12. 11. 2016

Zomrel Jiří Všetečka

Zomrel Jiří Všetečka

Vo veku 79 rokov v stredu zomrel fotograf Jiří Všetečka. Preslávil sa svojimi umelecko-dokumentárnymi cyklami, v ktorých zachytil české hlavné mesto, najmä súborom Pražský chodec. O fotografovom náhlom úmrtí ČTK informovala jeho spolupracovníčka Marcela Jurčíková.
Svoje fotografie Všetečka prvýkrát predstavil verejnosti v roku 1962. Za svoj život vydal 21 samostatných obrazových publikácií, usporiadal takmer tri desiatky samostatných výstav a jeho diela obohatila mnoho tematických výstavných expozícií doma aj v zahraničí. Asociácia profesionálnych fotografov ČR udelila Všetečka cenu Osobnosťou českej fotografie za rok 2009.
Jiří Všetečka sa narodil 12. októbra 1937 v Prahe, kde tiež vyštudoval Fakultu strojné Českého vysokého učenia technického. Potom mu učarovalo fotografovanie a táto záľuba postupne prevládala. Začal publikovať, vystavovať a chcel študovať Filmovú a televíznu fakultu Akadémie múzických umení (FAMU). Zabránilo mu v tom rozhodnutie ministerstva školstva, podľa ktorého bolo nemysliteľné, aby sa niekto stal poslucháčom dvoch vysokých škôl tak rozdielneho zamerania. Zhodou okolností sa Všetečka nakoniec na FAMU dostal, ale ako pedagóg. V škole vyučoval od roku 1960 až do tohto roku.
Do širšieho povedomia vstúpil vďaka výstave veľkoformátových fotografií z rokov 1968, 1969 a 1989 nazvanej Jiří Všetečka - Pražský chodec. Výstava sa konala v roku 2002 na Pražskej hrade a organizátori ju kvôli veľkému záujmu verejnosti dvakrát predĺžili.
Najnovšie publikáciu nazvanú Pražský chodec vo svete s farebnými fotografiami z ciest po Európe, Ázii, Amerike i Afrike Všetečka slávnostne pokrstil tento rok 26. októbra.

Copyright © ČTK 2016

TO JE TV!

TO JE TV!


Zomrel Robert Vaughn

Zomrel Robert Vaughn

Vo veku 83 rokov zomrel včera americký herec Robert Vaughn, známy najmä vďaka svojej úlohe elegantného tajného agenta v pôvodnej verzií seriálu Krycie meno U.N.C.L.E. zo 60. rokov. Herec podľa slov svojho manažéra Matthewa Sullivana prehral boj s akútnou leukémiou, uviedla televízia BBC.
      Vaughna okrem zmieneného akčného seriálu preslávila tiež rola strelca Leeho vo westerne Sedem statočných (1960), ako aj ďalšie úlohy v britských televíznych seriáloch Hustle či Coronation Street.
      Herec skonal dnes ráno v New Yorku, obklopený rodinou, uviedol ďalej Sullivan. Dodal, že Vaughn bol skvelým človekom a pracovať s ním bolo potešením.
      Vaughn pritom len nedávno ukončil prácu na dvoch nových projektoch: účinkoval v seriáli Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka a stvárnil jednu z hlavných postáv v pripravovanom filme Gold Star. Herec po sebe zanechal manželku Lindu a dve deti, syna Cassidyho a dcéru Caitlin.

Copyright © TASR 2016

11. 11. 2016

Prix Ex Aequo

Prix Ex Aequo 



Záverečným galavečerom v Slovenskom rozhlase vyvrcholil dnes večer 11. ročník bienále Medzinárodného festivalu rozhlasových hier pre deti a mládež Prix Ex Aequo 2016. Hlavné ceny putujú do Srbska a Švédska.
V kategórii Rozhlasová rozprávková hra získala prvé miesto Rozprávka, kvak, pre mládenca, kvak, o kačkách, kvak, kvak autora Slobodana Govorčina v réžii Siniša Bosančiča z produkcie Radio –Televizie Vojvodiny, Srbsko. Hravá, očarujúca, múdra, inteligentná a symbolická hra, ktorá zaujme celú rodinu a prinúti ju spoločne počúvať so zatajeným dychom. Ak budete niekedy chcieť deťom ukázať krásy a nástrahy života, ukážte im jeho ťažké i pekné stránky. Aké sú pravidlá života? Mama Kačka učí deti, ako byť dospelými, dovolí im byť dospelými a odíde. Pri tejto hre sa porota jednohlasne zhodla na víťazovi.
Za výnimočný výkon v Rozhlasovej rozprávkovej hre získal ocenenie Marián Čekovský, skladateľ hudby pre hru Snehulienka z produkcie Rozhlasu a televízie Slovenska. Klasická rozprávka je vždy výzvou pre akýkoľvek typ poslucháča. Príbeh o Snehulienke s vtipným, bystrým a prekvapujúcim textom Daniela Heviera a hudbou skladateľa Čekovského má všetky predpoklady na to, aby sa stal novým chytľavým rozhlasovým muzikálom.
V kategórii Rozhlasová hra pre mládež získala prvé miesto hra Ako zázrakom z pera Martena Melina v réžii Evy Staaf z produkcie Švédskeho rozhlasu Štokholm. Cenu získala za očarujúcu produkciu, v ktorej herecké výkony, réžia, hudba a zvuk spoločne prispievajú k osvetleniu viacvrstvového textu. V jednoliatom spojení skutočného a vymysleného sveta sa trojrozmerné postavy tejto hry o dospievaní venujú univerzálnym otázkam osobnej slobody, rodiny, priateľstva a dôsledkov životných rozhodnutí, ktoré sa neprijímajú ľahko.
Za výnimočný výkon v rozhlasovej hre pre mládež získal ocenenie Ulrich Hub, autor hry Klokan ako ty z produkcie Mitteldeutscher Rundfunk, Nemecko. Porota cenu udelila autorovi, ktorý majstrovsky a obratne využíva humor na to, aby nás, deti akéhokoľvek veku, podnietil k prehodnoteniu našich predsudkov a vnímaniu takzvaných spoločenských noriem.
Počas troch dní sa na festivale predstavilo 19 vysielateľov zo 14 krajín. Súťažné nahrávky do slovenskej metropoly zaslali Bulharsko (Bulgarian National Radio), Chorvátsko (Croatian Radio), Česká republika (Český rozhlas), Čína (China National Radio), Nemecko (Bayerischer Rundfunk, Mitteldeutscher Rundfunk, Südwestrundfunk, Westdeutscher Rundfunk), Maďarsko (MTVA – Hungarian Radio), Poľsko (Polish Radio), Rumunsko (Romanian Radio Broadcasting Corporation), Ruská federácia (Radio Russia), Srbsko (Radio Belgrade, Radio Television of Vojvodina), Slovensko (RTVS – Slovenský rozhlas), Slovinsko (Radio Slovenia), Švédsko (Swedish Radio Stockholm, Swedish Radio Göteborg) a Vatikán (Radio Vaticana).

Copyright © TASR 2016

Prieskum MEDIAN SK

Prieskum MEDIAN SK

Najsledovanejšou televíznou stanicou je TV Markíza, najpočúvanejším rádiom Expres a najčítanejším denníkom Nový Čas. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Median SK.
Spoločnosť Median SK zozbierala výsledky v období od 4. apríla do 18. septembra tohto roka. Projekt zrealizovala na vzorke 4241 respondentov.
Z prieskumu vyplýva, že najčítanejším denníkom bol v sledovanom období Nový Čas s 15-percentnou čítanosťou. Nasledujú denníky Sme a Pravda so šiestimi percentami.
Najčítanejším týždenníkom bol Plus 7 dní, nasledovaný Báječnou ženou, Životom a Novým časom pre ženy.
Najčítanejším dvojtýždenníkom bol TV max a mesačníky Záhradkár, Zdravie a Eva.
Najpočúvanejšími rádiami na Slovensku boli v sledovanom období Expres, Rádio Slovensko a Fun rádio, najsledovanejšími televíziami Markíza so sledovanosťou 51 percent, TV JOJ s 31 percentami a Jednotka s 25 percentami.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Budúci prezident USA Donald Trump pripísal médiám vinu na protestoch, ktoré sa proti nemu konajú v mnohých amerických mestách.
"Práve sa skončili veľmi úprimné a úspešné prezidentské voľby. A teraz protestujú profesionálni demonštranti, podnecovaní médiami. Veľmi nespravodlivé!" napísal Trump v noci nadnes na svojom twitterovom konte.
Zároveň sa však pochvalne vyjadril o štvrtkovom stretnutí so súčasným prezidentom Barackom Obamom, ktoré bolo podľa neho "naozaj dobré" a malo "výbornú chémiu". Slovami "Melanii sa veľmi páčila pani O!" zasa komentoval stretnutie svojej manželky s prvou dámou Michelle Obamovou, ktoré sa uskutočnilo v rovnaký deň.
Ide o prvé Trumpovo vyjadrenie na adresu médií od jeho víťazstva v utorňajších voľbách.
Protesty jeho odporcov pritom pokračovali aj túto noc. Hlásené boli okrem iného z Oaklandu, Washingtonu, Los Angeles, Minneapolisu, Baltimoru, Filadelfie, Dallasu, New Yorku, Portlandu a Salt Lake City.
Situácia sa najviac vyhrotila v Portlande v štáte Oregon, kde podľa polície došlo k nepokojom a rozsiahlym prejavom "kriminálneho a nebezpečného správania". Na policajtov hádzali násilníci rôzne predmety a poškodzovali autá a verejný majetok. Medzi protestujúcich sa zamiešali členovia anarchistických skupín, ktorí odmietali výzvy pokojne protestujúcich občanov, aby prestali s násilnosťami, uviedla polícia na svojom twitterovom konte @PortlandPolice. V meste došlo najmenej k jednej hromadnej bitke a hlásené boli aj fyzické útoky na vodičov.
V kalifornskom meste San Jose demonštranti zablokovali dopravu na diaľnici č. 87 a v jej okolí, uviedla televízia NBC Bay Area. Demonštrácie pokračovali tretiu noc aj v Oaklande, kde v stredu boli zranení traja policajti.
Demonštranti sa opäť zišli pred mrakodrapom Trump Tower v Chicagu. Zatiaľ čo v stredu ich boli niekoľko tisíc, túto noc sa tam zhromaždilo okolo 50 ľudí, informovala agentúra AP.
Trump vyvolal počas intenzívnej predvolebnej kampane pobúrenie určitej časti nielen americkej verejnosti mnohými kontroverznými výrokmi vrátane navrhovaného zákazu vstupu moslimom do krajiny, označením Mexičanov za sexuálnych násilníkov a zločincov či plánom výstavby protiimigračného múru na mexicko-amerických hraniciach.

Americký herec Christopher Lloyd si zahrá v populárnom seriáli Teória veľkého tresku (2007). Sedemdesiatosemročný rodák z mesta Stamford v Connecticute by sa mal podľa informácií magazínu The Hollywood Reporter objaviť v jednej z epizód aktuálnej sezóny, ktorú televízia CBS odvysiela prvého decembra. Detaily o jeho postave ani dej spomínanej časti zatiaľ tvorcovia nezverejnili. "Sme veľmi nadšení, že môžeme pracovať s Christopherom Lloydom a myslíme si, že sme vymysleli vtipnú rolu, ktorú si fanúšikovia naozaj užijú," vyjadrili sa o novom obsadení v spoločnom stanovisku výkonní producenti Chuck Lorre, Bill Prady a Steve Molaro.
Sitkomu o vedcoch, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena, sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Na konto si dva razy pripísal cenu asociácie televíznej kritiky pre najlepší komediálny seriál (2009, 2013). Spomedzi hercov a herečiek najviac žiari Jim Parsons (Sheldon), ktorý získal štyri ceny Primetime Emmy (2010, 2011, 2013, 2014) i Zlatý glóbus (2011). Okrem toho v sérii účinkujú Johnny Galecki (Leonard), Kaley Cuoco (Penny), Simon Helberg (Howard), Kunal Nayyar (Raj), Mayim Bialik (Amy) či Melissa Rauch (Bernadette).
Christopher Lloyd je známy najmä ako Emmett "Doc" Brown z trilógie Návrat do budúcnosti (1985, 1989, 1990). Diváci ho môžu poznať aj ako strýka Festera z filmov Rodina Addamsovcov (1991) a Addamsova rodina II (1993). Často ho obsadzujú do výstredných alebo komických úloh. Jeho hlas počuť napríklad v pôvodnom znení snímok Strážca kníh (1994), Anastázia (1997) alebo Cesta na Mesiac 3D (2008). Medzi ďalšie významné tituly, v ktorých si zahral, patria Prelet nad kukučím hniezdom (1975), kde stvárnil psychiatrického pacienta, seriál Taxi (1978-1982, 1982-1983) alebo filmy Star Trek III: Hľadanie Spocka (1984), Kto obvinil králika Rogera? (1988), Alica v krajine zázrakov (1999), Muž na Mesiaci (1999) či Volanie divočiny (2009).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Karel Hlušička

Zomrel Karel Hlušička

Český herec Karel Hlušička, známy divákom v bývalom Československu i jeho nástupníckych krajinách vďaka seriálom ako Třicet případů majora Zemana alebo Sanitka, či celovečerným filmom ako Už zase skáču přes kaluže, Zatykač na královnu, Výstřely v Mariánských lázních alebo Počkám, až zabiješ, už nie je medzi živými.
Rodák z Prahy, ktorý patril svojho času medzi aktívnych účastníkov Pražského povstania a ktorý bol po oslobodení dlhoročným členom štátostrany, zomrel vo štvrtok v rodnom meste vo veku 92 rokov na následky rakovinového ochorenia pľúc.
Informovali o tom tamojšie elektronické, internetové i printové médiá.
Ešte pred necelým mesiacom sa umelec, ktorý bol od roku 1959 členom Divadla S. K. Neumanna, objavil na scéne jeho nástupníckeho subjektu, Divadla Pod Palmovkou, a to v inscenácii Kráľova reč. Jeho posledné vystúpenie poznamenali už zintenzívňujúce sa zdravotné problémy, absolvoval ho na invalidnom vozíčku.
Hlušičkovi udelili v roku 2004 Cenu Františka Filipovského za celoživotné dielo v dabingu.

Copyright © TASR 2016

RTVS odvysiela veľkolepé galavečery k výročiam 90/60

RTVS odvysiela veľkolepé 
galavečery k výročiam 90/60



Tento rok si pripomíname 90. výročie rozhlasového vysielania a 60. výročie televízneho vysielania na Slovensku. Oslavy v RTVS vyvrcholia počas veľkolepých galavečerov, v ktorých sa predstaví množstvo známych osobností, ktoré sú s rozhlasom i televíziou na Slovensku neoddeliteľne späté.


V nedeľu 13. novembra sa poslucháči a diváci môžu tešiť na priamy prenos z Galavečera k 90. výročiu rozhlasového vysielania z Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu v Bratislave. Počas galavečera si budeme v spoločnosti významných osobností umenia a kultúry pripomínať vzácne momenty rozhlasového vysielania, na ktoré sme v RTVS právom hrdí. K tým najpamätnejším patria medzníky našej modernej histórie, keď bol rozhlas živým zrkadlom aj aktérom dejín. Zaspomíname si na legendárne rozhlasové osobnosti, na nezabudnuteľné hlasy nášho éteru, ako aj na emblematické programy, ktoré spoluvytvárali našu kultúru. V slávnostnej retrospektíve nebudú chýbať umelecké a publicistické programy, hudobné a zábavné relácie, spravodajstvo či každodenné vysielanie.
Počas galavečera sa predstavia Kristína, Adriana Kučerová, Dalibor Karvay, Igor Timko, Korben Dallas, Aneta Langerová, Miroslav Žbirka a mnohí ďalší. Slávnostným programom budú sprevádzať domovské umelecké telesá Slovenského rozhlasu - Symfonický orchester Slovenského rozhlasu a Detský a dievčenský spevácky zbor pod taktovkou dirigenta Adriána Kokoša, Orchester ľudových nástrojov, ktorý si v tomto roku pripomína 40. výročie svojho vzniku, ako aj Detská dramatická rozhlasová družina.
Priamy prenos sa začína o 20.00 h a simultánne ho budú vysielať rozhlasové programové služby RTVS Rádio Slovensko, Rádio Regina (Západ, Stred, Východ), Rádio Devín a rovnako aj Rádio_FM, priamy televízny prenos odvysiela Dvojka.

V pondelok 14. novembra o 20.25 h sa začína priamy prenos z Galavečera k 60. výročiu televízneho vysielania na Slovensku z Historickej budovy Slovenského národného divadla.
Televízny galavečer v réžii Petra Núňeza bude príležitosťou opäť sa pristaviť pri tých najpamätnejších momentoch televízneho vysielania, ktoré zostali v srdciach divákov. Pripomenieme si celú plejádu skvelých, výnimočných a talentovaných ľudí a osobností, ktoré divákov po celé desaťročia nadchýnali, inšpirovali aj zabávali, ktoré nás občas rozplakali, ale aj prinútili zamýšľať sa a na svet hľadieť s otvorenými očami. V priamom prenose sa obzrieme za legendárnymi tvárami televíznej obrazovky od hereckých hviezd a hlásateliek cez zabávačov a hudobníkov, až po spravodajských reportérov či športových komentátorov.
V špeciálnej retrospektíve nebudú chýbať spomienky na prvé živé vysielanie za prítomnosti Márie Kráľovičovej, na skvosty dramatickej, filmovej a seriálovej televíznej tvorby, na nestarnúce detské programy či zábavné relácie. Slávnostným programom budú defilovať herecké osobnosti ako Emília Vášáryová, Božidara Turzonovová, Magda Vášáryová, Marián Labuda, Milan Kňažko, Milan Lasica, Juraj Kukura, Martin Huba, Emil Horváth a ďalší. Televíznymi míľnikmi nás prevedú nezabudnuteľné hlásateľky Hilda Michalíková, Nora Beňačková, Ada Straková, Alena Heribanová a Soňa Müllerová. Do súčasnosti nás privedú známe televízne tváre Miro Noga a Štefan Skrúcaný, Peter Marcin, Andy Kraus, ale aj Adela Banášová. Chýbať nebude ani pohotový Marcel Merčiak. Hudobnú poctu televíznym ikonám vzdá operná diva Adriana Kučerová, v programe sa predstaví aj SĽUK spolu s Janou Kirschner.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




"Pre súčasný americký systém je Rusko vďačnou témou. Aj v Spojených štátoch si uvedomujú, že Rusko je jediným štátom na svete, ktorý sa im môže postaviť. Čína sa im môže postaviť ekonomicky, ale vojensky nie. Hillary, ako momentálne vyvrcholenie systému, zaťahuje Rusko do volieb a vyhráža sa mu, ako sa len dá aj nedá. Neviem, či Rusko hackuje Clintonovej počítačový systém alebo nie, ale ak sa to dá, vlastne nevidím dôvod, prečo by to nemalo robiť. Za čo má byť Rusko voči USA a osobitne Clintonovej zdržanlivé? Za vyhrážky, ktoré voči nemu prednáša? Za porušovanie prísľubov o nerozširovaní NATO na Východ, dané ešte Gorbačovovi? Za vnášanie chaosu do medzinárodných vzťahov, v ktorom chce Hillary pokračovať?"
Ján Čarnogurský

"To, samozrejme, nie je hlavný dôvod, prečo si myslím, že vyhrá Trump. Hlavný dôvod je, že žijeme v pomýlenom svete prehnanej politickej korektnosti. Bojuje sa za práva všelijakých menšín, za práva migrantov, za zákazy čo len náznaku diskriminácie, proti najmenším prejavom extrémizmu, xenofóbie, rasizmu... s výsledkom, že biely, pracujúci, heterosexuálny a dane platiaci americký muž je v Amerike najväčším chudákom. A práve títo a ich rodiny zvolia Trumpa."
Richard Sulík

"Robotníci doplácajú na neoliberálnu politiku Wall Street a Hillary bola symbolom ich utrpenia. Navyše, liberálne médiá sa Trumpovi vysmievali a tým len mobilizovali jeho voličov. Odmietam Trumpov rasizmus a nacionalizmus. Vítam, že môže upokojiť vzťahy s Ruskom, zastaviť TTIP a trochu otriasť establišmentom. Po brexite dostal establišment druhú facku. A je otázka, či sa z tejto rany vôbec spamätá. Svet sa otriasa v základoch. Éra globalizácie končí. Naša prvá priorita musí byť boj proti nadnárodným korporáciám, finančnému kapitálu a neoliberálnej globalizácu. Inak centristické strany skončia na smetisku dejín."
Ľuboš Blaha

"Končí sa éra jednostranného zamerania na tzv. ľudské práva."
Dušan Čaplovič

TO JE TV!

TO JE TV!



Zomrel Leonard Cohen

Zomrel Leonard Cohen




Legendárny kanadský básnik, spevák a skladateľ Leonard Cohen, ktorého kariéra trvala päť desaťročí, zomrel vo veku 82 rokov. Na jeho facebookovej stránke to v noci nadnes oznámilo hudobné vydavateľstvo Sony Music Canada.
"S hlbokým smútkom oznamujeme, že legendárny básnik, skladateľ a umelec Leonard Cohen zomrel. Stratili sme jedného z najviac cenených a plodných hudobných vizionárov," píše sa vo vyhlásení.
Príčinu Cohenovej smrti spoločnosť neuviedla.
Cohenove piesne vychádzali spočiatku z folkovej hudby, no od 70. rokov je cítiť prevažujúci vplyv popu a kabaretnej hudby. Od 80. rokov spieval s preňho typickým hlbokým basom, podporovaným ženskými vokálmi v pozadí.
Jeho piesne sú často melancholické so zložitými textami s množstvom metafor a iných básnických prostriedkov. Opakovane sa v nich vyskytujú témy ako náboženstvo, izolácia, sex a zložité medziľudské vzťahy.
Leonard Norman Cohen sa narodil 21. septembra 1934 vo Westmounte (štvrť Montrealu) v štáte Quebec v židovskej rodine. Ako tínedžer sa naučil hrať na gitaru a založil si folkovú skupinu Buckskin Boys. Keď sa však zoznámil s dielom španielskeho spisovateľa Federica Garcíu Lorcu, jeho záujem sa obrátil k poézii. Po absolvovaní McGillovej univerzity sa Cohen presťahoval na grécky ostrov Hydra, kde si kúpil vďaka trustovému fondu zriadenému jeho otcom, ktorý zomrel, keď mal Leonard deväť rokov, dom za 1500 dolárov. Počas života na Hydre mu vyšla zbierka poézie Kvety pre Hitlera (Flowers for Hitler, 1964) a romány Obľúbená hra (The Favourite Game, 1963) a Krásni porazení (Beautiful Losers, 1966).
Na Hydre sa zoznámil aj s Nórkou Marianne Ihlenovou, ktorá sa stala jeho múzou a inšpirovala ho k napísaniu skladby So Long, Marianne. Ihlenová zomrela tento rok v júli na rakovinu.
Frustrovaný zo slabého predaja kníh a unavený z práce v odevnom priemysle v Montreale odišiel Cohen v roku 1966 do New Yorku, kde stretol folkovú speváčku Judy Collinsovú. Tá je interpretkou jeho prvého veľkého hitu - piesne Suzanne, ktorú publikoval pôvodne ako báseň v roku 1966 a vyšla aj ako debutový singel z jeho albumu Songs of Leonard Cohen (1967).
Cohen sa napriek slabému ohlasu prvého albumu v USA okamžite stal žiadaným textárom. Nasledovali albumy Songs From a Room (1969), Songs of Love and Hate (1971), New Skin for the Old Ceremony (1974), Death of a Ladies' Man (1977) či Various Positions (1984). Naposledy menovaný obsahuje ďalší veľký hit Hallelujah, ktorý však spoločnosť Columbia Records odmietla vydať v Spojených štátoch s odôvodnením, že neznie príliš súčasne. Napriek tomu súhlasila, aby album vydalo menšie vydavateľstvo Passport Records.
V roku 1995 sa Cohen rozhodol prestať venovať hudbe a usadil sa v budhistickom kláštore Mount Baldy Zen Center pri Los Angeles. Z kláštora nakoniec odišiel v roku 1999, ale ešte predtým bol v roku 1996 vysvätený za zenbudhistického mnícha.
K hudbe sa vrátil v roku 2001 albumom Ten New Songs, významne ovplyvnenom producentkou a spoluautorkou Sharon Robinsonovou. V roku 2004 mu vyšiel album Dear Heather, ktorý bol z veľkej miery založený na spolupráci s Anjani Thomasovou, Cohenovou priateľkou a džezovou hudobníčkou, a nie je už trpký ani temný.
V roku 2005 Cohen zistil, že ho jeho dlhoročná manažérka Kelley Lynchová postupne okradla o ušetrené peniaze (viac ako päť miliónov dolárov) a na účtoch mu nezostalo prakticky nič. Po vyhratom súdnom spore sa Cohen vydal v roku 2008 na svetové turné, ktoré s prestávkami trvalo do roku 2013 a obsahovalo 387 vystúpení. Stačil ešte vydať albumy Old Ideas (2012), Popular Problems (2014) a You Want It Darker (2016). Ten posledný produkoval jeho syn Adam a vyvolal nadšené ohlasy.
Cohena však už trápili vážne zdravotné problémy, jeho posolstvá preto Adam Cohen zaznamenával na prenosnom počítači. "Som pripravený zomrieť," povedal v jednom odkaze.
Leonard Cohen získal počas svojej kariéry množstvo rôznych ocenení. Zo vzťahu s umelkyňou Suzanne Elrodovou má syna Adama a dcéru Lorcu.

Copyright © TASR 2016

10. 11. 2016

Ceny SOZA 2015

Ceny SOZA 2015


Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) odmenil dnes večer cenami SOZA najúspešnejších autorov slovenskej hudobnej scény za rok 2015.
Cenu SOZA pre skladateľa najhranejších hudobných diel za rok 2015 získal líder skupiny IMT Smile Ivan Tásler. Je to jeho deviate autorské ocenenie. Skupina IMT Smile je na slovewnskej hudobnej scéne dvadsať rokov a oslávi ich v decembri štvoricou megakoncertov s názvom hiSTORY. Cenu SOZA pre textára najhranejších hudobných diel za rok 2015 získal Kamil Peteraj. V jeho prípade je to už šestnáste ocenenie. Textárskej tvorbe sa venuje od roku 1968, kedy napísal prvé texty pre skupinu Prúdy.
Cenu za najhranejšiu skladbu za rok 2015 získal spevák a skladateľ Adam Ďurica s piesňou Neľutujem. Tento song odštartoval Adamove úspešné koncertné obdobie, ktoré zavŕšil vydaním albumu Mandolína. Cenu za najpredávanejší zvukový nosič za rok 2015 si prevzala skupina No Name, získala ju za aktuálny album S láskou. Cenu za najúspešnejší audiovizuálny nosič získala dvojica Mária Podhradská a Richard Čanaky za DVD nosič Spievankovo 5.
Cenu SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí za rok 2015 získal Slavo Solovic, cenu za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní za rok 2015 získalo Rádio SiTy.
V rámci galavečera 19. ročníka oceňovaní odovzdali zástupcovia SOZA aj honorárne ceny, ktoré sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska. Zápisom do Zlatej knihy SOZA boli in memoriam poctení hudobný skladateľ, dirigent, pedagóg Mikuláš Schneider-Trnavský (1881-1958) a scenárista, spisovateľ, prekladateľ, dramaturg a textár Peter Kliment (1937-2012), známy pod pseudonymom Peter Petiška. Držiteľom Veľkej ceny SOZA za rok 2015 sa stal skladateľ a muzikológ Vladimír Godár.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Vlado Štancel

Zomrel Vlado Štancel 


Vo veku 52 rokov zomrel Vlado Štancel, bábkoherec, režisér, komik a moderátor. Správu pre spravodajský server iDNES.cz potvrdila Alžbeta Plívová, hovorkyňa Českej televízie, v ktorej Štancel moderoval s Ivetou Fialovou reláciu Černé ovce.
      Bratislavský rodák vyštudoval bábkoherectvo. Upozornil na seba v 90. rokoch, keď spolupracoval s pražským divadlom Minor - istý čas bol jeho umeleckým šéfom - a s televíziou. V roku 1993 hral v komédii Kanárská spojka, potom si zahral hlavnú úlohu vo filme Mezi námi přáteli, ktorý sám nakrútil podľa vlastného scenára.
      Od roku 1993 nakrúcal a uvádzal reportáže cyklu Černé ovce, napísal tiež televíznu rozprávku Peklem s čertem, účinkoval v relácii Testoviny. Diváci poznajú jeho tvár rovnako zo satirického cyklu Česká soda. Vydal aj niekoľko kníh ako Ze života občanské společnosti či Žerty stranou.
      Pred siedmimi rokmi nakrútil podľa scenára Tomáša Magnuska tragikomédiu Pamětnice, jeho poslednou filmovou prácou sa pred piatimi rokmi stala komédia Rekvalifikace, v ktorej si vo vlastnej réžii a podľa svojho scenára tiež zahral hlavnú rolu muža stredného veku, ktorý sa snaží nájsť si prácu.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V dejisku zimných olympijských hier 2018 Pjongčangu sa v týchto dňoch zišli novinári z celého sveta na World Press Briefing. Na stretnutí sa zúčastnilo viac než 200 delegátov z piatich kontinentov. Hostilo ich horské stredisko Alpensia, v ktorom sa uskutočnia aj viaceré olympijské súťaže. V pléne mali zastúpenie novinári, zástupcovia národných olympijských výborov, pozorovatelia z nasledujúcich olympijských podujatí, ale aj vlastníci televíznych vysielacích práv. Pozreli si jednotlivé športoviská a mohli vidieť aj ubytovanie, ktoré bude vyčlenené počas hier pre zástupcov médií.
Ako už býva na zimných hrách zvykom, aj tie v Kórejskej republike budú rozdelené do dvoch oblastí. Pobrežnej a horskej. Signály z organizátorskej krajiny ohľadom stavu pripravenosti športovísk boli pozitívne už pred začiatkom mediálneho brífingu. Počas osobnej návštevy sa však potvrdilo, že na mnohých z nich je hlavná stavba ukončená a potrebné sú len úpravy interiérov, resp. okolia vrátane prístupových ciest alebo parkovísk. Prakticky všetky budúce olympijské dejiská majú naplánované testovacie súťaže, na niektorých z nich už aj prebehli (napríklad stredisko pre zjazdové lyžovanie, ktoré sa ale ešte upravuje). Hotová je aj hokejová hala, kde odohrajú turnaj aj slovenskí hokejisti. Do vnútra štadióna však návštevníkov nepustili z bezpečnostných dôvodov. Hala bude mať kapacitu okolo 10-tisíc fanúšikov.
Napriek výrazným dopravným obmedzeniam spojeným s rekonštrukčnými prácami je premávka plynulá, bez výraznejšieho zdržania. Organizátori navyše garantovali, že počas ZOH v roku 2018 bude na cestách vytvorený olympijský pruh s vyhradenou dopravou pre oficiálne vozidlá. Pravdou tiež je, že organizačný výbor uvádza vzdialenosti medzi jednotlivými stavbami radšej v kilometroch než v reálnych časoch. Spojenie medzi dvoma olympijskými oblasťami by však malo trvať autobusom približne 40 - 50 minút. Mimoriadne dôležitým faktorom zvládnutia dopravy počas ZOH bude úspešné spustenie prevádzky rýchlovlaku medzi Soulom a Pjongčangom. Prvých cestujúcich by vlakové linky mali previezť v januári 2018. Cestu medzi hlavným a organizátorským mestom skrátia podľa odhadov z troch na jednu hodinu.
Ubytovanie pre akreditovaných novinárov je rozdelené do troch zón. V pobrežnej oblasti sa buduje úplne nová tzv. mediálna dedina. Tá bude obsahovať približne 6000 jedno-, dvoj- a trojspálňových izieb. Väčší problém s ubytovaním pre zástupcov médií môže nastať v horskej oblasti. Vyhradené ubytovanie v Jongpjongu (10 minút autobusom od rezortu Alpensia) zahŕňa iba 200 izieb s jednou, resp. dvoma spálňami. Ďalšou možnosťou sú hotelové kapacity vyhradené pre médiá v tesnej blízkosti dejiska snoubordových disciplín a skikrosu. Tie sú ale od Alpensie vzdialené približne hodinu cesty. Práve v rezorte Alpensia sa bude nachádzať aj hlavné tlačové centrum.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Moskovský mestský súd zamietol dnes odvolanie proti zákazu prevádzkovania profesionálnej sociálnej siete LinkedIn na území Ruska. Informovala o tom agentúra TASS.
Súd nižšieho stupňa predtým rozhodol, že požiadavka Federálnej služby pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) zakázať prevádzkovanie tejto sociálnej siete v Rusku je oprávnená. LinkedIn totiž podľa súdu porušuje zákon o lokalizácii dát tým, že nespracúva osobné údaje ruských užívateľov na území Ruska.
Podľa Roskomnadzoru LinkedIn nepreniesol svoje servery do Ruska a navyše zhromažďuje a prenáša údaje o občanoch, ktorí nie sú užívateľmi LinkedIn, bez ich súhlasu. Vzhľadom na skutočnosť, že LinkedIn nemá v Rusku oficiálne zastúpenie, požiadal Roskomnadzor súd o vydanie rozhodnutia obmedzujúceho prístup k tejto sociálnej sieti.
Poradca ruského prezidenta pre oblasť Internetu German Klimenko pred časom pre denník Kommersant povedal, že "ak Roskomnadzor zvíťazí a zablokuje (LinkedIn), bude to signál pre spoločnosti, ktoré (osobné údaje Rusov) neukladajú na ruské servery. To sa týka aj Facebooku, Twitteru a všetkých zahraničných spoločností".
Podľa agentúry TASS by LinkedIn mohol byť prvou obeťou federálneho zákona o osobných údajoch, podľa ktorého sú internetové spoločnosti povinné presunúť všetky ruské údaje na servery nachádzajúce sa na území Ruskej federácie.

Copyright © TASR 2016



Martin Daňo a GINN je nepodarok

Martin Daňo a GINN je nepodarok


GINN
 shared Takže tak's post.
5 hrs · 
V Humennom sa teda dejú veci.



Takže tak making fun in Humenné.Like Page
5 hrs · 
Vaskyjugdenti boli asi v teréne.... :-) #vasky #jugend #vaskyjugend#takzetak
... http://www.pluska.sk/…/minister-robert-kalinak-smuti-strati…


Bitka v pohostinstve si vyžiadala život príbuzného ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer). Ministrov príbuzný Emil Chudina (†46) sa mal stať obeťou…
PLUSKA.SK


TA3 NEWS

TA NEWS

Spravodajskej televízii sa včera výrazne darilo. Čakanie na výsledky prezidentských volieb v USA a dianie po víťazstve Donalda Trumpa urobili z TA3 včera predpoludním jednotku na trhu v dôležitej cieľovej skupine top manažérov s vysokoškolským vzdelaním.
      Najočakávanejšie prezidentské voľby na svete si nenechali ujsť ani diváci na Slovensku. Televízia TA3 prinášala aktuálne informácie nepretržite počas celej noci z utorka na stredu. Ako jediná slovenská televízia priniesla brífing novozvoleného amerického prezidenta D. Trumpa v priamom prenose. Okrem neho popoludní odvysielala naživo aj brífingy neúspešnej kandidátky Hillary Clintonovej ako aj dosluhujúceho prezidenta USA Baracka Obamu.
      Brífing D. Trumpa ráno o 08.50 h dosiahol reach 130 tisíc divákov. S podielom takmer 15 % bola TA3 trojkou na trhu. V dôležitej cieľovej skupine top manažérov s VŠ vzdelaním bol podiel TA3 počas brífingu až 29,4 %, čím sa spravodajská televízia stala jednotkou na trhu.
      Vysoký podiel a prvenstvo na trhu v tejto cieľovej skupine si TA3 udržala počas celého predpoludnia, v čase 08.50 h až 12.00 h to bolo viac ako 31 %.
      Za celý deň dosiahlo vysielanie TA3 reach viac ako 1 milión 100 tisíc divákov. Celodenný share 12+(+hostia) bol 4 %, čo je dvojnásobok priemerného shareu TA3.
      Skvelé výsledky dosiahol aj web TA3.com. Počet zobrazení 160 tisíc znamená siedmy najlepší výsledok v tomto roku a mimo slovenských parlamentných volieb ide vôbec o najlepší tohtoročný výsledok.


      Pozn.: Zdroj sledovanosti PMT/TNS. Meraná aktivita LIVE+VOSDAL, reach s minútovou podmienkou. Zdroj návštevnosti webu AIM monitor.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kontroverzný francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo má na obálke svojho najnovšieho čísla, ktoré sa v predaji objavilo včera - deň po prezidentských voľbách v USA - karikatúru dosluhujúceho prezidenta USA Baracka Obamu, ako uteká pred dvoma policajtmi. Kresbu dopĺňa text "Znova občan ako iní".
Charlie Hebdo touto kresbou reaguje na pretrvávajúce napätie medzi políciou a afroamerickým obyvateľstvom, ktoré v Spojených štátoch badať už niekoľko rokov.
Prípady, keď policajti napadli, postrelili alebo smrteľne zranili Afroameričanov, vyvolávajú v USA pouličné nepokoje. Najmasovejšie protesty proti policajnej brutalite sa odohrali v roku 2014. Dôvodom bolo zastrelenie černošského tínedžera Michaela Browna v meste Ferguson. Policajta, ktorý strieľal, neskôr súd zbavil obvinenia, čo vyvolalo pobúrenie veľkej časti americkej verejnosti.
Americké médiá informovali, že v roku 2016 americkí policajti pri svojich zásahoch usmrtili 823 osôb. Väčšinu zabitých tvorili Afroameričania.
Z výsledkov utorkových volieb v USA vyplynulo, že demokrata Obamu, ktorý je prvým prezidentom tmavej pleti v dejinách USA, v Bielom dome v januári budúceho roka vystrieda republikán Donald Trump.

Pakistanské úrady včera deportovali z krajiny "afganské dievča" so zelenými očami, ktorej sugestívnu fotografiu pred 30 rokmi zverejnil na obálke americký časopis National Geographic. Medzičasom už 46-ročnú Šarbat Gulaovú krátko po návrate do rodného Afganistanu, kam ju deportovali aj s jej štyrmi deťmi, prijal na recepcii tamojší prezident Ašraf Ghaní.
      Recepcia sa uskutočnila v prezidentskom paláci v Kábule. Gulaová počas nej dostala od prezidenta kľúče od kompletne zariadeného bytu, v ktorom bude bývať, informovala agentúra DPA.
      Afganská Paštúnka Šarbat Gulaová žila dlhé roky ako utečenka v susednom Pakistane. Tamojšie úrady ju však koncom októbra zatkli a obvinili z nelegálneho pobytu a z podvodného nadobudnutia pakistanských identifikačných dokumentov.
      Pakistanský súd jej minulý týždeň vymeral 15 dní väzenia, pokutu vo výške 110.000 pakistanských rupií (937 eur) a nariadil jej deportáciu z krajiny. V noci nadnes ju pakistanská pohraničná stráž odovzdala afganským úradom na hraničnom priechode Túrcham, odkiaľ ju lietadlom previezli do Kábulu.
      V Pakistane žije podľa odhadov okolo 2,5 milióna afganských utečencov, ktorí sa tam uchýlili v dôsledku desaťročia trvajúcich vojen vo svojej krajine. Pakistanské úrady by ich najradšej vrátili do Afganistanu, napriek tomu, že tamojší ozbrojený konflikt stále pokračuje. Podľa OSN sa len od začiatku tohto roku vrátilo z Pakistanu do Afganistanu viac ako pol milióna utečencov.
      Portrét vtedy približne 12-ročnej Šarbat Gulaovej zverejnil National Geographic v roku 1985, jej totožnosť sa podarilo odhaliť až v roku 2002. Fotografia, prirovnávaná k slávnemu obrazu Mony Lízy, sa po celom svete stala symbolom nepokojného Afganistanu. Autorom záberu, ktorý vznikol v utečeneckom tábore v Pakistane, bol americký fotoreportér Steve McCurry.

Copyright © TASR 2016

Pripravovaný, zatiaľ nepomenovaný seriál amerického režiséra a scenáristu Davida O. Russella ponúkne dve sezóny po osem epizód. Každú z nich napíše a bude režírovať 58-ročný Russell, ktorý sa spolu s Alexandrou Milchan, Scottom Lambertom a Megan Ellison postará aj o produkciu projektu spoločnosti Amazon.
V sérii z mafiánskeho prostredia sa predstaví 73-ročný Robert De Niro, ktorý by podľa amerického týždenníka The Hollywood Reporter mal dostať za každú epizódu 850-tisíc dolárov (v prepočte približne 770-tisíc eur). Jeho kolegyňou bude 55-ročná Julianne Moore, ktorá získala v roku 2014 Oscara za drámu Still Alice (2014). Na túto cenu ju nominovali aj vďaka titulom Hriešne noci (1997), Hranice lásky (1999), Hodiny (2002) a Ďaleko do neba (2002).
David Owen Russell sa ako scenárista a zároveň režisér podieľal na filmoch Spanking the Monkey (1994), Traja králi (1999), Terapia láskou (2012), Špinavý trik (2013) alebo Joy (2015). Päť ráz ho nominovali na Oscara a štyri razy sa uchádzal o Zlatý glóbus. Podarilo sa mu získať napríklad dve filmové ceny BAFTA.

Anglická herečka Charlotte Riley stvárni v novej dráme britskej televízie BBC Catherine, vojvodkyňu z Cambridgeu. Novinka bude televíznou adaptáciou divadelnej hry King Charles III. od Mikea Bartletta odohrávajúcej sa v blízkej budúcnosti, keď princ Charles nastúpi na trón po smrti svojej matky, kráľovnej Alžbety II. Tridsaťštyriročná Angličanka, ktorá je manželkou herca Toma Hardyho, sa vyjadrila, že je naozaj nadšená z výzvy zahrať si manželku princa Williama. "Kate Middleton je naozaj zaujímavá žena, najmä v kontexte tejto hry a je výzvou, na ktorú sa naozaj teším," uviedla.
V hre, v ktorej kráľ odmieta podpísať kontroverzný zákon, čo spôsobí krízu v politike a protesty na uliciach, si titulnú úlohu zahrá Tim Pigott-Smith. Ten panovníka stvárnil aj na divadelných doskách. Herecké obsadenie dopĺňajú Oliver Chris ako princ William, Richard Goulding ako jeho brat Harry a Margot Leicester ako Charlesova manželka Camilla. Nakrúcanie snímky, ktorú odvysiela televízna stanica BBC Two, by malo podľa Bartletta začať čoskoro.
Charlotte Riley na začiatku kariéry hrala prevažne v menších televíznych úlohách. V roku 2008 sa objavila v snímke Lekcie neslušného správania (2008), po ktorej nasledoval televízny film Emily Brontëová: Búrlivé výšiny (2009), kde stvárnila jednu z hlavných postáv - Cathy. Okrem toho ju diváci a diváčky mohli vidieť vo filmoch Na hrane zajtrajška (2014), V srdci mora (2015), Londýn v plameňoch (2016) či seriáloch Peaky Blinders - Gangy z Birminghamu (2013) a Jonathan Strange & Mr. Norrell (2015).


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

9. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nils Muižnieks vyjadril znepokojenie v súvislosti s agresívnymi vyhláseniami, ktorými britská bulvárna tlač aj niektorí politici reagovali na rozhodnutie Najvyššieho súdu poskytnúť britskému parlamentu právo veta ohľadom vládneho rozhodnutia o brexite.
Výzvy na znásilnenie a vraždu, obvinenia zo zrady a hrozby šibenicou - to všetko odznelo na adresu sudcov, ktorí svojím rozhodnutím ohľadne brexitu rozhnevali skalných priaznivcov odchodu Británie z EÚ.
Euroskeptický bulvárny denník Daily Mail dokonca neváhal označiť troch sudcov ako "nepriateľov ľudu".
Komisár Muižnieks vo svojom komentári zverejnenom na Facebooku vyjadril znepokojenie nad týmito "nehoráznymi útokmi na nezávislosť súdnictva, ktorých cieľom je podnecovať ľudí k nenávisti".
"Slobodná tlač musí byť zodpovedná tlač. Žurnalistika nesmie prispievať k vytváraniu atmosféry nepriateľstva, odmietania a nenávisti", zdôraznil lotyšský diplomat v službách štrasburskej inštitúcie. Zároveň upozornil, že aj slová majú svoju váhu a neraz sú "prvým krokom vedúcim ku skutočnému násiliu".
V správe vydanej začiatkom októbra, iný orgán Rady Európy, Komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI) uviedla, že nenávistné prejavy sú aj naďalej "závažným problémom populárnej tlače" v Británii.
"Nie je žiadna náhoda, že rasovo motivované násilie v Británii narastá. Sme svedkami znepokojujúcich príkladov intolerancie a nenávistných prejavov v novinách, na internete, ale aj zo strany politikov," uviedol vo svojom stanovisku predseda ECRI Christian Ahlund. Podľa jeho slov výsledok júnového referenda o brexite viedol k ďalšiemu nárastu proticudzineckých nálad v Spojenom kráľovstve, čo je ešte vážnejší dôvod pre zodpovedné britské úrady, aby podnikli kroky pre nápravu tejto situácie.

Copyright © TASR 2016

Najobjektívnejšie spravodajstvo mal RTVS

Najobjektívnejšie 

spravodajstvo mal RTVS


Najobjektívnejšie spravodajstvo mal počas leta Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). V prieskume verejnej mienky, ktorý v júli až septembri realizovala agentúra Median SK, označilo spravodajstvo RTVS za najobjektívnejšie 24 percent opýtaných. Prieskum robila agentúra na vzorke 2081 respondentov.
Tesne druhá skončila TV Markíza, ktorú si vybralo 23,8 percenta respondentov. Spravodajskú TA3 uviedlo 18,1 percenta a TV JOJ spomenulo 15,9 percenta respondentov. Inú televíziu uviedlo 2,1 percenta opýtaných. Respondenti mohli určiť len jednu televíziu, pričom 15,5 percenta sa k otázke nevyjadrilo.
Respondenti odpovedali na otázku, "ktorá televízia má podľa Vás najobjektívnejšie spravodajstvo?" Agentúra konštatuje, že v porovnaní s predchádzajúcimi výstupmi zverejnenými pred troma mesiacmi nie sú rozdiely štatisticky významné.
"Prvýkrát za dobu sledovania bolo ako najobjektívnejšie spravodajstvo najčastejšie označované spravodajstvo Slovenskej televízie. Avšak rozdiel medzi STV a TV Markíza je zanedbateľný," uvádza Median SK. Vývoj TV Markíza zatiaľ nie je podľa agentúry možné hodnotiť ako trend. "Je v rámci štatistickej odchýlky. O tom, či ide o vývoj, alebo o náhodný pohyb, viac napovedia ďalšie výsledky," uzatvára agentúra.

Copyright © TASR 2016

8. 11. 2016

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

- uložila sankciu – pokutu 15 000 eur vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 19 ods. 1 písm. a) ZVR (ochrana ľudskej dôstojnosti) v súvislosti s vysielaním programu V siedmom nebi dňa 13. 4. 2016, ktorý svojím obsahom a spôsobom spracovania, konkrétne prezentovaním informácií o súkromí, striedaní zariadení poskytujúcich ústavnú starostlivosť, traumatických zážitkoch a problematickej psychike účinkujúcich detí, zasiahol do ľudskej dôstojnosti účinkujúcich detí;
uložila sankciu – pokutu 1 000 eur vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programová služba WAU) za porušenie § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (štátny jazyk), ku ktorému došlo dňa 4. 5. 2016 tým, že odvysielal program Graceland (I. séria; 5. epizóda) s českým dabingom;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému došlo odvysielaním programu O 5 minút 12 dňa 20. 3. 2016;
uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r. o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému došlo odvysielaním príspevku Spor o rozsudok v programe Televízne noviny dňa 20. 4. 2016;

- uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie § 16 ods. 2 písm. c) ZVR v súvislosti s vysielaním programu V politike dňa 14. 2. 2016, teda počas volebnej kampane, tým, že program nebol odvysielaný spôsobom ako mimo kampane, a mohol ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech kandidujúcich politických strán SMER-SD, MOST-HÍD, KDH, SNS, #SIEŤ;

- začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s. r. o. (programová služba JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo dňa 5. 9. 2016 v čase o cca 19:32 hod odvysielaním programu Profesionáli, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;

- uznala za neopodstatnené 5 sťažností resp. ich časti.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Kensingtonský palác obvinil dnes britské médiá "zo sexizmu a rasizmu", ktorého sa dopúšťajú pri informovaní o priateľke princa Harryho, americkej herečke Meghan Markleovej. Píše o tom agentúra AP.
Kancelária princa Harryho dnes prostredníctvom ostro naformulovaného vyhlásenia potvrdila, že táto americká umelkyňa je priateľkou člena britskej kráľovskej rodiny. Vyhlásenie obviňuje médiá z prenasledovania a obťažovania Markleovej.
Agentúra AP uviedla, že ide o mimoriadne nezvyčajné vyhlásenie. Princ Harry v ňom tlmočí svoje obavy o jej bezpečnosť a "je hlboko rozčarovaný z toho, že ju nedokáže ochrániť".
Vyhlásenie uvádza, že dvojica je "vo vzťahu už niekoľko mesiacov" a "nie je správne", aby bola slečna Markleová predmetom takéhoto zaobchádzania.
Palác napísal, že minulý týždeň už mediálne pokrývanie tohto vzťahu "prekročilo hranicu". "Rozmazávanie na titulnej strane celoštátnych novín; rasistické podtóny komentárov v textoch; otvorený sexizmus a rasizmus na sociálnych médiách a v komentároch pod webovými článkami", to sú všetko veci, ktoré palác označil za "príliš verejné".
Vzťah medzi 32-ročným princom Harrym a 35-ročnou Markleovou bol predmetom klebiet a ohováraní šírených v bulvárnych médiách už niekoľko uplynulých týždňov.

Copyright © TASR 2016

Anglický herec Stephen Fry bude už dvanásty raz moderovať udeľovanie cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení (BAFTA). Stane sa tak aj napriek tomu, že 59-ročný rodák z Londýna čelil tento rok ostrej kritike verejnosti po tom, ako si počas februárového odovzdávania cien BAFTA robil žarty z oblečenia anglickej kostymérky Jenny Beavan.
Jubilejný 70. ročník udeľovania cien BAFTA sa bude konať 12. februára 2017 v londýnskej Royal Albert Hall, pričom ceremoniál sa tam vráti po 20 rokoch. Od roku 2008 sa galavečer konal v Kráľovskej opere v londýnskej Covent Garden, ktorú plánujú tento rok renovovať. Nominácie na budúcoročné ceny BAFTA zverejnia 10. januára.
Stephen John Fry je nielen hercom, ale aj spisovateľom, scenáristom, novinárom, dramaturgom, komikom a moderátorom. Zahral si v množstve filmov a seriálov ako napríklad V ako Vendeta (2005) alebo Sherlock Holmes 2: Hra tieňov (2011). V rokoch 2007 až 2009 sa objavil aj v niekoľkých epizódach seriálu Kosti (2005). Účinkoval tiež v druhej a tretej časti trojdielnej adaptácie Hobita s podtitulmi Smaugova pustatina (2013) a Bitka piatich armád (2014). Vo Veľkej Británii je okrem toho známy aj ako dlhoročný moderátor zábavnej šou QI (2003).

Americký herec a režisér Sean Astin bude účinkovať v druhej sezóne mysteriózneho seriálu Stranger Things (2016). Informovali o tom v pondelok predstavitelia spoločnosti Netflix, podľa ktorých potvrdili účasť na projekte aj Paul Reiser a Linnea Berthelsen.
Štyridsaťpäťročný rodák z kalifornskej Santa Monicy stvárni Boba Newbyho, bývalého spolužiaka Joyce v podaní Winony Ryder a šerifa Jima Hoppera, ktorého stvárňuje David Harbour. Paul Reiser sa zas predstaví v úlohe doktora Owensa, ktorý sa má postarať o zahladenie stôp po záhadných udalostiach z minulej sezóny. Linnea Berthelsen si zahrá Roman, emocionálne nestabilnú mladú ženu, ktorá v detstve zažila veľkú stratu a je záhadne prepojená s týmito nadprirodzenými javmi.
Druhá séria bude mať deväť epizód, ktoré sa budú odohrávať na jeseň 1984, približne rok po udalostiach z predchádzajúcej série. Netflix plánuje novinku predstaviť už na budúci rok, pričom by sa v nej mali opäť ukázať mnohé z postáv prvej sezóny.
Seriál Stranger Things bratov Matta a Rossa Dufferovcov sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia a zameriava sa na Willa, Mikea, Dustina a Lucasa - štyroch kamarátov, ktorí spolu každodenne trávia čas. Will však jedného dňa záhadne zmizne a trojica chlapcov, Willova matka Joyce a jeho starší brat Jonathan (Charlie Heaton) sa ho rozhodnú hľadať na vlastnú päsť. Neskôr sa k Joyce pridá aj najprv pasívny šerif Jim Hopper. Chlapci ale namiesto nezvestného Willa natrafia na záhadné dievča bez mena v podaní Millie Bobby Brown, ktoré je zrejme obeťou tajných experimentov. Následný rad nevysvetliteľných udalostí výrazne zasiahne do životov ľudí v malom mestečku. Herecké obsadenie ďalej dopĺňajú Finn Wolfhard (Mike), Gaten Matarazzo (Dustin), Caleb McLaughlin (Lucas) či Noah Schnapp (Will).
Sean Patrick Astin je známy najmä ako hobit Samved Mukro z trilógie Pán prsteňov (2001, 2002, 2003). Hral napríklad aj vo filmoch The Goonies (1985), Vojna Roseovcov (1989), Rudy (1993), 50x a stále po prvý raz (2004), Klik (2006), Forever Strong (2008), Amazing Love (2012) či Do You Believe? (2015). Ako režisér spolupracoval na seriáloch Perversions of Science (1997) alebo Angel (1999 - 2004).

Populárny sitkom Teória veľkého tresku (2007) sa možno dočká spinoffu. Podľa informácií portálu Deadline televízia CBS rokuje o novom projekte s názvom Sheldon, ktorý by sa mal zamerať na jedného z hlavných protagonistov spomínaného seriálu - nadpriemerne inteligentného teoretického fyzika Sheldona Coopera. Novinka by ho mala predstaviť ako 12-ročného chlapca, pričom by sa mala podobať na seriál Malcolm in the Middle (2000 - 2006). Na jej produkcii sa vraj plánujú podieľať tvorcovia Teórie veľkého tresku Chuck Lorre, Steve Molaro a herec Jim Parsons, ktorý stvárňuje spomínaného Sheldona.
Za sitkomom o vedcoch, ktorým sa do života priplietla krásna mladá žena, okrem Lorrea a Molara stojí aj Bill Prady. Seriálu sa okrem úspechu u divákov podarilo dosiahnuť aj uznanie kritiky. Na konto si dva razy pripísal cenu asociácie televíznej kritiky pre najlepší komediálny seriál (2009, 2013). Spomedzi hercov a herečiek najviac žiari spomínaný Jim Parsons, ktorý získal štyri ceny Primetime Emmy (2010, 2011, 2013, 2014) i Zlatý glóbus (2011). Okrem toho v sérii účinkujú Johnny Galecki (Leonard), Kaley Cuoco (Penny), Simon Helberg (Howard), Kunal Nayyar (Raj), Mayim Bialik (Amy) či Melissa Rauch (Bernadette).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RVR má novú predsedníčku

RVR má novú predsedníčku


Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) si zvolila nového predsedu a podpredsedu. Šéfkou sa stala doterajšia podpredsedníčka Rady Marta Danielová. Vo funkcii nahradí odchádzajúceho predsedu Miloša Mistríka. Podpredsednícke kreslo po Danielovej preberie člen Rady Ľubomír Kmec. Informovala o tom dnes hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.
"Plánujem nadviazať na dobré tradície v činnosti Rady a budem sa snažiť, aby Rada bola aj naďalej rešpektovaným orgánom, ktorý dôsledne dbá na dodržiavanie príslušných zákonov," povedala novozvolená predsedníčka. Dlhoročná novinárka a niekdajšia podpredsedníčka Rady STV je členkou Rady pre vysielanie a retransmisiu od decembra 2012. V januári 2015 bola zvolená za podpredsedníčku.
Mistrík bol predsedom Rady dvakrát. "Bol som predsedom osem rokov a vždy som sa pokúšal spolu s kolegami dosiahnuť nezávislé a objektívne rozhodovanie, založené na odbornom posudzovaní vecí. Teraz prichádza čas, aby som sa opäť naplno mohol venovať vedeckej a pedagogickej činnosti v Ústave divadelnej a filmovej vedy SAV a na Fakulte masmediálnej komunikácie UCM v Trnave. Okrem toho mám rozbehnuté ďalšie spolupráce, napríklad s parížskou Sorbonnou," uviedol.

Copyright © TASR 2016

Rada Európy školila novinárov v oblasti antidiskriminácie Rómov

Rada Európy školila novinárov v
oblasti antidiskriminácie Rómov

Medzinárodná ľudsko-právna organizácia Rada Európy v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity usporiadala v dňoch 02. 11. - 3. 11. 2016 vo Zvolene a na Donovaloch Národný seminár pre novinárov v oblasti antidiskriminácie Rómov so zameraním na etické podávanie správ o obyvateľoch rómskych komunít.
Seminár sa organizoval pre novinárov zo Slovenskej republiky, ktorí pracujú alebo si želajú pracovať s tematikou dotýkajúcou sa Rómov. Cieľom tréningu bolo posilniť povedomie a schopnosti novinárov v oblasti etického a objektívneho zobrazovania Rómov v médiách.
Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz na úvod uviedol, že poskytovaním etických a objektívne spracovaných informácii o živote rómskej komunity má neoceniteľný význam v zmysle znižovania sociálneho napätia a zvyšovania podpory širokej verejnosti k integračným politikám, ktoré nám napomôžu začleniť vylúčené skupiny obyvateľstva späť do spoločnosti.
Podľa Malgorzaty Rozyckej, zástupkyne Rady Európy cieľom Národného seminára pre novinárov v oblasti antidiskriminácie Rómov je nevyhnutné podporovať etické a objektívne zobrazovanie Rómov v médiách a zvyšovanie vedomostí v oblasti intervenčných mechanizmov štátu, ktoré sa zasadzujú za zlepšenie postavenia Rómov v spoločnosti ako aj poznanie histórie Rómov.
Seminár bol vyjadrením úsilia Rady Európy podporovať implementáciu Štrasburského vyhlásenia o Rómoch Rady Európy / CM(2010) 133 final 20. októbra 2010 / a cielenú pomoc členským štátom zdokonaliť uplatňovanie Európskeho dohovoru o ľudských právach, v zmysle výkladu Európskeho súdu pre ľudské práva.

TASR informoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.