12. 1. 2017

RADA RTVS

RADA RTVS

Podozrenia na možné narušenia nestrannosti, nezaujatosti spravodajstva Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v súvislosti so zverejnenými údajnými sms správami a e-mailami novinárov, sú bezpredmetné. Konštatovala to Komisia zriadená generálnym riaditeľom RTVS Václavom Mikom na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS. Radu RTVS o tom na jej dnešnom zasadnutí oboznámil predseda komisie a zároveň šéfeditor televízneho spravodajstva Juraj Fellegi.
Po zisteniach komisie avizoval na dnešnej rade Mika viacero opatrení, ktoré majú ešte viac posilniť nezávislosť spravodajstva a ochrániť ho pred možnými zásahmi zvonku. Pribudnú zodpovedné osoby, stála etická komisia a zaistí sa aj bezpečnosť techniky. Mika sa zároveň v piatok 13. januára stretne s Lukášom Dikom a prerokuje s ním pokračovanie vo funkcii. Riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Diko počas skúmania celej situácie čerpal pracovné voľno. Diko bol jedným z novinárov, ktorých údajnú sms a e-mailovú komunikáciu so súčasným poslancom NR SR za OĽaNO-NOVA Gáborom Grendelom v čase, keď pôsobil ako hovorca vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica, zverejnili vlani v októbri.
Za kontrolnú komisiu, ktorú kreovala Rada RTVS, informoval podpredseda rady a zároveň člen kontrolnej komisie rady na vyšetrenie údajného ovplyvňovania spravodajstva Martin Kákoš. Komisia podľa Kákoša nehodnotí právnu relevanciu a etický rozmer zverejnenia komunikácie. Z jej záverov vyplýva, že neutralita spravodajstva v preverovanom období – od 15. októbra do 31. decembra 2012 a od 1. januára do 31. decembra 2014 v prospech politického subjektu NOVA, resp. OĽaNO-NOVA ovplyvnená nebola. Komisia odporučila vedeniu spravodajstva vypracovať opatrenia - manuál, ktorý bude slúžiť na odstránenie možností zasahovať do nezávislosti spravodajstva. Rada RTVS by podľa komisie mala tiež každý mesiac vyhodnocovať situáciu v spravodajstve.
Nezávislé kontrolné komisie zriadili koncom októbra generálny riaditeľ RTVS Václav Mika ako aj Rada RTVS. Obe preverovali, či mohla byť porušená nezávislosť spravodajstva. Vyplynulo to z mimoriadneho rokovania Rady RTVS 26. októbra. Kontrolná komisia, ktorú kreovala Rada RTVS, nevyšetrovala možné zásahy do spravodajstva. Komunikovala s komisiou zriadenou manažmentom a Radu RTVS priebežne informovala o svojich zisteniach. Komisia, ktorú zriadil Mika na interné preskúmanie redakčných výstupov v súvislosti s obvineniami zamestnancov Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS z možného nadržiavania konkrétnej politickej strane, mala päť členov. Predsedal jej šéfeditor televízneho spravodajstva Juraj Fellegi a ďalší členovia sú Roman Tóth zo sekcie ľudských zdrojov RTVS, odborníčka na mediálne právo Mária Horváthová zo sekcie generálneho riaditeľa RTVS, vedúci redaktor zahraničného spravodajstva Českej televízie a moderátor ČT Michal Kubala a zástupca Medzinárodného tlačového inštitútu - IPI (International Press Institute) Pavol Múdry. Žiaden z nich nemal dosah na výstupy spravodajstva RTVS v preverovanom období. Dnešným prerokovaním záverov komisie sa činnosť komisií ukončila.
RTVS začala údajné podozrenia riešiť hneď 19. októbra s dotknutými zamestnancami RTVS z ich vlastnej iniciatívy. Generálny riaditeľ RTVS tiež požiadal generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o podrobné vyšetrenie kauzy. Mikovo podanie posunula generálna prokuratúra na ďalšie konanie námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu. Generálna prokuratúra informovala, že "vo veci koná a posúdi trestnú vec komplexne, teda oprávnenosť resp. neoprávnenosť monitorovania komunikácie medzi novinármi a politikmi, ale aj dôvodnosť a závažnosť informácií vymieňaných medzi týmito subjektmi".
Podnikateľ Marián Kočner predložil novinárom minulý rok 19. októbra svoje údajné dôkazy o tom, že exminister vnútra Daniel Lipšic a súčasný poslanec NR SR za OĽaNO-NOVA Gábor Grendel zverejnili v roku 2012 informácie o Kočnerových podozrivých bankových operáciách v Privatbanke. Kočner tiež informoval, že sa dostal k e-mailu nemenovanej novinárky, podľa ktorého Lipšic ešte ako minister vnútra organizoval neoficiálne stretnutia s novinármi a poskytoval im informácie, k akým sa bežne nemohli dostať, napríklad informácie z vyšetrovacích spisov. Dôkazom o takýchto stretnutiach a užších vzťahoch medzi Lipšicom a niektorými novinármi je podľa Kočnera aj webstránka. Na webstránke, ktorá bola dostupná len pár dní, boli údajné pracovné sms správy a e-maily zverejnené bez vedomia a súhlasu novinárov, čo je nelegálne a pravosť zverejnených informácií nie je potvrdená. Web obsahoval aj údajné sms správy medzi šéfom spravodajstva RTVS Lukášom Dikom a Gáborom Grendelom.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.