14. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Posledná sezóna populárneho seriálu Hra o tróny (2011) bude mať šesť epizód. V nedeľu to počas festivalu South by Southwest v Austine oznámili tvorcovia projektu David Benioff a D. B. Weiss. "Finálová sezóna bude mať šesť epizód. Od začiatku sme chceli ponúknuť 70-hodinový film. Bude z toho 73-hodinový film, ale zostal relatívne rovnaký, so začiatkom, stredom a teraz sa blížime ku koncu. Bolo by veľmi ťažké, ak by sme stratili niektorého z kľúčových hercov a herečiek. Som veľmi šťastný, že máme všetkých a že môžeme skončiť ako chceme," uviedol Benioff. Seriál, ktorý vysiela televízia HBO, by sa mal skončiť ôsmou sezónou v roku 2018.
Tvorcovia seriálu zároveň popreli, že by sa mali v budúcnosti podieľať na spinoffe alebo prequeli Hry o tróny, o ktorom HBO uvažuje. "Myslím si, že HBO by mohlo urobiť ďalšiu sériu, teším sa na to, keď si to pozriem, a podľa mňa je to skvelé, ale myslím, že by mali priviesť novú krv," opäť skonštatoval Benioff.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Prichádza však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich. Na televízne obrazovky sa tento rok dostane už siedma sezóna, ktorá bude mať premiéru 16. júla. V nových epizódach sa opäť predstavia Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Emilia Clarke či Nikolaj Coster-Waldau.

Americká televízia CW odvysielala v piatok 10. marca finále seriálu Upírske denníky (2009 - 2017). Po premiére posledného dielu zverejnili Nina Dobrev, Ian Somerhalder a Kat Graham na sociálnych sieťach svoje spomienky a rozlúčili sa s fanúšikmi.
Dvadsaťosemročná Nina Dobrev, predstaviteľka Eleny Gilbert, zdieľala prostredníctvom Instagramu fotografiu so Zachom Roerigom, ktorý si zahral Matta Donovana. "Pred ôsmimi rokmi sme ja a tento blázon nastúpili do lietadla smer Vancouver, aby sme nakrútili pilotný diel. Nepoznali sme sa, ale obaja sme si priniesli iba jeden kus batožiny a tašku so snowboardom. Veľmi rýchlo sme sa stali priateľmi. A takmer nás vyhodili. Našťastie sme prežili až do konca bez zlomených kostí a teraz, po ôsmich rokoch máme seriál, na ktorý sme pyšní a priateľstvo, ktoré bude trvať celý život," napísala Dobrev, ktorá síce odišla po šiestej sezóne, ale v poslednom dieli seriálu sa vrátila. Neskôr zverejnila ešte ďalšie fotografie s herečkami Sarou Canning, Kaylou Ewell a Candice King. "Začali sme ako deti, teraz sme ženy. Výlety, dobrodružstvá, smiech, ktoré som zdieľala s týmito krásnymi ľuďmi, ma nútia plakať od radosti. Milujem ich viac ako viem vyjadriť slovami. Každá z týchto fotografií je z prvej sezóny. Boli sme mladé, a také nadšené z novej šou. Boli sme toho súčasťou všetci spolu. Nemohli sme sa dočkať, keď odvysielajú pilotný diel, zvedaví, čo na to povedia ľudia. Modlili sme sa, aby bol seriál úspešný a pokračoval mnoho rokov. A dočkali sme sa. Osem rokov neskôr, niektoré zasnúbené, niektoré vydaté, niektoré s deťmi. Úžasné ženy. Som veľmi hrdá na vás všetky," vyjadrila sa Nina v príspevku.
Prostredníctvom Instagramu sa rozlúčili aj predstaviteľ upíra Damona Salvatorea Ian Somerhalder, a Kat Graham, ktorá si zahrala čarodejnicu Bonnie Bennet. "Wow, povedať zbohom po ôsmich rokoch...wow. Ďakujem vám všetkým! Práve sledujem finále. Ďakujem všetkým fanúšikom po celom svete," napísal herec. "Koniec je blízko. Ďakujem všetkým úžasným fanúšikom za podporu počas ôsmich rokov Upírskych denníkov...zbohom Bonnie Bennett," vyjadrila sa vo svojom príspevku Graham.
Upírske denníky vytvorili Julie Plec a Kevin Williamson podľa rovnomennej knižnej série autorky L. J. Smith. Seriál získal päť cien People's Choice a 28 cien Teen Choice.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dva dni pred stredajšími parlamentnými voľbami v Holandsku mohli včera tamojší voliči sledovať na televíznych obrazovkách vôbec prvý priamy duel dvoch predpokladaných hlavných aktérov súboja o premiérsky post. Úradujúci predseda holandskej vlády Mark Rutte sa v ňom stretol s pravicovým populistom Geertom Wildersom.
Obaja si pri diskusii o budúcnosti krajiny nič nedarovali. Wilders zdôraznil, že v prípade volebného víťazstva bude usilovať o vystúpenie krajiny z Európskej únie (nexit) a dodal, že v takom prípade budú Holanďania opäť pánmi vo svojom dome.
Rutte to odmietol ako veľké nebezpečenstvo, ako nezodpovednosť, ktorá by krajinu dostala do chaotických pomerov. Premiér upozornil, že by to stálo najmenej 1,5 milióna pracovných príležitostí a nezabudol pripomenúť ani dôsledky, ktorým bude kvôli podobnému rozhodnutiu čeliť Veľká Británia.
Vo voľbách kandiduje 28 politických strán a žiadna z nich nemá viac ako 20-percentnú podporu. Zdá sa preto fakticky isté, že nová vláda bude mať koaličnú podobu.
Prieskumy verejnej mienky predpovedajú pre Rutteho stredopravú Ľudovú stranu za slobodu a demokraciu (VVD) zisk okolo 16 percent hlasov, pre Wildersovu Stranu za slobodu (PVV) asi 13 percentnú podporu voličov.
Copyright TASR ©2017