24. 1. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kirgizský súd ponechal dnes v platnosti trest doživotného väzenia pre novinára uzbeckej národnosti, ktorého prípad svojho času upútal pozornosť medzinárodného spoločenstva.
Azimžana Askarova v roku 2010 odsúdili za podnecovanie etnickej neznášanlivosti. Jeho kauza súvisela s národnostnými nepokojmi, ktoré sa na juhu Kirgizska odohrali v roku 2010. O život pri nich prišlo viac ako 450 ľudí, väčšinou etnických Uzbekov.
Askarovov prípad sa vlani dostal na preskúmanie kirgizským súdnym inštanciám po tom, ako Výbor OSN pre ľudské práva začal naliehať na Kirgizsko, aby ho prepustilo. Svoju žiadosť výbor OSN zdôvodnil svojimi zisteniami, že bol svojvoľne zadržiavaný, mučený a bolo mu odmietnuté právo na spravodlivý proces.
Kirgizský súd však dnes Askarova znova uznal za vinného. Proti tomuto rozhodnutiu sa môže odvolať na najvyšší súd krajiny. Askar dnes na súde kričal, že na protest proti rozhodnutiu súdu vyhlási hladovku.
Novinár a aktivista vo svojej rodnej provincii Bazar-Korgon na juhozápade Kirgizska upozorňoval na prípady priznania mučením, nespravodlivé obvinenia, náhle úmrtia zadržovaných vo väzbe a pohlavné zneužívanie.
V mnohých prípadoch sa mu podarilo iniciovať nové vyšetrovanie, ktoré viedlo k potrestaniu alebo odvolaniu policajných dôstojníkov a vyšetrovateľov.
Tieto jeho aktivity však kirgizský režim potrestal tak, že ho zatkol a odsúdil na doživotie - a to bezprostredne po nepokojoch, ktorými v júni 2010 vyvrcholil dlhoročný národnostný konflikt medzi Kirgizmi a Uzbekmi.

Akvizícia internetovej spoločnosti Yahoo telekomunikačným koncernom Verizon sa posúva z prvého do druhého kvartálu tohto roka. Yahoo oznámil, že spoločnosti ešte stále pracujú na transakcii v hodnote 4,8 miliardy USD (4,48 miliardy eur), na ktorej sa dohodli v júli minulého roka.
Dôvodom pre odklad je odhalenie rozsiahleho hackerského útoku, pri ktorom boli v roku 2014 ukradnuté dáta minimálne pol miliardy používateľov. Americká Komisia pre burzy cenných papierov (SEC) momentálne vyšetruje, či Yahoo neinformoval Verizon o hackerskom útoku príliš neskoro. Podľa informácií Wall Street Journal komisia si v decembri vyžiadala príslušné dokumenty. Okrem toho sa v decembri objavili informácie o ďalšej krádeži dát, ktorá sa mala udiať už v roku 2013 a zasiahla dokonca miliardu používateľov.
Podľa burzových pravidiel v USA musia spoločnosti nahlásiť všetky hackerské útoky, ktoré by mohli mať dôsledky pre investorov. Yahoo pritom začiatkom septembra minulého roka v povinnej správe pre Verizon napísal, že si nie je vedomý žiadnej krádeže údajov používateľov. Prvé správy o krádeži používateľských dát sa však v amerických médiách objavili už v júli. Podľa Wall Street Journal je vyšetrovanie SEC len v začiatkoch a dôsledky zatiaľ nie sú jasné.
Výsledky hospodárenia Yahoo nie sú veľmi priaznivé. V 4. kvartáli tržby, očistené o platby partnerom, medziročne klesli o 4 % na 960 miliónov USD. Zisk dosiahol 162 milióna USD a prekonal očakávania analytikov. V poslednom kvartáli 2015 totiž musel Yahoo zaúčtovať odpisy v celkovej výške 4,46 miliardy USD, čo viedlo k vysokej strate.

Copyright © TASR 2017



Americká televízia Lifetime zverejnila prvý trailer životopisného filmu o speváčke Britney Spears. Novinka s názvom Britney Ever After bude mať na televíznych obrazovkách premiéru 18. februára a prinesie príbeh speváčkinej cesty ku sláve vrátane jej úspechov a pádov. Diváci tak uvidia jej rozchod so spevákom Justinom Timberlakeom, rozvod rodičov, dve nevydarené manželstvá či incident s oholením hlavy v roku 2007.
V titulnej úlohe sa predstaví austrálska herečka Natasha Bassett, ktorá je známa napríklad z filmu Ave, Caesar! (2016). Speváčkinho druhého manžela Kevina Federlinea, s ktorým má synov Seana a Jaydena Jamesa, stvárnil Clayton Chitty. Speváka Justina Timberlakea si zase zahral Nathan Keyes. O réžiu filmu sa postarala Leslie Libman, scenár napísala Anne-Marie Hess.
Samotná speváčka však na snímke nespolupracovala. Krátko po oznámení plánov s projektom sa prostredníctvom svojho hovorcu vyjadrila, že "sa na životopisnom filme od Lifetime nebude nijakým spôsobom podieľať a ani naň nedala povolenie.”

Tohtoročné udeľovanie cien Primetime Emmy bude moderovať Stephen Colbert. Už 69. ročník podujatia sa uskutoční 17. septembra v Microsoft Theater v Los Angeles. Priamy prenos z ceremoniálu sprostredkuje televízia CBS. "Tešíme sa na oslavu toho najlepšieho, čo ponúka televízia, a zároveň na to, že zabavíme publikum prostredníctvom kreatívnej energie a inteligentného humoru Stephena Colberta," uviedol zástupca CBS Jack Sussman. Americká Akadémia televíznych umení a vied oznámi nominácie na Primetime Emmy vo štvrtok 13. júla.
Päťdesiatdvaročný Stephen Colbert v súčasnosti moderuje The Late Show with Stephen Colbert. Komik je tiež jedným zo scenáristov a výkonných producentov projektu. V rokoch 2005 až 2014 zastával rovnaké pozície v show The Colbert Report. Podarilo sa mu získať deväť cien Primetime Emmy či dve Grammy. Objavil sa napríklad vo filme Hobit: Smaugova pustatina (2013). Na konte má tiež niekoľko kníh. Americký magazín Time ho v rokoch 2006 a 2012 zaradil do zoznamu 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

Americká internetová spoločnosť Yahoo v štvrtom kvartáli mierne zlepšila svoj výkon. Firma v záverečnom štvrťroku vlaňajška dosiahla zisk 162 mil. USD, čiže 17 centov na akciu. V rovnakom období roku 2015 skončila v strate 4,43 mld. USD, čiže 4,70 USD na akciu. Zisk spoločnosti za október až december 2016 bez zohľadnenia niektorých položiek bol vo výške 25 centov na akciu. Tento výsledok je lepší, ako prognózovali analytici oslovení v prieskume firmy Zacks, ktorí na tejto báze odhadovali zisk v sume 22 centov na akciu.
Tržby spoločnosti Yahoo za štvrtý kvartál boli v objeme 1,47 mld. USD. Po odrátaní provízií pre partnerov poskytujúcich reklamu boli tržby Yahoo v sume 960 mil. USD, čiže medziročne klesli z úrovne 1 mld. USD. Za celý minulý rok tržby firmy po odrátaní reklamných poplatkov oslabili o 14 percent na 3,52 mld. USD. Išlo o najnižšie ročné príjmy Yahoo od roku 2004.
Spoločnosť Yahoo ďalej informovala, že dokončenie minuloročnej dohody o predaji emailových služieb, internetových stránok a mobilných aplikácii firme Verizon sa omešká možno až o tri mesiace. Uzavretie transakcie sa pôvodne plánovalo do konca marca. Teraz Yahoo predpokladá, že to bude niekedy v období od 1. apríla do 30. júna.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.