9. 1. 2017

Zomrela Naděžda Gajerová

Zomrela Naděžda Gajerová

Vo veku 88 rokov včera zomrela bývalá členka činohry Národného divadla v Prahe Naděžda Gajerová. Účinkovala v preslávených inscenáciách, napríklad Ich deň, Hamlet, Poprask na lagúne, Zdravý nemocný, Naši furianti, Mačacie hra a Dom doni Bernardy. Väčšia filmové úlohy Naděžda Gajerová stvárnila v Siréne (1947), ďalej vo filmoch Vyšší princíp (1960) a Nech žije republika (1965). Bola ženou filmového režiséra Václava Gajera. Z ich manželstva pochádzajúä tri deti, v stopách rodičov sa vydala najmladšia dcéra, herečka Veronika Gajerová.
Naděžda Gajerová sa narodila 11. marca 1928 v Brne. Už od detstva hrala v tamojšom Štátnom divadle v predstaveniach pre deti. Po vojne prijala angažmán v Divadle bratov Mrštíkovcov Brno, v roku 1947 študovala herectvo na brnenskom konzervatóriu. V nasledujúcich rokoch bola mimo divadlo, spolupracovala však s filmom.

Po hostinci vystúpenie v roku 1954 v Divadle S. K. Neumanna v Libni bola toho istého roku prijatá a pôsobila tam päť sezón. V rokoch 1959 až 1987, kedy odišla do dôchodku, bola sólistkou činohry Národného divadla. Bola činná aj literárne, pod menom Naďa Mauerová publikovala niekoľko próz pre deti. Značnému záujmu čitateľov sa vo svojej dobe tešila napríklad rozprávková kniha Dievčatko s mačiatkami (1979). V roku 1997 Naděžda Gajerová získala hereckú cenu Senior Prix.

Copyright © ČTK 2016