25. 1. 2017

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Zástupcovia Art Film Festu (AFF), ktorý sa bude konať od 16. do 24. júna v Košiciach, dnes predstavili novinky v programe. Podujatie opäť ponúkne niekoľko sekcií. Be2Can Starter predstaví to najlepšie z festivalov v Benátkach, Cannes či Berlíne. "Je vynikajúce, že pokračujeme v náročnom trende. Diváci sa môžu tešiť na filipínsky film Žena, ktorá odišla, ktorý získal Zlatého leva v Benátkach, rovnako tiež na sugestívnu snímku amerického vizionára Terrencea Malicka Cesta časom, argentínsku tragikomédiu Ctihodný občan, ocenenú Volpiho pohárom pre najlepšieho herca, ako aj podmanivú krutú grotesku Emira Kusturicu Na mliečnej ceste s Monicou Bellucci v hlavnej úlohe," uviedol umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel.
O hlavné ceny Art Film Festu Modrý anjel sa budú uchádzať snímky v Medzinárodnej súťaži hraných i krátkych filmov. Festival pokračuje aj v tradícii oceňovania známych osobností. Mená prvých ocenených sa verejnosť dozvie v najbližších týždňoch.
Na návštevníkov a návštevníčky čakajú aj nesúťažné sekcie ako Európske zákutia, Láska a anarchia, Okolo sveta, Prísľuby z východu, American Indies alebo Nočná prehliadka. Tohtoročnou novinkou bude Peter Kerekes špeciál, v ktorom košický rodák a medzinárodne uznávaný filmár predstaví svoje obľúbené snímky a hostí.
Hlavným festivalovým kinom zostáva košická Kunsthalle. Program sa bude konať aj v priestoroch Kulturparku, Tabačky, kina Úsmev, kina Slovan i v amfiteátri, kde práve Art Film Fest otvorí letnú premietaciu sezónu. Hudobné, divadelné i relaxačné akcie si budú môcť návštevníci a návštevníčky vychutnať v Kulturparku, Tabačke i na Hlavnej ulici.
Na organizácii festivalu či programu spojeného s ním sa podieľajú aj košické školy. "Urobíme všetko pre to, aby festivalom žilo a dýchalo doslova celé mesto a do Košíc cestovali ľudia z celého Slovenska za skvelými filmami a neopakovateľnou atmosférou," vyhlásil Nágel. "Pracujeme na tom, aby medzi hosťami 25. ročníka bola aj filmárska hviezda minimálne európskeho formátu," dodal.
Festivalu bude od konca januára predchádzať séria filmových podujatí, ktoré divákom ponúknu Art Film Fest a Film Europe. "Projekt Art Film Fest uvádza... prinesie každý mesiac do Košíc a ďalších miest východného Slovenska špičkové filmové udalosti. Práve dnes, 25. januára spúšťame spoločne prehliadku Scandi - severská filmová lekcia, vo februári predpremiéru filmu Odyssey o známom morskom výskumníkovi Jacquesovi Cousteauovi a minifest Európske rozprávky, v marci Créme de la Créme - prehliadku francúzskych filmov, v apríli Prvý apríl, čo bude manifest filmových komédií a v máji predstavíme Cannes v Košiciach - víťazné filmy z posledných ročníkov najprestížnejšieho festivalu," povedal prezident distribučnej spoločnosti Film Europe Ivan Hronec. "Art Film Fest uvádza... je o budovaní celoročného vzťahu festivalu a košického a východoslovenského publika. Zároveň spolu s Film Europe iniciujeme projekt Festival Cinema, čo bude sieť slovenských kín zapojených do vzdelávacieho cyklu celoročnej podpory a prezentácie najlepších festivalových filmov," vyjadril sa Nágel.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.