23. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Uzbeckého novinára a opozičného aktivistu Muhammada Bekjanova prepustili včera po 18 rokoch z väzenia. Bekjanova odsúdili za pokus o zabitie medzitým zosnulého prezidenta Islama Karimova. Novinár však tvrdí, že išlo o vykonštruované obvinenie a k priznaniu ho prinútili mučením.
Podľa spravodajskej stanice BBC boli Bekjanov, ako aj jeho kolega Jusuf Ruzimuradov, za mrežami dlhšie než akýkoľvek iní novinári vo svete. Ruzimuradov však naďalej ostáva vo väzbe. Bekjanovov zdravotný stav sa počas pobytu vo väzení údajne zhoršil. Novinár je bratom exilového opozičného lídra Muhammada Saliha.
Jeho prepustenie reflektuje zmenu vládnej politiky súčasného uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva, ktorý sa ujal moci vlani v decembri, analyzuje BBC. Karimov bol jedným z najautokratickejších vodcov Ázie, ktorý tvrdo potláčal disent v mene boja proti islamskému extrémizmu v tejto prevažne moslimskej krajine.
Bekjanov i Ruzimuradov boli súdení v spojitosti so sériou bombových útokov, ktoré v roku 1999 otriasli uzbeckou metropolou Taškent, ako aj ohľadom vydávania zakázaných proopozičných novín v ukrajinskom exile či pokusu o zvrhnutie vlády. Počas pobytu vo väznici obom novinárom predĺžili výkon trestu.

Copyright TASR ©2017


Ruská armáda zriadila jednotky pre "informačné operácie", ktoré majú chrániť ruské národné záujmy. V dolnej komore ruského parlamentu to dnes oznámil minister obrany Sergej Šojgu. Nové útvary sú podľa neho omnoho účinnejšie, než všetky doterajšie prostriedky armádne kontrapropagandy.
Bola vytvorená vojská informačných operácií, ktoré sú oveľa efektívnejšie a silnejšie ako čokoľvek, čo sme skôr v oblasti kontrapropagandy vytvorili," povedal poslancom Šojgu. "Propaganda musí byť múdra, odborná a účinná," povedal minister. Podľa šéfa branného výboru Štátnej dumy Vladimira Šamanova boli jednotky vytvorené "na ochranu záujmov národnej obrany a pre boj v informačnej sfére".
Podľa západných analytikov sa Rusko v oblasti kybernetickej propagandy angažuje už dlho, rovnako ako tajnej služby a armády mnohých iných krajín. Podľa správ európskych a amerických špionážnych agentúr sa Rusko touto cestou pokúša destabilizovať západnej spoločnosti a ovplyvňovať voľby. Moskva na to používa falošné správy a útoky hackerov. Rusko použitie týchto metód popiera.
Generál Petr Pavel, šéf Vojenského výboru NATO, minulý týždeň v Mníchove vyhlásil, že Európa musí od Ruska očakávať falošné správy, ktorých cieľom bude podkopať dôveru v Severoatlantickú alianciu. Ako príklad uviedol vymyslené správy o znásilnenie litovskej dievčatá nemeckými vojakmi. "Rusko neteší rozmiestňovanie jednotiek NATO v blízkosti svojich hraníc, takže pravdepodobne využije legálne cesty, ako je propaganda, aby ovplyvnilo verejnú mienku proti tomuto rozmiestňovania," uviedol Pavel.
V Českej republike tento rok začalo fungovať Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám (CTHH), ktoré sa špecializuje na odhaľovanie dezinformácií z otvorených zdrojov a ich vyvrátenie. Podľa ministra vnútra Milana Chovanca by ľudia mali vďaka CTHH získať pravdivú informáciu v priebehu niekoľkých minút alebo hodín, útvar ale vraj nebude vnucovať ľuďom pravdu ani o cenzúru.
Na poli propagandy sa okrem ruského ministerstva obrany chce angažovať aj ruská diplomacia. Hovorca ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v Moskve novinárom povedala, že ministerskí úradníci sa pustili do projektu "odhaľovania vymyslených správ západných médií". Výsledky svojej práce budú publikovať na webe.

Copyright ČTK ©2017