21. 5. 2016

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Na 24. ročníku Art Film Festu, ktorý sa bude konať od 17. do 25. júna v Košiciach, si návštevníci a návštevníčky budú môcť pozrieť aj mysterióznu drámu Oslnení slnkom (2015) a akčnú krimikomédiu RocknRolla (2008). Snímky budú súčasťou open-air programu v miestnom amfiteátri, kde organizátori počas večerných projekcií predstavia deväť filmov. Okrem spomínaných titulov pripravili vojnovú drámu Predčítač (2008) a psychologický film Všetko, čo mám rád (1992). Jeden večer tiež zasvätia futbalu, keď premietnu priamy prenos futbalového zápasu Slovensko - Anglicko na majstrovstvách Európy a dokumentárny film Ronaldo (2015). Vstupenky na jednotlivé projekcie sú už v predaji.
Taliansko-francúzska snímka Oslnení slnkom uzavrie úvodný festivalový víkend. Príbeh dvoch mužov a dvoch žien, ktorí premenia taliansku dovolenkovú idylu na súboj plný žiarlivosti si záujemcovia budú môcť pozrieť v nedeľu 19. júna. Vo filme, za ktorým stojí režisér taliansky režisér Luca Guadagnino, sa v hlavných úlohách predstavili Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Dakota Johnson a Matthias Schoenaerts.
Krimikomédiu RocknRolla zase uvedú v košickom prírodnom kine v piatok 24. júna. Snímku o londýnskom podsvetí, v ktorom skupina kriminálnikov urobí pre multimiliónový obchod všetko, čo je v ich silách, režíroval Guy Ritchie. V jednej z hlavných úloh sa vo filme predstavil český herec Karel Roden, ktorý si v ten deň prevezme ocenenie Hercova misia. Spolu s ním si v projekte zahrali Gerard Butler, Tom Hardy, Thandie Newton, Tom Wilkinson, Gemma Arterton a Idris Elba.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Alan Young

Zomrel Alan Young

Vo veku 96 rokov zomrel anglicko-kanadsko-americký herec a televízna osobnosť Alan Young. Naposledy vydýchol vo štvrtok 19. mája v Motion Picture & Television Country House and Hospital v Los Angeles. Smutnú správu potvrdila hovorkyňa zariadenia Jamie Larkin. Young, ktorý sa preslávil najmä účinkovaním v seriáli Mister Ed (1958 - 1966), skonal prirodzenou smrťou v kruhu svojich najbližších.
Alan Young sa narodil v roku 19. novembra 1919 v anglickom meste North Shields. Začínal ako rozhlasový moderátor v Kanade, neskôr v Spojených štátoch amerických, kde mal od roku 1944 reláciu The Alan Young Show, ktorú v roku 1950 preniesol aj na televízne obrazovky. Za projekt získal aj cenu Primetime Emmy. Preslávil ho však najmä spomínaný seriál Mister Ed (1958 - 1966), v ktorom stvárnil majiteľa hovoriaceho koňa. Zahral si napríklad vo filmoch Margie (1946), Mr. Belvedere Goes to College (1949), Páni sa ženia s brunetkami (1955), Stroj času (1960) či jeho rovnomennom remakeu z roku 2002. Svoj hlas prepožičal viacerým animovaným postavičkám, z ktorých najznámejší je Strýko Držgroš zo seriálu Káčerovo (1987 - 1990).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

20. 5. 2016

Ekotopfilm-Envirofilm 2016

Ekotopfilm-Envirofilm 2016


Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm 2016, ktorý prebiehal od pondelka (16.5.) v Banskej Bystrici a Bratislave, dnes vrcholí. V bratislavskom Primaciálnom paláci krátko pred poludním odovzdali ceny 22 víťazným filmom festivalu, ktoré určila medzinárodná porota. Medzi ocenenými je aj slovenský film Púštna ruža, ktorej autorom je Michal Rybanský.
Do tohto ročníka festivalu sa prihlásilo viac ako 350 filmov. Medzinárodná porota počas týchto dní zhliadla a vyhodnotila 110 súťažných programov z 25 krajín, ktoré vybrala Výberová komisia festivalu.
Grand Prix - Cena vlády SR patrí filmu z Francúzska s názvom Ľudské telo: Mikroskopické safari. Jeho režisérom je Pierre-Francois Gaudry. Cenu prezidenta SR si odniesol už uvedený film Púštna ruža. "To, že sme ako jediní slovenskí tvorcovia získali túto cenu, je pre nás neskutočná pocta, že si medzinárodná porota vybrala práve nás. Vnímam to s veľkou pokorou a vďakou," skonštatoval pre TASR Rybanský. Jeho film približuje divákom, v akých ťažkých podmienkach púšte sa dá prežiť a ako ľudia, ktorí nemali žiadne vzdelanie, obetovali celý svoj život na vynájdenie spôsobu, ako z mála vody vytvoriť hospodársky využiteľnú pôdu pre zlepšenie žitia jednoduchým ľuďom a farmárom v indickom Radžastane.
"Na Slovensku si ani neuvedomujeme, že máme obrovské zásoby vody a veľmi ňou plytváme. Nedokážeme ešte stále doceniť význam vody. Keďže práve voda bude jedna z najcennejších komodít v budúcnosti, chcel som týmto projektom ukázať, že ľudia, ktorí jej majú nedostatok, si ju vážia viac. My sa to musíme ešte len učiť," priblížil. Po troch zahraničných dokumentoch plánuje Rybanský na budúci rok dokončiť film z prostredia slovenských hôr o tradičných valašských ovciach na Liptove.
"Tento ročník je významný v tom, že sme vybudovali platformu, kde ten filmový festival a súťaž je základ, ale sprievodnými programami a hosťami, ktorých sme dokázali zapojiť, oslovujeme celú spoločnosť," uviedol pre TASR generálny riaditeľ festivalu Peter Lím. Ako podotkol, "magické" zážitky si z tohto ročníka odnáša vďaka hlavnému hosťovi festivalu – primátologičke Jane Goodall. "Stala sa mojou novou starou mamou," povedal s úsmevom Lím.
Význam Ekotopfilm – Envirofilm festivalu ocenil aj minister životného prostredia László Sólymos. Podľa jeho slov je veľmi prínosné, že sa toto podujatie venuje najmä mladým ľuďom. "Je dôležité, aby si deti od svojho ranného veku začali prisvojovať lásku k prírode a k jej ochrane. Chcem, aby sa aj ministerstvo životného prostredia uberalo týmto smerom, preto plánujeme založiť Zelený fond, ktorý bude slúžiť na podporu environmentálneho vzdelávania mladých," skonštatoval počas odovzdávania cien minister s tým, že inšpiráciou pre rezort bude aj práca Jane Goodall.
Dnešný záverečný deň festivalu patrí v hlavnom meste téme zdravého stravovania. V Banskej Bystrici program uzavrie filantrop Peter Káčer. Festival však bude pokračovať od septembra tohto roka do apríla 2017 vo všetkých krajských a vybraných okresných slovenských mestách. "Máme aj partnera v Česku, s ktorým pripravujeme samostatný český festival pre Prahu a pre ďalších 50 českých miest," podotkol Lím.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Mexická herečka a speváčka Sara Ramirez odchádza zo seriálu Klinika Grace (2005), v ktorom stvárňuje lekárku Callie Torres. Rodáčka z Mazatlánu, ktorá sa stala súčasťou projektu v roku 2006, o svojom odchode informovala prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter. "Som veľmi vďačná, že som mohla stráviť ostatných desať rokov s mojou rodinou v Klinike Grace a ABC, ale beriem si trochu vítaného voľna,“ napísala 40-ročná Ramirez.
K jej koncu v seriáli sa na Twitteri vyjadrila aj Shonda Rhimes, ktorá je okrem Kliniky Grace aj autorkou seriálov Private Practice (2007 - 2013) či Škandál (2012). "Sarin výkon ma každý týždeň, tak ako aj milióny divákov, inšpiroval,“ uviedla a dodala, že jej praje všetko dobré počas zaslúženého voľna. O Mexičankinom odchode sa špekulovalo už minulý mesiac, keď v jednom tweete naznačila, že pre lekárku Callie Torres môže byť aktuálna trinásta sezóna posledná.
Seriál Klinika Grace sa odohráva v nemocnici Seattle Grace Mercy West, kde pôsobí jeho hlavná hrdinka a rozprávačka Meredith Grey v podaní Ellen Pompeo. Hlavnými hereckými hviezdami sú okrem Pompeo aj Sandra Oh, Justin Chambers, Chandra Wilson, James Pickens Jr., Kevin McKidd, Jessica Capshaw, Sarah Drew či Jesse Williams. Seriál už opustili Patrick Dempsey, Eric Dane, Chyler Leigh, Kim Raver, Tessa Ferrer, Gaius Charles či Katherine Heigl.
Sara Elena Ramirez sa preslávila účinkovaním v spomínanej Klinike Grace. Okrem toho si zahrala v snímkach ako napríklad Láska cez internet (1998), Star Patrol (2000), Baseball Wives (2002), Spider-Man (2002) či Chicago (2002). V roku 2011 vydala eponymné debutové EP.

Správcovia pozostalosti zosnulej speváčky Whitney Houston zrušili pripravovaný duet jej hologramu s Christinou Aguilerou. Informácie o zrušení predstavenia zverejnili v relácii Entertainment Tonight. Vystúpenie sa malo uskutočniť počas finále aktuálnej sezóny televíznej súťaže The Voice, v ktorej 35-ročná interpretka pôsobí ako porotkyňa.
Pat Houston spravujúci pozostalosť zosnulej hudobníčky poskytol relácii stanovisko, v ktorom ako dôvod zrušenia duetu uviedol nedokonalosť hologramového spracovania. "Hologramy sú nová technológia, ktorá potrebuje čas na to, aby bola perfektná, a my sme presvedčení, že s umelkyňami takého kalibru to musí byť perfektné. Odkaz, ktorý tu Whitney zanechala, a jej oddaní fanúšikovia si zaslúžia dokonalosť. Po bližšom sledovaní predstavenia sme sa rozhodli, že hologram ešte nebol pripravený na vysielanie,“ uviedol a poďakoval sa Aguilere za jej prínos projektu.
Whitney Elizabeth Houston, ktorá si fanúšikov získala hitmi ako I Will Always Love You, Greatest Love Of All, Saving All My Love For You či I Wanna Dance With Somebody (Who Loves Me), našli 11. februára 2012 bez známok života vo vani hotelovej izby v Beverly Hills. Oficiálnou príčinou úmrtia hviezdy filmov Osobný strážca (1992) či Kazateľova žena (1996) bolo utopenie. Cudzie zavinenie vyšetrovatelia vylúčili. Štyridsaťosemročná Houston mala v čase úmrtia v tele aj kokaín, marihuanu a rôzne lieky.

Pokračovanie seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007) ponesie podtitul A Year in the Life. V televíznej relácii The Ellen DeGeneres Show to prezradila Lauren Graham, ktorá v seriáli stvárňuje Lorelai Gilmore. Ako tiež 49-ročná rodáčka z Honolulu prezradila, príbeh každej zo štyroch pripravovaných epizód sa bude odohrávať v inom ročnom období.
V pokračovaní príbehu z fiktívneho mestečka Stars Hollow sa okrem Graham opäť predstaví aj Alexis Bledel (Rory Gilmore). Svoje úlohy si zopakujú aj Melissa McCarthy (Sookie St. James), Scott Patterson (Luke Danes), Kelly Bishop (Emily Gilmore), Keiko Agena (Lane Kim), Sean Gunn (Kirk Gleason), Milo Ventimiglia (Jess Mariano), Matt Czuchry (Logan Huntzberger), Liza Weil (Paris Geller), Yanic Truesdale (Michel Gerard), David Sutcliffe (Christopher Hayden) a Jared Padalecki (Dean Foster). Nové 90-minútové časti vzniknú pre spoločnosť Netflix pod režisérskou taktovkou americkej filmárky Amy Sherman-Palladino. Na tvorbe bude spolupracovať so svojím manželom, producentom Danielom Palladinom. Seriál Ženy z rodu Gilmorovcov priniesol príbeh slobodnej matky Lorelai a jej dospievajúcej dcéry Rory.
Lauren Graham je známa najmä vďaka seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov, za ktorý si v roku 2002 vyslúžila nomináciu na Zlatý glóbus. Zahrala si tiež v seriáloch Caroline in the City (1995 - 1999), Conrad Bloom (1998), Parenthood (2010 - 2015) či snímkach Jediná správna vec (1998), Santa je úchyl! (2003), Cumlikátor (2005), Evan Všemohúci (2007), Nápad za milión (2008) alebo Niečo ako komédia (2010).


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Generálna prokuratúra SR nezačala z úradnej povinnosti trestné stíhanie za pokus zločinu vraždy, resp. za pokus zločinu ťažkej ujmy na zdraví, ktorý bol spáchaný v budove Najvyššieho súdu na ulici SNP. Prečo spadla iba lampa visiaca nad hlavou Harabina? Neboli uvoľnené skrutky na tejto lampe? Manipulovalo sa s touto lampou pred pojednávaním? Mal Kaliňák motív ma zlikvidovať rafinovaným spôsobom za pomoci režírovanej náhody, keď už osem rokov hrubo porušuje zákon podriadením policajnej inšpekcie ministrovi vnútra a nepodarilo sa mu umlčať ma už známymi inými krokmi?“
Štefan Harabin

„Nemôžeme vylúčiť ale ani potvrdiť, že sa minister vnútra nepohyboval v utorok so skrutkovačom v ruke v okolí budovy Najvyššieho súdu. Ochranu sudcovi Najvyššieho súdu MV SR neposkytne, pretože jediné nebezpečenstvo, ktoré Štefanovi Harabinovi hrozí, je od neho samého. A pred Harabinom ho žiadna ochranka neochráni.“
MV SR

"Tam nejde o farbu, tam ide o to, že buď je to dementné, alebo to neni dementné. V každej tej búde je satelit a na každom satelite je pustené porno, ktoré ide 24 hodín... V tej búde sa šuká, otec s matkou pred deťmi a keď decko má 12 rokov, tak to začne robiť tiež. A toto ja mám kŕmiť?"
Boris Kollár

“Som v noci tvrdo zaspal, ale už od 4. rana pracujem na zhrnuti dvoch poslednych tyzdnov c. 18 a 19 - dva najtažšie ha posledné roky o Juristútcii a Juristutkách. Musel som ale prácu nahle prerusit a utekam na vychod slovenska - dokoncim to asi az v noci... bude to zaujimave zrhnutie - osobne si myslím, že Harabin bude jediný, kto raz vynesie verdikt, alebo uväzní Kaliňák, Pašku či možno aj Ficca.... Málokto je tak právne zdatný a schopný a odvážny ako on... a ja chcem byť pri tom, ked ich budeme chytať!”
Martin Daňo

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ústavný súd Českej republiky včera zamietol sťažnosť investigatívneho novinára Janka Kroupu. Domnieval sa, že ho odpočúvala polícia, pretože chcela zistiť zdroj jeho informácií. V sťažnosti poukazoval tiež na formalistický prístup Najvyššieho súdu, ktorý neúspešne požiadal o preskúmanie zákonnosti odpočúvania.
Kroupa v minulosti dospel k záveru, že polícia chcela prostredníctvom odposluchov zistiť jeho zdroj informácií v kauze údajnej korupcie okolo nákupu obrnených transportérov Pandur. Zároveň sa novinár domnieval, že Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu nesplnil svoju povinnosť informovať ho o vykonanom odpočúvania.
Vlani sa Kroupa obrátil na Najvyšší súd kvôli preskúmanie zákonnosti. Súd ale jeho podnet odmietol z procesných dôvodov. O sledovanie svojho mobilného telefónu mal totiž Kroupa vtedy len neoficiálne informácie. Trestný poriadok pri tom predpokladá, že polícia, žalobca alebo súd po právoplatnom skončení trestného konania informuje sledovaného človeka o vykonaných odpočúvaní. Až potom začína plynúť lehota na podanie návrhu na NS.
Kroupa zvolený výklad trestného poriadku označil v ústavnej sťažnosti za formalistický. Vedie vraj k absurdným situáciám. Ľudia, ktorí informáciu o odpočúvaní nedostanú oficiálne, ale napriek tomu jej preukázateľne disponujú, nemajú reálnu možnosť domôcť sa súdneho preskúmania zákonnosti odposluchov.

Copyright © ČTK 2016

Izraelské úrady prepustili vo štvrtok väzneného palestínskeho novinára Muhammada al-Kíka po 94-dňovej hladovke, informuje agentúra AP.
      Al-Kík (33) ukončil protestnú hladovku ešte koncom februára, pričom sa mal pôvodne dostať na slobodu 21. marca. Izraelská armáda oznámila, že al-Kíka vo štvrtok prepustili a je vo svojom dome v Predjordánsku.
      Spravodajcu saudskoarabskej televízie al-Madžd zatkli 21. novembra 2015 a o štyri dni neskôr začal hladovku. Al-Kík ňou protestoval proti umiestneniu do tzv. administratívnej väzby na šesť mesiacov. Toto opatrenie umožňuje v Izraeli zadržiavať osoby podozrivé z terorizmu bez súdu či obžaloby.
      Izraelská tajná služba Šin Bet v súvislosti s týmto prípadom uviedla, že al-Kík bol zapojený do teroristických aktivít militantného hnutia Hamas a administratívna väzba tak bola nutným opatrením.

Copyright © TASR 2016


Americká televízna spoločnosť CBS pripravuje spin-off seriálu Dobrá manželka (2009 - 2016). Zatiaľ nepomenovaný projekt, v ktorom sa ukážu Christine Baranski alebo Cush Jumbo, by mal mať desať až trinásť epizód.
Premiéru naplánovali na jar 2017. Okrem oboch spomínaných herečiek by si mali úlohy zopakovať aj ich ďalší kolegovia a kolegyne zo seriálu, ich mená však zatiaľ neprezradili. Diváci a diváčky sa môžu tešiť aj na nové tváre. Dej novinky by sa mal začať rok po udalostiach z poslednej časti pôvodného seriálu. Na písaní nových epizód sa budú opäť podieľať tvorcovia Michelle King a Robert King, pričom im pomôže aj Phil Alden Robinson.
Seriál Dobrá manželka ponúkol sedem sezón. V projekte si zahrali napríklad aj Julianna Margulies, Matt Czuchry, Archie Panjabi, Josh Charles, Makenzie Vega, Chris Noth alebo Graham Phillips.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

19. 5. 2016

Cena princeznej z Astúrie

Cena princeznej z Astúrie


Prestížnu španielsku medzinárodnú Cenu princeznej z Astúrie v kategórii komunikácia a humanitné vedy získal tento rok významný americký fotoreportér a vojnový fotograf James Nachtwey (68). Organizátori ho v dnešnom vyhlásení označili za "bystrého svedka ľudského utrpenia".
Nachtwey pokrýval vojny a konflikty v strednej Amerike, na Blízkom východe a v Afrike. Pochádza z mesta Syracuse v štáte New York. Od roku 1984 pracoval pre magazín Time a v rokoch 1986-2001 bol členom medzinárodnej fotografickej agentúry Magnum Photos, ktorú vlastnia jej členovia-fotografi.
Cena dotovaná 50.000 eurami je jednou z ôsmich Cien princeznej z Astúrie, ktoré každoročne udeľuje nadácia korunnej princeznej Leonor. Ďalšie kategórie zahŕňajú umenie, šport a vedecký výskum.
Ocenenie má podobu sošky vytvorenej španielskym sochárom Joanom Miró. Laureáti ceny preberajú každoročne na jesennej slávnosti v severošpanielskom meste Oviedo, hlavnom meste Astúrie.
Vlani si humanitárnu Cenu princeznej z Astúrie odniesla hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha, ktorá poskytuje lekárske ošetrenie a starostlivosť o chudobných vo svete. Ocenenie dostala za významnú úlohu, ktorú zohrala pri ošetrovaní pacientov s ebolou v západnej Afrike.

Copyright © TASR 2016

RADA RTVS

RADA RTVS


Po majstrovstvách sveta v hokeji v Moskve a Petrohrade prinesie Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ďalší veľký sviatok športu. Majstrovstvá Európy vo futbale (EURO) 2016 vo Francúzsku, ktoré sa uskutočnia od 10. júna do 10. júla, prinesie divákom na Slovensku iba RTVS. Ako počas dnešného rokovania Rady RTVS informoval šéf športu RTVS Marcel Merčiak, vysielať budú 51 zápasov záverečného turnaja. V priamych prenosoch prinesie na televíznej Jednotke a Dvojke 45 stretnutí, zvyšných šesť odvysiela v zázname. Naživo sa vysielať nebudú iba zápasy, ktoré sa hrajú súbežne pri záverečnom kole v skupinách a tieto stretnutia si záujemcovia budú môcť naživo pozrieť na Slovensku prostredníctvom webstránky RTVS.
Vysielanie podľa Merčiaka tradične doplnia diskusie. Vysielať sa budú zo štúdia EURO 2016 v Mlynskej doline 30 minút pred každým zo 45 prenosov. Povinnou súčasťou vysielania ME vo futbale je uvádzanie relácie Highlighty EURO 2016, ktorá prinesie minimálne 10-minútový zostrih z každého zápasu. Na záver každého hracieho dňa ponúkne RTVS dve relácie – Mixzóna a po nej Highlighty zo všetkých zápasov dňa.
Do Francúzska vysiela verejnoprávna rádiotelevízia okrem televíznych komentátorov a rozhlasových reportérov a redaktorov aj dva televízne štáby, každý v zložení redaktor a kameraman. Štáby sa rozdelia do Paríža, Vichy a do ďalších miest a budú sledovať nielen zápasy, ale aj program našej reprezentácie, sprievodné podujatia európskeho šampionátu a jeho zákulisie. RTVS vysielanie EURO 2016 podporí vysielaním relácií o histórii nášho futbalu a pre divákov avizuje aj súťaž.
V rozhlase RTVS odvysiela živé reportáže zo všetkých stretnutí našej reprezentácie (zatiaľ tri v skupine B). Okrem toho Slovenský rozhlas poslucháčom ponúkne aj obe semifinále – v Lyone a Marseille ako aj finále v Paríži. Majstrovstvá Európy vo futbale budú témou spravodajstva a publicistických príspevkov. Rozhlas sa majstrovstvám Európy vo futbale začne venovať ešte pred ich začiatkom, a to už od dnes, od záverečného sústredenia nášho národného tímu v Rakúsku.
V poradí 15. majstrovstvá Európy vo Francúzsku 2016 sú najväčším futbalovým podujatím v Európe v histórii. Po prvý raz sa na záverečnom turnaji predstaví 24 krajín, medzi nimi aj Slovensko. Šampionát sa koná každé štyri roky a obhajcom titulu z roku 2012 je Španielsko. Na ME sa predstavíme ako samostatná krajina po prvý raz. Vysielacie práva na EURO 2016 získala RTVS v júni 2015 prostredníctvom exkluzívnej zmluvy medzi UEFA a Európskou vysielacou úniou (European Broadcasting Union, EBU). Z 24 krajín zastúpených na ME je Slovensko jedna zo šiestich krajín, kde vysiela EURO 2016 iba verejnoprávna televízia. Okrem nás je to tak aj v Belgicku, Česku, Chorvátsku, Maďarsku a vo Švajčiarsku.
Futbalový jún otvorí letnú sezónu vo vysielaní RTVS, ktorej bude okrem tradičných oddychových formátov dominovať začiatok predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie. Júl je nielen mesiacom začiatku nášho predsedníctva EÚ, ale aj mesiacom konania Tour de France. Programoví riaditelia televíznej a rozhlasovej časti RTVS Tibor Búza a Vincent Štofaník počas dnešného rokovania Rady RTVS pripomenuli, že august bude patriť letným olympijským hrám v Rio de Janeire. Olympiáda obsadí vysielanie na Dvojke, na Jednotke RTVS odvysiela jej otvárací a záverečný ceremoniál.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska a New Hattrick s.r.o. podpísali zmluvu o vzájomnej spolupráci zmluvných strán pri výrobe audiovizuálneho diela s pracovným názvom: „Nikto nie je dokonalý“ v rozsahu 15 častí , z toho 14 bežných relácií a jednej špeciálnej
Silvestrovskej relácie.
Zmluvné strany sa dohodli, že objednávateľ zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 14 (bežných) častí AVD vrátane práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve cenu 398.874,00 eur bez dane z pridanej hodnoty. Cena za jednu bežnú časť AVD je 28.491,00 eur bez
DPH. Za výrobu jednej samostatnej špeciálnej silvestrovskej časti AVD zaplatí objednávateľ zhotoviteľovi cenu 43.578,00
eur bez DPH. Za výrobu všetkých 15 častí AVD je objednávateľpovinný zaplatiť zhotoviteľovi cenu celkom 442.452,00 eur bez DPH. K uvedenej cene bude pripočítaná DPH v zmysle platných právnych predpisov.



 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický heavymetalový spevák Ozzy Osbourne bude účinkovať spolu so svojím synom Jackom v novej reality show Ozzy And Jack's World Detour. Seriál bude pozostávať z desiatich epizód a vysielať ho začne americký kanál History už 27. júla. Dvojica bude cestovať po svete, odkrývať neznáme príbehy slávnych lokalít a objavovať nové miesta.
Šesťdesiatsedemročný spevák skupiny Black Sabbath navštívi v jednej z epizód pevnosť Alamo v texaskom San Antoniu, kde pred 34 rokmi, v šatách vtedy jeho budúcej manželky Sharon, omočil vojnový monument Alamo Cenotaph. Súd mu za to udelil desaťročný zákaz návštevy mesta. Mesto chce vo svojej show kontroverzný hudobník údajne odškodniť.
John Michael "Ozzy" Osbourne sa preslávil ako spevák spomínanej heavymetalovej kapely Black Sabbath, ktorá vznikla v roku 1968 v Birminghame. Po vydaní ôsmeho albumu Never Say Die! (1978) ho však pre alkoholovú a drogovú závislosť zo skupiny vyhodili. Ďalšiu štúdiovku s Black Sabbath vydal až v roku 2013. Nahrávka, ktorá debutovala na prvej priečke UK Chartu, má názov 13. Ako sólový umelec vydal jedenásť albumov, pričom zatiaľ posledný Scream uviedol na trh v júni 2010. Hudobník, ktorý spolu so svojou rodinou účinkoval v reality šou Osbournovci (2002 - 2005), získal množstvo ocenení. V roku 2006 ho ako člena Black Sabbath uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Televízny vysielač vo Švédsku, ktorý sa zlomil v polovici, sa zrejme stal terčom sabotáže. Vyhlásili to  švédske úrady.
Vrchná časť 330 metrov vysokého stožiara neďaleko mesta Boras v juhozápadnom Švédsku sa odlomila v nedeľu 15. mája večer a spadla do priľahlého borovicového lesa. Nikto neutrpel zranenia, ale televízne a rozhlasové vysielanie v okolitej oblasti bolo prerušené, informovala tlačová agentúra AP.
Švédska prokuratúra dnes uviedla, že prípad vyšetrujú ako sabotáž, ale dodala, že zatiaľ nemá žiadnych podozrivých.
Na ostatných televíznych vysielačoch po celej škandinávskej krajine boli sprísnené bezpečnostné opatrenia.
Spoločnosť Telecom, ktorá má uvedený vysielač v prevádzke, uviedla, že to bolo prvýkrát od 80. rokov minulého storočia, čo sa vo Švédsku rozlomil televízny vysielač.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

18. 5. 2016

List ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR M. Lajčáka adresovaný Petrovi Kunderovi z Aliancie Fair Play v súvislosti s jeho vyjadreniami pre dnešné vydanie denníka SME

List ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR M. Lajčáka 

adresovaný Petrovi Kunderovi z Aliancie Fair Play v súvislosti s jeho vyjadreniami pre dnešné vydanie denníka SME


Vážený pán Kunder, v denníku SME bol dňa 18. mája 2016 zverejnený manipulatívny a zavádzajúci článok s názvom „Dali ste Lajčákovi lepšiu ponuku ako Evka? Ak sa nepriznáte, na rezorte sa doklad nenájde“, v obsahu ktorého sú i Vaše expresívne vyjadrenia týkajúce sa postupu pri uzatváraní zmluvy o spolupráci pre predstavovaní loga predsedníctva v Rade Európskej únie. Ide o vyjadrenia „Je to jasný znak, že minister nedokáže riadiť ministerstvo ani na úrovni bačov v časoch monarchie. Po nich sa totiž zachovali písomné doklady, koľko oviec mali a čo sa s nimi stalo.“ a „Presne rovnako by to vyzeralo, keby nejaký úradník dohodol kšeft so svojím kamošom pri piatkovom mariáši v krčme. Ide pritom o sumu, ktorú mnohí ľudia nezarobia ani za celý život.“ Jednoznačne si vyprosím, aby sa niekto vyjadroval na adresu MZVaEZ alebo na adresu mojej osoby takýmto neprimeraným až primitívnym spôsobom. Tieto vyjadrenia neoprávnene zasahujú do ochrany osobnosti zakotvenej v ustanovení § 11 Občianskeho zákonníka. Ako verejný činiteľ som si vedomý, že hranice prijateľnej kritiky sú širšie u politikov než u súkromných osôb, čo už vo viacerých rozhodnutiach judikovali súdy Slovenskej republiky, ako aj Európsky súd pre ľudské práva. Vaše výroky sú však už neprípustnými hodnotiacimi úsudkami o mojej osobe, pretože na kritiku ste použili výrazy, ktorých miera expresivity je v značnom nepomere k cieľu kritiky, resp. jej obsah je neprimeraný posudzovanému konaniu a vyplýva z nich úmysel zneváženia či urážky (rozsudok NS ČR z 31.1.2007, sp. zn. 30Cdo 1941/2007). Žiadne z právnych ustanovení Vás neoprávňuje bezdôvodne a bez akéhokoľvek substantívneho základu spochybňovať kredibilitu verejne činnej osoby, teda v tomto prípade mňa. Ak takto vnímate svoju úlohu, tak ju vnímate veľmi zle. Výnimka z postupov podľa zákona č. 343/2016 Z. z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorá je v súvislosti so zadávaním podlimitných zákaziek na dodanie tovaru alebo poskytnutie služby súvisiacej so zabezpečením prípravy a výkonom predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie ustanovená v § 1 ods. 12 písm. l) tohto zákona, je jednou zo 63 tam ustanovených zákonných výnimiek, pričom pri ich aplikácii v jednotlivých prípadoch tento zákon neupravuje žiadne ďalšie náležitosti potrebné pre zadanie zákazky. Z toho vyplýva, že citovaný zákon skutočne neukladá subjektom verejnej správy žiadne povinnosti pri výbere zmluvnej strany, avšak na druhej strane majú tieto subjekty ďalšie povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov pri hospodárnom a efektívnom vynakladaní verejných financií, ktoré sú povinné dodržiavať.
Ako je uvedené vyššie, výnimka pre zadávanie podlimitných zákaziek je ustanovená v zákone o verejnom obstarávaní.
Táto výnimka bola nevyhnutná, pretože sme potrebovali: 1) zaručiť, že pre potreby prezentácie slovenského predsedníctva vysúťažíme slovenské produkty, čo dovtedajšia legislatíva negarantovala 2) predísť situáciám, kedy by niekto cielenými obštrukciami mohol zabrániť zabezpečeniu potrebného produktu alebo služby pre potreby predsedníctva. O tomto sme opakovane informovali verejnosť i lídrov parlamentných politických strán. Ak Vám to uniklo, vždy ste sa mohli tohto rezortu spýtať.

MZVaEZ však neeviduje, že by ste sa v uplynulom období akýmkoľvek spôsobom obrátili na náš rezort, či už priamo, nepriamo, písomne, mailovo alebo osobne so žiadosťou o informácie k uvedenej téme. Neevidujeme ani žiadnu Vašu žiadosť o poskytnutie informácie v súvislosti s organizáciou a právnymi vzťahmi pri poskytovaní služieb na účel predstavovania loga predsedníctva v Rade Európskej únie.
O to viac je opovrhnutia hodné, keď sa takýmto diletantským spôsobom vyjadrujete do konkrétneho média k téme, o ktorej nič neviete.
Vaše vyjadrenia v denníku SME preto v kontexte s poslaním Aliancie Fair Play spochybňujú jej základné hodnoty, a to najmä odbornosť, profesionalitu a etiku. Je preto prejavom neodbornosti, ak pri zverejňovaní Vašich hodnotiacich úsudkov majúcich vplyv na ochranu osobnosti vychádzate z informácií, ktoré ste nezískali od subjektu, ktorý podrobujete kritike a ani ste sa nesnažili akýmkoľvek spôsobom tieto informácie overiť.


TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

RVR NEWS

RVR NEWS

Celkovo 940 sťažností zaevidovala za rok 2015 Kancelária Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ktoré sa týkali obsahu vysielania. Najčastejšie smerujú na reklamu, vhodnosť programu a objektivitu. Uvádza sa to v Správe o stave vysielania v SR a o činnosti RVR za rok 2015, ktorú dnes poslanci NR SR zobrali 114 hlasmi na vedomie.
      Sťažnosti zaevidované v roku 2015 sa vzťahovali k 825 programom, resp. programovým zložkám, čo je výrazne viac v porovnaní s rokom 2014, keď bol celkový počet sťažností na obsah vysielania 339 a vzťahovali sa k 386 programom či programovým zložkám. "Tento nárast bol spôsobený mimoriadnou aktivitou jedného sťažovateľa, od ktorého bolo Rade doručených 556 sťažností. Všetky boli doručené počas prvého polroka a v priemere ich prichádzalo 20 týždenne," uvádza RVR s správe.
      Najviac sťažností, 409, sa vzťahovalo na vysielanie reklamy, telenákupu, umiestňovania produktov či sponzoringu. Vhodnosť, resp. nevhodnosť vysielaných programov vo vzťahu k ochrane maloletých namietalo 247 podnetov, 142 sa vzťahovalo na objektivitu a vyváženosť spravodajských a politicko–publicistických programov. Ďalších 141 podnetov sa týkalo ľudskej dôstojnosti a ľudskosti a 39 sťažností malo iný charakter.
      Z celkového počtu vybavených sťažností týkajúcich sa obsahu vysielania bolo 42 opodstatnených, 206 neopodstatnených a 92 bolo v časti posúdených ako opodstatnené a v časti ako neopodstatnené. Pri 237 podnetoch musela RVR skonštatovať ich nepreskúmateľnosť. Dôvodom bola skutočnosť, že RVR už nemala k dispozícii záznam dotknutého vysielania, pretože sťažnosť bola doručená v čase, keď už vysielateľovi uplynula zákonom stanovená 45-dňová lehota archivácie.

Copyright © TASR 2016

Slovak Press Photo

Slovak Press Photo

Cena Mladý talent Slovak Press Photo je novinkou začínajúceho piateho ročníka tejto fotografickej súťaže. "Rozhodli sme sa udeliť ju študentovi do 25 rokov, ktorý porotu zaujme svojou prácou. Okrem ocenenia mu naša nadácia, ktorá vznikla koncom minulého roka, usporiada výstavu. Nadáciou chceme viac rozvinúť spoluprácu so školami orientovanými na obrazovú žurnalistiku a posilniť kategóriu študentov a začínajúcich fotografov," zdôvodnila na dnešnej tlačovej konferencii vznik nadácie Slovak Press Photo riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová.
Novinkou je aj zmena prihlasovania iba elektronickou formou, čo uľahčí dodanie fotografií najmä zo zahraničia. Organizátori rozširujú kategóriu do 25 rokov, v ktorej okrem domácich autorov môžu súťažiť študenti z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny.
Toto tradičné podujatie opäť podporuje naše hlavné mesto vyhlásením svojho grantu. Jeho víťaz získa 2000 eur a možnosť voľne fotografovať mesto. "Tohtoročnou témou je Bratislava počas slovenského predsedníctva v Rade Európy od 1. júla. Víťaz bude mať príležitosť v priebehu roka dokumentovať mesto a svoje práce potom ponúknuť na výstave verejnosti," zdôvodnil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
Slováci súťažia v siedmich fotografických kategóriách (reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport, príroda). Pre zahraničných autorov z ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny je kategória stredoeurópska fotografia. Všetky fotografie bude posudzovať medzinárodná porota. V nej sú opäť Stanley Greene (USA), Jindřich Štreit (ČR) a slovenská fotografka Jana Hojstričová, ktorá je garantkou súťaže. Novými porotcami sú Alixandra Fazzina z Londýna a vedúci fotograf AFP pre oblasť strednej Európy Joe Klamar pochádzajúci zo Slovenska.
"Poznám dosť slovenských fotografov, sledujem ich kvalitu. Tie časy, keď sme boli zakríknutí pred svetom sú dávno za nami. Produkujú veľmi dobré veci, aj fotografi z TASR, ktorí mi boli aj sú vzorom najmä čo sa týka športovej fotografie. Myslím si, že máme veľa talentov, tvorivých fotografov, ktorí pracujú na sebe. Takže aj v súťaži môžu prekvapiť," povedal držiteľ viacerých medzinárodných ocenení Joe Klamar.
Vlani mala premiéru medzinárodná súťažná kategória krátke video, ktorá pokračuje. Aj ňou chcú organizátori vyvolať konfrontáciu i snahu o kvalitatívny rast tvorcov krátkych spravodajských, dokumentárnych, reportážnych šotov, ktoré vznikli so zámerom byť publikované v audiovizuálnych médiách. Súťažné príspevky do troch minút zo SR, ČR, Poľska, Maďarska, Rakúska, Bieloruska a Ukrajiny bude hodnotiť rovnaká porota: slovenskí kameramani Pavol Barabáš a Tomáš Stanek i riaditeľ spravodajstva ČT Zdeněk Šámal, ktorý je garantom súťaže.
Slovak Press Photo je súťaž a následná výstava prinášajúca nezávislé autentické obrazové svedectvo o živote tak, ako ho vidia fotografi a videotvorcovia žijúci na Slovensku a v okolitých krajinách. Zámerom je umožniť verejnosti byť očitým svedkom udalostí a javov z uplynulého roka prostredníctvom najlepších príspevkov. Súťaž motivuje fotografov a videotvorcov, tiež chce pozdvihnúť úroveň a rozvoj týchto komunikačných obrazových médií i vizuálneho umenia.
Podujatie sa tradične koná pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a primátora Bratislavy Iva Nesrovnala. Najúspešnejší autori získajú vo všetkých kategóriách ceny. Odmenou pre súťažiacich bude aj výber ich príspevkov na putovnú výstavu v slovenských a zahraničných mestách. Registračný systém bude otvorený 23. mája na internetovej stránke www.slovak-press-photo.sk a prihlásiť do súťaže sa možno do 31. augusta.

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS
 

Slovensko podľa poslanca za OĽaNO-NOVA Jozefa Viskupiča potrebuje zmenu zákona o vysielaní a retransmisii. „Musíme zmeniť zákon z analógovej doby na dobu digitálnu. Vláda by mohla schváliť nový veľký mediálny zákon, ktorý by mal ambíciu pokrývať všetky typy médií a ich nastavenie,“ povedal v rozprave v úvode druhého dňa 4. schôdze Národnej rady SR Viskupič. Lokálne médiá podľa jeho slov pôjdu hore, je to trendom v Európe aj svete, celoplošne riadené médiá sú na ústupe.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ministerstvo pôdohospodárstva zavádza, keď tvrdí, že nevie, ako bude hlasovať o glyfozáte

Ministerstvo pôdohospodárstva zavádza,
keď tvrdí, že nevie, ako bude hlasovať o glyfozáte

V utorok 17. mája 2016 odznelo v reportáži redaktora Novín TV JOJ Antona Adamčíka s názvom „Európsky spor o herbicíd“ o hlasovaní ku glyfozátu na európskej úrovni z úst Michala Feika (odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja) nasledujúce stanovisko: „Veľmi pozorne sledujeme túto tému a dali sme si pripraviť aj odborné podklady, avšak definitívne rozhodnutie padne až v najbližších dňoch.“
Myslíme si, že ministerstvo pôdohospodárstva vo svojom tvrdení zavádza. V liste adresovanom organizácii Greenpeace Slovensko zo dňa 31. marca totiž deklarovalo, že sa v hlasovaní o re-autorizácii látky glyfozát (o ktorej by sa malo hlasovať dnes, resp. zajtra) „po odbornej stránke súhlasí so závermi hodnotenia Nemecka (ako spravodajského štátu pre posúdenie účinnej látky úradom BfR) a EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín)“.
Hodnotenia EFSA ako aj nemeckého inštitútu BfR vyhodnotilo glyfozát ako látku, ktorá nepatrí do kategórie „potenciálny karcinogén“. Je pritom v priamom rozpore s predchádzajúcim hodnotením Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARAC) organizácie WHO, ktorá ju klasifikovalo ako pravdepodobne spôsobujúcu rakovinu.
„Ak ministerstvo v liste tvrdí, že zakladá svoje hlasovanie na hodnotení EFSA, nerozumieme, prečo tento svoj zámer podporiť licenciu pre glyfozát na ďalšie obdobie nezverejní jasne. Vyjadreniami, že rozhodnutie ako hlasovať padne v najbližších dňoch, zavádza,“ uviedla koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko, Katarína Nikodemová.
Bezpečnosť tejto látky pritom nie je dokázaná. Sme svedkami vedeckého sporu, v ktorom na jednej strane je hodnotenie Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá vidí glyfozát ako možný karcinogén. K svojim záverom prišla na základe verejne dostupných peer-review vedeckých štúdii, ktoré sú voľne dostupné. Na strane druhej je hodnotenie agentúry EFSA.
Problém pri hodnotení EFSA je, že je netransparentné, a to z dvoch dôvodov. Ich hodnotenie vychádza z iných zdrojov, a to aj na základe štúdii predložených samotnými výrobcami pesticídov. Pritom tieto štúdie nemožno kriticky posúdiť, pretože agrochemické firmy, ktoré ich predložili, ich odmietajú zverejniť pod zámienkou, že ide o obchodné tajomstvo. Nezávislosť odborných hodnotiteľov úradu EFSA sa takisto nedá preveriť. Úrad totiž odmieta zverejniť všetky mená hodnotiteľov.
„Zakladať hlasovanie o budúcnosti tejto látky na ďalších pravdepodobne 9 rokov na základe záverov EFSA považujeme za zbytočný hazard pre naše životné prostredie, ale aj zdravie ľudí. Kým nie je vyriešený vedecký spor o tom, či skutočne škodí alebo nie, mali by sme rešpektovať princíp predbežnej opatrnosti a jej použitie pozastaviť“, doplnila Nikodemová.

Kontakt: Miroslava Ábelová, hovorkyňa Greenpeace Slovensko

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Online prenos RTVS z posledného zápasu Slovenska na MS dosiahol nový rekord slovenského internetu.
Slovenský internet aj vďaka RTVS zaknihoval dva rekordy v objeme prenesených dát. Po tom, čo sa v nedeľu podarilo na hlavnom internetovom uzle na Slovensku prekonať hranicu 100 Gbit za sekundu, dnešná maximálna rýchlosť sa vyšplhala až na 104 Gbit za sekundu. Obe tohtoročné maximá boli dosiahnuté vďaka online prenosom RTVS zo zápasov slovenských hokejistov proti Fínsku a USA na šampionáte v Rusku.
K rekordným hodnotám v dátovej prevádzke na Slovensku prispieva aj fakt, že RTVS, ktorá je exkluzívnym licencovaným vysielateľom Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji na Slovensku, umožňuje sledovať zápasy aj cez špeciálne dedikovanú stránku http://hokej.rtvs.sk. Ak stránka zistí, že divák využíva vysokorýchlostný internet, automaticky mu nastaví vysokú kvalitu obrazu v HD rozlíšení. „Nový rekord sme zaznamenali aj čo sa týka počtu aktívnych užívateľov, ktorí v jednom čase sledovali alebo počúvali posledný víťazný zápas na internete. Najviac to bolo 80.000 divákov a 7000 poslucháčov, ktorí mali prenos pustený cez webové stránky RTVS,“ vysvetľuje technický riaditeľ RTVS Andrej Doležal.
Prenos signálu z majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji zabezpečuje pre RTVS už šiesty rok po sebe slovenská telekomunikačná spoločnosť BENESTRA. „Teší nás, že tak ako po minulé roky v tomto čase, opäť sme aj vďaka nadštandardnej spolupráci s RTVS potvrdili pozíciu najväčšieho poskytovateľa obsahu na slovenskom internete,“ dodáva Augustín Revák, technický riaditeľ BENESTRA.
Ďalšími výzvami pre online služby RTVS budú nadchádzajúce športové vrcholy roka, ktoré bude exkluzívne divákom prinášať verejnoprávne médium – majstrovstvá Európy vo futbale, Tour de France a letná olympiáda v Riu. „Najmä v prípade olympijských hier pripravujeme množstvo špeciálnych online streamov, čo určite prinesie veľký nápor užívateľov. Prvýkrát totiž poskytneme na olympijskom webe RTVS okrem streamov Jednotky a Dvojky aj 8 paralelných internetových  streamov so všetkými športovými disciplínami, ktoré budú v Riu prebiehať,“ uzatvára A. Doležal.

RADA RTVS

RADA RTVS


 

RVR NEWS

RVR NEWS
 

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) prijala v roku 2015 celkovo 940 sťažností, ktoré sa týkali obsahu televízneho a rozhlasového vysielania. O viac ako polovicu z nich, presne 556 sťažností, sa postaral jeden sťažovateľ. Vyplýva to zo Správy o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2015, o ktorej v úvode druhého rokovacieho dňa štvrtej schôdze parlamentu diskutujú poslanci.
      Počet sťažností v porovnaní s rokom 2014 (339 sťažností) narástol takmer trojnásobne. Ako konštatuje správa, tento fakt je skreslený práve mimoriadnou aktivitou jedného sťažovateľa, ktorý svojich 556 sťažností doručil v priebehu prvého polroka 2015. "V priemere ich prichádzalo 20 týždenne a vo väčšine prípadov smerovali voči vysielaniu spoločnosti MARKÍZA-SLOVAKIA," konštatuje správa.
      Z celkového počtu vybavených sťažností týkajúcich sa obsahu vysielania bolo 42 sťažností opodstatnených, 206 neopodstatnených a 92 sťažností bolo v časti posúdených ako opodstatnené a v časti ako neopodstatnené. Dôvodom bolo, že sťažovatelia namietali v podaniach viacero porušení ustanovení zákona o vysielaní a retransmisii. Správa takisto uvádza, že pri 237 sťažnostiach musela RVR skonštatovať nespreskúmateľnosť, a to vzhľadom na fakt, že nemala možnosť preskúmať obsah vysielania, keďže podnet prišiel až po 45-dňovej lehote, počas ktorej je vysielateľ povinný archivovať záznam vysielania. Nepreskúmateľnými sa stalo aj 245 sťažností najčastejšieho sťažovateľa. Preverenie jeho podnetov totiž presahovalo kapacitné možnosti kancelárie RVR.
      K 31. decembru 2015 nebolo vybavených 118 sťažností, ktoré buď boli naďalej v štádiu prešetrovania, alebo boli doručené až v závere roka a RVR sa nimi začala zaoberať v roku 2016. Sankcie, ktoré pri preukázaných porušeniach zákona o vysielaní a retransmisii RVR uložila, sa najčastejšie týkali porušenia ustanovení o vysielaní reklamy a sponzoringu v televíznom vysielaní. Celkovo za porušenia týchto ustanovení udelila pokuty vo výške 145.638 eur.
      Správa uvádza tiež neopodstatnené prípady sťažností na porušenie zákona, či v prípade umiestnenia reklamy, alebo ochrany ľudskej dôstojnosti a práv maloletých. Spomína napríklad sťažnosť na skrytú propagáciu filmu 50 odtieňov sivej vo vysielaní rádia EURÓPA 2 či sťažnosť na údajné zosmiešňovanie ruského prezidenta Vladimíra Putina v rannom vysielaní rádia Expres.
      V televíznom vysielaní sa napríklad RVR zaoberala sťažnosťou, ktorá upozorňovala na možné znevažovanie ázijskej menšiny v relácii Nikto nie je dokonalý RTVS, ale aj na to, že v rannom programe televízie Markíza sa malo v rozpore s ochranou ľudskej dôstojnosti a maloletých objaviť nevhodné slovo "dodžubať". "Inkriminované slovo však nebolo v rámci monitoringu programu zaznamenané," konštatuje správa. Ďalší z neopodstatnených podnetov sa týkal relácie televízie JOJ Moja mama varí lepšie ako tvoja, kde podľa sťažovateľa mal byť 15-ročný súťažiaci vystavený psychickému utrpeniu a stresovaniu zo strany otca.
      Správa približuje činnosť RVR ako správneho a regulatívneho orgánu v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie. Správa približuje základné charakteristiky jednotlivých programových služieb, zmeny i rozhodnutia v prípade licenčných konaní či registrácií retransmisie, a tiež priebeh monitoringu vysielania, vrátane sankčných konaní v prípade porušenia zákona o vysielaní a retransmisii.
      Na programe rokovacieho dňa je aj Výročná správa o činnosti Ústavu pamäti národa za rok 2015. Následne prídu na rad opozičné návrhy zákonov.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ukrajinský prezident Petro Porošenko udelil speváčke Džamale titul národná umelkyňa za reprezentáciu Ukrajiny na 61. ročníku Eurovíznej pesničkovej súťaže v Štokholme.
Džamala súťaž vyhrala so skladbou 1944, ktorá je o prenasledovaní tatárskej menšiny počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina.
Mnohí ruskí politici i časť ruskej verejnosti považujú Džamalino víťazstvo za politicky motivované a upozorňujú aj na prechmaty poroty, ktorá rozhodovala o víťazovi. Na stránke Change.org sa preto dokonca objavila petícia za prešetrenie výsledkov speváckej súťaže, ktorú doteraz podpísalo vyše 200.000 ľudí. Európska vysielacia únia (EBU) už oznámila, že sa petíciou bude zaoberať. Podľa vyhlasovateľa petície, ktorým je arménsky občan, mal zvíťaziť iný interpret. Hovorca EBU však uviedol, že výsledky súťaže budú sotva zmenené.
Ďalšiu petíciu možno podpísať aj na Porošenkovej internetovej stránke: jej vyhlasovateľ žiada o podporu svojho návrhu udeliť Džamale titul Hrdina Ukrajiny.
Podľa súťažných pravidiel sa budúci ročník Eurovízie uskutoční na Ukrajine. Ukrajinský poslanec Anton Heraščenko už medzičasom avizoval, že ruskí predstavitelia, ktorí vyjadrujú podporu ruskej agresii voči Ukrajine, na Eurovíziu 2017 na Ukrajinu nebudú môcť prísť.
Samotná Džamala však dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásila, že ruskí zástupcovia by "sa mali zúčastniť". Členka ukrajinskej delegácie na Eurovízii medzičasom pripomenula, že pozývanie účastníkov súťaže je v kompetencii EBU, nie Ukrajiny.
Džamala okrem toho ocenila vystúpenie ruského zástupcu Sergeja Lazareva, ktorý skončil napokon na treťom mieste. Súčasne dodala, že konkurencia bola v tomto ročníku veľká. Spresnila, že ona sama verila vo svoje víťazstvo.
Do polemiky sa zapojil aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, keď pripomenul, že "Eurovízia je medzinárodná súťaž a prijímajúca krajina musí postupovať podľa pravidiel Eurovízie". Na otázku, či by sa Rusko radšej nemalo vzdať účasti v súťaži, Peskov odporučil: "Vyčkajte s tým mávaním šabľou!"
Pripravenosť reprezentovať Rusko na ďalšom ročníku pesničkovej súťaže Eurovízia už dnes vyjadril ruský armádny umelecký spevácky zbor Alexandrovovci.
"Máme skúsenosť s účasťou (na súťaži Eurovízia), nie však ako priami účinkujúci. Keď Moskva pred niekoľkými rokmi hostila Eurovíziu, predstavili sme sa tam s krátkym sólovým programom. Keby sme dostali ešte jednu šancu objaviť sa na ďalšej súťaži Eurovízia, uvítame ju," povedal Gennadij Sačeňuk.
Šéf zboru dodal, že Alexandrovovci by mohli účinkovať ako jednotliví sólisti alebo ako celok. "Eurovízia má obmedzenia, čo sa týka počtu účastníkov, ale sme pripravení zvážiť akýkoľvek formát účinkovania," podotkol.

Krajinský súd v severonemeckom Hamburgu vyhovel včera čiastočne žiadosti tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o vydanie predbežného opatrenia voči satirikovi Janovi Böhmermannovi. Súčasne zaviazal umelca neopakovať niektoré pasáže posmešnej a urážlivej básne, ktorá sa objavila na sklonku marca v jeho relácii a následne vyvolala diplomatickú roztržku medzi oboma krajinami.
Böhmermannov advokát Christian Schertz v prvej reakcii podľa tlačovej agentúry DPA označil rozhodnutie súdu v konkrétnej podobe za nesprávne, aj keď uznalo za prípustné práve tie časti diela, ktoré pranierujú prístup najvyššieho tureckého predstaviteľa k slobode prejavu v jeho krajine.
Právny zástupca súčasne poznamenal, že súd síce správne posúdil báseň ako umelecké dielo a satiru, následne však pochybil, keď isté pasáže vyčlenil a zakázal, pretože ich považoval za znevažujúce, čo však v sfére slobody umenia nie je možné.
Len pred týždňom nepochodil turecký prezident na Krajinskom súde v Kolíne nad Rýnom so žiadosťou o vydanie predbežného opatrenia voči šéfovi mediálneho koncernu Springer Matthiasovi Döpfnerovi v súvislosti s jeho podporou satiry Jana Böhmermanna.
V zdôvodnení poukázal na ústavné právo nemeckých občanov na slobodu prejavu a dodal, že Döpfnerov príspevok neprekročil hranice prípustnosti ani pri zohľadnení Erdoganovho práva na ochranu osobnosti.
Báseň, ktorá zaznela 31. marca vo vysielaní ZDF, turecká vláda označila za neprijateľnú a vyzvala na potrestanie umelca za urážku hlavy štátu. Podľa vyjadrenia tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša neuráža len samotného Erdogana, ale všetkých 78 miliónov Turkov. "Toto je dôvod, prečo my, ako Turecká republika, chceme, aby bol tento nehanebník bezodkladne potrestaný podľa nemeckého práva za urážanie prezidenta," vyhlásil vtedy Kurtulmuš, označiac Böhmermannovo konanie za "vážny zločin proti ľudskosti".
Nemecká vláda vyhovela 15. apríla Turecku a umožnila trestné stíhanie satirika Jana Böhmermanna v súvislosti s posmešnou básňou, ktorú Ankara vníma ako urážku hlavy štátu. V Berlíne o tom informovala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Podľa nej by sa však paragraf č. 103 nemeckého trestného zákonníka o urážkach hláv iných štátov mali zrušiť ešte v tomto volebnom období.
Nemecká justícia už skôr vyhovela Erdoganovej žiadosti o vydanie predbežného opatrenia v prípade iného nemeckého umelca, kritizujúceho tureckého prezidenta ostro urážlivými slovami - filmového režiséra Uweho Bolla.

Copyright © TASR 2016

17. 5. 2016

Zomrel Tony Barrow

Zomrel Tony Barrow

Britský publicista Tony Barrow, ktorý vymyslel v začiatkoch skupiny Beatles jej prezývku "Fab Four", zomrel vo veku 80 rokov. Pracoval ako hovorca legendárnej kapely na vrchole jej slávy v rokoch 1962-68. Informovali o tom tlačová agentúra AP a americký hudobný magazín Billboard.
Barrow zomrel v sobotu 14. mája, tri dni po svojich 80. narodeninách, v nemocnici v anglickom meste Lancaster po dlhej chorobe. Oznámil to dnes jeho syn Mike Barrow.
Bývalý člen Beatles Paul McCartney v odkaze na Twitteri napísal, že Barrow "bol úžasný chlapík, ktorý nám pomohol v prvých rokoch Beatles". Barrowa označil za "super profesionála, ale vždy pripraveného sa zasmiať".
Mike Barrow dodal, že jeho otec vymyslel slovné spojenie Fab Four (voľný preklad Famózna štvorka) v čase, keď sa slovo "fab" bežne používalo. Syn uviedol, že "otec jednoducho dal dokopy dvojicu slov... a bol to majstrovský ťah".
Barrow začal s Beatles spolupracovať v roku 1962, ešte pred tým, ako sa kapela z Liverpoolu stala celosvetovo slávnou.
Po exhovorcovi a publicistovi zostala vdova Corinne a synovia Mike a Mark.

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS
Mgr. Petra Palenčárová 

Bratislavská mestská časť Ružinov vyberá nového konateľa svojej spoločnosti TVR a RE, s.r.o., jedinú kandidátku na túto pozíciu spozná aj verejnosť. Uchádzačka sa predstaví na verejnom vypočutí, ktoré sa uskutoční v stredu 18. mája od 14:30 na ružinovskom miestnom úrade. Spoločnosť TVR a RE zabezpečuje vysielanie ružinovskej televízie a jej jediným vlastníkom je mestská časť Ružinov. Agentúru SITA o verejnom vypočutí informovala hovorkyňa Ružinova Marianna Šebová.
Ružinovský úrad hľadá do firmy náhradu za jedného z dvojice konateľov Igora Adamca, ktorý sa stal štátnym tajomníkom na ministerstve kultúry. Druhým konateľom firmy je miestny poslanec Tomáš Alscher. Výberové konanie na funkciu konateľa ružinovskej spoločnosti TVR a RE vyhlásila mestská časť koncom apríla. Uchádzači museli okrem splnenia kritérií a kvalifikačných predpokladov predložiť aj rozvojový plán spoločnosti. Prihlášky do výberového konania mohli posielať do 11. mája. Následne výberová komisia zložená z miestnych poslancov pozvala jedinú záujemkyňu na verejné vypočutie. „Na základe odporúčaní Transparency International Slovensko sme sa rozhodli urobiť verejné vypočutie pri výberovom konaní. Je to priestor na to, aby sme reálne a dôkladne preverili kvalitu uchádzačky,“ vysvetľuje starosta Ružinova Dušan Pekár. Definitívne rozhodnutie je však na ružinovských poslancoch, ktorý by o novom konateľovi spoločnosti mali rozhodovať na zasadnutí miestneho zastupiteľstva 24. mája.
O post konateľky ružinovskej spoločnosti sa uchádza Petra Palenčárová, jej životopis i rozvojový plán spoločnosti sú uverejnené na webovej stránke mestskej časti www.ruzinov.sk. Verejnosti sa kandidátka na konateľku predstaví v stredu 18. mája na ružinovskom úrade. Ako priblížila v tlačovej správe hovorkyňa Ružinova Šebová, podľa manuálu správneho výberového konania z dielne Transparency International Slovensko sa na verejnom vypočutí môže zúčastniť každý občan a podľa možnosti by mal mať aj príležitosť položiť uchádzačovi otázku.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice

Medzinárodný filmový festival 
Trenčianske Teplice

Filmový festival v Trenčianskych Tepliciach pokračuje. Na neprerušenú tradíciu filmových predstavení a osláv filmového umenia v kúpeľnom meste nadviaže v dňoch 23. – 26. júna už 24. pokračovaním s novým názvom Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice (MFFTT). Do kresla prezídia MFFTT zasadol uznávaný český režisér Jiří Menzel, ktorý podľa vlastných slov jazdí na tento festival od jeho počiatku. "Vynechal som len málokedy, festival mi je sympatický v tom, že v porovnaní s inými je skromný. Veľké festivaly ako Benátky a Berlín sústreďujú snobov, v Cannes vidíte bohatých ľudí, ktorí sa musia ukázať vo festivalovom kine, musia sa nechať vyfotografovať," konštatoval Menzel dnes na tlačovej konferencii v Bratislave a ocenil najmä rodinný charakter trenčianskeho festivalu. "Schádzame sa tam skôr kamaráti a ľudia, čo majú radi film, ale nelezú tam preto, že sú tam hviezdy," dodal režisér, ktorý za svoj celovečerný debut Ostro sledované vlaky získal v roku 1966 Oscara v kategórii najlepší zahraničný film. Nomináciu na Oscara mala aj jeho Vesničko má středisková.
Členkou prezídia MFFTT sa stala i Kamila Magálová. "Festival je veľmi príjemný, pretože samotné Trenčianske Teplice sú úžasné, komorné, rodinné," podčiarkla herečka. "Myslím, že tam strávime pekné dni a že aj diváci budú veľmi spokojní." Ďalším členom prezídia je dlhoročná tvár festivalu v Trenčianskych Tepliciach Peter Hledík. "Nebudeme robiť veľké projekcie, nebudeme premietať stovky filmov, rozsah bude 40 - 50 filmov. Chceme sa vrátiť k dobrým tradíciám, ktorý začal Artfilm pred mnohými rokmi," uviedol televízny režisér a scenárista. Potvrdil tiež, že MFFTT bude pokračovať v oceňovaní hereckých osobností na Moste slávy s malou zmenou v názve ocenenia. Cenu Umelcova misia získa tento rok Chiara Mastroianni, francúzsko-talianska herečka, dcéra Catherine Deneuve a Marcella Mastroianniho. "Jej herectvo, ona má dnes niečo cez 40 rokov, postupne rástlo, rok od roka je lepšia, my nechceme, s prepáčením, oceňovať predkremačných umelcov, ale tvorcov aj v plnom rozvete," povedal pre TASR Peter Hledík, ktorý oznámil aj tohtoročného držiteľa ocenenia Zlatá kamera. Je ním slovenský scenárista Marek Leščák.
Na post umeleckej riaditeľky festivalu sa vrátila Ľudmila Cviková, ktorá sa v Trenčianskych Tepliciach narodila a v rokoch 2007 a 2008 pôsobila na tamojšom Artfilme. "Medzinárodný festivalový svet je veľmi bohatý na filmy, som presvedčená, že budeme môcť priviezť na Slovensko aj filmy, ktoré tu ešte neboli ukázané," povedala Cviková, ktorá v rokoch 1997-2011 pracovala ako kurátorka filmových programov na MFF v Rotterdame. Ďalej oznámila, že MFFTT sa vracia k súťaži študentských filmov. Novinkou súťaže školských filmov s názvom Na ceste, do ktorej sa zapojili bratislavská VŠMU a tri české školy, je ocenenie Zlatá žaba. Cviková upozornila aj na sekciu, ktorú organizátori venujú francúzskej hviezde Catherine Deneuve. Jej súčasťou bude aj zlatá klasika z roku 1964 - muzikál Dáždničky zo Cherbourgu. "Filmové festivaly by mali kultivovať vkus diváka, prinášať filmy, ktoré v bežnej distribúcii nie sú. Film je okno do kultúry, to je aj naším cieľom," dodala umelecká riaditeľka MFFTT.
"Ľudia si na tento festival zvykli a svojím spôsobom nás donútili do toho, aby sme pokračovali," uviedol Štefan Škultéty, primátor mesta Trenčianske Teplice, ktoré je ako po ostatné roky vyhlasovateľom festivalu. "Možno budeme robiť tento rok v skromnejších podmienkach, ale s väčším odhodlaním, entuziazmom a s väčšou úprimnosťou," doplnil k podujatiu, ktoré podporia nielen súkromní, ale aj verejní partneri. Tituly z programu sa budú premietať v kine Prameň, v Kursalone, na kúpalisku Zelená žaba a na námestí v Trenčianskych Tepliciach. Niektoré z filmov uvedie aj trenčianske kino Metro.

Copyright © TASR 2016


Zázračný oriešok 2016

Zázračný oriešok 2016


Deviaty ročník festivalu rozprávok Zázračný oriešok s podtitulom Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe sa začína dnes v Piešťanoch. Do piatka 20. mája sa okrem jeho súťažnej časti uskutočnia na viacerých miestach kúpeľného mesta zaujímavé stretnutia so spisovateľmi, ilustrátormi, rozhlasovými tvorcami a vydavateľmi kníh, tiež tvorivé dielne, vernisáže a divadelné predstavenia.
      Podujatie pripravilo mesto Piešťany, Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Mestská knižnica v Piešťanoch, záštitu nad festivalom prevzali veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Livia Klausová a minister kultúry SR Marek Maďarič. Dnes sa vo večerných hodinách uskutoční jeho slávnostné otvorenie, na ktorom odovzdajú hercovi Richardovi Stankemu Zvláštnu cenu RTVS, určenú osobnostiam, ktoré svojím celoživotným dielom výrazne ovplyvnili rozhlasovú dramatickú tvorbu pre deti.
      V súťažnej časti festivalu je v dvoch kategóriách – monologické rozprávky a rozprávkové hry zastúpených spolu dvanásť diel, ktoré zhodnotí odborná aj detská porota. Medzi sprievodnými podujatiami Zázračného orieška možno nájsť napríklad aj autorskú prezentáciu knihy Juraja Raýmana Vianočka Udatný, výtvarný workshop s ilustrátorom Bystríkom Vančom, stretnutie s autorom scénickej hudby Mariánom Čekovským či prezentácia knižnej a animovanej podoby seriálu Mimi a Líza za účasti autoriek i detských predstaviteliek dievčenských hrdiniek. Uskutočnia sa viaceré výstavy, prezentácia českých rozhlasových programov, nakoľko festival je už piatykrát ponímaný ako česko-slovenský. Vyhlásenie výsledkov je naplánované na štvrtok 19. mája večer. Informovala Martina Marová z piešťanskej knižnice.
  
Copyright © TASR 2016