bude monitorovať spolu 12 televíznych a osem rozhlasových spravodajských a publicistických relácií verejnoprávneho RTVS aj komerčných vysielateľov. Okrem pravidelne vysielaných programov sú medzi nimi aj špeciálne predvolebné diskusie, ktorých vysielanie rada schválila. Rada sleduje spravodajské a publicistické relácie rádií a televízií a reaguje aj na podnety a sťažnosti. Ak uzná, že vysielateľ porušil zákon, môže ho upozorniť alebo aj pokutovať. RVR zároveň v komentári k zákonnej úprave vysielania v čase volieb do NR SR upozorňuje, že "pre RTVS aj pre vysielateľov s licenciou je vysielanie akýchkoľvek iných programov ako diskusných programov, spravodajských relácií, publicistických relácií a politickej reklamy, ktoré by mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidujúcej politickej strany, alebo kandidujúcej koalície politických strán, počas kampane zakázané. Uvedený zákaz sa vzťahuje na všetky iné relácie, v ktorých existuje možnosť, že by akýmkoľvek spôsobom mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidujúcej politickej strany alebo koalície". Podrobný komentár rady k zákonnej úprave vysielania počas kampane a volieb je zverejnený na jej webstránke http://www.rvr.sk.
Tradične 48 hodín pred voľbami a v deň volieb, až do skončenia hlasovania, platí volebné moratóriu. Pred parlamentnými voľbami to bude od 3. do 5. marca do skončenia hlasovania. Už 14 dní pred konaním volieb a rovnako aj v deň ich konania, teda od 20. februára (od 00:00) do 5. marca vrátane je zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Zákon o volebnej kampani určuje, že zverejňovať informácie o kandidujúcich politických stranách a koalíciách politických strán "v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom vysielaní, v televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických publikáciách, neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve je 48 hodín pred začiatkom volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania zakázané", pričom sa to nevzťahuje na vysielanie prostredníctvom internetu.
Náklady na politickú reklamu platia kandidujúce politické subjekty. Nový zákon o volebnej kampani určil politickým stranám a hnutiam limit na kampaň k voľbám do Národnej rady SR tri milióny eur vrátane DPH. Prostriedky na kampaň musia viesť na osobitnom účte.
Popri vysielaní venovanom voľbám sa verejnosť najčastejšie s kampaňou stretáva na plagátových a bilbordových plochách. Zákon o volebnej kampani sa špeciálne venuje i umiestňovaniu volebných plagátov. Tie sa môžu vyvesovať tam, kde to určia obce (v Bratislave a Košiciach mestské časti) všeobecne záväzným nariadením. V ňom obec určí miesta a podmienky na umiestňovanie volebných plagátov na verejných priestranstvách počas volebnej kampane. Vyhradená plocha musí zodpovedať zásadám rovnosti kandidujúcich subjektov.
Porušenie jednotlivých pravidiel vedenie kampane i vysielania politickej reklamy sa pokutuje. Zákon medzi iným za priestupky považuje aj dary alebo finančnej odmeny za hlasovací lístok, ktorý volič nevloží do volebnej schránky. Pokuty za porušenie jednotlivých častí zákona o volebnej kampani môže udeľovať podľa konkrétneho prípadu Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo kultúry SR a tiež RVR, a to v prípade porušenia pravidiel vysielania politickej reklamy sa sankcionuje podľa zákona o vysielaní a retransmisii.
Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. O priazeň približne 4,4 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

12. 2. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Rozhlas a televízia Slovenska a EIBNER PRODUCTION s.r.o. uzatvorili zmluvu o spolupráci zmluvných strán pri výrobe audiovizuálnych diel s pracovným názvom: „Čo ja viem“ v rozsahu 12 častí.
Zmluvné strany sa dohodli, že objednávateľ zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 12 častí AVD vrátane práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve cenu 441.504,00 € bez DPH.
Cena za 1 časť AVD je 36.792,00 bez DPH.



 

SVETOVÝ DEŇ ROZHLASU

SVETOVÝ DEŇ ROZHLASU

Rozhlas je kľúčové masmédium v urgentných situáciách a katastrofách. Taká je v roku 2016 téma Svetového dňa rozhlasu, ktorý pripadá na 13. februára.
Záplavy, erupcie sopiek, zemetrasenia, nehody na jadrových zariadeniach - podľa správy o katastrofách vo svete, ktorú uverejnila Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca za rok 2015, je súčasný svet čoraz častejšie vystavený rastúcemu počtu katastrof. Tie postihujú čoraz viac ľudí.
Rozhlas v situáciách nasledujúcich po katastrofe, ale aj v situáciách pred vznikom katastrofy, prejavil svoju užitočnosť a pružnosť. Tento prostriedok masovej informácie - dostupný, ponúkajúci široké pokrytie a kontakt v reálnom čase s možnosťou dať hlas ľuďom z miesta katastrofy - zohráva centrálnu úlohu v oblasti prevencie a zmenšovania rizík vzniku katastrof, uvádza Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) na svojej webovej stránke.
Približne sto podujatí na miestnej úrovni je pripravených pri príležitosti Svetového dňa rozhlasu mimo sídla UNESCO a jej partnerov.
Pôvodný program 13. februára pripravia rozhlasové stanice Radio France Internationale (RFI) vo francúzštine, stanica MCD v arabčine a španielska stanica Cadena Ser v španielčine na webovej stránke worldradioday.org. Podľa UNESCO je pripravené aj vysielanie RFI v ruštine, angličtine a čínštine.
Svetový deň rozhlasu sa prvýkrát slávil v roku 2012. Vyhlásili ho delegáti na 36. zasadnutí Generálnej konferencie UNESCO 3. novembra 2011. Dátum 13. február zvolili v spojitosti so založením Rozhlasu OSN v roku 1946. Návrh na vyhlásenie Svetového dňa rozhlasu predložila delegácia Španielskeho kráľovstva.
Cieľom Svetového dňa rozhlasu je upozorniť verejnosť i ďalšie médiá na význam rozhlasu. K ďalším cieľom tohto dňa patrí zlepšenie medzinárodnej spolupráce medzi rozhlasmi a povzbudenie všetkých, čo môžu prispieť k ľahšiemu prístupu k rozhlasu i vytváraniu staníc, aby tak postupovali. Zároveň má 13. február upozorniť verejnosť na jedinečné hodnoty rozhlasu, ktorý je schopný poskytnúť služby najširšiemu okruhu ľudí. Navyše v súčasnosti rozhlas zažíva prudký technologický vývoj.Zdroje: www.unesco.org, www.worldradioday.org, www.diamundialradio.org, www.un.org

Copyright © TASR 2016

RVR NEWS

RVR NEWS

Dodržiavanie pravidiel vysielania televízií a rádií počas predvolebnej kampane začne v sobotu 13. februára monitorovať Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Licenčná rada spustí trojtýždňový monitoring v deň začiatku vysielania politickej reklamy v elektronických médiách. Samotná kampaň sa podľa novej volebnej legislatívy začala dňom zverejnenia vyhlásenia volieb v Zbierke zákonov SR, čo bolo 12. novembra 2015, teda v ten istý deň ako termín konania volieb - 5. marec 2016, oznámil predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, rada bude od 13. februára do 5. marca v tradičnom monitoringu sledovať, či vysielatelia dodržujú zákonnú úpravu vysielania v čase predvolebnej kampane a samotných volieb. "Rada bude monitorovať spolu 12 televíznych a osem rozhlasových spravodajských a publicistických relácií verejnoprávneho RTVS aj komerčných vysielateľov. Okrem pravidelne vysielaných programov sú medzi nimi aj špeciálne predvolebné diskusie, ktorých vysielanie musí záujemcom schváliť rada," informovala ďalej Jelčová.
Ako spresnil predseda RVR Miloš Mistrík, rada schválila predložené projekty diskusných relácií trom vysielateľom. "Televízia Markíza má odvysielať päť diskusií s názvom Parlamentné voľby 2016, Rádio Expres štyri relácie Braňo Závodský Naživo - volebný duel a nová televízia IN TV mimoriadne zaradí tri diskusie s názvom IN VOĽBY 2016," cituje tlačová správa predsedu RVR. Projekty Rade predkladajú len komerční vysielatelia. Verejnoprávnej RTVS vyplýva povinnosť odvysielať diskusné programy v rozsahu 10 hodín pre televízne a 10 hodín pre rozhlasové okruhy priamo zo zákona. RTVS už avizovala vysielanie špeciálnych diskusií k voľbám v rozhlase a televízii od 19. februára do 2. marca.
Televízia TA3 avizovala, že do svojho vysielacieho programu nezaradí žiadne špeciálne relácie k parlamentným voľbám. "Najväčšia politická diskusia sa odohrá v relácii V politike, ktorú bude TA3 vysielať z historickej budovy Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave v nedeľu 28. februára. V prvej časti sa stretnú predstavitelia strany Smer-SD, Most-Híd, KDH, strany Sieť a SNS. Následne sa uskutoční diskusia predstaviteľov strán, ktoré sú v prieskumoch verejnej mienky na ďalších pozíciách," informovala SITA spravodajská televízia. Ako pre SITA doplnila hovorkyňa RVR, relácia V politike televízie TA3 je medzi dvadsiatimi reláciami, ktoré bude rada v rámci monitoringu predvolebného vysielania sledovať. V tomto prípade však TA3 nemusela licenčnej rade predložiť projekt predvolebného vysielania. Platí totiž, že "pokiaľ vysielatelia predvolebné diskusie realizujú v rámci bežne vysielaných programov, pričom nezmenia ich formát, dĺžku, frekvenciu vysielania a podobne a ich vysielaním nedochádza k zmene vysielacej štruktúry, v zmysle zákona RVR nemusia predkladať projekt diskusnej relácie," doplnila hovorkyňa rady.
Licenčná rada pripomína, že nový zákon o volebnej kampani určuje aj podmienky pre vysielanie politickej reklamy. Obdobie, počas ktorého sa môže vysielať, plynie pre tohtoročné parlamentné voľby od 13. februára do 2. marca. Od 3. do 5. marca, teda 48 hodín pred dňom konania volieb a počas nich, platí volebné moratórium, keď je zakázané viesť volebnú kampaň. Už 14 dní pred konaním volieb a rovnako aj v deň ich konania, teda od 20. februára do 5. marca je zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Na vysielanie politickej reklamy vo vysielaní v RTVS majú kandidujúce strany a hnutia právny nárok. Vysielatelia s licenciou sa môžu sami rozhodnúť, či pre politickú reklamu vyhradia vysielací čas. "Každý vysielateľ však musí dodržať maximálne povolené množstvo politickej reklamy aj pravidlá o proporčnom rozdelení času vyhradenom na jej vysielanie medzi jednotlivé subjekty. Zodpovednosť za obsah politickej reklamy nesú kandidujúce strany a hnutia," doplnil predseda RVR Miloš Mistrík. Náklady na politickú reklamu platia kandidujúce politické subjekty. Nový zákon o volebnej kampani určil politickým stranám a hnutiam limit na kampaň k voľbám do Národnej rady SR tri milióny eur vrátane DPH. Prostriedky na kampaň musia viesť na osobitnom účte.
Rada upozorňuje, že popri volebnom monitoringu sleduje dodržiavanie zákona o vysielaní a retransmisii. "Rada venuje v období kampane a konania volieb zvýšenú pozornosť aj ustanoveniam o všestrannosti informácií, pluralite názorov, objektivite a nestrannosti vysielaného obsahu. Popri plánovanom monitoringu vybraných relácií bude rada vysielanie monitorovať aj na základe prípadných sťažností," dodáva sa v tlačovej správe RVR. Podrobný komentár rady k zákonnej úprave vysielania počas kampane a volieb je zverejnený na jej webstránke http://www.rvr.sk.
Voľby do NR SR sa riadia novou volebnou legislatívou, zákonom o podmienkach výkonu volebného práva a zákonom o volebnej kampani. Voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr. O priazeň približne 4,4 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

           VÝROKY TÝŽDŇA


„Čo potrebujete, sa nudíte? Určite sa nestretneme, keď budem ja mať chuť, tak sa stretnem a polámem vám nosy.“
Majiteľ autobazáru v Púchove redaktorovi Nového času

"Tak ja sa hrávam s rôznymi vecami... a niekedy aj sám so sebou."
Patrik Švajda

„Učitelia, k lopate! Sestričky majú nalakovane nechty, každý v inej farbe. Že sa jej pacienti zľaknú. Že sa nehambíte"
Štefan Kuffa

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Predstavitelia British Broadcasting Corporation (BBC) dnes oznámili mená ďalších členov nového moderátorského tímu relácie Top Gear. Nemecká pretekárka Sabine Schmitz, motoristickí novinári Chris Harris a Rory Reid a bývalý majiteľ jedného z tímov F1 Eddie Jordan sa pridajú k už skôr ohláseným Chrisovi Evansovi a hercovi Mattovi LeBlancovi. Ako uviedli zástupcovia BBC, ide o kompletnú zostavu, ktorej nové epizódy začnú vysielať už v máji na stanici BBC Two.
Hlavným moderátorom sa stal 49-ročný Evans, ktorý tak nahradí Jeremyho Clarksona. Ten vlani v marci prišiel o miesto po tom, ako napadol jedného z producentov programu Oisina Tymona. V nových sériách sa preto neobjavia ani predošlí spolumoderátori Richard Hammond a James May, ktorí sa pre incident rozhodli nepredĺžiť kontrakty.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Americký miliardár Donald Trump a televízna spoločnosť Univision dnes oznámili, že vyriešili súdnu žalobu, ktorú republikánsky prezidentský kandidát podal za to, že spoločnosť vlani v lete neodvysielala súťaže krásy Miss Universe a Miss USA.
Trumpovi v tom čase obe súťaže patrili, ale odvtedy ich predal, uviedla tlačová agentúra AP.
Univision zrušila plány na televízne vysielanie súťaží po Trumpových výrokoch o Mexičanoch, ktoré vyslovil pri oznamovaní svojej prezidentskej kandidatúry. Newyorský developer dal totiž sľub, že postaví múr na južnej hranici USA s Mexikom, lebo podľa neho Mexičania ilegálne poslali do Spojených štátov niektorých zločincov.
Univision vysielajúca v španielčine následne vyhlásila, že Trump svojimi výrokmi "urazil milióny" ľudí. Trump vrátil úder a podal žalobu, v ktorej žiadal odškodné 500 miliónov dolárov a argumentoval, že televízna spoločnosť neoprávnene porušila zmluvu.
Trump dnes oznámil, že obe strany priateľsky vyriešili svoje názorové spory. Ani jedna strana však neposkytla podrobnosti o urovnaní žaloby.
Realitný magnát tiež vyhlásil, že prezidenta a generálneho riaditeľa spoločnosti Univision Randyho Falca pozná už dve desaťročia. "Som rád, že sme dokázali prekonať tieto názorové spory," dodal.

Copyright © TASR 2016

11. 2. 2016

Reakcia SZU na článok uverejnený v týždenníku PLUS 7 dní

Reakcia SZU na článok uverejnený 

v týždenníku PLUS 7 dní


Dňa 11.2.2016 bol v týždenníku PLUS 7 dní, číslo 6/2016, na strane 71 , v rubrike „V tieni paragrafov“ uverejnený článok s názvom „Čierne duše“, ktorým bolo poškodené dobré meno Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) v Bratislave ako štátnej vysokej školy, ktorá je vzdelávacou inštitúciou zdravotníckych pracovníkov a študentov s dlhoročnou tradíciou. Autorom článku je pani redaktorka Vanda Felšöci Rusnáková. Redaktorka, odvolávajúc sa na nemenovaný zdroj informácií, v článku uviedla závažné obvinenia a nepravdivé informácie, že na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave mali údajne študovať fiktívni študenti a týmto študentom mali byť vydané diplomy pričom títo študenti mali mať výhody aj z iných študentských benefitov. Ďalej autorka článku klamlivo uviedla, že v súvislosti s uvedeným polícia preveruje podozrenia a predvoláva jednotlivých zamestnancov univerzity, či dokonca mali do priestorov univerzity vtrhnúť špeciálne jednotky a odviesť obvinených zamestnancov v putách. Proti obsahu článku Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave ostro protestuje a je pohoršená obsahom uverejneného článku, plným lží a závažných obvinení, ktoré poškodzujú dobré meno univerzity, čo môže mať aj ďalekosiahle následky do budúcnosti v súvislosti s jej diskreditáciou na Slovensku, ako aj s postavením univerzity v zahraničí. K dnešnému dňu nebol zo strany SZU v Bratislave vydaný žiadny diplom zahraničným študentom tretích krajín, nakoľko najstarší zahraniční študenti tretích krajín študujú len vo 4. ročníku Lekárskej fakulty SZU.
Všetky diplomy, ktoré do dnešného dňa Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave svojim absolventom vydala, boli vydané v súlade s platnými právnymi predpismi SR ako aj platnými právnymi predpismi EÚ. Klamlivá je aj informácia, že univerzita nereagovala na otázky, ktoré jej mal údajne vydavateľ poslať.
Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave pred uverejnením článku nebola nikdy zo strany žiadneho masmédia - ani PLUS 7 dní oslovená alebo požiadaná sa v tejto súvislosti vyjadriť ku skutočnostiam zverejnením v predmetnom článku. Ďalšou nepravdivou informáciou bolo tvrdenie redaktorky o pobočkách univerzity, ktoré sa nachádzajú aj mimo Bratislavy. SZU má sídlo na Limbovej 12 v Bratislave, vrátane jej 3 fakúlt: Lekárska fakulta, Fakulta verejného zdravotníctva, Fakulta ošetrovateľstva a zdravotníckych odborných štúdií. Fakulta zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici je súčasťou univerzity a nie je jej pobočkou.
Na základe vyššie uvedených skutočností žiadame vydavateľa, v prípade ak bol dotknutý článok zverejnený aj na internetovej stránke www.pluska.sk, o jeho okamžité stiahnutie z webovej stránky vydavateľa a zároveň žiadame vydavateľa o ospravedlnenie sa Slovenskej zdravotníckej univerzite v Bratislave vrátane jej štatutárovi - prof. MUDr. Petrovi Šimkovi, CSc., rektorovi univerzity za uverejnenie tohto článku obsahujúceho závažné obvinenia a klamlivé informácie, ktoré poškodili dobré meno a povesť univerzity. Ospravedlnenie žiadame zverejniť bezodkladne buď v printovej podobe alebo na jeho webovej stránke. V prípade ak vydavateľ nezaujme bezodkladné stanovisko budeme nútení zvážiť resp. podniknúť v tejto záležitosti právne kroky.

Prof. MUDr. Peter Šimko, Csc., rektor

TA3 NEWS

TA3 NEWS

Televízia TA3 sa aj v predvolebnom období zaujíma o aktuálne kauzy a prináša všetky dôležité informácie, čím k svojim obrazovkám priťahuje stále viac divákov.
V stredu si TA3 pozrelo 1 milión 62 tisíc divákov. Televízia dosiahla denný share (12+ a hostia) 3,2%.
Mimoriadnu sledovanosť TA3 priniesla TB Igora Matoviča (OĽaNO), ktorá bola jednotkou na trhu (rating 86 tis., share 13,9%, share VŠ vzdelaní 21,8%, share manažéri s VŠ vzdelaním 40,8%).
Výbornú sledovanosť zaznamenala aj relácia Téma dňa, ktorú videlo 318 tisíc divákov (rating 105 tis., share 4,7% a share manažéri s VŠ vzdelaním 8,3%).
TB Igora Matoviča (OĽaNO) bola v stredu aj najčítanejším a najpozeranejším článkom na webe TA3.

+ Poznámka: Uvedené čísla pochádzajú z elektronického merania televízií formou peoplemetrov (zdroj: PMT/TNS.sk)


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Internetová spoločnosť Twitter oznámila za 4. kvartál minulého roka stratu vyše 90 miliónov USD. To je podstatne menej než v období pred rokom, k čomu prispel rast tržieb takmer o polovicu. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Strata Twitteru dosiahla vo 4. štvrťroku minulého roka 90,2 milióna USD (80,13 milióna eur), čo na akciu predstavuje 0,13 USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka zaznamenal Twitter stratu 125,4 milióna USD (0,20 USD/akcia). Spoločnosť uviedla, že počet aktívnych používateľov jej služieb dosiahol za mesiac 320 miliónov, čo je rovnaký počet ako v predchádzajúcom kvartáli. Analytici počítali s rastom počtu aktívnych používateľov služieb Twitteru na 325 miliónov.
Upravený zisk dosiahol 114,6 milióna USD, čo na akciu predstavuje 0,16 USD. Výsledok je lepší, než predpokladali analytici, ktorí očakávali upravený zisk na úrovni 0,12 USD/akcia.
Tržby vzrástli o 48 % na 710,5 milióna USD, čím Twitter opätovne prekonal očakávania trhov. Analytici očakávali tržby na úrovni 709,94 milióna USD.
Čo sa týka 1. štvrťroka tohto roka Twitter predpokladá, že tržby dosiahnu od 595 miliónov do 610 miliónov USD. Analytici oslovení agentúrou Reuters sú optimistickejší a očakávajú tržby na úrovni 629,25 milióna USD.

Copyright © TASR 2016


Americký herec Milo Ventimiglia si zahrá v pripravovaných nových častiach seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007). Jeho návrat do šou ohlásila spoločnosť Netflix v stredu 10. februára. Tridsaťosemročný rodák z Anaheimu sa v seriáli pravidelne objavoval v druhej a tretej sezóne pôvodnej série ako Jess Mariano, priateľ Rory Gilmore, pričom si zahral aj v pár epizódach štvrtej a šiestej sezóny. Ventimiglia je tak už desiatym potvrdeným pôvodným protagonistom a druhým priateľom hlavnej hrdinky, ktorý sa objaví aj v nových epizódach.
V pokračovaní príbehu z fiktívneho mestečka Stars Hollow, sa opäť predstavia pôvodné hlavné predstaviteľky Lauren Graham (Lorelai Gilmore) a Alexis Bledel (Rory Gilmore). Svoje úlohy si zopakujú aj Scott Patterson (Luke Danes), Kelly Bishop (Emily Gilmore), Keiko Agena (Lane Kim), Sean Gunn (Kirk Gleason), Matt Czuchry (Logan Huntzberger), Liza Weil (Paris Geller) a Yanic Truesdale (Michel Gerard). Štyri nové 90-minútové časti vzniknú pre spoločnosť Netflix pod režisérskou taktovkou americkej filmárky Amy Sherman-Palladino. Pôvodná tvorkyňa seriálu bude spolupracovať so svojím manželom, producentom Danielom Palladinom. Oficiálny názov novinky zatiaľ nie je známy.
Seriál Ženy z rodu Gilmorovcov priniesol príbeh slobodnej matky Lorelai a jej dospievajúcej dcéry Rory. Okrem už spomínaných si v ňom zahrali napríklad aj Jared Padalecki či Melissa McCarthy. Lauren Graham si za výkon v seriáli v roku 2002 vyslúžila nomináciu na Zlatý glóbus.
Milo Ventimiglia je okrem seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov známy aj ako Peter Petrelli zo sci-fi série Hrdinovia (2006 - 2010). Účinkoval tiež v seriáloch Opačné pohlavie (2000), American Dreams (2002 - 2005), The Bedford Diaries (2006) alebo Mob City (2013). V roku 2013 stvárňoval Iana Mitchella v akčnom seriáli Chosen a v roku 2015 sa predstavil v projekte Gotham. Zahral si tiež syna boxera Rockyho Balbou v podaní Sylvestra Stallonea v šiestom filme z legendárnej športovej série s názvom Rocky Balboa (2006). Predstavil sa aj v snímkach ako napríklad Môj otec je šialenec (2012), Grace: Kňažná z Monaka (2014) či Pomstiteľ (2015).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

10. 2. 2016

RTVS NEWS.Atletické európske šampionáty 2016 - 2019 exkluzívne v RTVS

 RTVS NEWS


Václav Mika s majstrov sveta Matejom Tóthom a predsedom SAZ Petrom Korčokom. Foto: TASR.
Atletické európske šampionáty 2016 - 2019 exkluzívne v RTVS


Vďaka čerstvo podpísanej zmluve o spolupráci RTVS a Slovenského atletického zväzu (SAZ) získajú priaznivci športu na Slovensku možnosť v rokoch 2016 - 2019 naživo sledovať najvýznamnejšie atletické európske šampionáty. Špičková európska atletika sa na obrazovky RTVS vracia po kratšej pauze, čo okrem priamych aktérov slávnostného podpisu v bratislavskom sídle zväzu - predsedu SAZ Petra Korčoka a generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku - privítal aj úradujúci majster sveta v chôdzi na 50 km z Pekingu Matej Tóth.
Teší ma, že kráľovná športu sa opäť vracia na obrazovky verejnoprávnej televízie. Myslím si, že na ňu patrí. Z vlastnej skúsenosti viem, že sú to úplne iné emócie, keď diváci môžu úsilie slovenského športovca sledovať počas celej jeho súťaže, resp. môžu s ním prežívať okamihy jeho životných pretekov, ako keď sa o jeho úspechu dozvedia iba z krátkeho športového spravodajstva. Presvedčil som sa o tom predovšetkým pri reakciách mnohých priaznivcov, ktoré som dostal po vlaňajších MS v Pekingu. Mnohí z nich ma ubezpečili, že tie preteky ´išli´ tesne pred cieľom už spolu so mnou," povedal Matej Tóth na margo aktuálne potvrdenej spolupráce.
"Pre priaznivcov slovenského športu máme veľmi pozitívnu správu. Na základe tejto zmluvy budú diváci môcť naživo vidieť ME 2016 a 2018 v atletike, halové ME 2017 a 2019, ME družstiev v rokoch 2016, 2018 a ME v krose 2016, 2017, 2018. Sme radi, že prišlo k tomuto partnerstvu s RTVS, lebo ako organizátor ME 2017 v cezpoľnom behu, ktoré budú v Čilistove pri Šamoríne, sme sa vedeniu Európskej atletiky (EA) zaviazali, že z tohto šampionátu vyrobíme televízny signál pre držiteľa televíznych práv. Vďaka pochopeniu a spolupráci s RTVS tento sľub môžeme aj dodržať." Predseda SAZ Peter Korčok v tejto súvislosti zdôraznil, že možnosť vysielať kontinentálne šampionáty v rokoch 2016 - 2019 doteraz získalo tridsať krajín, čo znamená, že prenosy z Čilistova budú môcť sledovať diváci z 30 krajín, kým prenos z minuloročných ME v krose vo Francúzsku sledovali priaznivci iba z 13 krajín. "Pre nás je to veľká pocta, pretože v tridsiatich krajinách môžu vidieť dianie z európskeho šampionátu, ktorý prvýkrát v histórii bude hostiť Slovensko. Správy o našej krajine sa tak dostanú do celého sveta, čo je pre nás veľmi osožná reklama. Urobíme všetko pre to, aby tá reklama stála za to."
Podľa generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku smelou ambíciu tohto média je stále byť pri úspechoch slovenských športovcov. "Sme radi, že aj vďaka tejto spolupráci a partnerstve so SAZ môžeme plniť misiu národného vysielateľa i výrobcu televízneho signálu. Tento rok sme to zažili počas nedávnych ME v krasokorčuľovaní, zopakujeme si to na pretekoch Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Jasnej a na ME vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši. Verím, že tejto úlohy sa úspešne zhostíme aj počas ME v cezpoľnom behu, ktoré sa uskutočnia na budúci rok v Čilistove pri Śamoríne. Sme radi, že toto podujatie bude v krásnom areáli, ktorý už máme vyskúšaný, už sme si ho stihli zmapovať," povedal na utorňajšom popoludňajšom stretnutí s novinármi generálny riaditeľ RTVS V. Mika.
Šéf RTVS tiež pripomenul, že človekom, ktorý má na svedomí nadviazanie úzkej spolupráce RTVS a SAZ na roky 2016 - 2019, je práve úradujúci majster sveta v chôdzi na 50 km Matej Tóth. Jeho životný úspech totiž mimoriadne zmobilizoval záujem televíznych divákov o atletické dianie nie iba v Európe, ale na celom svete. "Kým európske šampionáty na roky 2016 - 2019 dokážeme zabezpečiť, svetové atletické podujatia v budúcich rokoch sú pre nás zatiaľ najmä z finančných dôvodov nedostupné. Šport je v súčasnosti totiž veľký biznis," zdôraznil Václav Mika.