28. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Anglický herec Freddie Highmore stvárni hlavnú postavu v medicínskej dráme The Good Doctor podľa juhokórejského seriálu z roku 2013. Scenár novej verzie napísal David Shore, tvorca seriálu Dr. House (2004 - 2012). Réžiu má na starosti Seth Gordon. Dvadsaťpäťročný Highmore sa predstaví ako Shaun Murphy, brilantný mladý doktor s autizmom a Savant syndrómom, ktorý nevie vychádzať s ľuďmi a chápať emócie, no prichádza pracovať do prestížnej nemocnice v San Jose, kde pôsobí aj jeho mentor Ira Glassman. Tvorcovia si pritom v projekte kladú otázku, či človek, ktorý nevie komunikovať s ľuďmi, môže zachraňovať životy.
V novinke sa objaví aj 41-ročný Nicholas Gonzalez, ktorý stvárni doktora Neila Melendeza. Výkonnými producentmi projektu sú Daniel Dae Kim, Sebastian Lee, David Kim, Erin Gunn, Lindsay Goffman či spomínaný Shore.
Freddie Highmore sa predstavil napríklad vo filmoch Hľadanie Krajiny-Nekrajiny (2004), 5 detí a To (2004), Charlie a továreň na čokoládu (2005), Dobrý ročník (2006), Cesta do New Yorku (2007), Kronika rodu Spiderwickov (2008) alebo Umenie zapadnúť (2011). V súčasnosti účinkuje v mysterióznom seriáli Batesov motel (2013).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


Za propagáciu terorizmu a podnecovanie k nenávisti vzali v Turecku do vyšetrovacej väzby spravodajcu nemeckého denníka Die Welt. Rozhodol o tom v pondelok súd v Istanbule.
Ako informoval nemecký denník na svojej webovej stránke, o prípade Deniza Yücela bola informovaná aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá v reakcii uviedla, že správa o uvalení väzby na novinára je sklamaním. Rozhodnutie súdu označila za "prehnane tvrdé", pretože novinár sa sám vydal do rúk spravodlivosti a plne spolupracoval s vyšetrovateľmi.
Nemecký novinár tureckého pôvodu Deniz Yücel sa 14. februára dostavil na policajnú stanicu v Istanbule po tom, ako polícia po ňom začala pátrať v súvislosti s jeho článkami o počítačových útokoch, ktorých výsledkom bol únik e-mailov tureckého ministra energetiky Berata Albayraka, zaťa tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
Obsah Albayrakových e-mailov bol zverejnený vlani v septembri. Odhalil sa vďaka nim politický tlak, ktorý turecká vláda vyvíja na turecké médiá, ako aj stratégie využívané na manipulovanie verejnej mienky na sociálnych sieťach.
Podľa Die Welt je Yücel obvinený z členstva v teroristickej organizácii, zneužívania údajov a teroristickej propagandy. Novinárovi advokáti sa proti pondelkovému verdiktu súdu mienia odvolať.
Úrad nemeckej kancelárky v súvislosti s týmto prípadom vyjadril nádej, že turecká justícia bude pri jeho posudzovaní brať do úvahy dôležitosť slobody slova pre každú demokratickú spoločnosť. Spresnil tiež, že verí v Yücelovo skoré prepustenie na slobodu.
Na stranu zadržiavaného novinára sa postavilo aj 170 poslancov nemeckého parlamentu, ktorí otvoreným listom žiadajú Yücelovo oslobodenie.
Vzťahy medzi Berlínom a Ankarou sa v posledných mesiacoch zhoršili, čo súvisí najmä s kritikou represií, ku ktorým turecká vláda pristúpila v dôsledku neúspešného pokusu o vojenský prevrat z júla minulého roku. Turecké úrady totiž pre podozrenie zo sympatizovania s hnutím exilového duchovného Fethullaha Gülena zadržali viac ako 43.000 osôb. Viac ako 100.000 ľudí z polície, justície či školstva bolo pre podozrenie z napojenia na Gülenovo hnutie prepustených zo zamestnania alebo preradených.
Turecké úrady v uplynulých mesiacoch uväznili alebo vyhostili viacero zahraničných novinárov: napríklad Roba Nordlanda z denníka New York Times, Diona Nissenbauma píšuceho pre Wall Street Journal či Oliviera Bertranda, ktorý v Turecku písal pre spravodajský portál Les Jours.
Ako informoval francúzsky spravodajský portál Les Échos, turecké úrady od júlového pokusu o prevrat bez rozhodnutia súdu zadržali a vzali do väzby viac ako sto novinárov, zakázali činnosť 170 médiám a anulovali 775 novinárskych akreditácií. Yücel je prvým perzekvovaným novinárom z Nemecka.




Za bezprecedentným faux pas na tohtoročnom udeľovaní cien Oscar, keď pri vyhlasovaní poslednej a najdôležitejšej kategórie "film roka" bol omylom prečítaný muzikál La La Land namiesto drámy Moonlight, stojí istý asistent, ktorý sa v uvedenom čase nesústredil a zaoberal sa písaním tvítov.
      Brian Cullinan, ktorý mal na starosti podávanie obálok s menami víťazov jednotlivých kategórií, sa v zákulisí nedeľňajšieho udeľovania Cien Akadémie venoval sociálnej sieti Twitter, pričom dal ohlasujúcemu hercovi Warrenovi Beattymu omylom záložnú obálku s menom najlepšej herečky Emmy Stonovej z filmu La La Land.
      Hoci boli Beatty a jeho kolegyňa na pódiu Faye Dunawayová zaskočení, prečítali ako víťaza úspešný muzikál. K náprave došlo až počas ďakovnej reči účinkujúcich a producentov La La Landu. Neskôr sa zistilo, že asistent tesne predtým pridával na Twitter zákulisnú fotografiu Stonovej, príspevok však následne vymazal.

Copyright © TASR 2017