16. 7. 2016

RTVS PROBLÉM

RTVS PROBLÉM

RTVS mala väčšinou problémy z pokrývaním vážnych mimoriadnych udalostí. Vieme, je leto, ale to, akým spôsobom nezvládla v televíznom spravodajstve  teroristický útok v Nice a vojenský prevrat v Turecku je na zamyslenie. Ale nie hocijaké. Ide o únavu manažmentu alebo nedostižný horizont schopností ? Určite dostal Danko skvelú muníciu. Lebo toto je zlyhanie a hanba.
A nechať sa zahanbiť Markízou je...Trapné. 
Fakt. 
O rodinných domoch nabudúce. 
Ak sa mi bude chcieť.

TO JE TV!

TO JE TV!


15. 7. 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS
 

Šport, ale aj filmová klasika, reprízy obľúbených relácií a seriálov a prípravy na výročia začiatku vysielania Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu dominujú letnej vysielacej štruktúre Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Športové udalosti leta, ako aj predsedníctvo SR v Rade EÚ prinášajú počas celý letných prázdnin oba televízne kanály aj rádiá patriace pod Slovenský rozhlas (SRo) RTVS. Dopĺňajú ich tradičné letné programy venované napríklad poznávaniu krás Slovenska, letným hudobným festivalom či dovolenkovým témam. Vyplýva to z informácií o letnej vysielacej štruktúre, ktorú vedenie RTVS predstavilo Rade RTVS v máji.
Po majstrovstvách Európy vo futbale odvysiela Jednotka RTVS v auguste otvárací a záverečný ceremoniál letných olympijských hier v brazílskom Riu de Janeiro a aj vybrané prenosy z olympiády. Jednotka zároveň 9. augusta pozve všetkých priaznivcov futbalu na priamy prenos Superpohára UEFA. Až do 24. júla prináša Dvojka prenosy z 103. ročníka najdôležitejších pretekov profesionálnych cyklistov, Tour de France. Dopĺňa ich o dokumenty z francúzskych regiónov. V nadväznosti na prenosy z Tour de France vysiela krátke profilové dokumenty o našich športovcoch, ktorí budú reprezentovať Slovensko na olympiáde v Riu. Druhý prázdninový mesiac, od 5. do 21. augusta, bude Dvojka olympijská. Priame prenosy a záznamy z olympiády budú tvoriť väčšinu obsahu vysielania. Informácie o politických i športových udalostiach nájdu poslucháči SRo najmä na Rádiu Slovensko. Športovým priaznivcom po majstrovstvách Európy vo futbale a končiacej sa cyklistickej Tour de France ponúkne Rádio Slovensko v auguste množstvo informácií a zaujímavostí aj o letných olympijských hrách a následných paraolympijských hrách v Riu de Janeiro.
Okrem športu obsahuje letná vysielacia štruktúra RTVS v televízii aj v rozhlase veľa oddychového programu. Napríklad Jednotka počas leta vysiela v Európskom kine najmä české filmy a do vysielania zaradila v júli filmy slávneho režiséra Sergia Leoneho a v auguste snímky s Dustinom Hoffmanom. Divákom tiež ponúka niekoľko minisérii. Jednotka zároveň vysiela už tretiu sériu letnej zábavnej šou NAJ dedinka Slovenska. Po nej sa už dnes začína špeciálna nová séria Fetiše socializmu s podtitulom televízia venovaná oslavám 60. výročia začiatku vysielania STV. Výročie Slovenskej televízie predznamená i vysielanie Dvojky, ktoré každý týždeň od pondelka do štvrtka venuje predpoludnia slovenským hereckým legendám. Deťom ponúka Dvojka program ráno a večer, a tým, ktorí chcú vedieť viac, sú určené dokumenty v hlavnom vysielacom čase po 20:00. Každý večer po 21:00 pozýva Dvojka na Letné kino s výberom filmov zo svetovej, slovenskej a českej produkcie. Rádio Slovensko okrem iného zavedie v projekte Rádia Regina Banská Bystrica na túry po Vysokých Tatrách. Poslucháčov chce zabaviť novým humoristickým seriálom Druhý život Jánošíka. Folklórom už tradične počas leta žije Rádio Regina a hudobnými festivalmi Rádio_FM. Rádio Devín okrem iného pripomína blížiace sa 90. výročie rozhlasového vysielania na Slovensku. Konkrétne sú jubileu venované Hudobné fíčre s výberom najlepších hudobných fíčrov z 90-ročnej histórie rozhlasu a tiež pravidelná relácia vysielaná v sobotu na poludnie - Ľudia, fakty, udalosti. Letu svoje vysielanie prispôsobili aj internetové rádiá SRo - Junior a Litera a tiež národnostné Rádio Patria a Radio Slovakia International, ktoré vysiela informácie o Slovensku v cudzích jazykoch. Viac podrobností o programe RTVS možno nájsť na jeho webstránke http://www.rtvs.sk.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Mimoriadne spravodajstvo RTVS - tragédia v Nice

Mimoriadne spravodajstvo RTVS -
 tragédia v Nice

V súvislosti s tragickými udalosťami, ktoré sa udiali vo francúzskom meste Nice, RTVS pripravuje mimoriadne a rozšírené televízne a rozhlasové spravodajstvo, na mieste sa nachádzajú vyslaní redaktori RTVS Ján Žgravčák a Peter Majer. Správy RTVS o 12.00 h a rovnako Správy RTVS o 16.00 na Jednotke budú mať mimoriadnu dĺžku 40 minút. V rozhlasovom spravodajstve RTVS podrobne informujeme o tragédii už od noci v spravodajských reláciách a aj v prúdovom vysielaní. Téme bude venované aj špeciálne vydanie relácie K veci v Rádiu Slovensko. Pravidelne aktualizované spravodajstvo po celý čas bude prinášať facebooková stránka Správy RTVS https://www.facebook.com/spravy.rtvs/ a mobilná aplikácia Správy RTVS.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Keď sa dostanú ku vláde, budú strieľať ľudí pri múre, liberáli? Podľa liberálov, keď niekto povie kotlebovcom vy fašisti, tak sa niekto z nich môže postaviť a ísť mu streliť
Boris Kollár

„Namiesto vodných diel na občanov pustili "karate kid" Osuského. Ak bude nabudúce zase Matovič nepríčetne nadávať polovici Slovenska do zlodejov a mafiánov, tak mu treba tiež jednu vypáliť?“
Ľuboš Blaha





Tak s týmito rajtakmi som sa spaciroval po vyhradenej moslimskej pláži, kde mali ženské plavky, z ktorých im trcali iba oči. No a kerka s krížom na hrudi to istila. Ale záver: s moslimami sme tam aj v gatkach ťahali šíšu a nadávali na Sion
Tibor Eliot Rostas
 
"Nabudúce by mal možno nastúpiť NEMECKÝ NÁRODNÝ TÍM."
Beatrix von Storchová ,Alternatíva pre Nemecko



Dobrý den,
při sledování situace v EU mě napadá jedno z možných řešení. Než jej nastíním, upřesním, že jsem astroložka, a tak posuzuji všechno to, co se děje, z poněkud jiného úhlu pohledu. Situace v EU není nakloněna spolupráci, protože nyní je čas řešit si vlastní záležitosti, což platí nejen pro EU, ale i pro osobní rovinu každého člověka. I další měsíce budou kritické pro spolupráci, a tak by setrvávání v EU bylo spíše velkým trápením. I Velká Británie vystoupila z EU z toho důvodu, že si chce řešit své vlastní vnitřní záležitosti, a pokud se přikloním k názoru, že Velká Británie se pasovala do role našeho "vzoru", pak bychom měli EU opustit také...
Zkusme se na to na všechno podívat jinak. Můj návrh laika, který si nedokáže srovnat v hlavě, jaký dopad by mělo vystoupení z EU na život obyčejného českého člověka (předpokládám, že obyčejného českého člověka by se vystoupení z EU příliš nedotklo), tedy můj návrh laika, který se snaží do toho všeho zapojit i "zdravý selský rozum", zní - v tuto chvíli se v EU domluvit a dočasně ji rozpustit s tím, že si dáme "EU prázdniny". Ty prázdniny mohou trvat rok až dva (doporučuji spíše dva roky) a pak se může založit EU nová, proměněná, ve které si budou jednotlivé státy předávat své zkušenosti z řešení vlastních krizí. Takto bude energie všech státníků využita efektivně a těchto zkušeností pak bude možné využít při hledání další společné cesty.
Předem děkuji za odpověď na tuto mou připomínku.
S pozdravem Jana Mašková, astroložka



“I have many, many black friends. Nice people. My favorite black American woman friend just won Wimbledon…”
— Donald Trump (@realDonaldTrump)


“No, no, no. I am not your black American woman friend. Stop saying that. Stop thinking that. Just stop.”
— Serena Williams (@serenawilliams)

Nominácie Primetime Emmy

Nominácie Primetime Emmy

Zoznamu kandidátov v 68. ročníku udeľovania televíznych cien Primetime Emmy vládne seriál Hra o tróny (2011) s 23 nomináciami. V kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu sa o cenu vďaka obľúbenému projektu uchádzajú Peter Dinklage a Kit Harington, pričom v kategórii Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu sa stretli tri kolegyne - Lena Headey, Emilia Clarke a Maisie Williams. Hra o tróny sa uchádza aj o cenu ako Najlepší dramatický seriál, kde konkurenciu tvoria V službách KGB (2013), Volajte Saulovi (2015), Panstvo Downton (2010 - 2015), Homeland (2011), House of Cards (2013) a Mr. Robot (2015).
Prvá sezóna seriálu American Crime Story s podtitulom The People v. O.J. Simpson získala celkovo 22 nominácií. Za Najlepší komediálny seriál môžu vyhlásiť Black-ish (2014), Master of None (2015), Moderná rodina (2009), Silicon Valley (2014), Viceprezident(ka) (2012), Transparent (2014) alebo Unbreakable Kimmy Schmidt (2015).


V kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe dramatického seriálu sa o trofej uchádzajú Kyle Chandler (Bloodline), Rami Malek (Mr. Robot), Bob Odenkirk (Volajte Saulovi), Matthew Rhys (V službách KGB), Liev Schreiber (Ray Donovan) a Kevin Spacey (House of Cards). Medzi herečkami sú to zas Claire Danes (Homeland - Zradca), Viola Davis (Vražedné práva), Taraji P. Henson (Empire), Tatiana Maslany (Orphan Black), Keri Russell (V službách KGB) a Robin Wright (House of Cards).


Ako Najlepší herec v hlavnej úlohe komediálneho seriálu môže uspieť Anthony Anderson (Black-ish), Aziz Ansari (Master of None), Will Forte (Posledný chlap na Zemi), William H. Macy (Hriešnici), Thomas Middleditch (Silicon Valley) alebo Jeffrey Tambor (Transparent). V rovnakej ženskej kategórii sa o cenu uchádzajú Ellie Kemper (Unbreakable Kimmy Schmidt), Julia Louis-Dreyfus (Viceprezident(ka)), Laurie Metcalf (Život je boj), Tracee Ellis Ross (Black-ish), Amy Schumer (Inside Amy Schumer) a Lily Tomlin (Grace and Frankie).


O cenu pre Najlepší televízny film bojujú A Very Murray Christmas (2015), All the Way (2016), Svedectvo (2016), Luther (2015) a Sherlock: The Abominable Bride (2016). Víťazov vyhlásia 18. septembra v Microsoft Theater v Los Angeles.

Prehľad nominácií na ceny Primetime Emmy vo vybraných kategóriách:

Najlepší dramatický seriál:
V službách KGB
Volajte Saulovi
Panstvo Downton
Hra o tróny
Homeland - Zradca
House of Cards
Mr. Robot

Najlepší komediálny seriál:
Black-ish
Master of None
Moderná rodina
Silicon Valley
Viceprezident(ka)
Transparent
Unbreakable Kimmy Schmidt

Najlepšia limitovaná séria:
American Crime
Fargo
The Night Manager
American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Roots

Najlepší herec v hlavnej úlohe dramatického seriálu:
Kyle Chandler (Bloodline)
Rami Malek (Mr. Robot)
Bob Odenkirk (Volajte Saulovi)
Matthew Rhys (V službách KGB)
Liev Schreiber (Ray Donovan)
Kevin Spacey (House of Cards)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe dramatického seriálu:
Claire Danes (Homeland - Zradca)
Viola Davis (Vražedné práva)
Taraji P. Henson (Empire)
Tatiana Maslany (Orphan Black)
Keri Russell (V službách KGB)
Robin Wright (House of Cards)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Bryan Cranston (All the Way)
Benedict Cumberbatch (Sherlock)
Idris Elba (Luther)
Cuba Gooding Jr. (American Crime Story: The People v. O.J. Simpson)
Tom Hiddleston (The Night Manager)
Courtney B. Vance (American Crime Story: The People v. O.J. Simpson)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Kirsten Dunst (Fargo)
Felicity Huffman (American Crime)
Audra McDonald (Lady Day at Emerson's Bar and Grill)
Sarah Paulson (American Crime Story: The People v. O.J. Simpson)
Lili Taylor (American Crime)
Kerry Washington (Svedectvo)

Najlepší herec v hlavnej úlohe komediálneho seriálu:
Anthony Anderson (Black-ish)
Aziz Ansari (Master of None)
Will Forte (Posledný chlap na Zemi)
William H. Macy (Hriešnici)
Thomas Middleditch (Silicon Valley)
Jeffrey Tambor (Transparent)

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe komediálneho seriálu:
Ellie Kemper (Unbreakable Kimmy Schmidt)
Julia Louis-Dreyfus (Viceprezident(ka))
Laurie Metcalf (Život je boj)
Tracee Ellis Ross (Black-ish)
Amy Schumer (Inside Amy Schumer)
Lily Tomlin (Grace and Frankie)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu:
Louie Anderson (Baskets)
Keegan-Michael Key (Key & Peele)
Andre Braugher (Brooklyn Nine-Nine)
Ty Burrell (Moderná rodina)
Tituss Burgess (Unbreakable Kimmy Schmidt)
Matt Walsh (Viceprezident(ka))
Tony Hale (Viceprezident(ka))

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu:
Niecy Nash (Život je boj)
Allison Janney (Mama)
Kate McKinnon (Saturday Night Live)
Judith Light (Transparent)
Gaby Hoffmann (Transparent)
Anna Chlumsky (Viceprezident(ka))

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu:
Jonathan Banks (Volajte Saulovi)
Ben Mendelsohn (Bloodline)
Peter Dinklage (Hra o tróny)
Kit Harington (Hra o tróny)
Michael Kelly (House of Cards)
Jon Voight (Ray Donovan)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu:
Maggie Smith (Panstvo Downton)
Lena Headey (Hra o tróny)
Emilia Clarke (Hra o tróny)
Maisie Williams (Hra o tróny)
Maura Tierney (The Affair)
Constance Zimmer (Unreal)

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Jesse Plemons (Fargo)
Bokeem Woodbine (Fargo)
Hugh Laurie (The Night Manager)
Sterling K. Brown (American Crime Story: The People v. O.J. Simpson)
David Schwimmer (American Crime Story: The People v. O.J. Simpson)
John Travolta (American Crime Story: The People v. O.J. Simpson)

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe limitovanej série alebo filmu:
Melissa Leo (All the Way)
Regina King (American Crime)
Sarah Paulson (American Horror Story: Hotel)
Kathy Bates (American Horror Story: Hotel)
Jean Smart (Fargo)
Olivia Colman (The Night Manager)

Najlepší televízny film:
A Very Murray Christmas
All the Way
Svedectvo
Luther
Sherlock: The Abominable Bride

Najlepšia súťažná reality šou:
The Amazing Race
American Ninja Warrior
Dancing With the Stars
Project Runway
Top Chef
The Voice

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

14. 7. 2016

Zomrel Péter Esterházy

Zomrel Péter Esterházy

Jeden z najuznávanejších maďarských spisovateľov súčasnosti Péter Esterházy zomrel dnes popoludní vo veku 66 rokov. Autora sužovalo nádorové ochorenie pankreasu.
S odvolaním sa na pozostalých a vydavateľstvo Magvetö o tom dnes večer informovala tlačová agentúra MTI.
Rodák z Budapešti, ktorého starý otec bol v roku 1917 na krátky čas premiérom a ktorý v roku 1956 emigroval, zostal s rodičmi "za železnou oponou". Dôsledky tzv. triedneho boja v období štátostrany pocítil predovšetkým na základnej škole, avšak na piaristickom gymnáziu v hlavnom meste krajiny narazil už na úplne iný prístup. Raz na margo tohto obdobia s humorom poznamenal, že jedinou vecou, ktorá mu chýbala na gymnáziu, boli dievčatá.
Po maturite pokračoval v štúdiu matematiky na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Loránda Eötvösa v Budapešti, aby po jeho absolvovaní pracoval ako správca počítačového systému jedného z ústavov rezortu strojárstva a hutníctva.
Od roku 1978 sa však naplno začal venovať literárnej, dramatickej a esejistickej tvorbe.
Kľúčové dielo zosnulého Harmonia Caelestis, ako aj ďalšiu prácu Jedna žena sprístupnilo pred rokmi vydavateľstvo Kalligram v slovenskom preklade Renáty Deákovej. Vďaka prekladom Juliany Szolnokiovej a rovnakému vydavateľstvu sa k slovenskému čitateľovi dostali aj ďalšie Esterházyho práce Pomocné slovesá srdca a Žiadne umenie.
Autor informoval verejnosť o svojom vážnom ochorení vlani v októbri v článku, ktorý vyšiel v týždenníku Élet és Irodalom. O ochorení napísal aj knihu s názvom Hasnyálmirigynapló (Pankreasový denník), ktorá sa na trhu objavila pri príležitosti tohtoročného Týždňa knihy, každoročnej prehliadky literárnych noviniek, ktorú Péter Esterházy v tomto roku osobne otvoril 9. júna.
Autor, ktorého viaceré diela sa dočkali filmovej adaptácie, bol laureátom celého radu prestížnych maďarských i zahraničných cien a vyznamenaní. Udelili mu napríklad Cenu Lajosa Kossutha, Cenu Milána Füsta, Cenu Tibora Déryho, ale aj slovinské ocenenie Vilenica, francúzsky Rad umení a literatúry, Rakúsku štátnu cenu, nemeckú Herderovu cenu, Cenu mieru Nemeckého knižného obchodu či rumunskú Ovidiovu cenu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

Zomrel Héctor Babenco

Zomrel Héctor Babenco

Vo veku 70 rokov zomrel brazílsky režisér Héctor Babenco. Filmár skonal v stredu v jednej z nemocníc v brazílskom meste Sao Paulo na infarkt. Zanechal po sebe manželku Barbaru a dcéru Janku.
Héctor Eduardo Babenco sa narodil 7. februára 1946 v Buenos Aires. Za film Bozk pavúčej ženy (1985) ho nominovali na Oscara. Nakrútil tiež snímky Zlá zelina (1987), Vzbura vo väznici Carandiru (2003) alebo El pasado (2007). Na posledných dvoch menovaných sa podieľal aj ako scenárista.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

GLVÁČ: Reakcia na články v denníku SME

GLVÁČ:
 
Reakcia na články v denníku SME

Ostro sa ohradzujem proti ďalším dezinformáciám denníka SME a redaktorky Lucie Krbátovej v sérii jej článkov plných vykonštruovaných výmyslov a klamstiev o mojej osobe. V dnešných článkoch „Bašternák je aj za Glváčom“ a “Glváčovci kupovali od bašternákovcov“ sa opäť usiluje vťahovať ma do svojich vymyslených konštrukcií, ktoré majú zmanipulovať verejnú mienku. Redaktorku som informoval, že zmluvná a uhradená cena bytu za štvorcový meter bola vyššia ako priemerná cena uverejnená v štatistickom zisťovaní Národnej banky Slovenska. Tá sa v roku 2006 pohybovala v rozpätí od 944 do 1050eEur. Informáciu som redaktorke poskytol napriek tomu, že som tento byt nekupoval a neprináleží mi, aby som sa vyjadroval k aktivitám iných súkromných osôb, ktoré navyše nesúhlasili s medializáciou. Urobil som tak (na rozdiel od iných politikov súčasnej opozície, ktorí majú problém vysvetliť financovanie ich bývania) preto, aby o mne nešírila ďalšie klamstvá. Napriek môjmu vyjadreniu zverejnila redaktorka, že mlčím o kúpnej cene bytu pod Kolibou. Aj preto považujem články Lucie Krbátovej za cielenú kampaň voči mojej osobe. Napokon aj v uplynulých dňoch o mne zverejnila klamstvo, že som susedom Ladislava Bašternáka, čo samozrejme nebola a nie je pravda.
Na takéto zavádzajúce a neobjektívne články redaktorky som upozornil aj šéfredaktorku denníka SME pani Beatu Balogovú, no dodnes sa mi nikto z tohto denníka neozval a neospravedlnil. Dnešný článok je tak ďalším dôvodom na podanie trestného oznámenia na redaktorku a žaloby na denník SME.

Martin Glváč

13. 7. 2016

Zomrel Jaromír Klempíř

Zomrel Jaromír Klempíř



Vo veku 72 rokov skonal český hudobník a skladateľ Jaromír Klempíř, ktorý zložil hity Hej, páni konšelé a C’est la vie pre speváka Karla Gotta. O jeho úmrtí informoval hudobný publicista Miloš Skalka. Pričína úmrtia nie je známa.
Jaromír Klempíř sa narodil 5. júna 1944 v Prahe a už ako študent na Štátnom konzervatóriu sa venoval hre na klavír a bicie a tiež dirigovaniu. Vstúpil do skupiny Pavla Sedláčka, ktorá pôsobila v pražskom divadle Semafor. V roku 1962 bol jedným zo zakladajúcich členov kapely Olympic, v ktorej pôsobil do roku 1964. Následne sa stal členom divadelného zoskupenia Apollo, kde sa zoznámil napríklad aj s Karlom Gottom. Tam sa začala aj jeho skladateľská kariéra, počas ktorej zložil viac než stovku piesní. Okrem Gotta skladal aj pre interpretov ako Helena Vondráčková, Waldemar Matuška, Václav Neckář či Pavlína Filipovská. V roku 1967 mal autonehodu, po ktorej sa načas musel vzdať aktívnej hudobníckej kariéry. Bol tiež členom Orchestra Československej televízie a autorom filmovej hudby. Zložil skladby do snímok ako Slasti otce vlasti (1969) alebo Podivná přátelství herce Jesenia (1985).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Finále futbalových majstrovstiev Európy medzi Francúzskom a Portugalskom sledovalo v USA priemerne 5,9 milióna televíznych divákov. V porovnaní s vyvrcholením ME 2012 nastal mierny nárast, kyjevský triumf Španielov nad Talianmi vtedy oslovil 5,76 milióna Američanov. Stanica ESPN zaznamenala v nedeľu 4,54-miliónovú sledovanosť anglickej verzie prenosu (4,57 v roku 2012), španielsky komentár využilo 1,4 milióna futbalových priaznivcov. Kanál WatchESPN prispel 237-tisíc divákmi.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Nemecká polícia spustila celoštátne razie proti ľuďom podozrivým zo zverejňovania nenávistných odkazov na internetových sociálnych sieťach, informovala dnes agentúra AP.
Nemecká spolková polícia uviedla, že prehľadala domovy zhruba 40 ľudí, väčšinou pre podozrenie zo zverejňovania krajne pravicových alebo antisemitských materiálov.
Nemecké zákony obmedzujú slobodu prejavu, ak obsahuje podnecovanie násilia, velebenie nacizmu, rasovú diskrimináciu alebo popieranie holokaustu.
Spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere v dnešnom vyhlásení uviedol, že zákony sa musia vzťahovať aj na internet. Jeho kancelária poznamenala, že migranti a aktivisti, ktorí vystupujú proti krajne pravicovému extrémizmu, sú obzvlášť častým terčom nenávistných prejavov na internete.

Copyright © TASR 2016



M. Maďarič pred europoslancami hovoril o audiovizuálnej smernici EÚ

M. Maďarič pred europoslancami 
hovoril o audiovizuálnej smernici EÚ

Jednou z najvýznamnejších priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ v oblasti kultúry a audiovízie bude revízia smernice o audiovizuálnych mediálnych službách. Po dnešnom vypočúvaní pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre kultúru a vzdelávanie (CULT) v Bruseli to uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič.
      Členovia slovenskej vlády sú od pondelka do štvrtka (11. - 14.7.) vypočúvaní vo výboroch europarlamentu ohľadne programových priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ.
      "Poslanci sa zaujímali o tú najväčšiu prioritu a to je revízia smernice o audiovizuálnych mediálnych službách," uviedol Maďarič pred novinármi. Pripomenul, že ide o "zložitú smernicu s veľa otázkami" a že slovenské predsedníctvo je odhodlané pokročiť v procese rokovaní pokiaľ možno čo najďalej. Priznal, že Slovensko na čele EÚ zrejme tento proces nedokončí a odovzdá štafetu maltskému predsedníctvu, keďže pozície členských štátov sú často "v konflikte".
      Maďarič zopakoval, že audiovizuálne prostredie, tak ako sme ho doteraz poznali, sa vďaka digitálnej revolúcii úplne zmenilo. Na trh vstúpili noví hráči, ktorí zaviedli nové obchodné modely a zapríčinili neustále zmeny na mediálnom trhu, čo viedlo k tomu, že Európska komisia zavádza regulácie aj v oblastiach, ktoré doteraz regulované neboli.
      Minister pripomenul, že kvôli spoločenskému významu tejto smernice sa slovenské predsedníctvo rozhodlo zorganizovať konferenciu s názvom Ochrana maloletých - Regulačné konvergencie, ktorá sa uskutoční v dňoch 15. a 16. septembra v Bratislave.
      Ďalším dôležitým bodom z pohľadu záujmu europoslancov bola podľa Maďariča snaha vyhlásiť rok 2018 za Európsky rok kultúrneho dedičstva. Europarlament túto iniciatívu navrhol, Rada EÚ ju podporuje a Slovensko v tejto súvislosti poukazuje na fenomén spoločného kultúrneho dedičstva ako na dôležitý prvok oživenia a posilnenia povedomia občanov o hodnotách EÚ, najmä v čase, kedy je EÚ konfrontovaná s mnohými politickými, hospodárskymi a sociálnymi výzvami.
      "Ešte stále čakáme na definitívne znenie návrhu zo strany Európskej komisie a potom na vyriešenie otázky financovania tohto roka ochrany kultúrneho dedičstva, lebo ak to nebude zafincované, tak to bude len priorita na papieri," opísal situáciu minister. Dodal, že táto iniciatíva je postavená na troch pilieroch: kultúrna rôznorodosť, demografická zmena a trvalá udržateľnosť.

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

V roku 2015 banky a nebankové subjekty, ktoré poskytujú spotrebné úvery a pôžičky v hotovosti, investovali do reklamy dvakrát viac ako v roku 2012. Kým v roku 2012 to bola suma 36,15 mil. eur, vlani to bolo 80,56 mil. eur. Z toho 78 % pripadlo na komunikáciu spotrebných úverov a 22 % na propagáciu pôžičiek v hotovosti. Vyplynulo to z monitoringu reklamných výdavkov Ad Intelligence spoločnosti TNS Slovakia.
Zatiaľ čo v roku 2015 výdavky na propagáciu hotovostných pôžičiek medziročne poklesli, zadávatelia reklám na spotrebné úvery potvrdili niekoľko rokov po sebe sa opakujúci trend zvyšovania reklamných rozpočtov dvojciferným tempom. Vývoj výdavkov do reklamy v priebehu roka napovedá, že ochota zadlžiť sa je podľa TNS pravdepodobne vyššia v predvianočnom období. Vtedy poskytovatelia pôžičiek a spotrebných úverov komunikujú svoje produkty výrazne viac ako počas ostatných mesiacov. Najvyššia suma bola v mesiaci november, a to 14,2 mil. eur.
Najvýznamnejším komunikačným prostriedkom tradičného mediamixu bola televízia, kde zadávatelia alokovali 93 % z celkového objemu výdavkov na reklamu spotrebných úverov a pôžičiek. Slovenské televízne stanice odvysielali vlani 79 658 spotov propagujúcich pôžičky v hotovosti a spotrebné úvery v celkovej dĺžke vysielania 539 hodín. Inzercia v printe pokryla 567 inzertných strán. Z takmer 6 630 vonkajších plôch pripadli takmer dve tretiny na citylighty. V rádiách sa odvysielalo 5 563 spotov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký spevák, tanečník, herec a producent Lance Bass bude moderovať televízny program Finding Prince Charming. V novej reality šou sa 13 mužov bude uchádzať o srdce "jedného z najpríťažlivejších gejov USA". Tvorcovia programu jeho identitu zatiaľ taja.
Tridsaťsedemročný člen už nefungujúcej skupiny 'N Sync bude hlavnej tvári programu pomáhať vybrať si spomedzi nápadníkov žijúcich spoločne v jednom dome. Šou v súčasnosti vzniká v produkcii televízie Logo. Na jej obrazovky by sa mala dostať na jeseň.
James Lance Bass sa preslávil vďaka formácii 'N Sync, ktorá má na konte hity ako Bye Bye Bye, It's Gonna Be Me, Gone alebo Girlfriend (feat. Nelly). Objavil sa vo viacerých filmoch a zviditeľnil sa aj pokusom dostať sa do vesmíru vo vesmírnej lodi Sojuz, čo sa mu ani po niekoľkomesačnom tréningu nepodarilo, pretože prišiel o sponzorov. O svojej homosexuálnej orientácii po prvý raz verejne prehovoril v júli 2006, za čo mu udelili Human Rights Campaign Visibility Award. V roku 2007 vydal autobiografiu Out of Sync. Predvlani sa zosobášil s Michaelom Turchinom.


Americká herečka Jennifer Esposito si zahrá v štrnástej sezóne kriminálneho seriálu NCIS - Námorný vyšetrovací úrad (2003). Stvárni v ňom špeciálnu agentku Alexandru "Alex" Quinn, ktorá zanechala prácu v teréne a stala sa inštruktorkou v tréningovom centre. Špeciálny agent Leroy Gibbs v podaní Marka Harmona ju však presvedčí, aby sa vrátila ako súčasť jeho tímu. "Sme nesmierne šťastní, že v štrnástej sezóne sa k nám pridá Jennifer Esposito," vyjadril sa výkonný producent seriálu Gary Glasberg. "Zosobňuje všetko, v čo sme u Quinn dúfali a nevieme sa dočkať, kedy bude súčasťou nášho tímu," dodal.
Okrem 43-ročnej herečky budú súčasťou novej sezóny aj Američan Wilmer Valderrama či Angličan Duane Henry, ktorý hosťoval v posledných dvoch epizódach predchádzajúcej sezóny. V pripravovanom pokračovaní seriálu stvárni opäť úradníka vojenskej rozviedky Claytona Reevesa. Premiéru štrnástej sezóny plánuje americká televízna stanica CBS na 20. septembra.
Jennifer Esposito je známa z filmov ako Viem, čo ste robili minulé leto 2 (1998), Krvavé leto v New Yorku (1999), Nepovedz ani slovo (2001), Taxi (2004), Crash (2004) alebo seriálov Samantha Who? (2007 - 2009), Modrí Templári (2010) či Taxi Brooklyn (2014).


 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Európska federácia novinárov (EFJ) podporila kampaň na pomoc novinárom v Turecku, kde čelia "neustálym útokom a pokusom umlčať ich". V súčasnosti sa vo väzení v krajine nachádza 34 žurnalistov. Takmer polovicu z nich zatkli počas uplynulého roka, uviedla EFJ sídliaca v Belgicku.
"Turecko má najvyšší počet uväznených žurnalistov zo všetkých členských krajín Rady Európy," povedal pre agentúru DPA projektový manažér EFJ Mehmet Koksal.
Dodal, že Turecko odmietlo povoliť vstup do krajiny alebo vyhostilo najmenej desiatich zahraničných novinárov, často pre to, že informovali o zrážkach vládnych síl s kurdskými militantmi na juhovýchode krajiny.
"Silná cenzúra je tam pravidlom a kritické hlasy sú sústavne označované biľagom," pokračoval a dodal, že v Turecku tiež často dochádzka k umlčovaniu médií vládou.
Po teroristických útokoch, akým bol nedávny útok v príletovej hale medzinárodného letiska v Istanbule so 45 obeťami na životoch, turecká vláda zvyčajne uvalí na médiá informačné embargo. Užívatelia sociálnych médií informovali, že umlčuje aj webové stránky ako Twitter či Facebook.
Podľa Koksala väčšina žurnalistov uväznených vlani pracovala buď pre kurdské médiá, alebo pre hnutie vplyvného islamského kazateľa Fethullaha Gülena, niekdajšieho spojenca a medzičasom nepriateľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
Kampaň nazvanú Ben Gazeteciyim, čo po turecky znamená Som žurnalista, spustili tento týždeň za podpory viacerých medzinárodných organizácií vrátane Index on Censorship so sídlom v Londýne.
Turecký vládny predstaviteľ nedávno odmietol, že by vláda cielene zasahovala voči médiám. Povedal, že väčšina žurnalistov vo väzení bola zatknutá za svoje zapojenie sa do terorizmu a ďalších násilných trestných činov, píše DPA.

Copyright © TASR 2016

European Journalism Centre News

European Journalism Centre News

European Journalism Centre s potešením oznamuje, že Adam Thomas bude jeho nový riaditeľom od 1. januára 2017. 
Adam Thomas prináša skúsenosti zo startupov a médií
Adam Thomas je oceňovaný žurnalista a technologický líder. Vo svojej predchádzajúcej role ako Chief Product Officer firmy Storyful, bol zodpovedný za víziu a poskytovanie viac ako 20 inovatívnych produktov žurnalistiky až 150- tim z najväčším svetovým mediálnym organizáciám. Adam sa pripojil ku Storyful v júli 2013 ako riaditeľ pre obchodný rozvoj. Firmu kúpila News Corp v decembri 2013, a rozrástla sa z 27 ľudí na viac ako 120 v New Yorku, Hongkongu, Londýne, Sydney a Dubline.
Predtým pôsobil ako vedúci oddelenia komunikácie v medzinárodnej neziskovej organizácii Sourcefabric, Adam pracoval na rozvojových projektoch médiá vo viac ako 50 krajinách po celom svete.

12. 7. 2016

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pripravovaný seriál The Young Pope bude mať svetovú premiéru na 73. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, ktorý sa uskutoční od 31. augusta do 10. septembra. Na podujatí premietnu prvé dve epizódy, pričom sa tak stane 3. septembra v Palazzo del Cinema di Venezia. Na televízne obrazovky sa projekt dostane v októbri.
Seriál bude mať celkovo osem epizód a všetky režíroval Paolo Sorrentino. Ten sa spolu s Tonym Grisonim, Umbertom Contarellom a Stefanom Rullim podieľal aj na scenári. Novinka prinesie príbeh fiktívneho konzervatívneho pápeža Pia XIII., vlastným menom Lennyho Belarda, ktorý je prvým Svätým Otcom pochádzajúcim z USA. Toho stvárnil Jude Law. Okrem neho sa v seriáli predstavia tiež Diane Keaton, Silvio Orlando, James Cromwell, Cécile de France, Javier Cámara, Ludivine Sagnier, Tony Bertorelli či Scott Shepherd. Na projekte spolupracujú spoločnosti HBO, Sky a Canal Plus.

Americká herečka Carrie Coon stvárni hlavnú ženskú postavu v pripravovanej tretej sezóne seriálu Fargo (2014). Tridsaťpäťročná rodáčka z Copley v Ohiu sa predstaví ako Gloria Burgle, šéfka polície v mestečku Eden Valley v Minnesote a zároveň čerstvo rozvedená matka.
Hlavnými mužskými postavami tretej série budú bratia Emmit a Ray Stussyovci, pričom oboch si zahrá Ewan McGregor. Emmit je príťažlivý, úspešný a rodinne založený realitný magnát. Jeho o niečo mladší brat je skôr jeho opakom. Ray je tučný, plešivie a pracuje ako kurátor, pričom za svoje nešťastie viní práve Emmita. Scenár má znova na starosti Noah Hawley, pričom s nakrúcaním plánujú začať tento rok. Nová séria by sa mala dostať na televízne obrazovky na budúci rok.
Seriál Fargo je inšpirovaný rovnomennou snímkou bratov Coenovcov z roku 1996. V desaťdielnej prvej sezóne účinkovali Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Joey King či Keith Carradine. V rovnako dlhej druhej sezóne si zas zahrali Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Patrick Wilson, Ted Danson, Nick Offerman, Brad Garrett, Kieran Culkin, Bokeem Woodbine, Jeffrey Donovan alebo Angus Sampson.
Carrie Alexandra Coon je predovšetkým divadelná herečka, pričom za výkon v hre Kto sa bojí Virginie Woolfovej? získala nomináciu na cenu Tony. Televízni diváci ju zas môžu poznať zo seriálu Pozostalí (2014), v ktorom stvárňuje Noru Durst. Okrem toho si zahrala napríklad v snímke Stratené dievča (2014).


Filmová spoločnosť New Rose Films zverejnila trailer dokumentu Boy Howdy! The Story of Creem Magazine o legendárnom americkom hudobnom mesačníku Creem. Vo viac ako dvojminútovej ochutnávke snímky sa ukázali aj hudobníci Alice Cooper, Wayne Kramer či Thurston Moore, fotograf Bob Gruen či novinári Dave Marsh, Lester Bangs alebo Susan Whitall. Réžiu novinky má na starosti Scott Crawford a produkciu zas J.J. Kramer.
Film sa bude zameriavať na históriu časopisu a tiež na jeho vplyv na hudobnú scénu. Diváci a diváčky v ňom budú môcť vidieť archívne videá, fotografie či rozhovory s rôznymi interpretmi a umelcami. Tvorcovia dokumentu sa snažia získať financie na dokončenie prostredníctvom crowdfundingového portálu Kickstarter. Dátum premiéry zatiaľ nie je známy.

Magazín Creem fungoval v období 1969 až 1989. Založil ho zosnulý Barry Kramer. Do uznávaného časopisu prispievali okrem spomínaných napríklad aj Patti Smith, Cameron Crowe, Richard Meltzer, Robert Christgau, Greil Marcus, Ben Edmonds a mnohí ďalší. Magazín vyzdvihol tvorbu interpretov ako napríklad Lou Reed, Iggy Pop či jeho kapely The Stooges, R.E.M., The Smiths, The Cure, Motörhead, Kiss alebo Judas Priest. 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Konšpirátori.sk pridali ďalších 40 problematických webov

Konšpirátori.sk
 
pridali ďalších 40 problematických webov


Hodnotiaca komisia projektu Konšpirátori.sk posúdila a vyhodnotila ďalších 40 sporných webov. Vďaka iniciatíve už inzerenti počas dvoch mesiacov fungovania ošetrili viac ako 4000 online kampaní. Ich reklamy sa tak už nenachádzajú na stránkach s problematickým obsahom.
Zoznam stránok so sporným obsahom je verejne dostupný na www.konspiratori.sk. Hodnotí a priebežne ho aktualizuje odborná komisia. Tá koná na základe vlastného podnetu alebo na základe odporúčaní návštevníkov. Za posledné obdobie pridala na zoznam ďalších 40 sporných webov. V súčasnosti je ich tak na stránke celkovo 76, z ktorých 61 komisia považuje za problémové.
S pribúdajúcim počtom sporných stránok narastá aj záujem inzerentov o projekt a počet stiahnutí zoznamu. "Web projektu Konšpirátori.sk dosiahol od spustenia už viac ako 38.000 unikátnych návštev. Automatickým skriptom inzerenti ošetrili 4220 rôznych kampaní, k čomu treba ďalej pripočítať 1090 manuálnych stiahnutí zoznamu. Každý manuálne stiahnutý zoznam mohol byť nasadený vo viacerých kampaniach, čo však už nedokážeme zmerať. Viacero zapojených agentúr používa manuálne vylúčenie, takže skutočný počet ošetrených kampaní môže byť aj násobne vyšší," uviedol riaditeľ digitálnej agentúry NetSuccess Ján Urbančík.
Úlohou iniciatívy Konšpirátori.sk je ochrániť značky pred spájaním s klamlivými alebo propagandistickými informáciami. Reklamné systémy ako Google Display Network webom vyplácajú až 70 percent z ceny kampane, čím sa zadávatelia reklamy stávajú ich priamym finančným podporovateľom. Autorom projektu Konšpirátori.sk je agentúra NetSuccess.

Copyright © TASR 2016



Zomrel Milan Jíra

Zomrel Milan Jíra

Vo veku 81 rokov zomrel včera ráno v Prahe po ťažkej chorobe klavirista, dramaturg, hudobný redaktor a publicista Milan Jíra.
"Bol to virtuózny skladateľ a klavírny šéf spolku Šansón - vec verejná, ktorý bol založený mesiac po smrti Jana Palacha s tým, že by sa Československo malo brániť proti sovietskej okupácii aspoň na kultúrne fronte," uviedol novinár Jan Petránek, autor textov k niektorým Jírovým skladbám.
Milan Jíra sa narodil 7. apríla 1935 v Prahe Ako skladateľ sa uplatnil nielen ako autor scénickej a vážnej hudby, ale aj ako skladateľ hudby populárne, najmä šansónovom. Vystupoval pravidelne ako klavirista, moderátor a občasný spevák na koncertoch združenie Šansón - vec verejná. Zložil niekoľko desiatok opusov z oblasti vážnej hudby, približne stovku šansónov v interpretácii najmä Aleny Havlíčkovej a Ljuba Hermanová, ale tiež Rudolfa Pellara, Jana Faltýnka a ďalších. K hlavným textárom Jírových piesní patrili Ivo Štuka, Petránek a Jaroslav Jakoubek.
Jíra bol činný aj publicisticky v Hudobných rozhľad, tiež napísal predslov k publikácii Variácie. Vytvoril tiež okolo dvoch stoviek scénických skladieb pre divadlo.
Vzdelanie získal na pražskom konzervatóriu a hudobnej fakulte Akadémie múzických umení, doplnil je postgraduálnym štúdiom estetiky na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Pôsobil ako operný korepetítorom v Armádne opere a Národnom divadle, hudobné vedúci kabaretný skupiny Armádneho umeleckého súboru Víta Nejedlého, hudobné redaktor v Československom rozhlase, pedagóg Ľudové konzervatória (dnes Konzervatórium Jaroslava Ježka) a pražského konzervatória. V rokoch 1997 až 2003 bol predsedom Spoločnosti českých skladateľov.

Copyright © ČTK 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Pápež František vymenoval za svojho nového hovorcu amerického novinára Grega Burkea, ktorý na poste po desiatich rokoch nahradí talianskeho jezuitu Federica Lombardiho. Zastupujúcou hovorkyňou bude španielska novinárka Paloma García Ovejerová, ktorá je vôbec prvou ženou vo vatikánskom hovorcovskom tíme.
Zmeny vstúpia do platnosti od 1. augusta, informoval dnes Vatikánsky rozhlas.
Greg Burke (56) je bývalým spravodajcom americkej televízie Fox News a časopisu Time, ktorý v posledných rokoch pôsobil ako komunikačný poradca vatikánskeho Štátneho sekretariátu. Burek je členom konzervatívneho cirkevného hnutia Opus Dei.
Americký novinár na čele Tlačového strediska Svätej stolice nahradí 73-ročného talianskeho jezuitu Federica Lombardiho, ktorý nastúpil na post v roku 2006. Už od vlaňajšieho decembra Burke pracoval ako Lombardiho zástupca. Lombardi už podal žiadosť o uvoľnenie z riaditeľskej funkcie a pápež ju akceptoval.
Zástupkyňou nového hovorcu sa stane 40-ročná Paloma García Ovejerová, doposiaľ vatikánska spravodajkyňa španielskeho rádia Cadena Cope.
Zmeny v hovorcovskom tíme sú súčasťou celkovej revízie mediálne stratégie Vatikánu, ktorú koordinuje šéf novovytvoreného sekretariátu pre komunikáciu Dario Vigano.
Odchádzajúci hovorca Lombardi podľa agentúry AP naznačil, že by v budúcnosti mohol pôsobiť v rámci Vatikánu ako komunikačný poradca.

Copyright © TASR 2016

Jaro, gratulujeme!

Jaro, gratulujeme!

Generálnym riaditeľom verejnoprávnej Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) je PhDr. Jaroslav Rezník, ktorý nastúpil do funkcie šéfa TASR v apríli 2007. V utorok 12. júla sa dožíva 50 rokov.
V TASR zaviedol novú organizačnú štruktúru, zefektívnil činnosť inštitúcie a zorganizoval implementovanie viac ako desiatich nových mediálnych produktov tlačovej agentúry.
Jaroslav Rezník sa narodil 12. júla 1966 v Ružomberku. Vyštudoval slovenský a ukrajinský jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Prešove. Po ukončení vysokoškolských štúdií prednášal na katedre slovenského jazyka a literatúry UPJŠ dejiny staršej slovenskej literatúry a svetovú literatúru.
Od roku 1993 pôsobil ako riaditeľ Regionálneho štúdia Slovenského rozhlasu (SRo) v Košiciach. V rokoch 1997-2005 bol ústredným, potom generálnym riaditeľom Slovenského rozhlasu (SRo) v Bratislave. Je autorom úspešnej koncepcie projektu Slovenský rozhlas ako národné multikultúrne médium. V roku 2000 získal ocenenie Manažér roka. Na funkciu generálneho riaditeľa SRo kandidoval aj na nasledujúce funkčné obdobie, o vedúci post v SRo sa tak uchádzal tretí raz od roku 1997. Dňa 8. februára 2006 však svoju kandidatúru z rokovania Rozhlasovej rady SRo stiahol a definitívne odstúpil z volieb riaditeľa rozhlasu. V rokoch 2000 až 2004 bol členom Vedeckej rady Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Do roku 2007 pracoval na Ministerstve kultúry SR v sekcii médií a audiovízie na pozícii hlavný štátny radca.
Vláda SR ho vymenovala 4. apríla 2007 do funkcie generálneho riaditeľa TASR, ktorej sa ujal 5. apríla 2007. Po legislatívnej zmene TASR zo štátnej príspevkovej organizácie na verejnoprávnu inštitúciu ho Správna rada TASR v apríli 2009 opätovne zvolila za generálneho riaditeľa TASR na päťročné funkčné obdobie. Tento post obhájil a v januári 2014 ho Správna rada TASR opäť zvolila za generálneho riaditeľa TASR na ďalšie päťročné funkčné obdobie počnúc dňom 30. apríla 2014.
Pod jeho vedením vznikol v TASR silný spravodajský web a rešpektovaná online televízia. Projekt digitalizácie archívov TASR z prostriedkov Európskej únie sa uskutočnil v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti, Prioritná os 2 - Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií. Výsledkom sa stalo moderné vyhľadávacie webové rozhranie, ktoré poskytuje náhľady zdigitalizovaného archívu.
Je členom Rady pre reklamu a členom CIF.
Jaroslav Rezník je ženatý a má tri deti. Jeho otec - Jaroslav Rezník je básnik, spisovateľ a publicista.

Copyright © TASR 2016

11. 7. 2016

Zomrela Sally Beauman

Zomrela Sally Beauman

Vo veku 71 rokov zomrela anglická spisovateľka a novinárka Sally Beauman, ktorá sa preslávila romantickým románom Destiny (1987). Smutnú správu oznámila dnes autorkina rodina prostredníctvom britského denníka The Times. Rodáčka z mestečka Totnes naposledy vydýchla v pokoji a v kruhu rodiny. Ako tiež uviedli jej blízki, onedlho plánujú usporiadať súkromný pohreb. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa. Beauman zanechala po sebe syna Jamesa a dve vnúčatá.
Sally Beauman sa narodila 25. júla 1944. Na konte má okrem knihy Destiny tiež romány ako Dark Angel (1990), Lovers And Liars (1994) alebo Danger Zones (1996). V českom preklade jej vyšli tituly Sextet (1997) a Rebečin příběh (2001), pričom oba spolu s jej ďalšími bestsellermi preložili do viac než dvadsiatich jazykov. Okrem písania sa venovala tiež žurnalistike, pôsobila napríklad v americkom časopise The New Yorker, v britskom denníku The Daily Telegraph či ako šéfredaktorka magazínu Queen. Na trh uviedla tiež dve náučné publikácie. Bola vydatá za zosnulého anglického herca Alana Howarda.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

Prispôsobiť pravidlá v oblasti audiovizuálnych mediálnych služieb v Európskej únii zmenám na trhu, v technológiách a v správaní sa spotrebiteľov je cieľom návrhu na zmenu európskej smernice o audiovizuálnych mediálnych službách. Uvádza sa to v predbežnom stanovisku k návrhu modernizácie smernice, ktoré Ministerstvo kultúry (MK) SR predložilo do 19. júla do medzirezortného pripomienkového konania. Návrh zmien smernice je súčasťou zapracovania Stratégie jednotného digitálneho trhu v Európe do noriem platných v Európskej únii (EÚ). V spomínanej Stratégii jednotného digitálneho trhu v Európe sa vyzýva na modernizáciu smernice o audiovizuálnych mediálnych službách (smernica o AVMS). Európska komisia (EK) v hodnotení poukázala na oblasti, v ktorých je priestor na zjednodušenie bez toho, aby boli ohrozené ciele smernice o AVMS, informuje ministerstvo kultúry v materiáli zverejnenom na právnom a informačnom portáli Slov-Lex.
Medzi najdôležitejšie zmeny, ktoré navrhuje EK, patria rozšírenie rozsahu pôsobnosti o platformy na zdieľanie videí, vyrovnanie podmienok regulácie pre televízne vysielanie a audiovizuálne mediálne služby na požiadanie v oblasti ochrany maloletých, zavedenie povinnej 20-percentnej kvóty pre európske diela v katalógoch a povinnosti propagovať európske diela pre audiovizuálne mediálne služby na požiadanie, zavedenie možnosti pre členské štáty vyžadovať finančné príspevky od prevádzkovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb usídlených v iných členských štátoch, ale aj uvoľnenie pravidiel pre objem reklamy v televíznom vysielaní. Zmeny navrhnuté EK sú zapracované do predloženého návrhu smernice a ich konečná podoba bude výsledkom rokovaní o návrhu, ktoré sú v súčasnosti na úrovni Rady EÚ.
Ministerstvo kultúry upozorňuje, že audiovizuálne mediálne prostredie sa rýchlo mení a dôvodom je čoraz väčšie zbližovanie televízneho vysielania a služieb šírených cez internet. Najmä mladí spotrebitelia sledujú na internete videá, vrátane obsahu vytvoreného používateľmi. "Tradičné vysielanie v EÚ si aj naďalej zachováva význam z hľadiska počtu divákov, príjmov z reklamy a investícií do obsahu. Začínajú sa však objavovať aj nové podnikateľské modely. Vysielatelia rozširujú svoje činnosti online a nové subjekty ponúkajúce audiovizuálny obsah na internete sú čoraz silnejšie a súťažia o rovnaké publikum. Na televízne vysielanie, video na požiadanie a obsah vytvorený používateľmi sa však vzťahujú odlišné pravidlá a rozdielne úrovne ochrany spotrebiteľa," upozorňuje MK SR v predkladacej správe k materiálu. Kompletný návrh je dostupný na https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2016/694.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS: Jednotka počas nedele trhovou jednotkou

RTVS
Jednotka počas nedele trhovou jednotkou 


 Verejnoprávna televízia dosahovala počas uplynulého víkendu opäť skvelé výsledky sledovanosti. Štart tretej série obľúbenej šou RTVS NAJ dedinka Slovenska si nenechalo ujsť až 260-tisíc divákov (podiel na trhu 17,2%) a Jednotka bola v čase vysielania jednotkou na trhu. Oproti premiére prvej časti minulej sezóny, šou NAJ dedinka Slovenska zaznamenala nárast sledovanosti o 13-tisíc divákov.
      Slovenskému trhu dominovala Jednotka aj v nedeľu 10. júla - bola celodennou a aj prime time trhovou jednotkou (podiel na trhu 20,2% resp. 24,1%). Pričinil sa o to najmä priamy prenos z finále UEFA EURO 2016, zápas Portugalsko – Francúzsko si pozrelo až 734-tisíc divákov (podiel na trhu 42,1%). Finále európskeho šampionátu sledovalo o 69-tisíc divákov viac, ako finále MS vo futbale 2014. Jednotka bola v nedeľu najsledovanejšou televíziou aj počas vysielania relácií Slovensko v obrazoch (114-tisíc divákov/podiel na trhu 15,0%) a Svet v obrazoch (124-tisíc /15,0%).
      Sledovanosť UEFA EURO 2016 a Tour de France
      Priemerná sledovanosť premiérových zápasov UEFA EURO 2016 na Jednotke dosiahla 465-tisíc divákov (podiel na trhu 28,7%) a oproti MS 2014 v Brazílii zaznamenala nárast o 214-tisíc divákov (+5,6% podiel na trhu). Priemerná sledovanosť premiérových zápasov na Dvojke dosiahla hodnoty sledovanosti 225-tisíc divákov (podiel na trhu 19,1%) a voči MS 2014 zaznamenala nárast o 34-tisíc divákov.
      Najviac divákov – až 221-tisíc - si v 27. týždni na Dvojke pozrelo štvrtú etapu Tour de France (utorok) s podielom na trhu 24,1%. Dvojka je v čase vysielania prenosov zo 103. ročníka najprestížnejšej cyklistickej súťaže stabilne najsledovanejšou televíziou na trhu.