25. 1. 2017

Poľský inštitút udelil T. Petřivému Rad za zásluhy in memoriam

Poľský inštitút udelil T. Petřivému Rad za 

zásluhy in memoriam


Rad za zásluhy Poľskej republiky in memoriam udelil dnes Tomášovi Petřivému Poľský inštitút v Bratislave. Petřivý bol študentom filmovej školy FAMU v Prahe a jedným z prvých slovenských signatárov Charty 77, v dôsledku čoho sa o jeho osobu začala zaujímať komunistická tajná služba.
Z vysokej školy ho vyhodili a prišiel o pas, avšak ešte predtým sa mu podarilo dostať do Varšavy, kde nadviazal kontakty s poľskými aktivistami demokratickej opozície. Výsledkom jeho návštevy bolo prvé stretnutie poľských a československých opozičných aktivistov v júli 1978 v Krkonošiach. Bol prinútený pracovať fyzicky, ale stále sa aktívne podieľal na opozičnej činnosti a tiež sa zaujímal o to, čo sa dialo v Poľsku. V nezávislých časopisoch publikoval svoje poviedky, poéziu a publicistické texty. V roku 1986 tragicky zomrel za nejasných okolností.
Vyznamenanie, o ktorého udelení rozhoduje prezident Poľskej republiky, prebral Oleg Pastier, spisovateľ, vydavateľ a bývalý disident.
Podujatie na pôde inštitútu sa konalo pri príležitosti 40. výročia podpísania Charty 77, dokumentu, v ktorom signatári vyzývali na dodržiavanie ľudských práv v komunistickom Československu. Organizátorov Charty a jej signatárov vtedajšia československá vláda totiž prenasledovala a niektorí z nich skončili vo väzení alebo odišli do exilu. Do roku 1990 podpísalo Chartu vyše 1800 ľudí, niekoľko desiatok z nich bolo zo Slovenska.
Poľský inštitút v Bratislave je organizačnou zložkou poľského ministerstva zahraničných vecí. Jeho hlavnou úlohou je propagácia poľského umenia, poľskej kultúry a vedy na Slovensku. Organizuje výstavy, koncerty, filmové projekcie, prednášky, konferencie, autorské stretnutia a iné atraktívne akcie. Podporuje kultúrne a umelecké podujatia nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a v ďalších slovenských mestách. Vo svojich priestoroch ponúka stále aktualizovanú zbierku kníh, novín a časopisov. Pre záujemcov o poľský jazyk pripravuje semestrálne kurzy na všetkých úrovniach.

Copyright TASR ©2017