20. 1. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rok 2016 bol najkrvavejším "v dejinách afganských médií": pri rôznych útokoch v tejto krajine zahynulo až 13 tamojších novinárov. V svojej správe to dnes uviedla monitorovacia organizácia Afganský výbor pre bezpečnosť novinárov.Podľa zverejnených údajov bolo 13 novinárov zabitých a ďalších šesť zranených. Zdokumentovaných je tiež "30 prípadov bitia, 35 prípadov zastrašovania a 17 prípadov zneužívania a zlého zaobchádzania". Celkovo je tak známych 101 prípadov násilia voči novinárom, čo predstavuje oproti roku 2015 nárast o 38 percent.Polovica zaznamenaných incidentov je spájaná s afganskou vládou, zatiaľ čo radikálne islamistické hnutie Taliban sa na nich podieľalo 20 percentami. Vo väčšine zvyšných prípadov boli páchateľmi neznámi jednotlivci.Zvýšené ohrozenie zo strany Talibanu okrem iného znamenalo, že novinári a médiá v "nebezpečných oblastiach" sa museli uchyľovať k výraznej samocenzúre, upozornila uvedená organizácia.Zoskupenie Nai, ktoré podporuje otvorenosť médií v Afganistane, uviedlo ešte v decembri, že od začiatku roka 2016 bolo tejto krajine usmrtených 14 novinárov. Ďalších 23 podľa nej zranili, 43 zbili a 337 sa vyhrážali smrťou.



 
Televízna stanica ESPN stiahla z vysielania počas melbournských grandslamových Australian Open komentátora Douga Adlera po znevažujúco interpretovateľnej poznámke na adresu americkej tenistky Venus Williamsovej. Keď upozorňoval na ofenzívny prístup niekdajšej jednotky svetového rebríčka počas jej stredajšieho duelu 2. kola so Švajčiarkou Stefanie Vögeleovou (6:3, 6:2), použil slovné spojenie znejúce "gorilia taktika", pričom však foneticky prichádzalo do úvahy aj podotknutie "guerillová taktika".
"Mimovoľne som zvolil nevhodné slovo," skonštatoval Adler a trval na verzii s guerillou. Mnohí diváci však počuli gorilu a prejavili rozhorčenie prostredníctvom sociálnych sietí. Vedenie ESPN pre The Associated Press uviedlo: "Doug Adler si mal počínať opatrnejšie pri výbere výrazov. Ospravedlnil sa a my ho po zvyšok turnaja nebudeme nasadzovať do služieb."
Rozruchu v súvislosti s médiami na AO sa pritom nevyhla ani Serena Williamsová, mladšia sestra Venus. Keď na tlačovej besede po jej štvrtkovom víťazstve 6:3, 6:4 nad Češkou Luciou Šafářovou takisto v 2. kole označil jeden z novinárov jej výkon za rozpačitý, ohradila sa a vyžiadala si odvolanie takéhoto tvrdenia.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Niektorí americkí novinári zrejme nedostanú povolenie k účasti na tlačových konferenciách Donalda Trumpa v Bielom dome. Nastupujúci prezident to dnes povedal televízii Fox News. Trump má už od volebnej kampane nevyrovnané vzťahy s tlačou, terčom jeho kritiky sa napríklad stali televízne kanály CNN a NBC alebo denník The New York Times.
"Príliš veľa novinárov sa chce dostať na tlačovej konferencie, takže budeme musieť vyberať," povedal prezident. Dodal, že o jeho stretnutí s médiami bude taký záujem, že kapacita terajšieho sály nebude stačiť. "Budeme veľmi skoro hľadať nové miesto," predpovedal. Povolenie na účasti bude vydávať Trumpov štáb.
Terajšia sála v Bielom dome vyhradený pre tlačové konferencie má 49 miest. Pridelenie miest pre jednotlivé médiá má na starosti Združenie spravodajcov Bieleho domu (WHCA) a mnohokrát sa dedí z generácie na generáciu. Skoršie prezidenti nechceli do tohto procesu zasahovať, aby sa vyhli podozreniu z protežovania. Až Trumpov štáb podľa agentúry Reuters zvažuje, že zasadací poriadok zmení.
Za hlavný prostriedok komunikácie bude Trump ďalej považovať twitter, kde sa na sledovanie jeho odkazov prihlásilo 20 miliónov užívateľov. "Twitter nemám rád, mám veľa iných vecí, ktoré by som mohol robiť. Médiá sú ale tak nepoctivá, že twitter je jediný spôsob odporu," povedal budúci prezident.

Copyright © ČTK 2017