16. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rada Českej televízie (ČT) zverejnila dnes na svojom zasadnutí harmonogram voľby nového generálneho riaditeľa, o ktorom rozhodne 26. apríla. Terajšiemu generálnemu riaditeľovi Petrovi Dvořákovi skončí mandát 30. septembra, informoval server Novinky.cz.
Uzávierka prihlášok na funkciu generálneho riaditeľa ČT je 27. marca a prvé kolo volieb, ktoré by malo zúžiť počet kandidátov, sa uskutoční 12. apríla. Následne 26. apríla plánujú pohovory s tými, ktorí postúpia do druhého kola, a samotnú voľbu nového generálneho riaditeľa.
Dôvodom skorého termínu sú podľa Rady ČT dvojmesačné výpovedné lehoty a tiež snaha, aby v čase vrcholiacej kampane pred októbrovými parlamentnými voľbami v ČR neboli zamestnanci televízie v neistote, kto im bude šéfovať.
Podľa Noviniek.cz je však ešte ďalší dôvod, ktorý však na dnešnom verejnom zasadnutí rady spomenutý nebol. Na začiatku júla končia mandáty trom z 15 členov televíznej rady a nie je isté, či by Poslanecká snemovňa zvolila včas všetkých troch nových členov.
Na zvolenie do funkcie generálneho riaditeľa ČT sú potrebné hlasy najmenej desiatich členov rady, čo by mohol byť problém, ak by nemala plný počet členov.
Rada sa oboznámila s analýzou vysielania počas americkej volebnej noci, ktorú spracovala agentúra Mediatenor. Analýza vyvrátila väčšinu výčitiek rady, podľa ktorej vysielanie nadržiavalo Hillary Clintonovej na úrok Donalda Trumpa.
Predseda Rady ČT Jan Bednář reagoval na štyri sťažnosti vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša. Poprel, že by ČT či jej redaktori viedli proti Babišovi akúkoľvek kampaň.
Generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák sa na dnešnom zasadnutí dôrazne ohradil proti článku novín Mladá fronta Dnes, podľa ktorého televízia zaplatí trom PR agentúram 12 miliónov Kč za vylepšenie imidžu.
"Článok je znáška ohovárania a účelového prepájania javov," citovali Novinky.cz Dvořáka, ktorý dodal, že mu to pripomína eštébácke postupy z 50. rokov.

Venezuela v stredu zrušila španielske vysielanie americkej televízie CNN v krajine po tom, ako televízia obvinila diplomatov krajiny z predaja pasov členom blízkovýchodnej teroristickej organizácie.
Národná telekomunikačná komisia oznámila, že začala sankčné konanie voči CNN pre správy, ktoré považuje za "priamu agresiu" a "hrozbu pre mier a demokratickú stabilitu" Venezuely.
Prezident USA Donald Trump v stredu vyzval venezuelského prezidenta Nicolása Madura, aby "okamžite" prepustil z väzenia opozičného vodcu Leopolda Lópeza. Trump zverejnil na Twitteri výzvu spoločne s fotografiou, na ktorej je v Oválnej pracovni Bieleho domu s Lópezovou manželkou Lilian Tintoriovou, s viceprezidentom USA Mikeom Penceom a so senátorom USA Marcom Rubiom.
Španielsky kanál CNN informoval v reportáži zo 6. februára o predaji venezuelských pasov ľuďom spájaným s terorizmom a obchodom s drogami. Naznačil, že do predaja pasov na venezuelskej ambasáde v Iraku je zapletený venezuelský viceprezident Tareck El Aissami.
Venezuelský prezident v reakcii na to obvinil CNN zo sprisahania voči jeho vláde a ministerka zahraničných vecí Delcy Rodríguezová nazvala reportáž "vedením vojny", ktorej cieľom je zbaviť Madura moci.
Zákaz vysielania CNN en Espaňol vo Venezuele je najnovším dôkazom stupňujúceho sa napätia medzi oboma krajinami.
Americké ministerstvo financií v pondelok po niekoľkoročnom vyšetrovaní pripísalo El Aissamiho na čierny zoznam údajných obchodníkov s drogami a zmrazilo jeho majetky v USA. Podľa ministerstva to nemá nič spoločné s politikou.
López z opozičnej strany Voluntad Popular si odpykáva takmer 14-ročný väzenský trest na základe obvinení, ktoré boli podľa venezuelskej opozície a medzinárodných predstaviteľov motivované politicky.
Za vlády Trumpovho predchodcu Baracka Obamu Biely dom opakovane vyzýval na prepustenie Lópeza.

Copyright TASR ©2017

Tvorcovia kriminálnej antológie American Crime Story (2016) oznámili predstaviteľov hlavných postáv pripravovanej tretej série, ktorá sa bude venovať vražde talianskeho návrhára Gianniho Versaceho. Toho stvárni venezuelský herec Édgar Ramírez, Versaceho vraha Andrewa Cunanana si zahrá Američan Darren Criss.
Sériový vrah a sociopat Andrew Cunanan zastrelil Versaceho 15. júla 1997 priamo na schodoch pred jeho luxusnou rezidenciou v Miami Beach na Floride, pričom osem dní po čine spáchal samovraždu. Versace bol Cunananovou piatou obeťou, jeho dôvody na zavraždenie známeho návrhára dodnes neobjasnili. Druhá séria s pracovným podtitulom Versace vznikne podľa knihy Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the Largest Failed Manhunt in U.S. History (2000) investigatívnej novinárky Maureen Orth. Nakrúcať začnú budúci mesiac v Los Angeles a Miami, pričom na televízne obrazovky by sa mala dostať na budúci rok, krátko po odvysielaní druhej sezóny s pracovným podtitulom Katrina o rovnomennom hurikáne a jeho dôsledkoch v New Orleans. Tvorcovia okrem toho pripravujú už aj štvrtú sériu, ktorá sa bude venovať sexuálnemu škandálu bývalého amerického prezidenta Billa Clintona.
Tridsaťdeväťročný Édgar Filiberto Ramírez Arellano si zahral v snímkach ako Bournovo ultimátum (2007), Uhol pohľadu (2008), Che Guevara: Revolúcia (2008), 30 minút po polnoci (2012), Hnev titanov (2012), Zbav nás zlého (2014), Joy (2015), Dievča vo vlaku (2016) či miniseráli Carlos (2010), za výkon v ktorom získal nominácie na Zlatý glóbus aj Primetime Emmy. Tridsaťročný Darren Everett Criss je známy predovšetkým zo seriálu Glee (2009 - 2015), v ktorom od druhej sezóny stvárňoval Blainea Andersona. Zahral si tiež v snímke Girl Most Likely (2012) či dvoch epizódach piatej série antológie American Horror Story (2011) s podtitulom Hotel. Okrem herectva sa venuje aj hudbe, pričom vydal EP nahrávku Human (2010).

Fanúšikovia a fanúšičky romantickej komédie Láska nebeská (2003) sa môžu tešiť na jej krátkometrážne pokračovanie. Tvorcovia populárnej snímky ho pripravujú pri príležitosti charitatívneho podujatia Red Nose Day. Desaťminútová snímka by mala ponúknuť náhľad do života viacerých postáv po štrnástich rokoch od udalostí z prvého filmu. Novinka, ktorá bude mať názov Red Nose Day Actually, sa na televízne obrazovky dostane 24. marca, keď ju odvysiela britská televízia BBC, 25. mája ju potom ponúkne americká televízia NBC.
O vznik pokračovania sa postará Richard Curtis, ktorý nakrútil pôvodný film a je jedným zo zakladateľov charity Comic Relief. Tá každoročne organizuje spomínanú televíznu zbierku Red Nose Day, ktorú sprevádzajú vtipné skeče, paródie na súčasné televízne relácie či krátke pokračovania obľúbených projektov ako napríklad Čierna zmija (1983 - 1989) alebo Mr. Bean (1990 - 1995). "Nikdy som nesníval o tom, že napíšem pokračovanie Lásky nebeskej, ale myslím, že by mohlo byť zábavné v desiatich minútach ukázať, čo každý teraz robí. Dúfame, že urobíme niečo zábavné, v duchu originálneho filmu a Red Nose Day. Istotne pre nás bude nostalgický moment, že sa všetci znova stretneme," uviedol filmár na margo snímky, v ktorej sa opäť predstavia aj Hugh Grant či Keira Knightley. Okrem nich sa tam znova ukážu Colin Firth, Liam Neeson, Bill Nighy, Rowan Atkinson, Martine McCutcheon, Andrew Lincoln, Lucia Moniz, Marcus Brigstocke, Thomas Brodie-Sangster a Olivia Olson.
Láska nebeská sa odohráva v čase Vianoc a sleduje príbehy viacerých ľudí, ktorých životy sú nejakým spôsobom prepletené. Okrem spomínaných hercov a herečiek sa vo filme predstavili tiež Emma Thompson, Alan Rickman, Laura Linney, Rodrigo Santoro, Martin Freeman či Chiwetel Ejiofor. Snímka si vyslúžila dve nominácie na Zlatý Glóbus či tri nominácie na ceny BAFTA, z ktorých jednu na víťazstvo premenil Bill Nighy. Ten získal ocenenie pre Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe za stvárnenie muzikanta Billyho Macka.

Anglický herec Benedict Cumberbatch si zahrá v televíznej adaptácii románu The Child in Time (v češtine vyšiel v roku 2012 ako Dítě v pravý čas, pozn. red.) spisovateľa Iana McEwana. Rodák z Londýna sa predstaví v úlohe hlavnej postavy - úspešného autora detských kníh Stephena Lewisa, ktorý musí čeliť strate dieťaťa. "Tento román som čítal pred rokmi a ešte stále ho mám v pamäti - hlboký, krásny, dojímavý. Len Ian McEwan by mohol písať o strate s takou výpovednou úprimnosťou," uviedol 40-ročný herec, ktorý sa na dráme bude podieľať aj ako výkonný producent.
Scenár spracuje Stephen Butchard a na televízne obrazovky ho prenesie režisér Julian Farino. O výrobu sa postarajú firmy Pinewood Television, Masterpiece a SunnyMarch TV, ktorej spoluzakladateľom je spomínaný Cumberbatch, pričom podieľať sa na nej bude aj produkčná spoločnosť Studiocanal. Novinka bude mať 90 minút a odvysiela ju britská televízia BBC One.
Film sa zameria na Stephenovo manželstvo, ktoré poznačí strata malej dcéry Kate. Trúchliaci manželia sa po incidente vzájomne odcudzia a každý žije svojím vlastným životom. Stephen sa postupom času vyrovnáva s realitou, zatiaľ čo sa pre neho nečakane objaví nová nádej.
Benedict Timothy Carlton Cumberbatch je známy najmä vďaka účinkovaniu v seriáli Sherlock (2010), za ktorý ho nominovali na Zlatý glóbus, Primetime Emmy či televízne ceny BAFTA, pričom jednu Emmy sa mu podarilo získať. Nominácie na televíznu cenu BAFTA získal aj za stvárnenie Stephena Hawkinga v televíznom filme Hawking (2004) a vedľajšiu rolu v dráme Small Island (2009). Objavil sa tiež v snímkach Nezlomná vôľa (2006), Pokánie (2007), Third Star (2010), Vojnový kôň (2011), Jeden musí z kola von (2011), 12 rokov otrokom (2013), Star Trek: Do temnoty (2013), The Fifth Estate (2013), Blízko od seba (2013), Black Mass: Špinavá dohoda (2015) či miniseriáli Koniec prehliadky (2012). Svoj hlas prepožičal drakovi Smaugovi a Nekromantovi v trilógii Hobit (2012, 2013 a 2014) i vlkovi v animovanom filme Tučniaky z Madagascaru (2014). Predstavil sa tiež v životopisnej dráme Kód Enigmy (2014), pričom stvárnenie kryptoanalytika a matematika Alana Turinga mu vynieslo nominácie na filmovú cenu BAFTA, Zlatý glóbus i Oscara.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.