18. 6. 2016

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Prvým oceneným na prebiehajúcom filmovom festivale Art Film Fest v Košiciach je uznávaný britský režisér Stephen Daldry. Ocenenie Zlatá kamera za prínos do kinematografie si prevzal dnes večer, keď v hale umenia Kunsthalle osobne uviedol svoj film Predčítač.
Festival predstaví celkovo päť jeho filmov, okrem Predčítača to bude aj Billy Elliot, Hodiny, Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko a Odpad. Prvé štyri snímky mu vyniesli oscarové nominácie pre najlepší film alebo najlepšieho režiséra. Jeho zatiaľ posledný film Odpad v roku 2015 nominovali na cenu BAFTA v kategórii Najlepší zahraničný film.
Daldry je aj oceňovaný a úspešný divadelný režisér. Ako dnes pred novinármi uviedol, svoj profesionálny život zameriaval na divadlo a k filmu sa dostal vlastne len náhodou pri snímke Billy Elliot. "Pred tým som netušil, že budem filmovým režisérom, nemal som také ambície," priznal 56-ročný umelec.
Filmový priemysel prechádza podľa neho najväčšou revolúciou, ktorá sa týka digitalizácie i distribúcie filmov, keď sa snímky dostávajú priamočiarejšie k divákom. "Nepochybne to bude ďalej demokratizovať filmové umenie," hovorí.
Dúfa však, že kiná ostanú aj naďalej zachované, a to nielen v shoppingcentrách s filmami o superhrdinoch pre tínedžerov. "Ide o ten kolektívny akt spoločného sledovania filmu," hovorí o dôvode, prečo by malo ostať klasické kino.
V Košiciach i na Slovensku je Daldry prvýkrát, mesto si zatiaľ nestihol pozrieť, ale teší sa na jeho bližšie spoznávanie. Na otázku, či ho už niečo v Košiciach zaujalo, čo by ho inšpirovalo na nakrútenie filmu, odpovedal: "Zatiaľ nie, ale nikdy neviete."
Umelecký riaditeľ Art Film festu Peter Nágel vyzdvihol, že sa podarilo dostať do programu všetkých päť Daldryho hraných filmov. To považujem za náš malý úspech, lebo je to vlastne kompletný profil jeho filmovej tvorby,“ povedal.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Ron Lester

Zomrel Ron Lester

Vo veku 45 rokov zomrel v piatok americký herec Ron Lester. Americkému týždenníku Entertainment Weekly potvrdil smutnú správu agent zosnulého Dave Bradley, ktorý tiež uviedol, že herca nedávno hospitalizovali v jednej z dallaských nemocníc po tom, ako mu zlyhali pečeň a obličky.
Ron Lester sa narodil 4. augusta 1970 v meste Kennesaw v štáte Georgia. Zahral si vo filmoch ako Good Burger (1996), Varsity Blues (1999), Bulšit (2001), The Greenskeeper (2002) alebo Racing Legacy (2015). Na poslednej menovanej snímke sa podieľal aj ako scenárista a jeden z režisérov. Účinkoval tiež v seriáli Popular (1999 - 2001) či v roku 2005 v jednej epizóde televízneho hitu CSI: Kriminálka New York (2004 - 2013). Bol zasnúbený s Jennifer Worland.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Golden Begar – Zlatý žobrák

Golden Begar – Zlatý žobrák

Medzinárodný festival lokálnych televízií Golden Begar – Zlatý žobrák, ktorého 22. ročník dnes vyvrcholil v Košiciach, pozná ocenených. Hlavnú cenu Zlatého Žobráka v sekcii Lokálna televízia si odniesol Milan Pilipovič z TV BN z Bosny za film Lano - THE ROPE. Zlatého Žobráka v sekcii Produkčná spoločnosť získali César Esteban a Alenda Rodriguez zo Španielska za film Nie je koniec - NOT THE END. V sekcii Mladý autor si odnáša hlavnú cenu Saman Hosseinpuor z Iránu za film Rybka – FISH.
Okrem Zlatých Žobrákov získali ocenenia aj ďalšie filmy. Cenu Rady pre vysielanie a retransmisiu získal slovenský filmár Michal Kočiš za film Vidieť nevidené. Cenu Nadácie Fogelsong z USA získal film Ártun režiséra Gudmundura Gudmundssona z Islandu. Cenu Asociácie srbských novinárov ZORA získal film Most režiséra Ersina Shamliho z Kosova.
,,Súťažná prehliadka na medzinárodnom festivale lokálnych televízií je unikátna medzi festivalmi, pretože sú v nej filmy, ktoré nikde inde neuvidíte“ povedal predseda poroty Roger Worrod zo Švajčiarska.
Na tohtoročnej súťažnej prehliadke bolo prihlásených okolo 300 filmov zo 49 krajín z celého sveta.
Súčasťou festivalu bola aj panelová diskusia na témy : Terorizmus, vojnové a iné konflikty - existenčná hrozba žurnalizmu, a Utečenecká a migrantská kríza v optike médií. Do diskusie sa zapojili účastníci zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny, Nemecka, Francúzska, Srbska, Macedónska, Švajčiarska, Veľkej Británie, Spojených štátov amerických.
Dôležitou súčasťou podujatia boli sprievodné podujatia. Medzi najúspešnejšie patrilo vystúpenie Akademického zboru zo srbského mesta Niš, ktorý v Evanjelickom kostole zaspieval náboženské aj svetské piesne. Publikum sa im odmenilo veľkým potleskom a standing ovation. Spevácky zbor pripravil prekvapenie aj pre ďalších Košičanov, keď v sobotu ráno na tržnici pred Veritasom zaspievali 3 piesne zo svojho repertoáru.
Festival, napriek mnohým ťažkostiam, ktoré sa v tomto roku vyskytli počas jeho organizácie, prebehol nad očakávanie dobre. Vzhľadom na jeho silne medzinárodný charakter a zmenšujúce sa možnosti v Košiciach, organizátori uvažujú aj o presune časti festivalu do iných európskych metropol.

Copyright © TASR 2016

Keď sa blbý Slovák chujom stane

Keď sa blbý Slovák chujom stane
http://www.krone.at/Oesterreich/Intrige_um_Verhaftung_von_slowakischem_Politiker-Falsche_Uebersetzung-Story-515445


Pociatek sa pytal na Ministerstve v Rakusku, preco vyslovne nepopreli spravy o jeho zaisteni a odpovedali na otazky medii neurcito. Tu je sprava od hovorcu Ministra vnutra ‪#‎pociatek‬ ‪#‎drogy‬ ‪#‎drugs‬ ‪#‎cocaine‬ ‪#‎kokain‬‪#‎kauza‬ ‪#‎sud‬ ‪#‎odpoved‬

GINN's photo.

TO JE WTF LUX TV!

TO JE WTF LUX TV!

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


Začal sa 24. ročník filmového festivalu Art Film Fest

Začal sa 24. ročník filmového 
festivalu Art Film Fest

V poradí 24. ročník filmového festivalu Art Film Fest sa dnes večer začal v Košiciach. Metropola východného Slovenska je dejiskom tohto najvýznamnejšieho filmového podujatia na Slovensku po prvýkrát. Festival potrvá do 25. júna.
Slávnostný ceremoniál pre pozvaných hostí a následná projekcia filmu Božská Florence sa konali v košickej Kunsthalle. Diváci mohli sledovať príchody hostí na červený koberec a otvárací ceremoniál, ktorý moderoval Jan Kraus a prezident festivalu Milan Lasica, v priamom prenose v mestskom amfiteátri.
Projekcie súťažných i nesúťažných filmov budú na piatich miestach - v Kunsthalle, Kulturparku, niekdajšom Kine Slovan, v Kine Úsmev a mestskom prírodnom kine. Festival zahŕňa 15 filmových sekcií a viac ako 150 snímok. Laureátmi ocenenia Hercova misia sa stanú český herec Karel Roden a srbský herec Lazar Ristovski. Ocenenie Zlatá kamera si prevezmú britskí režiséri Stephen Daldry a Alan Parker. Prvé pamätné tabule s menami slávnych osobností osadia na košickej Hlavnej ulici.
Art Film Fest uvedie napríklad horúce filmové novinky z májového filmového festivalu v Cannes, privíta aj Davea Johnsa, hlavnú hviezdu filmu Ja, Daniel Blake, ovenčeného Zlatou palmou.
Organizátori v záujme zachovania čo najväčšieho komfortu pre návštevníkov sa rozhodli zjednodušiť im presuny po Košiciach. "Držitelia cinepassov a akreditácií na Art Film Fest budú môcť počas festivalu cestovať mestskou hromadnou dopravou zadarmo," uviedla marketingová riaditeľka festivalu Veronika Kašpar Šmihuľová. Dodala, že stačí, ak sa v autobuse preukážu svojím cinepassom či akreditáciou. Ukončenie festivalu spojené s vyhlásením výsledkov bude v sobotu 25. júna večer v priestoroch haly umenia Kunsthalle.
Art Film Fest sa v minulosti konal v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, festival s pôvodným názvom Artfilm vznikol v roku 1993.

Copyright © TASR 2016

17. 6. 2016

Toho nemá rád ani Martin Daňo. Náhoda ?

Toho nemá rád ani Martin Daňo.
Náhoda ?

Požiar osobného auta popoludní likvidovali hasiči v Seredi v okrese Galanta. Vozidlo používal miestny novinár Miloš Majko, podľa ktorého bol oheň založený úmyselne. Je presvedčený, že udalosť súvisí s jeho prácou a ide o pokus zastrašiť ho.
,,Vo svojich článkoch poukazujem na plytvanie samospráv, nezverejňovanie zmlúv a na ďalšie chyby predstaviteľov miest a obcí. Len zverejňujem to, čo sa v samosprávach deje,“ povedal agentúre SITA Majko, ktorý je vlastníkom regionálneho portálu seredonline.sk. Podpálenie auta za bieleho dňa je podľa neho návratom do divokých 90. rokov. O tom, kto mohol auto podpáliť, nechcel hovoriť s tým, že prípadom sa zaoberá polícia.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Foto:Miloš Majko

Grafický ident RTVS v New Yorku porazil CNN

Grafický ident RTVS

v New Yorku porazil CNN
 



Slovenská verejnoprávna televízia sa na jednom pódiu ocitla po boku svetových lídrov v oblasti televíznej produkcie ako HBO, Fox Sports, MTV či CNN. Na udeľovaní prestížnych cien Svetovej akadémie PROMAX za rok 2015 v New Yorku našu televíziu ocenili zlatom za grafický ident televíznej časti RTVS, ktorý bol pripravený v spolupráci so spoločnosťou Oficina.

Ocenenie Svetovej akadémie PROMAXbda v hlavnej kategórii celosvetových televíznych dizajnov je považované za Oscara medzi producentami grafického dizajnu . Cena zrkadlí kreativitu, výnimočnosť a inováciu v televíznom marketingu, reklame a dizajne. V kategórii “Imidžová kampaň televíznej stanice” RTVS vyhrala zlato a za sebou na druhom mieste zanechala aj giganta, akým je CNN Worldwide.

Podmienkou manažmentu, ktorý do RTVS nastúpil v roku 2012 pod vedením Václava Miku, bolo nemeniť aktuálne logá, ale výrazne vizuálne odlíšiť Jednotku a Dvojku a priniesť do vnímania diváka dynamiku a modernosť.

Václav Mika, generálny riaditeľ RTVS:
„V dobe, kedy sa téma verejnoprávnych médií na Slovensku stáva opäť živou, RTVS dokazuje, že svedomitú a profesionálnu prácu jej zamestnancov si všimol medzi 4300 prihlásenými celý svet. Som nesmierne hrdý na prácu mojich kolegov, ale aj na to, že naši diváci môžu denne sledovať svetovo ocenený grafický ident.“

Daša Matušíková, riaditeľka Sekcie marketingu a komunikácie RTVS:
"Cena sa dá považovať za Oscara v oblasti televízneho dizajnu. Základnou podstatou konceptu je oživenie loga, keďže sa rozhýbe a zo statického sa stane dynamické logo, ktoré prináša rôzne druhy informácií. Chceli sme byť bližšie k našim divákom a prinášať im emócie, ktoré denne prežívajú.”

Steve Kazanjian, prezident & CEO PromaxBDA:
"Práca, ktorú RTVS tento rok odviedla na svojej imidžovej kampani je výnimočná. To, že ste boli schopní vyhrať zlato, hovorí mnoho o stupni kreativity, ktorú práve teraz odvádzate. Sme na vás pyšní.”

Okrem toho, že RTVS vyhrala prvé miesto v kategórii “Imidžová kampaň televíznej stanice”, získala aj nomináciu za animáciu loga Dvojky. Je založená na 3D pohybe a jej autorom je česká spoločnosť Oficina.

Zo 4300 prihlásených prác z celého sveta porota vybrala najlepšie nominácie do 170 kategórií. V porote sedelo 33 expertov, napríklad zo spločnosti Warner Brothers, Fox Television, VH1, Hulu, CBS, NBC Universal či ABC Group.

Tím spoločnosti Oficina:
„Najväčšou výzvou sa pre nás stal pohyb loga a spôsob, ako ho dostať zo statickej podoby. Sme radi, že sa nám pre oba programy podarilo nájsť unikátny princíp, ktorý vytvára filozofiu identifikačných zneliek a spája animačné prvky self-promotion.“

Kreatívny koncept televízneho identu RTVS, ktorý minulý rok odštartoval novú grafickú éru Jednotky a Dvojky, už pritom získal jedno prestížne ocenenie aj doma na Slovensku: Cenu za komunikačný dizajn 2016.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


„Novinári, ktorí sú v RTVS, odpusťte mi tú skratku, majú hodnotovo blízko k bratislavskej kaviarni,“ povedal Číž. „Preberá sa rétorika denníkov N a SME, ktoré vedú aktívny politický zápas. Je pre mňa obrovským sklamaním aj relácia pána Havrana, ktorý sa stal jedným z hlavných redaktorov SME .Rešpektujem, že liberálny a kozmopolitný pohľad je súčasťou tejto spoločnosti, ale má tak päť až osem percent. K pánovi Hríbovi chodili ľudia z prostredia OKS, ktorá vo voľbách dostala len pol percenta.“
Miroslav Číž

„Otvorte ktorýkoľvek dnešný denník. Strašia nás pádom eura, rozpadom Únie, prílevom migrantov a islamizáciou Európy. Mnoho ľudí z toho má potom traumu a stáva sa obeťou aj konšpiračných médií.“
Karol Farkašovský

Art Film Fest News

Art Film Fest News


Najvýznamnejšie slovenské filmové podujatie štartuje už dnes 17. júna.
Slovenský sviatok filmu potrvá až do soboty 25. júna. Art Film Fest sa tento rok uskutoční už po 24. krát, prvý raz, však na Východnom Slovensku, v Košiciach, kam sa v týchto dňoch sťahuje.



MHD zadarmo pre každého, kto artfilmuje

Zmena dejiska nášho najznámejšieho filmového festivalu so sebou prináša viacero noviniek. Organizátori, samozrejme mysleli na to, že nie všetky kinosály, v ktorých budú festivalové projekcie prebiehať, sú dostupné pár minút peši. V záujme zachovania čo najväčšieho komfortu všetkých návštevníkov sa preto rozhodli zjednodušiť im presuny po Košiciach. „Držitelia cinepassov a akreditácií na Art Film Fest budú môcť počas festivalu cestovať mestskou hromadnou dopravou zadarmo,“ vysvetľuje marketingová riaditeľka festivalu Veronika Kašpar Šmihuľová. „Stačí, ak sa v autobuse preukážu svojím cinepassom či akreditáciou,“ dodáva.



Art Film Fest pozve Košičanov na červený koberec

„Na festival nám pricestujú zahraniční filmári z celého sveta. Pre týchto vzácnych hostí sme pripravili ceremoniál, aký si 24tý ročník nášho festivalu rozhodne zaslúži. Keďže Košice Art Filmu otvorili svoju náruč a pozvali nás do svojho mesta, rozdáme Košičanom hneď niekoľko darčekov. Atmosféru úvodného ceremoniálu si nechceme nechať len pre seba. Sprostredkujeme ju celému mestu,“ prezrádza zákulisie príprav generálny manažér podujatia Rudolf Biermann. Dnes, deň pred veľkolepým otvorením totiž tím Art Film Festu rozdá v uliciach Košíc desať tisíc pozvánok do košického amfiteátra, ktorého brány sa zajtra o 19.30 otvoria pre všetkých. Návštevníci amfiteátra si tak budú môcť vychutnať od 20.00 na plátne mestského prírodného kina priamy prenos z príchodov hostí na červený koberec a od 21.00 priamy prenos z otváracieho ceremoniálu z Kunsthalle, ktorý bude moderovať Jan Kraus. Po skončení prenosu si všetci návštevníci môžu pozrieť amfiteátrovú projekciu novej filmovej snímky Zradca medzi nami v hlavných úlohách s Ewanom McGregorom, Damianom Levisom, Naomi Harris a Stellanom Skarsgardom. Prvých päťstvo hostí, ktorí v tento večer o 19.30 prekročia brány amfiteátra, dostane navyše na privítanie pivo Stella Artois zdarma.

Darčeky od Art Filmu sa, však nebudú rozdávať len v amfiteátri, ale aj na červenom koberci pred Kunsthalle. Tu sa v ten istý večer o 19.00 začne diskotéka, na ktorú sú pozvaní všetci filmoví fanúšikovia a priaznivci festivalu. Na fanúšikov, ktorí tu budú očakávať príchody festivalových osobností na červený koberec, čaká naozaj veľké prekvapenie! „Od 20:00, kedy začnú prichádzať hostia, budeme fanúšikom pred Kunsthalle postupne hádzať desať futbalových lôpt, vlastnoručne podpísaných slovenskou futbalovou reprezentáciou. Tí, ktorí loptu chytia (dvojica alebo jedotlivec +1 osoba, ktorú vezme so sebou), budú v tej chvíli pozvaní na červený koberec a takisto na slávnostný otvárací ceremoniál v Kunsthalle, ktorý je určený len pre pozvaných hostí. Týmto prvým desiatim výhercom alebo dvojiciam garantujeme v Kunsthalle i miesto na sedenie,“ prezrádza generálny manažér Art Film festu Rudolf Biermann a jedným dychom dodáva: „Po ukončení príchodov hodíme z balkóna medzi ľudí ďalších tridsať lôpt s podpismi. Výhercovia, ktorí lopty chytia, dostanú taktiež možnosť prejsť sa po červenom koberci a zažiť na vlastnej koži atmosféru ceremoniálu.“ Týmto výhercom organizátori garantujú v Kunsthalle miesta minimálne na státie.



Darčeky budú rozdávať aj partneri festivalu

Ďalšie prekvapenia bude Art Film Fest rozdávať svojim návštevníkom vďaka partnerom, ktorí festival podporili. Jedným z partnerov filmového festivalu i futbalových majstrovstiev UEFA Euro 2016 je automobilka Hyundai. Preto sa stala zároveň partnerom futbalového večera, ktorý sa uskutoční v pondelok 20. júna v košickom amfiteátri. Prvých vyše sto návštevníkov, ktorí si sem prídu vychutnať priamy prenos futbalového zápasu Slovensko-Anglicko, získa pri vstupe exkluzívne darčeky, ktorými bude môcť podporovať našich futbalistov. Po napínavom zápase bude večer pokračovať unikátnym dokumentárnym filmom Ronaldo o živote žijúcej portugalskej športovej legendy Cristiana Ronalda.



Na Art Film Fest do Košíc vlakom o polovicu lacnejšie

Okrem neplatených presunov mestskou hromadnou dopravou zadarmo v rámci mesta, chcú organizátori festivalu uľahčiť návštevníkom i samotný transfer do Košíc a späť. Do nového dejiska Art Film Festu, sa preto budú môcť festivaloví návštevníci dopraviť o polovicu lacnejšie. Hlavný dopravca Art Film Festu – Železničná spoločnosť Slovensko totiž ponúka filmovým fanúšikom až 50-percentnú zľavu z cestovného do Košíc z akéhokoľvek miesta na Slovensku. Znamená to, že po predložení cinepassu z účasti na Art Film Feste platí pôvodný cestovný lístok aj na cestu späť. V tej kategórii vlaku, na ktorú bol zakúpený na cestu tam. Akciu môže využiť každý návštevník počas konania Art Film Festu, teda od 17. do 25. júna 2016. Špeciálna cena platí vo všetkých vlakoch osobnej dopravy vedených Železničnou spoločnosťou Slovensko, okrem vlakov kategórie SC a EC.



ČSA posilní svoje lety na trase Praha-Bratislava-Košice

Ďalším oficiálnym partnerom festivalu sú České aerolínie, vďaka ktorým budú mať cestu do Košíc jednoduchšiu návštevníci a hostia, uprednostňujúci leteckú dopravu pred vlakovou. „Partnerstvo s Art Film Festom považujú ČSA za prirodzené, dôležité a obojstranne prínosné spojenie. Veľmi si vážime, že môžeme na filmové či hudobné festivaly prepravovať svetové veličiny a osobnosti. Umožňuje nám to predstaviť náš produkt, priame letecké spojenie do Košíc nielen hosťom a partnerom festivalu, ale aj filmovým fanúšikom a získať tak ďalších zákazníkov. Sme presvedčení, že to prispeje k tomu, aby sa hostia festivalu radi vracali do Košíc aj v nasledujúcich rokoch,“ hovorí hovorca spoločnosti Daniel Šabík. Pri príležitosti Art Film Festu v Košiciach České aerolínie posilnili spojenie na linke Praha-Bratislava-Košice v termíne od 18. do 26. júna 2016 o celkovo 6 spiatočných spojov. Na linke pridali poludňajšie lety a doplnili tak produkt až na 3 spiatočné lety denne mezi Prahou, Bratislavou a Košicami – ranný, poludňajší a večerný. Okrem toho zostáva v prevádzke aj priama linka mezi Prahou a Košicami.

Zomrela Lois Duncan

Zomrela Lois Duncan

Vo veku 82 rokov zomrela americká spisovateľka Lois Duncan. Smutnú správu potvrdil prostredníctvom sociálnej siete Facebook manžel zosnulej Don Arquette, ktorý našiel autorku 15. júna na podlahe v kuchyni doma na Floride. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.
Lois Duncan Steinmetz sa narodila 28. apríla 1934 vo Philadelphii. Medzi jej najznámejšie diela patrí napríklad titul I Know What You Did Last Summer (1973), podľa ktorého vznikol horor Viem, čo ste robili minulé leto (1997). Román Stranger with My Face (1981) sa stal predlohou pre mysterióznu drámu Ukradnutý život (2009), titul Don't Look Behind You (1989) zas pre akčný triler Zabudni na minulosť (1999) a kniha Gallows Hill z roku 1997 (v češtine Šibeniční vrch, 2014) pre horor Už na teba čakám (1998). Známe sú aj jej knihy Hotel pre psov (1971), Noviny pre psov (2009) a Film pre psov (2010), pričom podľa prvej menovanej vznikol rovnomenný film z roku 2009. V slovenčine jej vyšiel aj román V tmavej chodbe (1974). Jej tvorbu tiež poznačila smrť 18-ročnej dcéry Kaitlyn, ktorú v roku 1989 zastrelili na ulici. Vyšetrovanie dcérinho úmrtia zhrnula v dielach Who Killed My Daughter? (1992) a tiež vo svojej poslednej knihe One to the Wolves (2013).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Odovzdaním cien včera v Košiciach vyvrcholila autorská súťaž novinárov východoslovenského regiónu za rok 2015. Do jej 21. ročníka sa prihlásilo 61 autorov, čo bolo o tretinu viac ako vlani, s celkovo 126 príspevkami.
Súťaž organizovala Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Košiciach a Literárny fond. V kategórii spravodajstvo v printových médiách, agentúrach a internetových novinách porota udelila dve prvé miesta. Víťazmi sú Kveta Mudríková (SITA) za príspevok Arcibiskup Babjak odmieta zásahy RTVS do homílií kňazov a Jaroslav Vrábeľ (Košický Korzár) za článok Najluxusnejší chodník urobili pred blokom poslanca Brixiho. Druhé miesto patrí Kataríne Gécziovej (Košický Korzár - Raši a Lenártová darovali krv po pár týždňoch od Vietnamu) a tretie Mariánovi Holubčíkovi (TASR - Japonská výtvarníčka tvorí v Košiciach animovaný film Zlatovláska). V podkategórii rozhlas a televízia porota prvú cenu v spravodajstve neudelila. Druhú cenu získal Maroš Černý (RTVS/TV - Patová situácia v Ondavke) a tretiu Viktor Wurm (Rádio Košice - Fenomén reči a poruchy reči).
Z analytických žánrov si odniesla prvú cenu Magda Haburová (Zemplínske noviny – Ženy cestujúce za prácou do zahraničia opúšťajú rodinu s ťažkým srdcom). Druhé miesto obsadil Peter Novák (Stropkovské spektrum - séria príspevkov o vzdelávaní seniorov) a tretie miesto Gabriela Rerková (Nový život, Priezor - Vysokoškolákov so zrakovým postihnutím pribúda). V rámci rozhlasu a televízie zvíťazila Ivana Bajerová (Rádio Košice - Mediálna výchova), druhú a tretiu cenu porota neudelila.
V oblasti beletristických žánrov bolo poradie: 1. Vladimír Mezencev (Slovenský rozhľad - Zanechal diela, ktoré ocení ešte nejedna generácia), 2. Michal Frank (Prešovský Korzár - séria článkov Úspešní Prešovčania v zahraničí) a Lucia Radzová (Zajtrajšie noviny - Farbistá freska o Balkáncoch v Košiciach), 3. Róbert Bejda (Košický Korzár - Nepočujúci si píšu veľké N) a Jana Pisarčíková (Novoveský Korzár - Hasiči emócie potláčajú, vyrovnať sa s nimi musia sami).
V spravodajskej podkategórii rozhlas a televízia zvíťazili Jozef Puchala (RTVS/TV – Celý život za kamerou) a Martina Bačová (RTVS/Rádio Regina - Nepodpísali). Druhá skončila Silvia Košťová (RTVS/TV cyklus (Ne)celebrity – Igor Kudzej) a na treťom mieste Marta Mohnacká (Bardejovská televízna spoločnosť - Spomienka na oslobodenie Bardejova) a Tatiana Godorová (RTVS/TV - (Ne)celebrity – Robert Gregorek).
V oblasti novinárskej fotografie sa prihlásil iba jeden autor, porota preto podľa štatútu súťaže jeho príspevky nehodnotila. Novinkou bola kategória študentský príspevok, v ktorej vyhral Lukáš Mano (K13 – reportáž z koncertu ŠFK). Osobitnú prémiu tento rok získal Marek Vnenčák (TV Markíza) za viacročnú kvalitnú televíznu žurnalistiku.
Predsedom poroty bol už tradične Peter Kubínyi z katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. "Treba povedať, že niektoré práce boli naozaj vynikajúce, boli určite nadregionálne, keď hovoríme, že išlo o súťaž východoslovenského regiónu. Na druhej strane, našli sa aj príspevky, ktoré také dobré neboli, ale to sprevádza asi každú súťaž. Porota konštatovala, že autori v nejednom prípade síce priniesli dobrý tip, ale pri spracovaní chýbala invencia, údernosť, rezervy boli v štylistike a najmä v titulkovaní," zhodnotil.

Copyright © TASR 2016

16. 6. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britský princ William sa objavil na titulnej stránke lifestylového časopisu pre gejov, pričom sa vyslovil proti zastrašovaniu ľudí kvôli ich sexuálnej orientácii. Informovala o tom dnes agentúra AP.
William sa tak stal vôbec prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý sa objavil na titulnej stránke periodika pre homosexuálov.
Vojvoda z Cambridge v časopise Attitude apeloval na mladých ľudí, ktorí sú kvôli svojej sexualite vystavení šikanovaniu, aby sa nebáli vyhľadať pomoc.
"Nikto by nemal byť šikanovaný pre svoju sexualitu ani zo žiadneho iného dôvodu a nikto by sa nemal zmieriť s takýmto druhom nenávisti," povedal William, druhý v línii následníctva na britský trón.
Titulná strana s fotografiou rozosmiateho princa bola zverejnená aj na internete. Attitude patrí medzi najstaršie a najpopulárnejšie časopisy pre gejov v Británii.

Belgická rozhlasová a televízna stanica RTBF si dnes na svojom internetovom spravodajskom serveri ironicky povšimla vyhlásenie amerického republikánskeho kandidáta na úrad prezidenta Donalda Trumpa na adresu Belgicka.
S titulkom, že Trump miluje Belgicko, to "čarokrásne mesto", odkázala na jeho prejav, ktorý mal v stredu v americkom meste Atlanta.
"Je to nádherné mesto, krásne miesto s krásnymi budovami. Bol som tam už pred mnohými rokmi," uviedol Trump na schôdzke Republikánskej strany, ktorá sa konala v hlavnom meste amerického štátu Georgia.
RTBF pripomenula, že nie je to prvýkrát, čo Donald Trump hovoril o svojej návšteve v Bruseli, hlavnom meste Belgicka. Krátko po teroristických atentátoch v Bruseli Trump vyhlásil, že "Brusel nie je ten Brusel, aký zažil pred dvadsiatimi rokmi, jedno z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete".
Používatelia sociálnej siete Twitter si všimli Trumpovo verbálne faux-pas a odporučili mu, aby si dal tú námahu a rozpoznal Belgicko ako krajinu a národ a Brusel ako jej hlavné mesto.
Trumpova súperka o prezidentské kreslo, kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová, neodolala pokušeniu urobiť si posmech zo svojho rivala a na Twitteri uviedla krátky odkaz: Belgicko: Obľúbené mesto Donalda Trumpa.

Copyright © TASR 2016

Minister financií ČR, líder hnutia ANO, podnikateľ slovenského pôvodu a majiteľ skupiny Agrofert Andrej Babiš označil v utorok vo vysielaní verejnoprávnej Českej televízie za nezmysel obsah článku nemeckého magazínu Der Spiegel, v zmysle ktorého mala jeho firma vplyv na pravidlá rozdeľovania európskych dotácií. Celé to označil už v priebehu dňa za pokračovanie kampane nemeckej europoslankyne Ingeborg Grässleovej, šéfky výboru pre rozpočtovú kontrolu Európskeho parlamentu, ktorá nemá jeho osobne, ani ČR rada. Súčasne avizoval žalobu na nemecké periodikum.
Babiš je presvedčený, že Der Spiegel iba opísal nezmysly, ktoré niektorí novinári účelovo napísali, keď v pondelok uviedol, že indície o vplyve Babišovej firmy na spomínané pravidlá má aj európsky Úrad pre boj proti podvodom (OLAF).
Grässleová pre Der Spiegel uviedla, že Európska komisia pridlho ignorovala problém s kontrolou dotácií.
Spomínaný úrad OLAF preveruje v súčasnosti prípad Bocianie hniezdo, čo podľa nemeckého magazínu komplikuje fakt, že minister financií ČR má v Bruseli rozsiahlu sieť dôverníkov.
OLAF, ako vyplýva z jeho stanoviska zverejneného začiatkom marca, začal po predbežnej analýze s vyšetrovaním okolností dotovania výstavby farmy Bocianie hniezdo Agrofertu. Dotácia 50 miliónov Kč na výstavbu spomínanej farmy pochádzala z európskych fondov na podporu cestovného ruchu. Tento program je určený na podporu malých a stredne veľkých podnikov. Farma najskôr patrila pod koncern Agrofert, ktorý najskôr opustila, aby sa do neho ex post oficiálne vrátila.
Prípad na základe anonymného trestného oznámenia vyšetruje od konca minulého roka aj Polícia ČR. Hovorca Agrofertu Karel Hanzelka porušenie zákona opakovane odmietol a pripomenul, že projekt má za sebou viaceré kontroly úradov. Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo), ktoré leží necelých 60 km juhovýchodne od Prahy medzi Benešovom a Olbramovicami, ponúka podľa webovej stránky reprezentačné priestory pre usporiadanie konferencií, firemných alebo spoločenských akcií, ako aj odpočinok v krásnom prírodnom prostredí s možnosťou celého radu relaxačných a športových aktivít. OLAF sa zaoberá aj skúmaním dotácií pre Agrofert pre podozrenie, že spoločnosť prostredníctvom skrytého lobbingu v štátnej správe zmenila pravidlá čerpania dotácií vo svoj prospech.




Britská televízia Sky Atlantic predstavila prostredníctvom služby YouTube prvý teaser trailer pripravovaného seriálu The Young Pope. Novinka prinesie príbeh fiktívneho konzervatívneho pápeža Pia XIII., vlastným menom Lenny Belardo, ktorý je prvým Svätým Otcom pochádzajúcim z USA. Takmer minútové video zobrazuje mladého pápeža ako excentrického muža, pričom v niektorých záberoch fajčí, modlí sa pod vodou alebo oddane kľačí pred radom kamiónov na parkovisku. V teaser traileri je tiež vidieť scény z prvého dňa jeho pontifikátu či počuť, ako vysloví prianie vyvolať revolúciu.
Ústrednú postavu stvárňuje anglický herec Jude Law, v seriáli účinkujú tiež Diane Keaton, Silvio Orlando, James Cromwell alebo Scott Shepherd. Réžiu má na starosti Talian Paolo Sorrentino, ktorý sa spolu s Tonym Grisonim, Umbertom Contarellom a Stefanom Rullim podieľal aj na scenári. Projekt bude mať osem epizód v anglickom jazyku a na televízne obrazovky by sa mal dostať koncom tohto roka. Na seriáli spolupracujú spoločnosti HBO, Sky a Canal Plus.

Seriál Larry, kroť sa (2000 - 2011) sa vráti na televízne obrazovky deviatou sezónou. Vysielať ho opäť začne americká televízia HBO, ktorá však zatiaľ neprezradila presný dátum premiéry. "Sme nadšení, že sa Larry rozhodol pracovať na novej sezóne seriálu Larry, kroť sa. Nevieme sa dočkať, čo si pripravil," vyjadril sa programový riaditeľ televízie Casey Bloys. "Ako by povedal Július Cézar: Odišiel som, nič som nerobil, vrátil som sa," poznamenal s humorom americký herec a komik Larry David, ktorý zároveň píše scenár projektu, v ktorom stvárňuje zveličenú verziu samého seba.
Americký seriál Larry, kroť sa mal na televíznej stanici HBO premiéru 15. októbra 2000. Zobrazuje fikcionalizovaný život Larryho Davida, ktorého každodenne sprevádza smola a dostáva sa do zahanbujúcich situácií. Seriál si počas jedenástich rokov vysielania vyslúžil 39 ocenení Primetime Emmy či päť Zlatých glóbusov a získal množstvo pozitívnych ohlasov od kritiky. Do roku 2011 nakrútili osemdesiat epizód, pričom každá séria vyšla aj na DVD. Okrem spomínaného Larryho Davida si v ňom zahrali aj Cheryl Hines, Jeff Garlin, Susie Essman či Jorge Garcia.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

V Miestnej knižnici Petržalka v Bratislave dnes v rámci 20. ročníka súťaže Život našimi očami – novinári tretieho tisícročia ocenili najlepšie školské časopisy. Jej zmyslom a filozofiou je povzbudenie redakčných rád a podpora tvorby školských kolektívov a tých, ktorí si nájdu čas a skúmajú život okolo seba a život školy a spracovávajú to do podoby, ktorú je možné hodnotiť.
„Záujem stále je, čo nás nesmierne teší. Jedine cez deti sa dozvieme úprimnú pravdu o živote školy. Má to však aj výchovný, motivačný aspekt, napr. vykreovať deti, kam by po skončení základnej školy mohli ísť,“ uviedla pre TASR riaditeľka knižnice Katarína Bergerová.
Tento rok porota hodnotila celkovo deväť školských časopisov z ôsmich základných škôl, dve z nich pritom nepôsobia v Petržalke, ale v inej bratislavskej mestskej časti. Najlepším školským časopisom sa stala Stopa zo Základnej školy na Nobelovom námestí, a to za „uveriteľnosť a prirodzenosť“, teda jazyk, ktorým deti opisujú diania na ich škole. Druhé miesto obsadil Tilgneráčik zo Spojenej školy na Tilgnerovej v Karlovej Vsi predovšetkým za zaujímavý spôsob spracovávania tém, za prehľadnosť a vypracovanú grafiku. Najlepšiu trojicu školských časopisov uzatvára Povedajko zo Základnej školy pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou na Vlasteneckom námestí, ktorý je vraj takým časopisom, ako by mal správny školský časopis vyzerať.
Porote sa vraj najlepšie školské časopisy nevyberali najľahšie, keďže ich kvalita z roka na rok stúpa. Podľa členky poroty Silvii Vnenkovej urobili školské časopisy oproti minulému roku značný pokrok, ako po obsahovej, tak po štylistickej stránke, mnohé aj po stránke grafickej. „Pre mňa je najcennejšie, že sa deti zaujímajú o dianie okolo seba. Okrem toho sa naučia používať svoj názor, používať jazyk - že to nie je len o tých SMS, elektronike, ale že to je naozaj o písanom slove, čo je dnes vzácnosť,“ povedala Vnenková.
Dobrý školský časopis by mal podľa nej odrážať dianie a život školy, predstaviť zaujímavých spolužiakov, učiteľov, ľudí, ale aj absolventov školy. Prípadným budúcim novinárom radí, aby sa nebáli ísť aj do pocitových vecí, nielen využívať opisy. Porota tento rok udelila aj dve špeciálne ceny. Skokanom roka sa stal časopis Listuška a Listuško zo Základnej školy Pankúchova, cenu za dizajn dostal časopis Oko školy zo Základnej školy Holíčska. Zvyšným štyrom školským časopisom udelili čestné uznanie, a to časopisom Dudoviny a Dudováčik zo Základnej školy Dudova, časopisu Iris zo Základnej školy Černyševského a časopisu Moky 3 zo Spojenej školy Mokrohájska.
Súťaž školských časopisov Život našimi očami – novinári tretieho tisícročia funguje už 20 rokov. Za ten čas prešla niekoľkými zmenami a inováciami, v posledných rokoch napr. pribudlo aj hodnotenie grafického spracovania časopisov. Záujem o súťaž každým rokom narastá a hlásia sa aj základné školy mimo Petržalky. Do budúcnosti nie je vylúčené aj rozšírenie súťaže, momentálne je však podľa Bergerovej predčasné o tom hovoriť.

Súd zakázal neoprávnené šírenie programových služieb skupiny Markíza v Českej republike. Spoločnosť Markíza-Slovakia získala k tomu prvé predbežné opatrenie.
Týmto postupom sa má zabrániť nelegálnemu prenosu vysielania mimo Slovenska. Českým divákom od januára tohto roku ponúka časť obsahu Markíza International. "Sme radi, že súd uznal naše argumenty. Uznanie práv vysielateľa musí byť rešpektované rovnako ako akýkoľvek iný typ práv," povedal generálny riaditeľ skupiny Markíza Matthias Settele.
Podobná situácia je aj v prípade staníc českej skupiny Nova, ktoré sú bez jej súhlasu šírené na Slovensku. "Naďalej budeme pokračovať v našom úsilí zastaviť cezhraničné vysielanie staníc skupiny Nova šírených bez nášho súhlasu," povedal Petr Horák, riaditeľ sekcie nových projektov skupiny Nova.

Copyright © TASR 2016

15. 6. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
 



Kanadský filmár James Cameron sa bude podieľať na tvorbe dokumentárneho filmu o legendárnom ostrove Atlantída s názvom Search for Atlantis. Na projekte, ktorý vzniká pre televízne stanice National Geographic Channel a Discovery Canada, bude pôsobiť ako výkonný producent. "Objavenie historickej a archeologickej pravdy za mýtom o Atlantíde ma vždy fascinovalo," povedal v pondelok 61-ročný rodák z Ontária v stanovisku pre podujatie Banff World Media Festival. "Náš tím preskúma niekoľko nových teórií o tom, kde sa reálna Atlantída nachádzala, kto boli jej tajomní obyvatelia a aká katastrofa ich pred tritisíc rokmi zmietla zo zemského povrchu," dodal.
Výrobu zastrešuje spoločnosť Associated Producers, ktorá so spomínanými televíznymi stanicami pracovala aj na ďalšej snímke o bájnom ostrove - Finding Atlantis (2011). Novinka by mala mať dve hodiny a nakrúcať ju budú na ostrovoch Sicília, Malta, Kréta, Santorín a Sardínia. Okrem toho ponúkne aj podvodné zábery narútené pri pobreží Španielska.
James Francis Cameron filmárčinu nikdy neštudoval, no napriek tomu sa z neho stal mimoriadne úspešný režisér, scenárista a producent. Prvý raz na seba výraznejšie upozornil snímkou Terminátor (1984). Neskôr nakrútil filmy ako Votrelci (1986), Priepasť (1989), Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991), Pravdivé lži (1994). V roku 1998 získal vďaka veľkofilmu Titanic (1997) tri Oscary v kategóriách Najlepší film, Najlepšia réžia a Najlepší strih. Jeho sci-fi Avatar (2009), v ktorom si zahrali Sam Worthington, Zoe Saldana, Michelle Rodriguez či Sigourney Weaver, sa stalo finančne najúspešnejším filmom všetkých čias, keď si na konto pripísalo až takmer 2,8 miliardy dolárov. So spomínaným National Geographic spolupracoval na snímke Deepsea Challenge 3D (2014), ktorá ponúkla pohľad na život v najväčších hĺbkach oceánu, pričom Cameron v rámci projektu podnikol v roku 2012 výpravu na dno Mariánskej priekopy. Na konte má tiež dokumenty Duchovia Titaniku (2003), Mimozemšťania z hlbín 3D (2004) či Titanik: Posledné slovo s Jamesom Cameronom (2012).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Vyhlásenie o úmrtí vodcu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) abú Bakra Baghdádího, ktoré sa dnes rozšírilo po internete, bolo pravdepodobne digitálne upravené a falošné. Napísal to britský internetový denník The Independent.
      "Abú Bakra Baghdádího zabili pri náletoch koalície na Rakku v piaty deň ramadánu," uvádzalo sa v údajnom vyhlásení agentúry Amak, ktoré citoval v pondelok portál tureckého konzervatívneho denníka Yeni Šafak (Nový úsvit). Baghdádí mal zahynúť pri leteckých útokoch koalície v Sýrii, ako údajne informoval agentúru Amak samotný IS.
      Amak, tzv. oficiálna tlačová agentúra IS, prostredníctvom ktorej sa táto organizácia prihlásila aj k masakre v Orlande, však podľa The Independent žiadne vyhlásenie v tomto duchu nezverejnila.
      Turecké, iránske, iracké ale aj ruské médiá sa podľa The Independent nechali oklamať digitálne upraveným obrázkom, ktorý mal pôsobiť ako mediálne vyhlásenie IS.
      Správu o Baghdádího smrti prevzali aj arabské a britské médiá, jej obsah však bol rýchlo spochybnený. Konkurenčné weby dokonca tvrdili, že al-Baghdádího zranili pri leteckom útoku na jeho konvoj v Iraku.
      Hovorca amerického centrálneho velenie, ktoré koordinuje letecké útoky v Iraku a Sýrii pre The Independent uviedol, že o medializovanej správe vie, nemôže k nej však poskytnúť žiadne informácie.
      Letecký útok na samozvaného kalifa sa nespomína ani v spravodajskom bulletine rozhlasu IS al-Baján.
      Falošné správy o úmrtí Baghdádího sa šíria sporadicky v období, keď sa IS snaží udržať si svoje obsadené územia v Sýrii a Iraku.


Copyright © TASR 2016

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...
 

14. 6. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Microsoft prevezme najväčšiu svetovú profesijnú sociálnu sieť LinkedIn. Informovala o tom agentúra DPA.
Ponuka amerického softvérového koncernu hodnotí LinkedIn celkovo na 26,2 miliardy USD (23,18 miliardy eur), uviedli dnes obe spoločnosti. Microsoft ponúka za akciu LinkedIn 196 USD. Na porovnanie v piatok (10.6.) uzavrela akcia na úrovni 131,08 USD.
Na sociálnej sieti LinkedIn môžu užívatelia predstaviť svoje profesijné profily, hľadať si práci a komunikovať s ostatnými užívateľmi. Firmy využívajú portál na hľadanie zamestnancov. V 1. kvartáli 2016 sa celosvetový počet užívateľov siete zvýšil o 414 miliónov na 433 miliónov.
Jeff Weiner zostane aj po prevzatí, ktoré by sa malo uzavrieť ešte tento rok, šéfom LinkedIn. "Tím LinkedInu vytvoril skvelý biznis, ktorý sa sústredí na spájanie profesionálov po celom svete," uviedol šéf Microsoftu Satya Nadella.

Zamestnankyňu nadácie Thomson Reuters Foundation Nazaninu Zaghari-Ratcliffovú, ktorú bez obvinení zadržali v Teheráne Iránske Revolučné gardy, pravdepodobne nedávno premiestnili zo samoväzby do spoločnej väzenskej cely. Informovala o tom Európska aliancia tlačových agentúr (EANA).
Zaghari-Ratcliffovú zadržali Iránske Revolučné gardy na teheránskom letisku imáma Chomejního začiatkom apríla, keď sa spolu so dvojročnou dcérou chystala odletieť do Británie. V Iráne bola navštíviť svojich rodičov.
Odvtedy ju zadržiavajú na neznámom mieste v juhovýchodnej iránskej provincii Kermán. Jej dcére, ktorá má len britské občianstvo, úrady zhabali pas a umiestnili ju do starostlivosti iránskych starých rodičov.
Zaghari-Ratcliffová pôsobí v Londýne ako projektová koordinátorka nadácie Thomson Reuters Foundation. Narodila sa v roku 1978 v Teheráne a v roku 2007 sa presťahovala do Británie.
Iránske úrady jej rodine povedali, že zadržanie súvisí s otázkou národnej bezpečnosti. Jej manžel Richard Ratcliffe teraz organizuje petíciu, ktorú chce predložiť britskému premiérovi Davidovi Cameronovi a vyzvať ho, aby sa osobne vo veci angažoval.
Nadácia Thomson Reuters Foundation je charitatívnym fondom tlačovej agentúry Reuters. V Iráne nepôsobí a s touto krajinou neuzavrela ani žiadne obchodné či iné dohody.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Dva nové prieskumy verejnej mienky favorizovali dnes stúpencov odchodu Británie z EÚ, a to so šesť až sedempercentným náskokom. Zverejnili ich v deň, keď brexit verejne podporili aj najčítanejšie britské bulvárne noviny The Sun.
      Podľa telefonického a internetového prieskumu, ktorý publikoval denník Guardian, by v budúcotýždňovom referende hlasovalo za odchod 53 percent a za zotrvanie 47 respondentov. V uvedených číslach nie sú zahrnutí nerozhodnutí voliči.  
      Podľa iného prieskumu, zverejneného novinami The Times, je pomer stúpencov a odporcov brexitu 46 ku 39 percentám. Nerozhodnutých bolo 11 percent respondentov.
      Denník The Sun dnes zverejnil na prvej strane článok, v ktorom voličov vyzýva, aby 23. júla hlasovali za vystúpenie Británie z EÚ. Budúcotýždňové referendum je podľa novín poslednou šancou na oslobodenie sa od diktátorských praktík Bruselu.
      "V priebehu 43 rokov (britského) členstva bola EÚ čoraz viac chamtivá, nehospodárna, zastrašujúca a tak nekompetentná pri riešení kríz, až to vyráža dych," napísal The Sun, podľa ktorého by Britániu v únii čakala len neradostná budúcnosť.


Copyright © TASR 2016


Až smrť legendárneho boxera Muhammada Aliho prinútila denník The Courier-Journal vyjadriť verejné ospravedlnenie za niekoľko rokov zámerne nesprávneho uvádzania jeho nového mena. Pre redaktorov lokálneho denníka z mesta Lousville bolo v dávnejšej minulosti problémom písať o boxerskej legende ako o Muhammadovi Alim. Pre nich bol stále Cassius Clay, čo bolo jeho pôvodné občianske meno. Z Cassiusa Claya sa stal Muhammad Ali v roku 1964, meno prijal po konvertovaní na moslimskú vieru. Hlavný redaktor súčasných novín The Courier-Journal Neil Budde v pondelok napísal úvodník, v ktorom zosumarizoval roky 1964 - 1970, keď denník zámerne neuvádzal boxera ako Muhammada Aliho.
"Nechceme špekulovať o tom, čo viedlo našich predchodcov k tomu, aby ignorovali, ba dokonca zosmiešňovali jeho nové meno. Cassius Clay bol veľký šampión a okrem toho bojoval za občianske práva a proti rasovej segregácii. Čo sme vtedy robili, vo svetle dnešného sveta rozhodne nevyznieva ako správny prístup," napísal Neil Budde. The Courier-Journal zďaleka nebol jediným periodikom, ktoré v minulosti odmietalo volať boxera jeho moslimským menom. Lexington Herald vyšiel pred 12 rokmi na titulnej strane s ospravedlnením podobného typu, že sa pred štyridsiatimi rokmi dôraznejšie nepostavil na stranu hnutia za občianske práva.
Muhammad Ali zomrel 3. júna v nemocnici vo Phoenixe, kde ho hospitalizovali pre problémy s dýchaním. O šesť dní neskôr bolo počas pohrebu legendy amerického aj svetového športu v uliciach Louisvillu prítomných 100 000 ľudí, aby sa poklonili jeho pamiatke.
Muhammad Ali, vlastným menom Cassius Marcellus Clay, bol viacnásobným šampiónom v ťažkej váhe a olympijským víťazom. Kariéru ukončil v roku 1981 a už o rok neskôr sa uňho prejavili symptómy Parkinsonovej choroby. Počas kariéry inkasoval približne 29 000 úderov. Lekári nepoznajú odpoveď na otázku, čo takéto číslo môže spôsobiť. Zhodujú sa na tom, že vývoj Parkinsonovej choroby u Aliho bol štandardný v porovnaní s bežnými pacientmi.

Americká spoločnosť Netflix oznámila, že druhá sezóna seriálu Narcos o živote a vyšetrovaní kolumbijského drogového kráľa Pabla Escobara bude mať premiéru 2. septembra, pričom v tento deň sprístupnia všetkých desať epizód. Termín premiéry prezradili prostredníctvom 30-sekundového teaser traileru, ktorý zverejnili na portáli YouTube. V traileri vystupuje brazílsky herec Wagner Moura stvárňujúci spomínaného Escobara, pričom na obraze sa postupne objavujú dátumy Escobarovho narodenia a úmrtia a nakoniec termín premiéry druhej série.
Tvorcami seriálu Narcos, ktorého prvú sériu sprístupnili vlani 28. augusta, sú Chris Brancato, Carlo Bernard a Doug Miro. O réžiu jednotlivých epizód sa postarali José Padilha, Guillermo Navarro, Andrés Baiz a Fernando Coimbra. Okrem spomínaného Mouru sa v seriáli predstavili aj Boyd Holbrook, Pedro Pascal, Joanna Christie, André Mattos či Stephanie Sigman. Narcos získal vlani dve nominácie na Zlatý glóbus, a to v kategóriách Najlepší televízny seriál - dráma a Najlepší mužský herecký výkon v televíznom seriáli - dráme pre Mouru.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Michu Meszaros

Zomrel Michu Meszaros

Vo veku 76 rokov zomrel maďarský cirkusový umelec a herec Michu Meszaros, známy predovšetkým vďaka sitkomu Alf (1986 - 1990). Smutnú správu potvrdil portálu TMZ manažér zosnulého Dennis Varga. Ten našiel herca koncom minulého týždňa v bezvedomí v kúpeľni. Meszarosa, ktorý meral iba 84 centimetrov, následne previezli do nemocnice v Los Angeles, kde bol v kóme. Varga pre portál TMZ uviedol, že jeho klient mu dal inštrukcie, aby ho v žiadnom prípade neodpájali od prístrojov. Herec pred ôsmimi rokmi utrpel mŕtvicu a odvtedy mal početné zdravotné problémy.
Michu Meszaros, vlastným menom Mihály Mészáros, sa narodil 20. septembra 1939 v Budapešti. V 70. rokoch sa presťahoval do USA, kde odštartoval kariéru ako člen cirkusu Ringling Bros. and Barnum & Bailey. V spomínanom sitkome Alf účinkoval v scénach, kde bolo treba vidieť rovnomennú hlavnú postavu celú. Okrem toho sa podieľal napríklad na snímkach Big Top Pee-wee (1988), Pozri, kto to hovorí (1989), Freaked (1993), Warlock: The Armageddon (1993) či dvoch reklamných spotoch s Michaelom Jacksonom.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS


Na Okresnom súde v Trnave sa dnes začalo pojednávanie, v ktorom žaluje bývalý arcibiskup Ján Sokol časopis Týždeň za články z mája 2009. Podľa nich mal ešte v roku 1998 previesť pol miliardy slovenských korún (16,6 milióna eur) za predaj pozemkov na účet bývalého agenta Štátnej bezpečnosti Štefana Náhlika.
      Ide o nové konanie po tom, ako Ústavný súd SR (ÚS) vrátil vec na ďalšie konanie. Strany sa stretli na Okresnom súde (OS) už v roku 2012, kedy rovnaká sudkyňa OS žalobu zamietla, v zdôvodnení sa odvolala na slobodu prejavu zakotvenú v Dohode o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Sokol následne podal odvolanie, ktoré zamietol KS, neúspešné bolo aj jeho dovolanie na Najvyššom súde SR. ÚS však v júni 2015 rozhodol, že základné práva arcibiskupa Sokola v súvislosti s týmto súdnym sporom boli predtým porušené.
      Emeritný arcibiskup Sokol sa na dnešnom pojednávaní nezúčastnil, jeho právny zástupca uviedol, že od vydavateľstva naďalej žiada ospravedlnenie a sumu 50.000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy. Túto v prípade úspechu deklaroval darovať na charitatívne účely. Doplnil, že trestné stíhanie bolo vo veci zastavené, polícia "nezistila žiadne machinácie, spreneveru, ani iný trestný čin". Zástupca žalovanej strany uviedol, že emeritný arcibiskup nehovoril pri predchádzajúcich pojednávaniach v niektorých bodoch pravdu, pri výsluchoch na polícii sa niektoré jeho vyjadrenia rozchádzali s vyjadreniami v súdnej sieni. Žiadal, aby súd zabezpečil na nasledujúce pojednávanie 21. septembra ako dôkazový materiál aj správu Prezídia Policajného zboru SR v danej veci, avšak bez začiernených riadkov, akú má žalovaný k dispozícii. Arcibiskup Sokol dostal podľa jeho slov dostatočný priestor na vyjadrenie k tvrdeniam, ktoré zverejnil časopis Týždeň a ktoré pochádzali z dôveryhodných zdrojov. "Sám čitateľ si mohol na základe tohto urobiť svoj vlastný úsudok," povedal právny zástupca vydavateľstva.
      Súd predvolá na nasledujúce pojednávanie ako svedka aj audítorku, ktorá nezrovnalosti v účtovníctve v súvislosti s predajom pozemkov zistila, keď robila audit po Sokolovom odchode z úradu. Účtovníčku však najskôr bude potrebné v zmysle zákona zbaviť mlčanlivosti. Predvolaní budú aj ďalší dvaja svedkovia. Sudkyňa od ostatných predvolaní upustila, nakoľko, ako uviedla, dokazovanie bolo robené v predchádzajúcich kolách. Vtedy vypovedali okrem Jána Sokola aj arcibiskupi Róbert Bezák a Stanislav Zvolenský, František Mikloško a viacerí, teraz už aj bývalí zamestnanci Arcibiskupského úradu v Trnave.


Copyright © TASR 2016