13. 8. 2016

Zomrel Kenny Baker

Zomrel Kenny Baker

Vo veku 81 rokov zomrel dnes anglický herec Kenny Baker, známy predovšetkým ako predstaviteľ robota R2-D2 z vesmírnej ságy Hviezdne vojny. Smutnú správu potvrdila pre spravodajský portál BBC jeho neter, podľa ktorej rodák z Birminghamu skonal po dlhej chorobe.
Kenneth George "Kenny" Baker sa narodil 24. augusta 1934. V dospelosti meral iba 112 centimetrov, vďaka čomu sa mu naskytlo viacero špecifických filmových úloh. Najznámejšou je práve spomínaný robot R2-D2, ktorého stvárnil až v šiestich snímkach legendárnej sci-fi série - Hviezdne vojny IV - Nová nádej (1977), Star Wars: Epizóda V - Impérium vracia úder (1980), Star Wars: Epizóda VI - Návrat Jediov (1983), Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba (1999), Star Wars: Epizóda II - Klonovaní útočia (2002) a Star Wars: Epizóda III - Pomsta Sithov (2005). Pri nakrúcaní zatiaľ poslednej snímky Star Wars: Sila sa prebúdza (2015) pôsobil ako konzultant. Zahral si tiež v úspešných filmoch ako Sloní muž (1980), Banditi času (1981), Amadeus (1984), Mona Lisa (1986), Labyrint (1986), Willow (1988) alebo Nonstop party (2002).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzska justícia začala nové vyšetrovanie v súvislosti s novou sériou vyhrážok na adresu satirického časopisu Charlie Hebdo. Redakcia časopisu sa stala terčom útoku džihádistov v januári 2015.
Francúzske súdne zdroje dnes potvrdili, že redakcia časopisu vo štvrtok podala žalobu štvrtok na neznámeho páchateľa v súvislosti s "hrozbami", ktoré dostáva na svojej stránke na Facebooku. Vyhrážky smrťou na adresu redakcie potvrdil aj Eric Portheault, jeden z akcionárov tohto periodika, keď uviedol, že "hrozby stále nekončia".
Portheault pripomenul, že v jednej z najnovších hrozieb sa uvádza, že do 20 dní redakciu čaká ďalší atentát.
Parížska prokuratúra začala v tejto záležitosti predbežné vyšetrovanie. Dôvodom sú "vyhrážky smrťou v písomnej forme". Vyšetrovanie sa vzťahuje na niekoľko desiatok vyhrážok zaznamenaných v období od júla do augusta tohto roku. Okrem toho pokračuje aj predošlé vyšetrovanie, ktoré začalo v júni a ktoré sa týka starších vyhrážok smrťou na adresu redakcie.
"Nemôžeme dopustiť hrozby, urážky a rasistické poznámky. To je neprípustné. Najmä vyhrážky smrťou," uviedol Portheault.
K útoku na Charlie Hebdo došlo 7. januára 2015, keď traja ozbrojenci spustili paľbu v parížskej kancelárii tohto časopisu. Pri útoku bolo zranených desať osôb a zabitých dvanásť ľudí: desať v sídle redakcie a dvaja policajti vonku na ulici.

Copyright © TASR 2016


Bulharsko-kanadská herečka Nina Dobrev rokuje s tvorcami seriálu Upírske denníky (2009) o návrate do pripravovanej ôsmej sezóny, ktorá bude zároveň záverečnou. Na konferencii Television Critics Association to prezradili spolutvorkyňa seriálu Julie Plec a prezident televízie The CW Mark Pedowitz.
Dvadsaťsedemročná rodáčka zo Sofie účinkovala v Upírskych denníkoch v rokoch 2009 až 2015, pričom sa v nich predstavila ako Elena Gilbert, Katherine Pierce a Amara. Fantasy seriál vytvorila spomínaná Julie Plec s Kevinom Williamsonom podľa rovnomennej knižnej série autorky L. J. Smith. V projekte účinkujú Ian Somerhalder, Paul Wesley, Candice King, Kat Graham, Zach Roerig či Michael Trevino. Dobrev, ktorá je známa aj z filmov Chloe (2009), Ten, kto stojí v kúte (2012) alebo Falošní poliši (2014), pritom v rokoch 2010 až 2013 tvorila so Somerhalderom pár.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Česká televízia (ČT) do konca roka uvedie desať rôznych večerníčkov vrátane 13 nových dielov obľúbených príbehov Pata a Mata. Ich premiérová rad s podtitulom Pat a Mat na vidieku odštartuje 21. augusta. Chýbať nebude ani Maxipes Fík, ktorého príbehy rovnako ako eskapády nešikov Pata a Mata tento rok oslavuje štyridsiate narodeniny. ČTK o tom za ČT informovala Karolína Blinková.
"Školský rok s deťmi začne druhá séria potkan, na ktoré nadviaže Vynálezca Alva a Chaloupka na vršku. Vianoce a Štedrý deň im spríjemnia obľúbení Žížaláci a do nového roka vstúpi spoločne s Kubulou a Kubou Kubikulou, ktorí tiež oslavuje okrúhle narodeniny. Tento rok uplynie tridsať rokov od ich prvého vysielania, "uviedla Blinková.
Medzi večerníčky sa do konca roka ešte objaví kreslený seriál Doktor Animo režiséra a výtvarníka Pavla Koutského, rozprávkový seriál podľa knihy Emila Šalouna O škriatkovi Racochejlovi. Na obrazovku sa vráti animovaný seriál z roku 2007 Gogo a Figi, ktorého námet spracoval Jaromír Gal, ktorý spolu s Jaroslavou Havettovou stojí aj za scenárom príbehov týchto dvoch vtáčikov.
Večerníček je najsledovanejším detským reláciou v Českej republike a najdlhšie vysielaným detským reláciou. Vlani reláciu oslávil päťdesiate výročie, ktoré pripomenulo niekoľko výstav. Napríklad ČT pripravila v pražskom Múzeu Kampa expozíciu Večerníček oslavuje 50 rokov, na ktoré návštevníci mohli od minulého septembra do tohtoročného februára vidieť okrem iného ukážky z návrhov pre najslávnejší večerníčky - príbehy o Krtkovi, lúpežníkovi Rumcajsovi, Makové bábike alebo Boba a Bobka. Slovácké múzeum v Uhorskom Hradišti ponúklo tento rok od februára do apríla výstavu Ako sa rodí Večerníčky a jej témou boli zaujímavosti o výrobe kreslených a bábkových snímok pre deti.
Program nazvaný Večerníček sa na obrazovke niekdajší Československej televízie prvýkrát objavil v nedeľu 2. januára 1965. Na dobrú noc sa vtedy deťom vysielala rozprávka Chlapec a kométa, ktorú možno považovať za úplne prvý večerníčkovský príbeh. Na typickú znelku s klaniciam sa chlapčekom si ale diváci počkali do augusta toho istého roku, kedy im Večerníček prvýkrát poprial dobrý večer pred rozprávkou O televíznom strašidielka.
Predchodcom večerníčkov bol relácia Strieborné zrkadlo, ktorý sa vysielal od roku 1963.

Copyright © ČTK 2016

TO JE TV!

TO JE TV!


12. 8. 2016

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...



RTVS: Rozhodlo sa o postupujúcich piesňach v súťaži Košický zlatý poklad

RTVS
 
Rozhodlo sa o postupujúcich piesňach v súťaži Košický zlatý poklad

Do uzávierky aktuálneho ročníka súťaže, ktorá vznikla už v r. 1980, bolo prihlásených 121 piesní. Na základe kritérií súťaže vybrala výberová komisia v dňoch 10. a 11. augusta dve skupiny postupujúcich piesní. Do prvej skupiny vybrala 6 piesní, ktoré priamo postupujú do finále súťaže, do druhej skupiny zas 10 piesní, ktoré budú v semifinálovom kole prostredníctvom SMS hlasovania poslucháčov Rádia Slovensko súťažiť o postup do finále. Z druhej skupiny postúpi do finále až 6 piesní a práve o nich rozhodnú poslucháči. Zoznam postupujúcich piesní je dostupný na http://reginavychod.rtvs.sk/clanky/Kosicky-zlaty-poklad/106180/aktual ny-32-rocnik-kzp-2016.
Výberovú komisiu spolu s redaktormi Štúdia RTVS Košice tvorili hviezdy slovenskej populárnej hudby Peter Bič (Peter Bič Project) Igor Timko a Roman Timko (No Name) a Rasťo Kopina a Robo Kopina (Nocadeň). „O tom, že pop-rocková slovenská hudobná scéna má vďaka mladým autorom a interpretom naozaj silný potenciál, svedčia mnohé z prihlásených súťažných piesní. Vďaka tohtoročnému Košickému zlatému pokladu bude opäť obohatená ponuka novej slovenskej populárnej hudby v rotácii rádií RTVS. Už sa veľmi tešíme na finálový koncert, aj tento rok to naozaj bude stáť za to,„ skonštatoval riaditeľ súťaže a šéf košického štúdia RTVS Juraj Hidvéghy.
Finálový koncert z košického Kulturparku v priamom prenose odvysiela Rádio Slovensko, televízny dokument z podujatia pripravuje Dvojka. Absolútny víťaz okrem finančnej odmeny 1000 eur získa i bezplatné poskytnutie nahrávacieho štúdia v Slovenskom rozhlase na realizáciu profesionálnej nahrávky víťaznej piesne.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Do svojej relácie Spojky si pozývam ľudí, ktorí sú spojivom medzi dvoma odlišnými svetmi. Raz som si tam pozvala lekára, ktorý sa popri klasickej medicíne venuje homeopatii. A takých je naozaj veľa. Bežne sa pacientom stáva, že im lekár predpíše homeopatiká a nechápu, prečo sa do toho teraz niekto naváža „A keby som to otočila, tak je zaujímavé, že toľko ľudí berie chemoterapiu a poumiera a nikto nehovorí, že je to riskantné a škodlivé. Považujem západnú medicínu za veľmi dôležitú, ale asi nič nie je čierno-biele."
Adela Banášová

"Kim Čong-il bude pre mňa večnou inšpiráciou. Je mi ľúto, že som nebol schopný poďakovať sa mu za všetko zlatou medailou. Nemyslím si, že so striebrom budem vo vlasti nejakým hrdinom. Dúfam, že v budúcnosti sa opäť prebojujem na vrchol. Mám na mysli všetky šampionáty od budúceho roku až po OH v Tokiu. „
Om jun-čol,severokórejský vzpierač

"Snažíme sa vytrénovať sovy, aby našli loptičku."
Peter Dawson ,prezident Medzinárodnej golfovej federácie ohľadom pozitív udomácnenia sov na olympijskom golfovom ihrisku

"Toľkokrát si tú trasu prejdete, všetko si naplánujete, a potom tam prídete a spadnete."
Tim Price, novozélandský jazdec ktorý spadol počas súťaže všestrannej spôsobilosti


"So žiadnym politikom sa nestýkam a nestretávam, naozaj si žijem úbohý život."
Ladislav Bašternák

"Odporúčam novinárovi, aby sa nabudúce venoval viac behu, lebo vyzerá ako záchodový pavúk."
Robert Fico

"Obama je zakladateľom ISIS . A ona tiež. Ja ich nazývam spoluzakladatelia. Je niečo zlé na tom, čo hovorím? Sťažujú sa ľudia na to, že som povedal, že je zakladateľom ISIS? Ja len hovorím pravdu, som pravdovravný."
Donald Trump


MEDIA NEWS



MEDIA NEWS
Arianna Huffingtonová, ktorá pred 11 rokmi založila liberálny spravodajský portál The Huffington Post, oznámila svoj odchod z pozície šéfredaktorky tohto amerického spravodajského média. Huffingtonová sa hodlá venovať novozaloženej spoločnosti Thrive Global zameranej na informácie o zdraví, informovala dnes stanica BBC.
"Myslela som si, že HuffPost bude moje posledné pôsobisko. Rozhodla som sa však, že odstúpim z pozície jeho šéfredaktorky, aby som rozbehla nový podnik, Thrive Global," vyhlásila 66-ročná Huffingtonová, ktorá je gréckeho pôvodu. The Huffington Post má mesačne 81 miliónov unikátnych návštevníkov a získal si reputáciu "pevne etablovaného a uznávaného zdroja".
The Huffington Post založili v máji 2005 a jeho portfólio tvoria liberálne naklonené správy. Huffingtonová založila denník s americkým biznismenom Kennethom Lererom a ďalšími investormi ako alternatívu voči konzervatívnym spravodajským "agregátorom". Webstránka ponúka i blogy a pôvodné reportáže. Tematicky pokrýva politiku, životný štýl a zábavu.
V roku 2012 sa The Huffington Post stal prvým americkým komerčným digitálnym médiom, ktoré získalo Pulitzerovu cenu. Od roku 2011 ho vlastní spoločnosť AOL, patriaca pod koncern Verizon.ä

Copyright © TASR 2016

RTVS.Rozlúčka s Jurajom Slezáčkom

RTVS
Rozlúčka s Jurajom Slezáčkom


Po úspešných rokovaniach so zmluvnými partnermi sa RTVS podarilo získať vysielacie práva na televíznu inscenáciu kultového muzikálu Na skle maľované, ktorú odvysielame na Jednotke v piatok 12. 8. v deň rozlúčky s hercom Jurajom Slezáčkom. Juraj Slezáček v tomto predstavení, ktoré sa na doskách Slovenského národného divadla dočkalo 500 repríz, stvárnil nezabudnuteľnú postavu veliteľa žandárov.
Vysielanie Jednotky bude v piatok 12. 8. upravené nasledovne:
20.25 h - Naj dedinka Slovenska
21.30 h - Na skle maľované
Dôležitá informácia:
Vzhľadom na túto mimoriadnu zmenu sa šiesta epizóda Fetišov televízie posúva o jeden týždeň. Epizódu s názvom Góly, body, televízia odvysiela Jednotka 19. augusta

Zomrel Thomas Steinbeck

Zomrel Thomas Steinbeck

Vo veku 72 rokov zomrel vo štvrtok Thomas Steinbeck, starší zo synov laureáta Nobelovej ceny Johna Steinbecka a známy spisovateľ, scenárista, novinár a fotograf.
Ako uviedla agentúra AP, Steinbeck začal svoju spisovateľskú kariéru relatívne neskoro, a to zbierkou krátkych poviedok Down to a Soundless Sea, ktorá vyšla v roku 2002.
Vydal aj romány In the Shadow of the Cypress (2010) a The Silver Lotus (2011). Pred smrťou pracoval na svojich pamätiach.
Steinbeck napísal scenáre a produkoval viacero filmov, ktoré vychádzali z kníh jeho otca. Jeho diela i spôsob práce mali naňho veľký vplyv.

Copyright © TASR 2016

11. 8. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká speváčka Britney Spears sa predstaví ako hostka relácie James Corden's Carpool Karaoke, ktorý 25. augusta odvysiela televízna stanica CBS. Tridsaťštyriročná speváčka sa tak pripojí na zoznam známych hostí, ktorí už účinkovali v Cordenovej relácii. Boli medzi nimi napríklad Red Hot Chili Peppers, Selena Gomez, Jennifer Lopez, Adele, Stevie Wonder, Elton John, Chris Martin z Coldplay či prvá dáma Spojených štátov amerických Michelle Obama.
Účinkovanie Spears pritom súvisí s vydaním jej deviateho štúdiového albumu Glory, ktorý sa dostane na trh už 26. augusta. Pilotným singlom albumu je skladba Make Me, ktorá by mala zaznieť aj v spomínanej relácii. V Cordenovom segmente Carpool Karaoke spievajú účinkujúci známe skladby počas jazdy v aute. Diel, v ktorom sa objavila speváčka Adele, je najsledovanejším v histórii relácie Late Night Jamesa Cordena.
James Corden je zabávač, scenárista, producent, herec, spevák a moderátor. V súčasnosti uvádza The Late Late Show with James Corden, ktorú vysiela americká televízia CBS. Zahral si vo filmoch ako napríklad Za svetlami Blackpoolu (2002), Príťažlivé zlo (2009), Traja mušketieri (2011), Životná šanca (2013) či Príbehy z lesov (2014). Za seriál Gavin & Stacey (2007 - 2010), ktorý pomáhal vytvárať a tiež si v ňom zahral, mu udelili cenu BAFTA.
Britney Jean Spears sa na celom svete preslávila po vydaní debutového albumu ...Baby One More Time (1999). Nasledovali nahrávky Oops!... I Did It Again (2000), Britney (2001), In The Zone (2003), Blackout (2007), Circus (2008), Femme Fatale (2011) a Britney Jean (2013), pričom všetky okrem Blackout a Britney Jean sa dostali na prvé miesto amerického rebríčka Billboard 200. Na konte má hity ako ...Baby One More Time, (You Drive Me) Crazy, Oops!... I Did It Again, Lucky, Stronger, Me Against The Music, Toxic, Piece Of Me, Gimme More, Womanizer, Hold It Against Me alebo Till The World Ends. V roku 2002 si zahrala s Lucy Wagner vo filme Crossroads a objavila sa aj v snímke Austin Powers v Zlatom úde. O šesť rokov neskôr stvárnila Abby v seriáli Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014).


V desiatej sezóne sitkomu Teória veľkého tresku (2007) sa predstaví aj americký herec Dean Norris, známy najmä ako agent Hank Schrader zo seriálu Perníkový tatko (2008 - 2013). Päťdesiattriročný rodák z Indiany stvárni kapitána letectva menom Williams, ktorý chce od Howarda (Simon Helberg) a Leonarda (Johnny Galecki) získať na armádne účely ich kvantový gyroskop. Norris sa predstaví vo viacerých epizódach desiatej série, ktorá bude mať v USA premiéru 19. septembra. Novými členmi hereckého obsadenia budú aj Katey Sagal či Jack McBrayer.
Tvorcami sitkomu o vedcoch, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena, sú Chuck Lorre, Bill Prady a Steven Molaro. Seriálu sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Na konto si dva razy pripísal cenu asociácie televíznej kritiky pre najlepší komediálny seriál (2009, 2013). Spomedzi hercov a herečiek najviac žiari Jim Parsons (Sheldon), ktorý získal štyri ceny Primetime Emmy (2010, 2011, 2013, 2014) i Zlatý glóbus (2011). Okrem neho a spomínaných Helberga a Galeckiho v seriáli účinkujú aj Kaley Cuoco (Penny), Kunal Nayyar (Raj), Mayim Bialik (Amy) či Melissa Rauch (Bernadette).
Dean Joseph Norris si okrem spomínaného Perníkového tatka zahral napríklad aj v seriáli Pod kupolou (2013 - 2015) či snímkach Total Recall (1990), Terminátor 2: Deň zúčtovania (1991), Firma (1993), Vyjednávač (1998), Malá Miss Sunshine (2006), Evan Všemohúci (2007) alebo Konzultant (2013).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Radim Vašinka

Zomrel Radim Vašinka


Český herec a divadelník Radim Vašinka zomrel v stredu vo veku 81 rokov. Informoval o tom dnes webový portál iDNES.cz s odvolaním sa na pražské divadlo Orfeus, v ktorého čele Vašinka stál.
"Vážení a milí, zomrel náš principál Radim Vašinka. Bojoval statočne, ale choroba ho skolila. Mali sme ho radi; máme ho radi. Spomínajte v dobrom. Ide sa ďalej; pokiaľ to pôjde," uvádza sa v oznámení nonkonformného divadla Orfeus, ktoré Vašinka, osobnosť undergroundu a poetických scén, založil.
Brnianský rodák sa venoval najmä netradičným divadelným formám. Pred kamerou stál po prvý raz v muzikáli Noc na Karlštejne (1973). Neskôr hral vo filmoch Blázni, vodníci a podvodníci (1980), Cena medu (1986), Sedm hladových (1988), Kopytem sem, kopytem tam (1988), Pražská päťka (1988) či Trhala fialky dynamitom (1992).
Presadil sa aj v televíznych filmoch a seriáloch; stvárnil generála v Arabele (1979), herecké príležitosti dostal aj v seriáloch Slavné historky zbojnické (1985), Najväčší z Pierotov (1990), Náhrdelník (1992) alebo Ošklivka Katka (2008).
Prešiel Divadlom Na zábradlí, neskôr založil Takzvané divadlo poézie a divadelný klub U Orfea, ktorý za normalizácie zrušili. V 80. rokoch hral na Divadelných poutích, po prevrate mal Bytové divadlo, potom Krytové divadlo Orfeus. Letné putovanie Vašinkovho súboru zaznamenáva dokument Hlásenie o pohybe (1996).

Copyright © TASR 2016

Vyjadrenie MV SR: Web Sme.sk si vymyslel rozhovor s ministrom vnútra

Vyjadrenie MV SR
Web Sme.sk si vymyslel rozhovor s ministrom vnútra


Webový portál sme.sk vo svojom článku „Kaliňák: protesty neriešim, pracujem.“ sa snaží navodiť u čitateľa dojem, že číta rozhovor s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.
Zo strany denníka Sme ide o zavádzanie v rozpore s novinárskou etikou, pretože Robert Kaliňák žiadnemu redaktorovi portálu sme.sk ani denníka Sme rozhovor neposkytol a ani tak neplánuje urobiť.
Redaktor denníka Sme poslal otázky Tlačovému odboru Kancelárie ministra vnútra SR, ktorý mu na nich odpovedal v jednom stanovisku pozostávajúcom z viacerých viet. Denník Sme a jeho webový portál sme.sk však neváhal z toho urobiť rozhovor, ktorý navodzuje u čitateľa dojem, že ide o interview s ministrom vnútra.
Denník Sme tak len potvrdil, že sa neštíti urobiť čokoľvek, aby zaujal svojich čitateľov. V minulosti nemal problém publikovať ani imaginárny rozhovor s premiérom Robertom Ficom.
Ministerstvo vnútra sa môže len domnievať, že buď tu zlyhalo novinárovo „etické JA“ alebo nepochopil, že Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR nie je minister vnútra SR Robert Kaliňák. Tento „akože rozhovor“ vnímame zo strany sme.sk ako ignorovanie základných novinárskych pravidiel a slušnosti.
Na záver by sme radi poukázali, že tvrdenia typu: polícia čelí podozreniam, že v závažných kauzách koná na politickú objednávku, nie sú ničím iným len nepodloženými tvrdeniami niektorých opozičných politikov. Ak chce denník Sme riešiť ako vyzerá zneužitie polície na politické ciele môže zaloviť vo svojich archívoch a spomenúť si na obvinenie niekdajšieho ministra Pavla Ruska zo začiatku marca 2012, ktoré prokuratúra hneď zrušila alebo domovú prehliadku bývalého člena SIS Ľubomíra Arpáša kvôli údajnému držaniu detskej pornografie, prípadne aj predvolanie svedka Vladimíra Mečiara na výsluch svedka štýlom, keď si špeciálna protiteroristická jednotka kvôli svedeckej výpovedi otvorila dvere na dome s výbušninou.

Pašovanie tovarov cez hranice je absolútne neprípustné a odsúdeniahodné, ale v poriadku nie sú ani zavádzajúce komentáre

Pašovanie tovarov cez hranice

je absolútne neprípustné a odsúdeniahodné, ale v poriadku nie sú ani zavádzajúce komentáre

Ak sú pravdivé medializované informácie, že agentúra Roko protizákonne prepravila bryndzu a mak pre Slovenský dom v Brazílii, je to konanie, ktoré treba rozhodne odsúdiť. Ministerstvo školstva sa zároveň ohradzuje proti tvrdeniam redaktora denníka SME Petra Kováča a komentátora Petra Schutza zaťahujúcim do tohto prípadu v roli obvineného ministerstvo školstva a ministra Plavčana. Jediné, čím sa ministerstvo "previnilo" je, že robilo "poštára" medzi ministerstvom financií a Slovenským olympijským výborom (SOV) pri prevode účelovo pridelených finančných prostriedkov. Prijalo spomínaný milión a poslalo ho ďalej SOV. Rezort nie je zodpovedný za proces výberu realizovaný Slovenským olympijským výborom, z ktorého vzišla spomínaná agentúra. Pán Schutz vo svojom komentári nepravdivo konštatuje, že "zodpovednú agentúru najímal rezort školstva" a na základe tejto premisy potom uzatvára, že "ministrovi Plavčanovi pripíšeme na účet ďalšiu čiarku". Z nášho pohľadu patrí negatívna čiarka za tento komentár denníku SME.

Zomrel Barry Jenner

Zomrel Barry Jenner

Vo veku 75 rokov zomrel americký herec Barry Jenner, známy predovšetkým ako admirál William Ross zo sci-fi seriálu Star Trek: Stanica Deep Space Nine (1993 - 1999). O smutnej správe informovala umelcova rodina, podľa ktorej naposledy vydýchol v utorok 9. augusta. Rodák z Philadelphie skonal v nemocnici Cedars-Sinai v Los Angeles v dôsledku akútnej myeloickej leukémie. Zanechal po sebe manželku, herečku Suzanne Hunt, s ktorou si zahral v horore Popcorn (1991), a nevlastných synov Ashleyho a Christiana.
Barry Francis Jenner sa narodil 14. januára 1941. Kariéru odštartoval v 70. rokoch v seriáloch Somerset (1970 - 1976) a Another World (1964 - 1999). V roku 1981 sa pridal k obsadeniu spin-offu seriálu Dallas s názvom Knots Landing (1979 - 1993), kde stvárnil Jeffa Cunninghama, bývalého manžela Abby Cunningham v podaní Donny Mills. Neskôr účinkoval tiež v spomínanom Dallase (1978 - 1991), kde si zahral doktora Jerryho Kendersona. Preslávil sa však až ako spomínaný admirál Ross v sci-fi seriáli Star Trek: Stanica Deep Space Nine, v ktorom sa predstavil celkovo v dvanástich epizódach posledných dvoch sezón. Ukázal sa tiež v projektoch Family Matters (1989 - 1998), Highway to Heaven (1984 - 1989), Sila rodu (1981 - 1990), Matlock (1986 - 1995) alebo Walker, texaský ranger (1993 - 2001).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Odvolací súd v hlavnom meste Alžírska potvrdil v utorok dvojročný trest odňatia slobody pre novinára Muhammada Támálta žijúceho v Londýne, ktorý bol obžalovaný z urážania prezidenta Abdal Azíza Butefliku na svojej facebookovej stránke. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na slová Támáltovho advokáta Amína Sídhuma.
Okrem uväznenia odvolací súd potvrdil aj pokutu vo výške 200.000 alžírskych dinárov (1635 eur), uloženú tomuto novinárovi minulý mesiac. Obžalovaný drží už od 27. júna, keď ho zatkli počas návštevy svojej rodiny v Alžírsku, protestnú hladovku.
Támáltov advokát oznámil, že požiada samotného Butefliku o udelenie prezidentskej milosti.
Podľa AP je utorkový rozsudok najnovšou ukážkou prístupu k nezávislým alžírskym médiám, ktoré sú obviňované, že zbytočne "stemňujú" obraz o severoafrickej krajine. Alžírsko v súčasnosti čelí politickej neistote, ktorá súvisí s pôsobením chorľavejúceho 79-ročného prezidenta.

Americký zábavný koncern Walt Disney Company zaznamenal v 3. kvartáli obchodného roka 2015/2016 väčší nárast zisku aj tržieb, ako mu predpovedali analytici. Prispeli k tomu najmä najnovšie hity jeho filmových štúdií. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
Čistý zisk spoločnosti, ktorej patrí televízia ABC, filmové štúdiá, zábavné parky a obchody Disney, v 3. kvartáli vzrástol o 5 % na 2,6 miliardy USD (2,35 miliardy eur), čo predstavuje 1,58 USD na akciu z 2,48 miliardy USD alebo 1,45 USD/akcia v rovnakom období minulého roka. Tržby spoločnosti sa zvýšili na 14,28 miliardy USD z vlaňajších 13,10 miliardy USD.
Po vylúčení jednorazových položiek dosiahla spoločnosť zisk 1,62 USD na akciu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, jej predpovedali zisk 1,61 USD na akciu a tržby 14,15 miliardy USD.
Tržby káblovej divízie Disney pritom za tri mesiace do konca júna vzrástli o 1,4 % na 4,20 miliardy USD, ale zaostali za odhadmi analytikov, ktorí očakávali tržby v priemere 4,31 miliardy USD.
Filmové štúdiá však vďaka hitom Kniha džunglí a Kapitán Amerika zvýšili svoje tržby až o 39,6 % na 2,85 miliardy USD a ich prevádzkový zisk vzrástol o 62 % na 766 miliónov USD.
Tržby zo zábavných parkov v sledovanom období stúpli o 6 % na 4,38 miliardy USD.

Copyright © TASR 2016


Americká speváčka a herečka Mariah Carey sa objaví v pripravovanej tretej sezóne hudobného seriálu Empire (2015). Správu potvrdili tvorcovia projektu v pondelok počas mediálneho turné Asociácie televíznych kritikov (Television Critics Association).
Interpretka stvárni hviezdnu speváčku menom Kitty, ktorá s Jamalom v podaní Jussieho Smolletta nahráva spoločnú nahrávku. Popritom mu pomáha prekonať osobné prekážky a vysvetlí mu, ako dosiahnuť vrchol kariéry. Tretiu sezónu začne televízia Fox vysielať 21. septembra, pričom epizóda s rodáčkou z newyorského Huntingtonu sa dostane na televízne obrazovky 5. októbra.
Speváčka sa tak pridala k už skôr ohláseným interpretom, ktorí sa v seriáli predstavia ako hosťujúci herci. Sú nimi napríklad rapperi French Montana, Kid Cudi a Birdman alebo speváčka Sierra McClain. Rapper Xzibit, ktorý sa objavil v poslednej epizóde druhej série, sa ukáže aj v tej pripravovanej, pričom bude stálym členom hereckého obsadenia.
Mariah Carey pôsobí na hudobnej scéne od konca 80. rokov minulého storočia. Debutový eponymný album vydala v roku 1990. V máji 2014 uviedla na trh štrnástu štúdiovku Me. I Am Mariah... The Elusive Chanteuse. Na celom svete predala viac ako 200 miliónov kópií albumov. Získala 32 Billboard Music Awards, desať American Music Awards či päť cien Grammy. Zahrala si napríklad v snímkach Stať sa hviezdou (2001), Tennessee (2008), Precious (2009) či Komorník (2013) alebo v roku 2002 v jednej epizóde seriálu Ally McBealová (1997 - 2002). Od augusta 2015 má hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.


Vojenská polícia v olympijskom Riu de Janeiro zvýši ostražitosť, aby zabránila ďalším incidentom podobným tomu z utorka, keď pravdepodobne guľky zo strelnej zbrane rozbili okná na autobuse s novinármi. Pracovníci médií boli na ceste z Deodora do hlavného Olympijského parku v Barre, keď údajne počuli výstrely a oni si inštinktívne ľahli na podlahu. V dvoch oknách zostali diery, príslušné úrady však stále nepotvrdili, že ich spôsobili projektily. Pri incidente sa nikto vážnejšie nezranil. Privolaní policajti napokon odprevadili autobus do cieľovej stanice.
K verzii so streľbou sa priklonila aj bývalá príslušníčka amerického vojenského letectva Lee Michaelsonová, ktorá v Riu píše o ženskom basketbalovom turnaji a bola jedným z tucta pasažierov. "Viem, ako znie výstrel zo zbrane. Začula som ho ešte pred tým, ako sa rozbilo sklo na oknách. Kričala som na ostatných, aby si ľahli," priblížila Michaelsonová, podľa ktorej vodič spravil chybu, keď spomalil. Mal dupnúť na plyn a rýchlo z miesta činu ujsť.
"Šofér zistil, že sú rozbité dve okná na rovnakej strane vozidla. V jazde pokračoval s policajnou eskortou aj napriek poškodeniu," uviedli organizátori.
Žurnalisti nemajú v Riu de Janeiro na ružiach ustlané. Už v sobotu sa postaral o rozruch v dejisku jazdeckých súťaží projektil zo strelnej zbrane, ktorý zablúdil do mediálneho stanu. Guľka prederavila strechu stanu a skončila na podlahe. Vyšetrovanie ukázalo, že pochádzala zo streľby na policajný balón s kamerou zo vzdialeného slumu. Ministerstvo obrany tvrdí, že športovisko nebolo terčom útoku a príslušné úrady preskúmajú zábery z kamery, aby sa pokúsili vypátrať strelca.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

10. 8. 2016

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...
 

Nicholsonová – Nový čas

Nicholsonová – Nový čas


Tvrdenia pani Nicholsonovej v dnešnom vydaní denníka Nový čas s názvom Najprv školenie, potom ?! vyvolali úsmev na tvári zamestnancov prokuratúry. Zrejme, aj pri písaní svojho facebookového statusu, ktorý sa stal inšpiráciou pre napísanie článku, vychádzala zo zázračných odhadov, ako to nedávno ukázala počas rokovania v Národnej rade Slovenskej republiky.
Nie je to po prvý raz, čo pani Nicholsonová klame a zavádza. Účelovo, alebo z nevedomosti? Účelové zariadenie Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky v Starej Lesnej okrem vzdelávacích podujatí, tieto zariadenia slúžia aj na dovolenkové a rekreačné účely (rehabilitácie, dovolenky, školenia, semináre, konferencie, porady, usporiadanie podujatí pre zahraničné návštevy...) nielen pre prokurátorov, ale i sudcov, prípadne policajný zbor. To znamená, že je to určené pre všetkých prokurátorov, zamestnancov prokuratúry, sudcov a iných hostí.
Každý tovar, vrátane alkoholických nápojov si každý návštevník riadne zaplatí a takto získané finančné prostriedky sú príjmom do štátneho rozpočtu. To znamená, že pani Nicholsonová nie po prvý raz zavádza a klame! Je zaujímavé si všimnúť reakcie ľudí na facebooku k tomuto statusu. Nie všetci jej na prvoplánové a bombastické ohurovanie informáciami, samozrejme nepravdivými, skočili. Pre skromné objasnenie prikladáme zopár faktov: Suma, ktorú spomína pani Nicholsonová vychádza zo zmluvy, ktorá bola uzatvorená s dodávateľom na dva roky na nákup spomínaného tovaru v hodnote 40 tisíc eur. Rozmenené na drobné:
Nákup na 1 rok – predstavuje 20.000 eur.
Nákup na 1 mesiac – predstavuje 1666,66 eur.
Denná spotreba (priemer 30 dní v mesiaci) – predstavuje 55 eur.
Pri ročnej vyťaženosti zariadenia (viac ako cca 3300 ľudí) predstavuje denná spotreba alkoholu 6 eur na jednu osobu.
Zdvihnuté obočie a úsmev na tvári tiež vyvolal výrok pani Nicholsonovej: „Ide leto, treba sa zabaviť, natriezvo to ide niekedy ťažko“ (Nový čas dňa 10. 8. 2016). Túto vetu môžeme chápať aj ako osobnú radu pani Nicholsonovej na zvýšenie pracovných výkonov zamestnancov prokuratúry v letnom období :) :) :) . A teraz vážne, nech si každý súdny čitateľ urobí na štýl vyjadrenia podpredsedníčky Národnej rady Slovenskej republiky vlastný názor. Mimochodom, slušný človek, by sa ospravedlnil.
Generálny prokurátor aj touto formou pani Nicholsonovej odkazuje, že je v účelovom zariadení v Starej Lesnej srdečne vítaná. Má to len jeden háčik. Keďže za stravu, ubytovanie a konzumáciu akýchkoľvek nápojov sa platí, musí si zo sebou vziať vlastnú peňaženku! :)"

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dlhoročný generálny riaditeľ rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu a televízie ORF Alexander Wrabetz ostane vo funkcii ďalších päť rokov. Rada ORF včera väčšinou hlasov rozhodla v prospech kandidatúry 56-ročného Viedenčana, blízkeho sociálnym demokratom z SPÖ. Jeho vyzývateľom bol obchodný riaditeľ ORF Richard Grasl (43), spájaný s ľudovcami z ÖVP.
Wrabetz dostal v 35-člennej rade 18 hlasov, za Grasla sa vyslovilo 15 členov a zvyšní dvaja sa zdržali hlasovania. Členov rady vymenúvajú okrem iných rakúska vláda, strany a spolkové krajiny. Obsadenie postu šéfa ORF je považované za politicky vypätú otázku, píše agentúra DPA. SPÖ a ÖVP podľa nej neustále zápasia o to, aby sa do tejto funkcie dostali kandidáti blízki jednej alebo druhej strane, ktoré v súčasnosti tvoria vládnu koalíciu.
Wrabetz je vôbec prvým generálnym riaditeľom ORF, ktorého zvolili na tretie funkčné obdobie. Po voľbe povedal, že chce naďalej rozvíjať organizáciu, ktorú vedie, čo platí pre jej štruktúru, program i narábanie so sociálnymi médiami. Súčasne v súvislosti s prípadnými pokusmi o ovplyvňovanie politickými stranami vyhlásil, že sa pri svojich rozhodnutiach cíti nezávislý ako nikdy predtým.
ORF má so svojimi televíznymi a rozhlasovými stanicami dominantné postavenie v Rakúsku. Táto verejnoprávna organizácia má ročný rozpočet na úrovni takmer miliardy eur a bezmála 3000 zamestnancov. Jej rozpočet je po prísnom úspornom kurze znova v čiernych číslach. Vlani ORF dosiahla hospodárske výsledky výrazne nad plánom, Wrabetz v tomto úsilí však už zrušil 600 pracovných miest.



V stredu 10. augusta sa dostane do predaja reedícia soundtracku seriálu Mestečko Twin Peaks (1990 - 1991). Nahrávka vyjde na 12-palcovej vinylovej platni, pričom súčasťou balenia budú aj texty skladieb a poznámky od skladateľa Angela Badalamentiho. Soundtrack bude od stredy dostupný prostredníctvom internetového obchodu a 9. septembra sa dostane aj do kamenných predajní.
Mestečko Twin Peaks, seriál o záhadách a tajomstvách jedného malomesta, v ktorom zavraždili krásnu mladú Lauru Palmer, získal v roku 1991 Peabody Award a tri Zlaté glóbusy. Na konte má aj dve ceny Primetime Emmy z roku 1990. V prvých dvoch sériách sa predstavili napríklad Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer alebo Lara Flynn Boyle. Jeho tvorcovia David Lynch a Mark Frost, pripravili aj jeho tretiu sezónu, ktorá by sa mala na televízne obrazovky dostať na budúci rok.

Tracklist oficiálneho soundtracku seriálu Mestečko Twin Peaks od Angela Badalamentiho:
01 Twin Peaks Theme
02 Laura Palmer’s Theme
03 Audrey’s Dance
04 The Nightingale
05 Freshly Squeezed
06 The Bookhouse Boys
07 Into the Night
08 Night Life in Twin Peaks
09 Dance of the Dream Man
10 Love Theme From Twin Peaks
11 Falling


Nemecko-iránsky skladateľ Ramin Djawadi, ktorý stojí za pôvodnou hudbou populárneho seriálu Hra o tróny (2011), pripravuje ňou inšpirované hudobné predstavenie. Rodák z nemeckého Duisburgu o tom informoval na fanúšikovskom podujatí venovanom úspešnému fantasy, ktoré sa uskutočnilo v pondelok v Los Angeles. Zábery zo seriálu budú premietať na nástenné plátna prostredníctvom špeciálnych LED ďalekohľadov, pričom nebudú chýbať rôzne 3D modely a kruhové pódium. O živé prevedenie najobľúbenejších skladieb sa postará 80-členný orchester a spevácky zbor, ktorých bude dirigovať práve 42-ročný Djawadi.
"Plánovali sme to niekoľko rokov. Chceli sme vytvoriť pohlcujúci zážitok, aby ste sa pri vstupe do arény cítili ako v Západozemi," vyjadril sa skladateľ pre magazín Billboard. "Scény, ktoré sme navrhli, budú pripomínať niektoré špeciálne momenty zo show, takže by malo ísť nielen o hudobný zážitok, ale aj o ten vizuálny," priblížil pre agentúru Reuters.
Ako tiež prezradil na besede, ktorú viedol Isaac Hempstead Wright, predstaviteľ Brana Starka, nápad vytvoriť projekt prišiel po tom, ako producenti seriálu vyslovili prianie zažiť jeho pôvodnú hudbu naživo. "Bude príjemné vidieť skutočných muzikantov hrať hlavné piesne, čím nám pripomenú všetky postavy, o ktoré sme počas doterajších sezón prišli," uviedol, pričom dodal, že je ešte niekoľko rozhodnutí a detailov, na ktorých musí produkčný tím popracovať. "Sólisti budú jednoznačne cestovať spolu so mnou. Uvidíme, či tak bude aj v prípade hudobníkov alebo či ich budeme vyberať v jednotlivých mestách," povedal.
Djawadiho putovný projekt odštartuje 15. februára 2017 v Kansas City v štáte Missouri a následne sa predstaví v ďalších 27 severoamerických mestách. Chýbať nebudú napríklad Chicago, Detroit, Philadelphia, Montreal, Toronto, New York, Atlanta, Denver, Los Angeles, Las Vegas, Vancouver či nakoniec 2. apríla 2017 Portland.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Prichádza však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Seriál, ktorého siedma sezóna bude mať premiéru budúci rok v lete, nedávno získal 23 nominácií na ceny Primetime Emmy.


Americká herečka Julianne Moore a jej kolega Robert De Niro sa predstavia v pripravovanom seriáli režiséra Davida O. Russella. Podľa informácií filmového portálu Deadline si zahrajú v kriminálnom trileri, ktorý by sa mohol odohrávať v 90. rokoch minulého storočia. Menovaný režisér by mal byť spolu so Scottom Lambertom, Alexandrou Milchan a Megan Ellison aj producentom série.
Nie je jasné, kto bude seriál vysielať, ale tvorcovia mu údajne hľadajú miesto u káblových televízií a streamovacích služieb. Informácie o produkčnej spoločnosti, ktorá by projekt zastrešovala, ako aj iné detaily zatiaľ nie sú známe. Ako informoval magazín The Hollywood Reporter, Russell by mal na budúci týždeň predstaviť návrh seriálu potenciálnym záujemcom. Konkrétne mená však neuviedol.
Päťdesiatpäťročná Julianne Moore získala v roku 2014 svojho prvého Oscara za drámu Still Alice (2014), za ktorú dostala aj Zlatý Glóbus. Ten si vyslúžila aj za snímku Prezidentské voľby (2012), kde stvárnila bývalú guvernérku Aljašky a neúspešnú republikánsku kandidátku na viceprezidentku Sarah Palin. Diváci ju môžu poznať tiež zo snímok Utečenec (1993), Zabijaci (1995), Dvaja v tom (1995), Hriešne noci (1997), Stratený svet: Jurský park (1997), Psycho (1998), Big Lebowski (1998), Magnólia (1999), Hranice lásky (1999), Ideálny manžel (1999), Pobrežné správy (2001), Hodiny (2002), Ďaleko do neba (2002), Zlodeji pamäti (2004), Potomkovia ľudí (2006), Partička B. D. (2007), Single Man (2009), Decká sú v pohode (2010), Bláznivá, hlúpa láska (2011), Lásky Don Jona (2013), Mapy ku hviezdam (2014), Hry o život: Drozdajka 1 (2014) či Hry o život: Drozdajka 2 (2015).
Sedemdesiatdvaročný Robert De Niro má na konte viac ako sto filmov, pričom za výkony v snímkach Krstný otec II (1974) a Zúriaci býk (1980) získal Oscary. Okrem toho je známy napríklad z filmov Lovec jeleňov (1978), Zaľúbiť sa (1984), Vtedy v Amerike (1984), Brazil (1985), Čas prebudenia (1990), Frankenstein (1994), Horlivosť (1995), Spáči (1996), Jackie Brownová (1997), Ronin (1998), Analyzuj (1999), Protivný svokor (2000), 15 minút (2001), Showtime (2002), Jeho foter, to je lotor! (2004), Hra na skrývačku (2005), Kauza CIA (2006), Hviezdny prach (2007), Sme v pohode (2009), Machete (2010), Fotri sú lotri (2010), Všemocný (2011), Silvestrovská noc (2011), Elitní zabijaci (2011), Terapia láskou (2012), Stážista (2015), Joy (2015) či Dedo je lotor (2016).


Tvorcovia animovaného seriálu Simpsonovci (1989) plánujú v januári 2017 uviesť zatiaľ najdlhšiu epizódu, ktorá by mala byť plná známych osobností. V špeciálnom diele sa predstaví pán Burns, ktorého podvedie vplyvná hudobná osobnosť a bude potrebovať pomoc od Homera, Barta či rappera Jazzyho Jamesa.
Autori seriálu tiež pre divákov pripravujú Halloweensky špeciál, ktorý by sa mal na obrazovkách objaviť 16. októbra. Pán Burns v ňom postaví springfieldske deti proti sebe podobne, ako v knižnej sérii Hry o život a jej filmových adaptáciách. Pôjde pritom už o 600. epizódu obľúbeného seriálu.
V novej, už 28. sezóne, by sa mali Simpsonovci na televízne obrazovky vrátiť 25. septembra epizódou, ktorú autori nazvali Monty Burns' Fleeing Circus.

Tvorcom žltej rodinky, ktorú tvoria Homer, Marge, Bart, Líza a Maggie, je Matt Groening. Seriál od svojho vzniku získal 31 cien Primetime Emmy, rodina má tiež hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy a Homerov výkrik D’oh! sa v roku 2001 dostal do Oxfordského slovníka anglického jazyka. Vysielajú ho vo viac ako sto krajinách a je preložený do päťdesiatich jazykov. V roku 2007 sa do kín dostala aj snímka s názvom Simpsonovci vo filme. 

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

9. 8. 2016

TO JE TV!

TO JE TV!


Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...
 

Zomrel Norman Twain

Zomrel Norman Twain
 
Vo veku 85 rokov zomrel americký divadelný a filmový producent Norman Twain, ktorý sa podieľal napríklad na snímke Opri sa o mňa (1989) s Morganom Freemanom. Rodák z Atlantic City v New Jersey skonal v sobotu po krátkej chorobe. Informoval o tom hovorca spoločnosti Jeffrey Richards Associates. Producent po sebe zanechal manželku Deannu a dcéru Denu.
Norman Twain sa narodil 13. septembra 1930 a vyštudoval na Columbia University. Na Broadwayi debutoval v roku 1959 divadelnou hrou Epitaph for George Dillon od Johna Osbornea a Anthonyho Creightona, po ktorej nasledovali inscenácie ako A Distant Bell, Dáma s kaméliami či Cop-Out. Na konte mal aj viacero muzikálov ako napríklad Bajour z roku 1964. Jeho prvou snímkou, ktorú produkoval, bol televízny film It's a Bird... It's a Plane... It's Superman! (1975). Po nej nasledovali projekty ako Hotel New Hampshire (1984), Bojkot (2001), Znásilnené (2006), Scar (2007), Spinning Into Butter (2007) či My Dog Tulip (2009).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V Bulharsku zadržali švagra jedného z útočníkov na parížsku redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo z januára 2015. Dôvodom je podozrenie z pokusu pripojiť sa k extrémistom v Sýrii. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Mourad Hamyd bol pôvodne podozrivý v súvislosti s útokom na redakciu. Jeho stredoškolskí spolužiaci však spustili úspešnú kampaň na sociálnych sieťach za očistenie jeho mena. Podľa nich bol v čase útoku v triede.
"Som študent, ktorý žije pokojne so svojimi rodičmi," tvrdil vtedy Hamyd.
Úrad parížskej prokuratúry dnes uviedol, že Hamyda zadržali v Bulharsku koncom júla. Jeho predpokladanú cestu do Sýrie mu údajne pomohol organizovať niekto z jeho blízkych.
Hamydova sestra bola manželkou Chérifa Kouachiho, jedného z dvojice bratov, ktorí zabili v redakcii Charlie Hebdo 12 ľudí. Bratia po čine ušli z Paríža a dva dni boli na úteku pred políciou, ktorá ich následne zlikvidovala v obci Dammartin-en-Goële.

Copyright © TASR 2016

Pripravovaný prvý seriál amerického režiséra, scenáristu a herca Woodyho Allena sa bude volať Crisis in Six Scenes. Na konferencii Television Critics Association v Beverly Hills to oznámili predstavitelia spoločnosti Amazon, ktorá projekt odvysiela. Okrem toho zverejnili aj krátku ukážku z novinky, ktorá bude mať šesť polhodinových epizód a jej premiéra je naplánovaná na 30. septembra.
Dej komediálneho seriálu sa bude odohrávať v 60. rokoch minulého storočia, keď rodinu žijúcu na predmestí navštívi hosť, ktorý ich domácnosť otočí naruby. Osemdesiatročný Allen, ktorý napísal aj scenár a postaral sa o réžiu, sa v projekte predstaví ako spisovateľ Sidney Muntzinger. Okrem neho si v seriáli zahrajú aj Miley Cyrus, Elaine May, Rachel Brosnahan, John Magaro či Michael Rapaport.
Komik, filmár, herec a spisovateľ Woody Allen, vlastným menom Allan Stewart Konigsberg, začínal vystúpeniami v nočných kluboch v Greenwich Village a účinkovaním v televízii. Na konte má 24 nominácií na Oscara, z ktorých štyri premenil na sošky - za réžiu a pôvodný scenár filmu Annie Hall (1977) a za pôvodné scenáre snímok Hana a jej sestry (1986) a Polnoc v Paríži (2011). Známe sú aj jeho filmy Manhattan (1979), Purpurová ruža z Káhiry (1985), Zločiny a poklesky (1989), Manželia a manželky (1992), Tajomná vražda na Manhattane (1993), Výstrely na Broadwayi (1994), Mocná Afrodité (1995), Všetci hovoria: Milujem ťa (1996), Pozor na Harryho! (1997), Celebrity (1998), Darebáčkovia (2000), Prekliatie žltozeleného škorpióna (2001), Melinda a Melinda (2004), Match Point - Hra osudu (2005), Vicky Cristina Barcelona (2008), Užívaj si, ako sa len dá! (2009), Poznáš muža svojich snov (2010), Do Ríma s láskou (2012), Jasmínine slzy (2013), Kúzlo mesačného svitu (2014) či Iracionálny muž (2015).

Americká televízna spoločnosť Universal Cable Productions odkúpila práva na sci-fi antológiu o superhrdinoch s názvom Wild Cards (v češtine vyšla ako Divoké karty, pozn. red.) spisovateľa Georgea R.R. Martina. Šesťdesiatsedemročný autor o tom informoval prostredníctvom portálu Live Journal. “Vývoj projektu, ktorý by mal byť prvým z niekoľkých na seba nadväzujúcich sérií, začne okamžite,” napísal.
Výkonnými producentmi projektu budú Melinda M. Snodgrass, ktorá na Wild Cards so spisovateľom spolupracovala, a Gregory Noveck. Martin sa podľa jeho slov na televíznej adaptácii nebude podieľať. Dôvodom je zmluva s televíziou HBO vysielajúcou seriál Hra o tróny (2011), ktorá je televíznym spracovaním jeho knižnej série Pieseň ľadu a ohňa.
Wild Cards prinesie príbehy ľudstva po tom, ako v roku 1946 Zem napadol mimozemský vírus. Deväťdesiat percent nakazených ľudí zomrelo, deväť percent sa zmenilo na takzvaných Jokerov s telesnými a duševnými vadami a jedno percento získalo nadprirodzené schopnosti. Antológia Wild Cards, z ktorej prvá kniha vyšla v roku 1986, má 22 častí. Dvadsiatatretia má v USA vyjsť v priebehu tohto mesiaca. Súčasťou série sú aj komiksy, grafické novely či rôzne hry.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vietor, ktorý sa strhne na Oskára, potrvá štyri dni

Vietor, ktorý sa strhne na Oskára,
 potrvá štyri dni
Jednotka lepšie.
Dvojka lepšie.
Spolu lepšie - 14,30 % .

Markíza opäť zle.
TV Doma lepšie.
DAJTO horšie.
Spolu lepšie,ale stále pod tridsať - 28,10%

JOJ veľmi zle.
JOJ PLUS horšie.
WAU horšie.
Spolu horšie- 20,00%

TA 3 horšie.


Jednotka - 9,80% ;
Dvojka - 4,50 % ;
Markíza - 17,70 % ;
TV DOMA - 6,20 % ;
DAJTO- 4,20 %
TV JOJ – 13,50% ;
JOJ PLUS- 3,70%;
WAU - 2.80 %;
TA 3 - 1,90 %

Zomrel David Huddleston

Zomrel David Huddleston

Vo veku 85 rokov zomrel americký herec David Huddleston. Naposledy vydýchol v utorok 2. augusta v Santa Fe v Novom Mexiku v dôsledku pokročilého ochorenia srdca a obličiek. Smutnú správu potvrdila jeho manželka Sarah C. Koeppe.
David William Huddleston sa narodil 17. septembra 1930 v meste Vinton v štáte Virginia. Hereckú kariéru odštartoval v divadle, no predtým ešte krátko pôsobil v armádnom letectve. Preslávil sa najmä vďaka snímkam Santa Claus (1985) či Big Lebowski (1998). Zahral si tiež vo filmoch ako Rio Lobo (1970), Ohnivé sedlá (1974), Dvaja ničomníci (1977), Kozorožec 1 (1978), Choď na to! (1983), Buldog (1988), Sila lásky (1995), Producenti (2005) či Totálny úlet (2007). Okrem toho sa predstavil v seriáloch ako napríklad Gunsmoke (1955 - 1975), Západné krídlo (1999 - 2006), Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007) či The Wonder Years (1988 - 1993). Za stvárnenie starého otca Arnolda v poslednom menovanom projekte si vyslúžil jednu nomináciu na cenu Primetime Emmy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

8. 8. 2016

Television Critics Association Awards

Television Critics Association 

Awards

Sobotňajšie 32. udeľovanie cien Television Critics Association (TCA) ovládla prvá sezóna antológie American Crime Story s podtitulom The People v. O.J. Simpson (2016). Na ceremoniáli v hoteli Beverly Hilton v kalifornskom Beverly Hills získala celkovo tri ceny vrátane hlavnej trofeje za najlepší televízny program. Projekt režisérov Ryana Murphyho, Anthonyho Hemingwaya a Johna Singletona okrem toho zvíťazil v kategórii Najlepší televízny miniseriál alebo špeciál, pričom sošku za najlepší individuálny výkon v dráme si odniesla Sarah Paulson, ktorá v seriáli stvárnila prokurátorku Marciu Clark.
Seriál Mr. Robot (2015), ktorý mal podobne ako ten o procese s O.J. Simpsonom štyri nominácie, premenil na víťazstvo napokon jednu, a to v kategórii Najlepší nový televízny program. V službách KGB (2013) v hlavných úlohách s Keri Russell a Matthewom Rhysom zas uspel ako najlepší televízny dramatický program, pričom sa tak stalo už druhý rok po sebe.
Medzi ďalších víťazov patria projekty Black-ish (2014) a Making A Murderer (2015) či herečka Rachel Bloom, ktorú ocenili za najlepší individuálny výkon v komediálnom seriáli Crazy Ex-Girlfriend (2015). Komička Lily Tomlin si zas počas slávnostného večera prevzala cenu za celoživotné dielo a The Mary Tyler Moore Show (1970 - 1977) udelili Heritage Award.


Prehľad víťazov 32. ročníka TCA Awards:

Najlepší televízny program: American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Najlepší nový televízny program: Mr. Robot
Najlepší televízny dramatický program: V službách KGB
Najlepší televízny komediálny program: Black-ish
Najlepší televízny dokument alebo reality show: Making A Murderer
Najlepší televízny spravodajský program: Full Frontal With Samantha Bee
Najlepší televízny program pre deti: Daniel Tiger's Neighborhood
Najlepší televízny miniseriál alebo špeciál: American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Najlepší individuálny výkon v komédii: Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend)
Najlepší individuálny výkon v dráme: Sarah Paulson (American Crime Story: The People v. O.J. Simpson)
Heritage Award: The Mary Tyler Moore Show
Cena za celoživotné dielo: Lily Tomlin

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Facebook plánuje podstatne zredukovať zavádzajúce titulky. S pomocou algoritmu odstaví tzv. návnady (clickbaits). "Ľudia nás opakovane upozorňujú, že uprednostňujú jednoznačné titulky," cituje z firemného blogu agentúra DPA.
Sociálna sieť preverila a vyhodnotila tisíce titulkov. K týmto návnadám patria texty, ktoré informácie úmyselne zatajujú, alebo ponúkajú prehnané či zavádzajúce informácie. Cieľom je len nalákať ľudí na svoju stránku, no keďže obsah ani zďaleka nie je tak bombastický ako titulok, pre čitateľov je to len strata času. Ide, napríklad, o titulky typu: "Pes štekal na poštára a jeho reakcia je na nezaplatenie" alebo "Pred spaním si vložil cesnak do topánky. Neuveríte tomu, čo sa stalo potom".

Copyright © TASR 2016

Tvorcovia kriminálneho seriálu Sherlock (2010) dokončili nakrúcanie pripravovanej štvrtej sezóny. Prostredníctvom služby Instagram o tom informoval režisér Benjamin Caron, ktorý sa postaral o réžiu tretej a zároveň poslednej epizódy novej série. Caron na Instagrame zverejnil fotografiu klapky z nakrúcania, pričom k fotke napísal „Ukončili sme natáčanie štvrtej série Sherlocka."
S nakrúcaním nových epizód začali v máji a koncom júla potom tvorcovia na festivale Comic-Con v San Diegu zverejnili teaser trailer novej série. Jedenapolminútová ukážka, v ktorej sa okrem hlavných hrdinov ukázal aj zatiaľ neznámy zloduch v podaní Tobyho Jonesa, je dostupná aj prostredníctvom služby YouTube. Vo videu tiež možno vidieť Sherlockovho úhlavného nepriateľa Moriartyho, pričom ukážky naznačujú, že sa seriál bude odohrávať aj mimo Londýna, kde titulný hrdina rieši väčšinu svojich prípadov. Štvrtá séria obľúbeného projektu sa dostane na televízne obrazovky v januári 2017.
Seriál Sherlock, ktorého tvorcami sú Steven Moffat a Mark Gatiss, preniesol hrdinu kníh Sira Arthura Conana Doyla, detektíva Sherlocka Holmesa, z prelomu 19. a 20. storočia do súčasnosti. Tretiu sériu vysielala televízia BBC po dvoch rokoch čakania v januári 2014. Tento rok v januári sa na obrazovky dostal špeciál s podnázvom The Abominable Bride. Nakrúcanie dlho spomaľovala predovšetkým pracovná zaneprázdnenosť oboch predstaviteľov hlavných úloh, Benedicta Cumberbatcha (Holmes) a Martina Freemana (Watson). Seriál predvlani získal sedem cien Primetime Emmy vrátane trofejí pre Cumberbatcha a Freemana a taktiež pre Moffata v kategórii Najlepší scenár miniseriálu, televízneho filmu alebo dramatického špeciálu.

Americký herec Bradley Cooper prostredníctvom svojej produkčnej spoločnosti Joint Effort pripravuje nový miniseriál o histórii teroristickej organizácie Islamský štát v Iraku a Sýrii (ISIS). Novinka bude adaptáciou knihy Black Flags: The Rise Of ISIS (2015) novinára Jobyho Warricka, ktorý za ňu tento rok získal Pulitzerovu cenu.
S nápadom nakrútiť seriál o ISIS prišiel práve 41-ročný Cooper po tom, ako si prečítal spomínanú knihu. Následne spoločne so svojím partnerom z Joint Effort Toddom Phillipsom navštívil autora publikácie, aby s ním prediskutovali možnosti spolupráce. Cooper a Phillips budú výkonnými producentmi projektu, pričom rovnakú úlohu budú mať aj scenárista Gregg Hurwitz a režisér Tim Van Patten. Novinku odvysiela televízia HBO. Mená členov hereckého obsadenia ani termín premiéry zatiaľ nie sú známe.
Bradley Charles Cooper začínal hereckú kariéru v divadle, neskôr získal viacero menších seriálových úloh. Do povedomia verejnosti sa dostal vďaka seriálu Alias (2001 - 2006). Zahral si aj v snímkach Ako uloviť družičku (2005), Lemra lemravá (2006), Yes man (2008), Vo štvorici po opici (2009), A-Team: Posledná misia (2010), Vo štvorici po opici 2 (2011), Všemocný (2011), Udri a zdrhni (2012), Terapia láskou (2012), Vo štvorici po opici 3 (2013), Špinavý trik (2013), Americký ostreľovač (2014), Joy (2015) či Dokonalý šéf (2015). Prepožičal tiež hlas Rocketovi v komiksovke Strážcovia Galaxie (2014). Za výkony vo filmoch Terapia láskou, Špinavý trik a Americký ostreľovač ho nominovali na Oscara, pričom za posledný menovaný získal nomináciu aj ako jeden z producentov v kategórii Najlepší film.

Anglický herec Sean Bean sa predstaví v novom projekte britskej televízie BBC One. V šesťdielnej dráme, ktorú napísal scenárista Jimmy McGovern, stvárni katolíckeho kňaza žijúceho v Liverpoole, ktorý sa so svojou kongregáciou snaží zladiť vieru s pokrytectvom súčasnej Británie. Projekt dostal pracovný názov Broken.
Pre Beana a McGoverna to pritom nie je prvá spolupráca. Päťdesiatsedemročný rodák zo Sheffieldu stvárnil v jeho seriáli Obvinení (2010 - 2012) transvestitu, za čo neskôr získal Medzinárodnú cenu Emmy a nomináciu na televízne ocenenie BAFTA. “Bol som veľmi nadšený, že mám znova možnosť spolupracovať s Jimmym McGovernom. Jeho scenáre sú surové, reálne a vytvárajú úžasné a zaujímavé postavy, ktoré rezonujú s dnešnou spoločnosťou,” vyjadril sa herec. “Je to fantastické, pretože som sa so Seanom snažil spolupracovať odvtedy, čo hral Tracie Tremarco v Obvinených, čo bola ohromná vec. Takže som nadšený, že sa pridal k Broken,” dodal scenárista, ktorý má tiež na konte projekty ako Hillsborough (1996), Srdce (1999), Sprisahanie strelného prachu (2004) či Vykázaní (2015).
Sean Bean, vlastným menom Shaun Mark Bean, je známy ako Boromir z trilógie Pán prsteňov (2001, 2002, 2003), hlavná postava zo série televíznych filmov o vojakovi Richardovi Sharpeovi či ako Eddard Stark zo seriálu Hra o tróny (2011). Zahral si aj v bondovke Zlaté oko (1995) a filmoch Vysoká hra patriotov (1992), Ronin (1998), Nepovedz ani slovo (2001), Equilibrium (2002), Trója (2004), Tajomný let (2005), Ostrov (2005), Jej prípad (2005), Stopár (2006), Percy Jackson: Zlodej blesku (2010), Black Death (2010), Snehulienka (2012), Jupiter na vzostupe (2015) či Marťan (2015).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.