18. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká speváčka a herečka Madonna sa predstaví v populárnom segmente Carpool Karaoke televíznej relácie The Late Late Show with James Corden. Päťdesiatosemročná interpretka to naznačila prostredníctvom služby Instagram, kde zverejnila fotografiu s anglickým komikom. “Vozím sa po Manhattane s týmto kusiskom spaľujúcej lásky,“ napísala k snímke. Televízia CBS, ktorá program vysiela, neskôr potvrdila, že sa v ňom Madonna objaví. Kedy sa segment dostane na obrazovky zatiaľ nie je známe.
V Cordenovom Carpool Karaoke spievajú účinkujúci známe skladby počas jazdy v aute, pričom v minulosti sa v ňom ako hostia predstavili napríklad Lady Gaga, Red Hot Chili Peppers, Britney Spears, Selena Gomez, Jennifer Lopez, Adele, Stevie Wonder, Elton John, Chris Martin z Coldplay či prvá dáma Spojených štátov amerických Michelle Obama.
Madonna, celým menom Madonna Louise Ciccone, patrí k najvplyvnejším hudobníčkam všetkých čias a mnohí ju označujú za kráľovnú popu. Hudobnú kariéru odštartovala začiatkom 80. rokoch v kapelách Breakfast Club a Emmy, no krátko na to sa vydala na sólovú dráhu. V roku 1983 vydala eponymný debutový album, po ktorom nasledovali Like A Virgin (1984), True Blue (1986), Like A Prayer (1989), Erotica (1992), Bedtime Stories (1994), Ray Of Light (1998), Music (2000), American Life (2003), Confessions On A Dance Floor (2005), Hard Candy (2008), MDNA (2012) a Rebel Heart (2015). Na konte má sedem cien Grammy a od roku 2008 je členkou Rock'n'rollovej siene slávy. Ako herečka sa predstavila v snímkach Hľadám Susan. Zn.: Zúfalo (1985), Dick Tracy (1990), Veľké víťazstvo (1992), Štyri izby (1995) alebo Evita (1996). Režírovala tiež filmy Špina a múdrosť (2008) a W.E. (2011).


Americká spoločnosť Netflix predstavila oficiálny trailer očakávaného seriálu Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events. Na začiatku dvaapolminútovej ukážky možno vidieť autora príbehu v podaní Patricka Warburtona, ktorý divákovi predstaví ťažký osud súrodencov Baudelaireovcov. Tí sa dostanú po smrti svojich rodičov do opatery strýka, grófa Olafa, ktorý ich však nemá rád a jediné čo chce, je získať ich dedičstvo. Na to, aby ho dostal, používa rôzne nástrahy a masky, pričom ho tiež vo videu počuť, ako sa deťom vyhráža, že ich dolapí.
Projekt je adaptáciou rovnomennej knižnej série od Lemonyho Snicketa (vlastným menom Daniel Handler, pozn. red.) a zameria sa na tri siroty - súrodencov Violet (Malina Weissman), Klausa (Louis Hynes) a Sunny Baudelairovcov. V ceste za šťastím a odhalením, čo je za smrťou ich rodičov, čelia rôznym skúškam, utrpeniu a nešťastným udalostiam vrátane ich opatrovníka zlomyseľného a nebezpečného grófa Olafa. Toho stvárni americký herec Neil Patrick Harris a okrem neho sa v projekte predstavia napríklad aj Joan Cusack, Alfre Woodard, Catherine O'Hara, Aasif Mandvi, Don Johnson či spomínaný Warburton. O réžiu novinky sa postará Barry Sonnenfeld, ktorý je spolu s autorom kníh aj výkonným producentom. Netflix sprístupní seriál v piatok 13. januára 2017, pričom si diváci a diváčky budú môcť pozrieť všetkých osem epizód naraz.

Najvyššia anglická futbalová súťaž Premier League predala práva na vysielanie televíznych prenosov zo svojich zápasov do Číny za 700 miliónov amerických dolárov. Lukratívna zmluva na tri roky obsahuje všetky stretnutia od sezóny 2019/2020. Agentúru AP o tom informovala nemenovaná osoba, rokovania ešte nie sú uzavreté, chýba doladiť detaily. Práva získala spoločnosť PPTV, čo je mediálna divízia skupiny Suning. Zaplatila za ne viac ako desaťnásobok toho, čo súčasný majiteľ Super Sports Media Group, ktorého stojí každá sezóna 20 miliónov USD. PPTV už prináša do Číny stretnutia španielskej La Ligy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pluralita médií a demokracia

Pluralita médií a demokracia


Minister kultúry Marek Maďarič sa včera v Bruseli zúčastnil na v poradí druhom mediálnom Kolokviu na tému „Pluralita médií a demokracia“. Ide o dvojdňové podujatie, ktoré organizuje Európska komisia s cieľom posilniť vzájomnú spoluprácu a zvýšiť politickú angažovanosť pre podporu a ochranu plurality médií a demokracie v rámci Európskej únie.
Minister Marek Maďarič Kolokvium otvoril svojím príhovorom, v ktorom okrem iného zdôraznil, že pluralita médií je síce považovaná za nevyhnutnú súčasť a podmienku funkčnej a liberálnej demokracie, avšak len samotná pluralita dnes už nezabezpečuje tie úlohy, ktoré od médií očakávame, pretože tie prestávajú byť hlavným zdrojom informácií. Zároveň dodal: "Pluralita médií na globálnej úrovni znamená aj prienik sofistikovanej propagandy, ktorá dokáže prichádzať v profesionálnom kostýme, keď dokonca dokáže predstierať antimainstreamovú a antipolitickú nezávislosť."
Kolokvium o základných právach od roku 2015 pravidelne spája odbornú verejnosť z členských štátov EÚ, tretieho sektora, novinárov, zástupcov médií, univerzít a medzinárodných organizácií. Cieľom tohtoročného stretnutia je skúmanie početných prepojení medzi slobodným a pluralitným mediálnym prostredím na jednej strane a demokraciou na strane druhej.
Na tohtoročnom zasadnutí diskutujú mediálni odborníci ako napr. šéfredaktorka denníka The Guardian Katharine Viner, generálny riaditeľ organizácie Reportéri bez hraníc Christophe Deloire, predsedníčka Skupiny európskych regulačných orgánov pre audiovizuálne mediálne služby Madeleine de Cock-Buning a mnohí ďalší. Z politických predstaviteľov EÚ sa podujatia zúčastnia prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans, podpredsedníčka Európskeho parlamentu Ulrike Lunacek, ako aj prezident Európskeho súdneho dvora Koen Lenaerts.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Poviem to na rovinu. Slovenská televízia nemôže organizovať štrajk 200 učiteľov a robiť z toho hlavnú správu. Keby sa celý ten ansámbel, ktorý tvorili dve percentá zo všetkých učiteľov, nedostával pravidelne na obrazovku, nikdy by sa nevytvoril dojem, že je tu nejaký štrajk učiteľov. Iné je chodiť tam a mapovať to a iné pomáhať s organizáciou. Slovenská televízia mala pravidelné vstupy, kde si títo dotyční ľudkovia organizovali ďalšie stretnutia. Pán Crmoman vystúpil v televízii a povedal, že na druhý deň sa stretneme tam a tam. My ho nechceme odvolať ani robiť nejaké mimoriadne opatrenia. V každom prípade si myslíme, že pán Mika svoju kapacitu už vyčerpal.“
Anton Hrnko

17. 11. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Priamym dôvodom bojkotu médií futbalovými reprezentantami Argentíny je twitterový status rozhlasového reportéra Gabriela Anellu, ktorý sa obul do Ezequiela Lavezziho pre jeho údajnú vášeň pre marihuanu. Deň pred kvalifikačným súbojom o postup na MS 2018 Argentína - Kolumbia (3:0) Anella napísal: "Lavezzi zajtra nebude ani na lavičke preto, že si dal večer počas sústredenia jointa? Iba sa pýtam..." Neskôr ten istý novinár podľa portálu idnes.cz pripojil ešte jeden osobný tweet proti Lavezzimu: "Počas sústredenia si zapálil už druhého jointa a je neslušný. Máme však takých hráčov a mužstvo, akých si zaslúžime."
Argentínski futbalisti na tieto, podľa nich ničím nepodložené nenávistné útoky, zareagovali spoločným vyhlásením. Po víťazstve nad Kolumbiou ho prečítal kapitán Lionel Messi, ktorý bol pri všetkých troch góloch svojho tímu. Mimochodom, dotknutý Lavezzi nefiguroval ani medzi náhradníkmi.
"Na našu adresu zaznelo veľa obvinení a málo rešpektu. Vrcholom bol výstup o Ezequielovi Lavezzim. Ľudia to potom počujú a uveria tomu. Vieme, že viacerí z vás nehráte túto hru o nedostatku rešpektu, ale my sme sa rozhodli... Môžeme hrať dobre aj zle a vy o tom informovať. Ak sa však vŕtate v súkromí niekoho a nie po prvý raz, je to už vážne. Preto sme sa rozhodli, že nechceme byť súčasťou tejto hry a nekomunikovať s médiami," povedal Messi za celé mužstvo Argentíny.
Dotknutý Lavezzi, ktorý v minulosti hrával aj za SSC Neapol či Paríž St. Germain, na twitteri naznačil, že kauzu nenechá bez povšimnutia. "Oznamujem, že proti Gabrielovi Anellovi podniknem právne kroky za jeho nepravdivé obvinenie a vážnu ujmu, ktorú spôsobil mne a mojej rodine."
Bojkot médií nie je jedinou kontroverznou témou v súvislosti s tímom aktuálnych vicemajstrov sveta aj Južnej Ameriky. Len nedávno sa v médiách objavila zmienka o tom, že Lionel Messi si u trénera Edgarda Bauzu vydupal nenominovanie aktuálne najlepšieho strelca talianskej ligy Maura Icardiho. Absencia hráča Interu Miláno údajne nemá nič spoločné s jeho futbalovými kvalitami. Icardi je ženatý s Wandou Norovou, ktorá bola v minulosti partnerkou Maxiho Lópeza, dobrého kamaráta Lionela Messiho.
"Keď Messi vidí v reprezentácii niečo, čo sa mu nepáči, tak to povie. Tímu to však nijako neubližuje," povedal Edgardo Bauza ešte pred mesiacom v rozhovore pre televíznu stanicu Fox Sports. Popiera, že by nejakého hráča nenominoval iba preto, lebo ho niekto iný v tíme nemá rád: "Keď budem chcieť vybrať Icardiho, urobím to. Momentálne sú však v lepšej forme Gonzalo Higuaín a Lucas Pratto."
Argentína proti Kolumbii prelomila dve negatívne série - štvorzápasovú bez víťazstva a 202 minút trvajúce gólové suchoty. Výber "Albiceleste" v tabuľke juhoamerickej časti kvalifikácie MS 2018 poskočil na priebežné piate miesto (práve pred Kolumbiu) zaručujúce aspoň účasť v interkontinentálnom play-off. Na prvých štyroch postupových priečkach po skončení kvalifikačného roka 2016 v Južnej Amerike sú Brazília, Uruguaj, Ekvádor a Čile.


Prevádzkovanie profesionálnej sociálnej siete LinkedIn na území Ruska sa končí. Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vo štvrtok oznámila, že nariadila poskytovateľom komunikačných služieb zablokovať prístup na LinkedIn. Informovala o tom agentúra AP.
Moskovský mestský súd 10. novembra zamietol odvolanie proti zákazu prevádzkovania siete LinkedIn na území Ruska. Súd nižšieho stupňa predtým rozhodol, že požiadavka Roskomnadzora zakázať prevádzkovanie tejto sociálnej siete v Rusku je oprávnená. LinkedIn totiž podľa súdu porušuje zákon o lokalizácii dát tým, že nespracúva osobné údaje ruských užívateľov na území Ruska. Podľa Roskomnadzoru LinkedIn nepreniesol svoje servery do Ruska a navyše zhromažďuje a prenáša údaje o občanoch, ktorí nie sú užívateľmi LinkedIn, bez ich súhlasu. Vzhľadom na skutočnosť, že LinkedIn nemá v Rusku oficiálne zastúpenie, požiadal Roskomnadzor súd o vydanie rozhodnutia obmedzujúceho prístup k tejto sociálnej sieti.
Poradca ruského prezidenta pre oblasť Internetu German Klimenko pred časom pre denník Kommersant povedal, že "ak Roskomnadzor zvíťazí a zablokuje (LinkedIn), bude to signál pre spoločnosti, ktoré (osobné údaje Rusov) neukladajú na ruské servery. To sa týka aj Facebooku, Twitteru a všetkých zahraničných spoločností". Podľa agentúry TASS by LinkedIn mohol byť prvou obeťou federálneho zákona o osobných údajoch, podľa ktorého sú internetové spoločnosti povinné presunúť všetky ruské údaje na servery nachádzajúce sa na území Ruskej federácie.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Za nového generálneho tajomníka Svetovej rady tlačových agentúr (NACO) zvolili dnes v rámci 5. Svetového kongresu tlačových agentúr (NAWC) v Azerbajdžane riaditeľa Bulharskej tlačovej agentúry (BTA) Maxima Minčeva.
Na 5. Svetovom kongrese tlačových agentúr v azerbajdžanskej metropole Baku sa zišli vedúci predstavitelia približne 100 tlačových agentúr z piatich kontinentov, informovala agentúra BTA.
Minčev preberá funkciu od Dána Uffeho Sörensena, ktorý ju zastával 13 rokov. Prezidentom NACO je Brit Clive Marshall - riaditeľ britskej agentúry Press Association (PA).
Ide už o tretie veľké uznanie pre Maxima Minčeva tento rok: na začiatku septembra bol zvolený za prezidenta Asociácie tlačových agentúr na Balkáne a v juhovýchodnej Európe a za prezidenta Asociácie tlačových agentúr v oblasti Čierneho mora.
"Je to vlastne uznanie Bulharskej tlačovej agentúry, ktorá je jednou z najstarších tlačových agentúr na svete a participuje vo všetkých medzinárodných mediálnych štruktúrach" povedal Minčev.
BTA dodala, že 5. Svetový kongres tlačových agentúr rozhodol o tom, že 6. kongres sa uskutoční v Bulharsku v roku 2019.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Ľubo Gregor

Zomrel Ľubo Gregor

Dnes v ranných hodinách zomrel slovenský herec, zakladateľ divadla Korzo '90, ktoré je dnes známe ako Divadlo Astorka, Ľubo Gregor. V júli oslávil 73. narodeniny.
Ľubo Gregor účinkoval v mnohých filmoch, seriáloch a inscenáciách ako napríklad Sebechlebskí hudci (1975), Cnostný Metod (1979), O sláve a tráve (1984), Lev Tolstoy (1984), Akcia Edelstein (1986), Šípová Ruženka (1990) či Rivers of Babylon (1998). Naposledy účinkoval vo filme Eva Nová.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká sociálna sieť Twitter ohlásila, že po rokoch nátlaku zavedie nové opatrenia zamerané na ochranu svojich užívateľov pred šikanovaním a hrozbami online.
Informovala o tom agentúra DPA.
"Keďže sa aktivity na Twitteri dejú verejne a v reálnom čase, museli sme vyriešiť určité problémy, aby sme tak dokázali obmedziť nepatričný obsah," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.
Twitter bol dlhodobo kritizovaný za to, že nerobí dosť pre prevenciu internetového trollingu a obťažovania. Problematika opäť vyvstala počas prezidentskej predvolebnej kampane v USA.
Podľa najnovších mediálnych správ bol tento problém jednou z príčin, prečo spoločnosť Disney ustúpila od zámerov kúpiť Twitter.
Nové opatrenia ponúkajú užívateľom možnosť skryť kľúčové slová, frázy a celé konverzácie z prichádzajúcich upovedomení. Twitter zároveň poskytne priamejší spôsob nahlásenia osoby, ktorá poruší zásady toho, čo môže a nemôže byť zverejnené na tejto platforme.
"Neočakávame, že sa tým ihneď odstráni nekorektné správanie užívateľov Twitteru. Úplne sa tomu zabrániť nedá. Zameriavame sa preto na rýchle zlepšovanie siete na základe toho, čo registrujeme," uvádza spoločnosť.
Twitter takisto pripravuje opatrenia zamerané na blokovanie ilegálneho obsahu a teroristickej propagandy.


Britská verejnoprávna vysielacia spoločnosť BBC v stredu oznámila, že rozšíri vysielanie svojho rozhlasu o ďalších 11 afrických a ázijských jazykov, aby sa dostalo k miliónom ďalších príjemcov na takých miestach, ako je napríklad Severná Kórea či Etiópia, Eritrea alebo Nigéria, kde je nestranné spravodajstvo ťažko dostupné.
Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.
Podľa vyjadrenia šéfa BBC Tonyho Halla ide o najväčšie rozšírenie vysielania World Service od 40. rokov minulého storočia.
BBC World Service začala vysielať v roku 1932 ako rozhlasová stanica pre anglicky hovoriacich obyvateľov britského impéria. Časom sa však zmenila na vysoko rešpektovaného poskytovateľa správ pre celý svet. V súčasnosti vysiela v 29 jazykoch a podľa odhadov sa jej správy každý týždeň dostanú k 246 miliónom ľudí po celom svete.
Rozšírenie vysielania je výsledkom finančnej injekcie vo výške 289 miliónov libier (vyše 336 miliónov eur), ktoré podľa minuloročného oznámenia vlády bude BBC dostávať až do roku 2020.
Britská vysielacia spoločnosť v dôsledku tejto injekcie zmenila svoje predchádzajúce rozhodnutie obmedziť vysielanie World Service. Rozšírenie vysielania je súčasťou širšej stratégie, ktorej cieľom je, aby Británia mala vo svete väčšie slovo, dodala agentúra Reuters.

Juhokórejský výrobca elektroniky Samsung pokračuje v zahraničných nákupoch. Najväčší svetový výrobca inteligentných telefónov dnes oznámil prevzatie kanadského špecialistu v oblasti komunikačných služieb a krátkych správ NewNet Communication Technologies. Detaily kúpnej ceny neboli zverejnené. Informovala o tom agentúra DPA.
NewNet je popredný poskytovateľ formátu Rich Communications Services (RCS), ktorý by mal v budúcnosti nahradiť SMS a MMS správy. RCS funguje podobne ako komunikačné služby, ako sú WhatsApp, iMessage, ale podobne ako SMS umožňuje komunikáciu, ktorá nie je obmedzená na užívateľov nejakej aplikácie.
Samsung prevzatím spoločnosti NewNet posilňuje svoju podporu pre RCS. NeWNet bude naďalej fungovať nezávisle pod krídlami Samsungu

Copyright © TASR 2016

Nezabudni! 17. November

Nezabudni!
17. November

16. 11. 2016

MFF Bratislava

MFF Bratislava

Cenu za najlepší hraný film si z 18. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava odnáša snímka Tramontane, pod ktorú sa podpísal režisér Vatche Boulghourjian. Film nakrútený v prostredí Libanonu, je pátraním slepého mladíka Rabiha po vlastnej identite za nezvyčajných životných podmienok v nezvyčajnom sociálnom prostredí. Porota ho ocenila "za schopnosť vyrozprávať príbeh plný emócií o hľadaní identity a za schopnosť vtiahnuť diváka do sveta nevidiacich prostredníctvom mocných záberov a sugestívnej hudby."
Cena pre najlepšieho režiséra patrí mladému talianskemu filmárovi Marcovi Danielimu za jeho prvý dlhometrážny film Svetácke dievča. Taliansko-francúzsky film, ktorý rozpráva príbeh mladej ženy pod tlakom prísneho náboženského presvedčenia, priniesol ocenenie aj ďalšiemu umelcovi. Laureátom Ceny za najlepší mužský herecký výkon je Michele Riondino "za pohnutý a mnohovrstevný herecký výkon pri použití širokej škály emócií" práve v snímke Svetácke dievča.
Mia Petričević získala Cenu za najlepší ženský herecký výkon v titule Nezízaj mi do taniera (r. Hana Jušić). Film rozpráva príbeh mladého dievčaťa pod vplyvom prísneho patriarchálneho zriadenia rodiny, z ktorého zdanlivo niet úniku. Porota ocenila herečkino "veľmi autentické a dojemné stvárnenie postavy uväznenej v brutálnom kruhu rodiny".
Cenu FIPRESCI udelili v Bratislave snímke Ja ako Tekvička (r. Claude Barras) "za emocionálne verné zobrazenie sveta opustených detí".
Cena za najlepší dokumentárny film patrí snímke Prijímanie z dielne poľskej režisérky Anny Zameckej. V ocenenom filme rozpráva o predčasne dospelej 14-ročnej Ole, hrdinsky zastupujúcej úlohy rodičov v disfunkčnej rodine. Porota súťaže dokumentárnych filmov svoje rozhodnutie zdôvodnila slovami: "Používajúc sofistikovaný a presný filmový jazyk a jemne vybrúsený inštinkt sa režisérke podarilo vytvoriť takú nežnú intimitu s ľuďmi pred kamerou, ktorá divákov bezprostredne vtiahne do sŕdc a myšlienok rodiny v ustavičnej kríze".
V súťaži krátkych filmov uspela Adaptácia (r. Bartosz Kruhlik). Film si porota vybrala preto, že "diváka vedie, držiac sa vždy krátky krôčik pred ním, avšak nikdy ho nasilu nevláči ani nestrká a nikdy presne nevyplní jeho očakávania. Tento film má všetky prvky skvelého filmárstva, ktoré balansuje na jemnej hrane umenia a pritom originálne vytvára svoj vlastný žáner."
Cenu študentskej poroty si odniesol film Som tu! (r. Renars Vimba). "Úspornosť dialógov, dôraz na vizuálny spôsob narácie dokazujúci profesionálnu remeselnú zručnosť tvorcov boli základné faktory, ktorými prevyšoval zvyšné filmy v hlavnej súťaži," znelo hodnotenie študentskej poroty.
Ocenenie MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii si osobne prevzal Chorvát so srbskými koreňmi, režisér, hudobník a jeden z najvýraznejších filmových a divadelných hercov pôsobiacich už v období bývalej Juhoslávie - Rade Šerbedžija.
Laureátom ocenenia a držiteľom pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy v roku 2016 sa za dlhoročnú umeleckú tvorbu stal významný slovenský herec Martin Huba.
"Vo štvrtok 17. novembra program festivalu pokračuje ešte v dvoch festivalových kinách - v Kine Lumiére, v Kine Mladosť, a tiež v oficiálnej festivalovej kaviarni Gorila.sk Urban Space," TASR informovala Mária Boďová, PR manažérka MFF Bratislava.

Copyright © TASR 2016

Vyhlásenie Denníka N a týždenníka .týždeň: Spájame sily

Vyhlásenie Denníka N a týždenníka .týždeň: 
Spájame sily

Vážení čitatelia,

dovoľte, aby sme vás deň pred 27. výročím Novembra informovali o spájaní síl Denníka N a týždenníka .týždeň.

Sme presvedčení, že slobodná spoločnosť potrebuje silné slobodné médiá. Žijeme v čase, keď stále väčšiu časť mediálneho trhu ovládajú oligarchovia, keď sa fakty a argumenty strácajú v záplave lží a propagandy a keď je populizmus a extrémizmus po celom svete na vzostupe. Uvedomujeme si spoločne, že po brexite a amerických voľbách nie je v stávke nič menšie než budúcnosť európskej, a teda aj našej slobody. Spoluprácu nezávislých serióznych médií preto považujeme práve teraz za dôležitejšiu ako kedykoľvek predtým.

Na viaceré otázky máme v Denníku N a v .týždni iné názory, ale hlásime sa spoločne k Novembru, ktorého výročie v týchto dňoch oslavujeme, a zdieľame hodnoty, ktoré prestali byť samozrejmé – vieru v slobodu, dôstojnosť človeka, zakotvenie Slovenska na Západe a úctu k pravde. A nechceme sa nečinne prizerať ich erózii.

Denník N disponuje jedinečnou medzinárodnou kvalitou v oblasti digitálneho predplatného a inovatívnej online žurnalistiky a .týždeň sa aj medzinárodne presadzuje v oblasti videoprodukcie a stvárnenia printu. Okrem zdieľaných hodnôt sa teda dopĺňame aj kvalitou novinárčiny a služieb.

Naša spolupráca bude veľmi konkrétna.

Už o pár dní vám ponúkneme spoločné balíky digitálnych a printových predplatných, vďaka ktorým môžete dostať najlepšiu slovenskú žurnalistiku prostredníctvom jednej platby a jedného konta. Hovoríme tiež o ďalších formách spolupráce – o zdieľaní obsahu, o kooperácii v oblasti videa či o organizovaní spoločných podujatí.

Úroveň verejnej diskusie u nás klesá, a schopnosť prozápadných síl spolupracovať už takmer vymizla. Spolupráca .týždňa a Denníka N je naša odpoveď.

Matúš Kostolný, šéfredaktor, Denník N
Štefan Hríb, šéfredaktor, .týždeň

RADA RTVS

RADA RTVS

Kontrolné komisie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a Rady RTVS vyšetrujúce informácie o údajnom ovplyvňovaní spravodajstva verejnoprávnej rádiotelevízie intenzívne pracujú. V krátkom čase sa práca Kontrolnej komisie Rady RTVS podľa jej členov uzavrieť nedá a v každom prípade bude pokračovať v novembri, možno aj v decembri. Ako ďalej na dnešnom rokovaní Rady RTVS informoval podpredseda rady a zároveň člen kontrolnej komisie Martin Kákoš, komisia rady sa zišla od 26. októbra dvakrát, 3. a 14. novembra. Oboznámila sa s konaniami vedenými Radou pre vysielanie a retransmisiu v rokoch 2012 až 2015 a vyžiadala si materiály od Rady RTVS a manažmentu RTVS.


Kontrolná komisia Rady RTVS podľa Kákoša konkrétne skúma listy a podnety na spravodajstvo a publicistiku RTVS, ktoré dostala Rada RTVS v rokoch 2012 až 2015. Sleduje aj časti venované spravodajstvu a publicistike v hodnoteniach programových služieb radou, ktoré sú súčasťou výročných správ RTVS. Od manažmentu RTVS si komisia vyžiadala výstupy z prieskumov o dôveryhodnosti spravodajstva RTVS v spomínaných rokoch, tiež všetky dostupné dáta o účasti politických strán a hnutí v spravodajských a publicistických reláciách v rokoch 2012 - 2015. Požadované podklady už komisia dostala a preveruje ich. Ak to bude nevyhnutné, vyžiada si ďalšie materiály, ako napríklad relácie z archívu. Kontrolná komisia Rady RTVS spolupracuje s dočasnou kontrolnou komisiou, ktorú zriadil generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Na druhom rokovaní rady, 14. novembra, sa zúčastnil aj Juraj Fellegi, predseda komisie, ktorú zriadilo vedenie RTVS, a informoval o ich postupe. Komisia rady si od neho vyžiadala okrem iného informácie o práci ich komisie a tiež fungovaní spravodajstva RTVS. Členmi kontrolnej komisie rady sú podpredseda rady Martin Kákoš a členovia rady Martin Kabát a Ildikó Nagy.


Údajným ovplyvňovaním spravodajstva a publicistiky sa 27. októbra zaoberal aj Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá a požiadal Radu RTVS o opatrenia do 30 dní od jeho rokovania. "Vzhľadom na termín určený Výborom NR SR pre kultúru a médiá predloží komisia návrh opatrení na posilnenie kontrolnej činnosti Rady RTVS pre oblasť publicistiky a spravodajstva," avizoval na dnešnom rokovaní rady Kákoš. Opatrenia budú podľa podpredsedu rady súčasťou správy pre parlamentný výbor pre kultúru a médiá. Ešte pred tým dá Kontrolná komisia Rady RTVS materiál odsúhlasiť členom Rady RTVS. Nejde o konečný výstup, ale iba priebežnú informáciu o práci komisie.


Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika ako aj Rada RTVS zriadili vlastné nezávislé komisie, ktoré sa zaoberajú tým, či mohla byť porušená nezávislosť spravodajstva. Až do preskúmania celej situácie čerpá riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko pracovné voľno. Vyplynulo to z mimoriadneho rokovania Rady RTVS 26. októbra. Kontrolná komisia, ktorú kreovala Rada RTVS v zmysle svojho štatútu a rokovacieho poriadku nevyšetruje možné zásahy do spravodajstva RTVS. Komisia radu priebežne informuje o svojich zisteniach. Túto ambíciu má interná komisia RTVS, ktorú zriadil Mika. Komisia na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS z možného nadržiavania konkrétnej politickej strane má päť členov. Predsedá jej šéfeditor televízneho spravodajstva Juraj Fellegi a ďalší členovia sú Roman Tóth zo sekcie ľudských zdrojov RTVS, odborníčka na mediálne právo Mária Horváthová zo sekcie generálneho riaditeľa RTVS, vedúci redaktor zahraničného spravodajstva Českej televízie a moderátor ČT Michala Kubala a predseda Správnej rady Slovenského výboru Medzinárodného tlačového inštitútu - IPI (International press institute) Pavol Múdry. Žiaden z nich nemal podľa Miku žiadny dosah na výstupy spravodajstva RTVS v inkriminovanom období. Komisia je dočasná a zanikne predložením výsledkov skúmania generálnemu riaditeľovi ako aj Rade RTVS. Mika na dnešnom rokovaní Rady RTVS zdôraznil, "že z hľadiska komunikácie, primárne bude komunikovať interná komisia s komisiou rady a následne so mnou, aj to má dať komisii istú váhu nezávislosti a nestrannosti pri posudzovaní týchto obvinení".


Mika 26. októbra na mimoriadnom rokovaní Rady RTVS informoval, že údajné podozrenia sa začali riešiť hneď 19. októbra s dotknutými zamestnancami RTVS z ich vlastnej iniciatívy. Generálny riaditeľ RTVS zároveň 24. októbra poslal list generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, v ktorom ho žiada o osobné stretnutie a o podrobné vyšetrenie tejto kauzy. Mikovo podanie posunula generálna prokuratúra na ďalšie konanie námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu. Generálna prokuratúra agentúru SITA informovala, že "vo veci koná a posúdi trestnú vec komplexne, teda oprávnenosť resp. neoprávnenosť monitorovania komunikácie medzi novinármi a politikmi, ale aj dôvodnosť a závažnosť informácií vymieňaných medzi týmito subjektmi".


Podnikateľ Marián Kočner predložil novinárom 19. októbra svoje údajné dôkazy o tom, že exminister vnútra Daniel Lipšic a súčasný poslanec NR SR za OĽaNO-NOVA Gábor Grendel zverejnili v roku 2012 informácie o Kočnerových podozrivých bankových operáciách v Privatbanke. Kočner tiež informoval, že sa nedávno dostal k e-mailu nemenovanej novinárky, podľa ktorého Lipšic ešte ako minister vnútra organizoval neoficiálne stretnutia s novinármi a poskytoval im informácie, k akým sa bežne nemohli dostať, napríklad informácie z vyšetrovacích spisov. Dôkazom o takýchto stretnutiach a užších vzťahoch medzi Lipšicom a niektorými novinármi je podľa Kočnera aj webstránka. Na webstránke, ktorá je už nedostupná, boli údajné pracovné sms správy a e-maily zverejnené bez vedomia a súhlasu novinárov, čo je nelegálne a pravosť zverejnených informácií nie je potvrdená. Web obsahoval aj údajné sms správy medzi šéfom spravodajstva RTVS Lukášom Dikom a Gáborom Grendelom.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



90/60/296.405,70

90/60/296.405,70

 
 


 

Freedom House. Freedom on the Net 2016

Freedom House
 
Freedom on the Net 2016

Americký think tank Freedom House vo svojej výročnej analýze o slobode pri používaní internetu konštatuje, že došlo k ďalšiemu obmedzeniu slobody slova i prijímaniu nových reštriktívnych právnych noriem. Tento trend trvá už šiesty rok.
Ako informoval britský denník Daily Mail, Freedom House vo svojej správe Freedom on the Net 2016 uvádza, že vlády čoraz častejšie pristupujú k úplnej alebo čiastočnej cenzúre na internete.
Zo správy, zverejnenej tento pondelok, vyplýva, že dve tretiny všetkých používateľov internetu na svete - 67 percent - žije v krajinách, kde za kritiku vlády, velenia armády alebo vládnucej rodiny hrozí cenzúra; a 27 percent všetkých užívateľov internetu na svete žije v krajinách, kde ľudia môžu byť zatknutí za zverejnenie, zdieľanie alebo iba lajknutie obsahu správy na sociálnej sieti Facebook.
Tento rok sa "obeťou" niektorých vlád stali aplikácie na odosielanie správ WhatsApp a Telegram, ktoré podľa vlád viacerých štátov slúžia osobám podozrivým z terorizmu ako komunikačný kanál. V mnohých prípadoch slúžili tiež ako fórum na výmenu názorov ľudí nepohodlných pre vládu toho-ktorého štátu. Cenzúru týchto aplikácií dané štáty využívajú aj ako prostriedok na zastavenie rýchleho šírenia informácií, najmä počas protivládnych protestov, uviedla vo svojom vyhlásení pre tlač Sanja Kellyová, riaditeľka projektu Freedom House na monitoring slobody internetu.
Podľa Freedom House je nutné, aby si ľudia uvedomili existenciu fenoménu cenzúry na internete, lebo pri porovnaní analýz z roku 2015 a 2016 počet vlád, ktoré úplne alebo čiastočne obmedzili prístup k sociálnym sieťam, stúpol z 15 na 24. Z globálneho hľadiska sa sloboda na webe v priebehu jedného roka zmenšila v 34 krajinách.
Ako príklad cenzúry americký think tank uviedol kauzu tureckého občana, ktorý bol odsúdený na rok väzenia za to, že na svojom konte na sociálnych sieťach zverejnil fotografiu, na ktorej k tvári prezidenta Recepa Tayyipa Erdogan pridal telo Gluma - jednej z postáv ságy Pán prsteňov. Tri roky vo väzení strávi egyptský študent, ktorý na portrét prezidenta Abdala Fattáha Sísího prikreslil uši Myšiaka Mickeyho. Na základe toho Freedom House konštatoval, že "sme ešte veľmi ďaleko od toho, aby sme na internete robili cenzúru kvôli terorizmu", čo je najčastejší argument na podporu obmedzení slobôd na internete.
Na základe svojej analýzy Freedom House dospel k záveru, že najslobodnejší je internet v Estónsku, na Islande a v Kanade. Najhoršia situácia je v Číne nasledovanej Iránom a Sýriou. Severná Kórea v rebríčku 65 krajín ani nefiguruje, pretože expertom Freedom House sa nepodarilo oboznámiť sa s pomermi v tomto štáte. Výrazný pokles slobôd pri používaní internetu zaznamenal Freedom House aj v Indii, kde žije - po USA - najviac používateľov internetu.

Copyright © TASR 2016

Messi a médiá

Messi a médiá


Deň boja za slobodu a demokraciu s RTVS

Deň boja za slobodu
a demokraciu s RTVS




S RTVS si pripomenieme, prečo sa musela zrodiť sloboda. Muzika v stredu 16. 11. o 20:25 na Jednotke a vo štvrtok 17. novembra reláciami: Zlaté časy o 20:25 na Jednotke, Generácia na prelome o 11:10 na Dvojke, Stopy v snehu o 16:10 na Dvojke, Ceny pamäti národa o 20:00 na Dvojke, Zbohom, súdruhovia! o 23:25 na Dvojke. Oslávme Deň boja za slobodu a demokraciu s RTVS.



Zomrela Taťána Hoffmanová

Zomrela Taťána Hoffmanová

Vo veku 69 rokov zomrela popredná česko-izraelská novinárka Taťána Hoffmanová, moderátorka druhého izraelského televízneho kanálu.
Hoffmanová sa narodila v Prahe, v Izraeli pôsobila od roku 1968.

Zdroj: ČT TXT

15. 11. 2016

NAKA vyšetruje Borisa Kollára

NAKA vyšetruje Borisa Kollára


Národná kriminálna agentúra (NAKA) vyšetruje, ako štát pred siedmimi rokmi za prvej vlády Smeru-SD investoval do Fun rádia patriaceho Borisovi Kollárovi. Informuje o tom Denník N. Odvoláva sa na časť policajného uznesenia, ktoré má k dispozícii.
Vyšetrovatelia NAKA v Banskej Bystrici riešia podľa denníka podozrenie z trestného činu. Vyšetrujú predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára, podozrivý je aj bývalý spolumajiteľ Fun rádia Peter Struhár a bývalý riaditeľ Slovenského rozvojového fondu, dnes už nebohý Oskar Soták. Podozriví sú z "porušovania pravidiel pri správe cudzieho majetku".
Podľa uznesenia policajti skúmajú udalosti z roku 2009, keď na jednej strane štátny fond odkúpil od Kollára a Struhára približne štvrtinu Fun rádia a na druhej strane Kollár a Struhár získali od rádia peniaze na svoje ďalšie investície, napríklad do lyžiarskych stredísk.
Denník N pripomína, že štát v roku 2009 vložil do Fun rádia 2,6 milióna eur, za tie dostal 26 percent akcií média. Štátom vytvorený fond tento rok predal akcie naspäť a od Kollára za ne dostal 800.000 eur. Firma podľa denníka za celý čas nevyplácala dividendy, strata štátu na investícii tak bola 1,8 milióna eur.
Elitní policajti majú podľa denníka skúmať, či Kollár a Struhár rádio tunelovali, a poškodili tak aj štát, alebo štát prerobil na akciách Fun rádia vďaka iným okolnostiam a Kollár a Struhár sú v tom nevinne.
Polícia o detailoch vyšetrovania hovoriť nechce. Kollár o vyšetrovaní vie a považuje ho za účelové. "Od roku 2009 ubehlo sedem rokov. Za sedem rokov nikto nehlásil stratu či škodu. A zrazu niekto ide konať v roku 2016? Prečo? Lebo som v politike?" uviedol pre Denník N Kollár a ukázal dokumenty týkajúce sa transakcie. Kollár tiež hovorí, že cena 2,6 milióna eur za 26 percent akcií fondu bola legitímna, odkazuje na znalecké posudky.
Polícia v uznesení podľa denníka spochybňuje práve posudky. Zúčastneným vyčíta, že základné imanie Fun media group "účelovo nadhodnotili nepeňažným vkladom v podobe 49,3-percentného podielu akcií spoločnosti Patriol v hodnote 7,4 milióna eur". Denník uvádza, že Fond podľa uznesenia poskytol peniaze "v rozpore s podmienkami poskytovania investícií". Podiel Kollára a Struhára bol podľa polície "vysoko nadhodnotený".

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenskí fanúšikovia majú možnosť sledovať stretnutia hokejovej Tipsport ligy 2016/2017 aj na obrazovkách novej Televízie 213. Dohoda s vedením súťaže znie na päť bonusových kôl. "Teší ma, že bonusové kolá, ktoré sme pripravili pre túto sezónu, budú ešte bonusovejšie. Už najbližšiu stredu uvidia fanúšikovia 'študentské' 20. kolo venované Európskej univerzitnej hokejovej lige - EUHL. Na obrazovkách sa objaví súboj Banská Bystrica - Košice," uviedol šéf TL Richard Lintner. V úvode decembra sa vo vysielaní objaví aj "mikulášske" 27. kolo (6. decembra 2016), koncom decembra "štefanské" 32. kolo (26. decembra 2016), v polovici februára "valentínske" 45. kolo (14. februára 2017) a v úvode marca 52. kolo venované ženskému hokeju (8. marca 2017). "Tešíme sa, že Tipsport liga je čoraz viac populárnejšia a prostredníctvom Televízie 213 sa dostane do ešte viac domácností a viac ľudí si bude môcť vychutnať fantastický hokej," poznamenal Lintner.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ak príde Martin na bielom koni, metelica metelicu honí

 
Ak príde Martin na bielom koni,

Jednotka horšie.
Dvojka horšie.
Spolu horšie -13,20 %


Markíza horšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO lepšie.
Spolu lepšie,ale pod tridsať - 29,50%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU rovnako.
Spolu horšie o chlp- 20,60%

TA 3 lepšie.


Jednotka - 11,00% ;
Dvojka - 2,20 % ;
Markíza - 20,10 % ;
TV DOMA - 5,90 % ;
DAJTO- 3,90 %
TV JOJ – 15,10% ;
JOJ PLUS- 3,20%;
WAU - 2,30 %;
TA 3 - 2,30 %

Rada RTVS

Rada RTVS


 

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) si nevie predstaviť, že by RTVS fungovala pri súčasnej výške tzv. koncesionárskych poplatkov bez zmluvy so štátom. Vyhlásil to dnes na pôde Výboru NR SR pre kultúru a médiá, kde referoval o návrhu rozpočtu pre Ministerstvo kultúry (MK) SR na rok 2017.
      Nový dodatok k zmluve so štátom má pre RTVS v roku 2017 priniesť 26 miliónov eur. Podľa ministra, ak by boli koncesionárske poplatky vyššie a dostatočné, rozsah tohto kontraktu by klesol a časom by mohol až zaniknúť. "Mediálna situácia komplexne je natoľko pod vplyvmi vlastníkov, že už len samotná pluralita médií nedokáže zabezpečiť pravdivosť a objektivitu. Postavenie verejnoprávnych médií bude len stúpať. Dúfam, že koalícia nájde riešenie toho problému," povedal minister s tým, že spomínaných 26 miliónov eur zabezpečí funkčnosť RTVS na úrovni ako v súčasnosti.
      RTVS pritom podľa ministra potrebuje napr. modernizáciu techniky. "Je to taká tikajúca bomba," povedal. V súvislosti s programom podotkol, že je na spoločnosti, či je spokojná s programom, aký ponúka RTVS v súčasnosti, alebo očakáva, že sa bude verejnoprávne médium rozvíjať. Potom je potrebné zvýšenie rozpočtu RTVS," upozornil.
      Maďarič už dávnejšie predložil návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov zo súčasných 4,64 eura mesačne na sedem eur. Proti sa postavila SNS, ktorá túto iniciatívu zabrzdila. "Náš koaličný partner avizoval, že sám príde s návrhom. Zatiaľ sa ku mne žiadna iniciatíva toto druhu nedostala. Treba teda čakať. Bude tu aj ďalší aktualizačný moment, a to proces voľby nového generálneho riaditeľa RTVS. Predpokladám, že tí, ktorí sa prihlásia, prídu so svojimi koncepciami. Ak sa nájde génius, ktorý povie, že dokáže RTVS riadiť a rozvíjať za súčasných podmienok, tak mu pogratulujem," uistil minister.
      Na margo návrhu rozpočtu pre ministerstvo kultúry Maďarič povedal, že jeho nárast o zhruba 20 percent zabezpečí funkčnosť a rozvoj inštitúcií a dostatočne pokrýva vládou určené priority v oblasti kultúry. "Som relatívne spokojný, ide o kontinuálny nárast," povedal Maďarič. MK by podľa návrhu štátneho rozpočtu na rok 2017 malo dostať 244 miliónov eur, čo oproti schválenému rozpočtu na rok 2016 predstavuje 20-percentný medziročný nárast.
      Navýšenie pokrýva podľa ministra veľmi dôležité veci, ako je rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG), dokončenie Múzea holokaustu v Seredi, ale aj zásadné navýšenie prostriedkov na obnovu pamiatok v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom. Nárast disponibilných prostriedkov umožní aj udržateľnosť projektov v rámci Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS).
      V oblasti kapitálových výdavkov, kde došlo k jednému z najvyšších nárastov, dostane rezort 20,8 milióna eur, čo je o 14,5 milióna eur viac, ako bolo rozpočtované na rok 2016. Z uvedenej sumy je 12 miliónov účelovo určených na pokračovanie rekonštrukcie a modernizácie SNG, zvyšná časť je rozpočtovaná na dokončenie výstavby Múzea holokaustu v Seredi.
      O viac ako 30 percent sa podľa návrhu rozpočtu navýšia prostriedky v oblasti inštitucionálnej podpory organizácií rezortu kultúry. Rozpočtovaná suma 121 miliónov je o 28 miliónov vyššia, ako bola v roku 2016. Na svoj dotačný systém má MK v roku 2017 rozpočtovaných 16 miliónov eur, z toho 12 miliónov eur bude možné použiť na rekonštrukciu a obnovu kultúrnych pamiatok v rámci programu Obnovme si svoj dom, čo je v porovnaní s rokom 2016 viac o 7,3 milióna eur.
      Výrazne sa zvyšuje aj objem prostriedkov pre Audiovizuálny fond (približne 5,5 milióna eur), čo súvisí s rozpočtovaním zdrojov na podporu audiopriemyslu a na krytie oprávnených výdavkov pre filmové projekty subjektov, ktoré sa rozhodli v rámci svojich produkcií investovať na Slovensku najmenej dva milióny eur.
      Výbor zobral návrh rozpočtu pre MK na vedomie a odporučil ho schváliť aj v pléne.


Copyright © TASR 2016

Nominácie Critics’ Choice Awards

Nominácie Critics’ Choice Awards

Predstavitelia asociácie televíznych novinárov Broadcast Television Journalists Association (BTJA) ohlásili nominácie na televízne Critics’ Choice Awards. Zoznamu kandidátov vládne prvá séria antológie American Crime Story s podtitulom The People v. O.J. Simpson (2016), ktorá si pripísala na konto šesť nominácií. Titul však môže získať maximálne štyri ceny, keďže v dvoch kategóriách má po dve nominácie. American Crime Story môže triumfovať v kategóriách Najlepší televízny film alebo miniseriál, Najlepšia herečka v televíznom filme alebo miniseriáli (Sarah Paulson), Najlepší herec v televíznom filme alebo miniseriáli (Cuba Gooding Jr. a Courtney B. Vance) a Najlepší herec vo vedľajšej úlohe televízneho filmu alebo miniseriálu (Sterling K. Brown a John Travolta).
Najviac ocenení tak môžu získať miniseriál Nočný manažér (2016), známy aj pod názvom Nočný recepčný, a sitkom Unbreakable Kimmy Schmidt (2015), ktoré majú zhodne po päť nominácií v piatich rozličných kategóriách. Nočný manažér sa rovnako ako American Crime Story môže stať najlepším televíznym filmom alebo miniseriálom, ďalej sa uchádza o ceny v kategóriách Najlepšia herečka v televíznom filme alebo miniseriáli (Olivia Colman), Najlepší herec v televíznom filme alebo miniseriáli (Tom Hiddleston), Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe televízneho filmu alebo miniseriálu (Elizabeth Debicki) a Najlepší herec vo vedľajšej úlohe televízneho filmu alebo miniseriálu (Hugh Laurie). Sitkom Unbreakable Kimmy Schmidt zas získal nominácie v kategóriách Najlepší komediálny seriál, Najlepšia herečka v komediálnom seriáli (Ellie Kemper), Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu (Jane Krakowski), Najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu (Tituss Burgess) a Najlepší hosťujúci herec alebo herečka v komediálnom seriáli (Lisa Kudrow).
Päť nominácií má aj Hra o tróny (2011), tá však môže získať maximálne tri ceny, keďže má taktiež v dvoch kategóriách po dve nominácie. Titul sa môže stať najlepším dramatickým seriálom a tiež môže zvíťaziť v kategóriách Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu (Emilia Clarke a Lena Headey) a Najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu (Peter Dinklage a Kit Harington). O cenu pre najlepší dramatický seriál sa uchádzajú aj Volajte Saulovi (2015), Mr. Robot (2015), Stranger Things (2016), The Crown (2016), This Is Us (2016) a Westworld (2016), sedmičku nominovaných komediálnych seriálov dopĺňajú Atlanta (2016), Black-ish (2014), Fleabag (2016), Moderná rodina (2009), Silicon Valley (2014) a Viceprezident(ka) (2012), nominácie medzi televíznymi filmami a miniseriálmi získali aj tituly Nástupca (2016), Svedectvo (2016), Killing Reagan (2016) a Korene (2016) a najlepším animovaným seriálom sa stane jeden zo šestice Archer (2009), Bobove burgery (2011), BoJack Horseman (2014), Son of Zorn (2016), Mestečko South Park (1997) a Simpsonovci (1989).
Nominácie na televízne Critics’ Choice Awards oznámia 1. decembra, pričom mená víťazov a víťaziek vo všetkých kategóriách vyhlásia po druhý raz na spoločnom ceremoniáli. Ten sa bude konať 11. decembra v kalifornskej Santa Monice a moderovať ho bude herec a komik T. J. Miller.
 
 

Prehľad televíznych nominácií v 22. ročníku Critics’ Choice Awards:
 
Najlepší komediálny seriál:
Atlanta
Black-ish
Fleabag
Moderná rodina
Silicon Valley
Unbreakable Kimmy Schmidt
Viceprezident(ka)

Najlepšia herečka v komediálnom seriáli:
Ellie Kemper - Unbreakable Kimmy Schmidt
Julia Louis-Dreyfus - Viceprezident(ka)
Kate McKinnon - Saturday Night Live
Tracee Ellis Ross - Black-ish
Phoebe Waller-Bridge - Fleabag
Constance Wu - Huangovci v Amerike

Najlepší herec v komediálnom seriáli:
Anthony Anderson - Black-ish
Will Forte - Posledný chlap na Zemi
Donald Glover - Atlanta
Bill Hader - Documentary Now!
Patrick Stewart - Blunt Talk - Plané reči
Jeffrey Tambor - Transparent

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu:
Julie Bowen - Moderná rodina
Anna Chlumsky - Viceprezident(ka)
Allison Janney - Mama
Jane Krakowski - Unbreakable Kimmy Schmidt
Judith Light - Transparent
Allison Williams - Girls

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe komediálneho seriálu:
Louie Anderson - Baskets
Andre Braugher - Brooklyn Nine-Nine
Tituss Burgess - Unbreakable Kimmy Schmidt
Ty Burrell - Moderná rodina
Tony Hale - Viceprezident(ka)
T.J. Miller - Silicon Valley

Najlepší hosťujúci herec alebo herečka v komediálnom seriáli:
Alec Baldwin - Saturday Night Live
Christine Baranski - Teória veľkého tresku
Larry David - Saturday Night Live
Lisa Kudrow - Unbreakable Kimmy Schmidt
Liam Neeson - Inside Amy Schumer

Najlepší dramatický seriál:
Volajte Saulovi
Hra o tróny
Mr. Robot
Stranger Things
The Crown
This Is Us
Westworld

Najlepšia herečka v dramatickom seriáli:
Caitriona Balfe - Cudzinka
Viola Davis - Vražedné práva
Tatiana Maslany - Orphan Black
Keri Russell - V službách KGB
Evan Rachel Wood - Westworld
Robin Wright - Dom z kariet

Najlepší herec v dramatickom seriáli:
Sam Heughan - Cudzinka
Rami Malek - Mr. Robot
Bob Odenkirk - Volajte Saulovi
Matthew Rhys - V službách KGB
Liev Schreiber - Ray Donovan
Kevin Spacey - Dom z kariet

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu:
Christine Baranski - Dobrá manželka
Emilia Clarke - Hra o tróny
Lena Headey - Hra o tróny
Thandie Newton - Westworld
Maura Tierney - The Affair
Constance Zimmer - UnREAL

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe dramatického seriálu:
Peter Dinklage - Hra o tróny
Kit Harington - Hra o tróny
John Lithgow - The Crown
Michael McKean - Volajte Saulovi
Christian Slater - Mr. Robot
Jon Voight - Ray Donovan

Najlepší hosťujúci herec alebo herečka v dramatickom seriáli:
Mahershala Ali - Dom z kariet
Lisa Bonet - Ray Donovan
Ellen Burstyn - Dom z kariet
Michael J. Fox - Dobrá manželka
Jared Harris - The Crown
Jeffrey Dean Morgan - Walking Dead

Najlepší televízny film alebo miniseriál:
Nástupca
Svedectvo
Killing Reagan
Korene
Nočný manažér
American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

Najlepšia herečka v televíznom filme alebo miniseriáli:
Olivia Colman - Nočný manažér
Felicity Huffman - American Crime
Cynthia Nixon - Killing Reagan
Sarah Paulson - American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Lili Taylor - American Crime
Kerry Washington - Svedectvo

Najlepší herec v televíznom filme alebo miniseriáli:
Bryan Cranston - Nástupca
Benedict Cumberbatch - Sherlock: Prízračná nevesta
Cuba Gooding Jr. - American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Tom Hiddleston - Nočný manažér
Tim Matheson - Killing Reagan
Courtney B. Vance - American Crime Story: The People v. O.J. Simpson

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe televízneho filmu alebo miniseriálu:
Elizabeth Debicki - Nočný manažér
Regina King - American Crime
Sarah Lancashire - Garderobier
Melissa Leo - Nástupca
Anna Paquin - Korene
Emily Watson - Garderobier

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe televízneho filmu alebo miniseriálu:
Sterling K. Brown - American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Lane Garrison - Korene
Frank Langella - Nástupca
Hugh Laurie - Nočný manažér
John Travolta - American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Forest Whitaker - Korene

Najlepší animovaný seriál:
Archer
Bobove burgery
BoJack Horseman
Son of Zorn
Mestečko South Park
Simpsonovci

Najlepšia talk show:
Full Frontal with Samantha Bee
Jimmy Kimmel Live!
Last Week Tonight with John Oliver
The Daily Show with Trevor Noah
The Late Late Show with James Corden
The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Najlepšia súťažná reality show:
America’s Got Talent
MasterChef Junior
RuPaul’s Drag Race
Skin Wars
The Amazing Race
The Voice

Najlepšia štruktúrovaná reality show:
Chopped
Inside The Actors Studio
Penn & Teller: Oblafni ma!
Heidi Klum: Svet modelingu
Shark Tank
Šéf v utajení

Najlepšia neštruktúrovaná reality show:
Anthony Bourdain: Neznáme končiny
Chrisley Knows Best
Najsmrteľnejší úlovok
Trucky na ľade
Závislosti
Nahí a vydesení

Najlepší moderátor reality show:
Ted Allen - Chopped
Tom Bergeron - Dancing with the Stars
Anthony Bourdain - Anthony Bourdain: Neznáme končiny
Nick Cannon - America’s Got Talent
Carson Daly - The Voice
RuPaul - RuPaul’s Drag Race

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.