10. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Je to totálna prehra. Je to vážny neúspech. Je to veľká rana pre vládu. Dostal poriadnu lekciu z úlohy súdnictva. Týmito a podobnými slovami reagovali hlavné americké médiá na štvrtkové rozhodnutie federálneho odvolacieho súdu neobnoviť cestovný zákaz Donalda Trumpa.
Spravodajská televízia CNN uviedla, že najnovšie súdne rozhodnutie je vážny politický neúspech Trumpovej administratívy a vyvoláva otázky o tom, ako sa budú súdy pozerať na jeho víziu o rozsiahlom využívaní výkonnej moci, na ktorej si založil prvé týždne svojho prezidentovania.
Podľa CNN zažívajú Spojené štáty boj o výkonnú moc a jej charakter. "Právna dráma okolo imigračného prezidentského dekrétu bola prvou epizódou toho, čo môže byť sériou právnych výziev pre štýl vládnutia a agendu Trumpa a reprezentuje prvú konfrontáciu medzi jeho Bielym domom a kontrolami a vyvážením moci v americkom politickom systéme," zaznelo v CNN.
"Trumpova administratíva dramaticky a kompletne prehrala," povedal politický analytik CNN Jeffery Toobin. Právnik Page Pate zase zdôraznil, že tento prípad je ešte ďaleko od konca. Podľa právničky Sophie A. Nelsonovej je dôležité, aby sa na tento prípad pozrel ústavný súd. "Je to jasný problém deľby moci. Pre našu republiku nie je nič podstatnejšie a nedotknuteľnejšie ako schopnosť troch rovnoprávnych zložiek vlády fungovať nezávisle a navzájom sa kontrolovať," povedala pre CNN.
Renomovaný denník The New York Times reagoval slovami, že Trump prehráva v snahe znovu zaviesť cestovný zákaz. "Súd zasadil Trumpovi ďalšiu právnu prehru. Trump nateraz prehráva," napísal denník.
Podobne sa vyjadril aj denník Washington Post. Rozhodnutie sudcov je podľa neho nepopierateľnou ranou pre vládu.
"Donald Trump práve vo veľkom prehral. Federálny odvolací súd práve ukončil Trumpovu 18-mesačnú víťaznú sériu. Toto je významná porážka nielen pre charakteristické predvolebné sľuby Donalda Trumpa, ale tiež pre jeho vnímanie funkcie prezidenta ako funkcie s takmer neobmedzenou mocou," napísal denník.
"Počas predvolebnej kampane sľúbil, že zmení všetko, čo ľudia na Washingtone nenávidia, že prinesie obchodné znalosti do washingtonskej nafúknutej byrokracie. Čo sa Trump teraz z posledného rozhodnutia súdu učí, alebo by sa mal naučiť, je to, že vláda v jednej zásadnej veci nie je ako biznis: existuje tam kontrola a rovnováha. Súdnictvo nie je niečo, čo môže kontrolovať alebo ovplyvňovať. Nie je šéfom federálneho súdneho systému. Jeho prvá reakcia bola trumpovská. Ale tweety – ani tie napísané veľkými písmenami – nezmenia deľbu moci v našom systéme vládnutia," napísal Washington Post.
Aj ďalší denník píše o značnej prehre pre Trumpovu administratívu. Naznačil tiež, že je nefunkčná, respektíve, že nefunguje tak, ako má.
"Odvolací súd zablokoval Trumpov cestovný zákaz. Aspoň jedna zložka vlády stále riadne funguje. Vďaka Bohu," uviedol Los Angeles Times.
Podobne televízia Bloomberg zhodnotila rozhodnutie odvolacieho súdu ako veľký neúspech Donalda Trumpa. "Federálny odvolací súd vydal ostré pokarhanie a pravdepodobne to smeruje na ústavný súd," uviedla televízia.
Dokonca aj spravodajská televízia Fox News, ktorá má blízko k Republikánskej strane a v kritike Donalda Trumpa býva opatrnejšia, uviedla: "Uvidíme sa na súde: Vzdorovitý Trump reaguje na odmietnutie odvolacieho súdu znovu zaviesť kontroverzný cestovný zákaz."

Nemecký súd dnes rozhodol, že časti básne nemeckého satirika Jana Böhmermanna, v ktorej zosmiešňoval tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zostanú zakázané a satirik ich nesmie opakovať na verejnosti.
Uvádza sa to vo verdikte, ktorý dnes zverejnil súd v Hamburgu. Proti rozhodnutiu súdu je možné sa odvolať.
Súd tak vyhovel žalobe tureckého prezidenta, ktorý žiadal zákaz celej básne, len čiastočne.
Erdoganov právnik Michael-Hubertus von Sprenger opakovane deklaroval, že jeho mandant žiada zákaz celej básne a podá odvolanie proti akémukoľvek inému rozhodnutiu súdu.
Böhmermann vlani koncom marca vo svojom satirickom programe Neo Magazin Royale predniesol báseň o tureckom prezidentovi, ktorá obsahovala množstvo vulgarizmov. Erdogana v nej okrem iného označil za "zoofila" a "perverzáka, ktorý pozerá detskú pornografiu".
Tureckú vládu báseň pobúrila do takej miery, že Nemecko požiadala o začatie súdneho procesu proti Böhmermannovi. Podľa Turecka sa totiž satirik dopustil urážky na cti, keď sa hanlivo vyjadroval o prezidentovi cudzej krajiny.
Turecký prezident tak voči satirikovi viedol nielen občianske súdne konanie, ale aj trestný proces, pričom využil v Nemecku dlhé roky nepoužívaný paragraf trestného zákonníka o urážke zahraničného majestátu.
Trestné stíhanie Böhmermanna umožnil súhlas nemeckej vlády, ktorá sa však za to doma stala terčom ostrej kritiky. Kauza sa stala aj témou diskusie o obmedzovaní slobody slova v Nemecku. Zrejme aj pod tlakom kritikov spolková vláda nedávno rozhodla, že daný paragraf zruší. Trestné stíhanie proti Böhmermannovi, ktorému hrozilo niekoľko rokov väzenia, prokuratúra nakoniec zastavila s tým, že báseň nebola zámerne ohováračská a bola v medziach satiry.

Copyright © TASR 2017


Americký herec Michael C. Hall si zahrá v druhej sezóne historického seriálu The Crown (2016) spoločnosti Netflix. Rodák z mesta Raleigh v Severnej Karolíne sa predstaví ako 35. prezident USA John Fitzgerald Kennedy. Jeho manželku Jackie zase stvárni juhoafrická herečka Jodi Balfour, ktorá účinkovala napríklad vo filme Nezvratný osud 5 (2011).
Za seriálom The Crown stojí britský scenárista a dramatik Peter Morgan. Prvá sezóna, ktorá mala dovedna desať epizód, debutovala vlani v novembri a zamerala sa na posledné roky kráľovnej Alžbety II. ako princeznej a jej prvé roky na tróne. Mladú panovníčku stvárnila Claire Foy, jej manžela, princa Filipa si zahral Matt Smith. Okrem nich sa v projekte predstavil aj John Lithgow, ktorý sa ujal roly Winstona Churchilla, Vanessa Kirby v úlohe princeznej Margaréty či Jared Harris. Ten si zase zahral kráľa Juraja VI.. Séria má na konte dva Zlaté glóbusy. Jeden získala v kategórii Najlepší dramatický seriál a druhý si odniesla spomínaná Foy. Druhá sezóna, ktorá je momentálne v produkcii, by mala bezprostredne nadviazať na udalosti z finálovej časti prvej sezóny. Záver by mal priniesť koniec funkčného obdobia britského premiéra Harolda Macmillana v roku 1963. Projekt by mal podľa plánov sledovať šesť desaťročí Alžbetinej vlády.
Štyridsaťšesťročný Michael Carlyle Hall je známy zo seriálov Odpočívaj v pokoji (2001 - 2005) a Dexter (2006 - 2013), vďaka ktorému ho päť ráz nominovali na Zlatý glóbus, pričom raz sa mu podarilo cenu aj získať. Diváci a diváčky ho môžu poznať aj z filmov ako napríklad Výplata (2003), Gamer (2009), Zbav sa svojich miláčikov (2013) alebo Christine (2016).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.