6. 2. 2017

Novinárska Cena Ferdinanda Peroutku

Novinárska Cena Ferdinanda Peroutku

Novinársku Cenu Ferdinanda Peroutku za rok 2016 získal komentátor a televízna scenárista Vladimír Kučera, ktorý je známy okrem iného ako moderátor televíznej relácie Historie.cs, a komentátor Hospodárskych novín Petr Honzejk. Obaja si dnes cenu prevzali na slávnostnom vyhlásení v pražskom centre súčasného umenia DOX.
Kučera vyštudoval Fakultu žurnalistiky v Prahe, následne pracoval v Ústave zdravotnej výchovy a občas písal pod menom Ladislav Kučírek stĺpiky do víkendovej prílohy Mladej fronty. Po roku 1989 pôsobil v niekoľkých novinách, spoluzakladal denník Priestor. Od roku 1997 je na voľnej nohe ako komentátor a scenárista televíznych dokumentov. Pravidelne uverejňuje blogy na serveri Aktuálně.cz.

Zástupcovia Spoločnosti Ferdinand Peroutka, ktorá novinársku cenu od roku 1995 udeľuje, ocenili okrem iného Kučerov podiel na publicistických programoch Historie.cs. Cyklus Českej televízie približuje významné okamihy československých a českých moderných dejín po roku 1918. "Svojich klientov sa pýta zaujímavo, zasvätene, zrozumiteľne, zdvorilo, neokázalo. Ako komentátor píše otvorene a nebojácne, so zreteľným presvedčením, že s temnými tieňmi minulosti i prítomnosti je potrebné sa prať, "uviedli organizátori v laudatiu.

Honzejk, ktorý vyštudoval zemepis a telesnú výchovu na Pedagogickej fakulte Univerzity Jána Evanjelistu Purkyně, pôsobil ako reportér v Českom rozhlase v Ústí nad Labem a v Prahe. Tri roky bol šéfredaktorom Rádiožurnálu. Od roku 2005 pracuje v Hospodárskych novinách, kde postupne zastával funkciu hlavného editora, vedúceho názorové rubriky a komentátora.

"Potrebujeme novinára, ako je Peter Honzejk, ktorí sú zvedaví a zaujímajú sa o všetko okolo seba. Potrebujeme ich preto, aby nám pomáhali orientovať sa v premiere na nás sa valiacich informácií a často cielených dezinformácií," ocenili v laudatiu organizátori.

Podľa Peroutkovej vnučky Terézie Kaslovej je zmyslom a cieľom udeľovania ceny trvalé zvyšovanie prestíže novinárskej a publicistickej práce, ktorá má nezastupiteľný význam pre fungovanie a rozvoj demokratickej spoločnosti. V minulých rokoch cenu dostal napríklad šéfredaktor reportážnej publicistiky Českej televízie Marek Wollner, novinár, bývalý disident, politik a prekladateľ Luboš Dobrovský, Petr Třešňák z Respektu či Martin Veselovský z internetovej televízie DVTV.

Copyright ČTK ©2017