13. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rusko bude na najbližšej pesničkovej súťaži o Veľkú cenu Eurovízie zastupovať mladá žena, ktorá je kvôli dedičnej chorobe na invalidnom vozíku. Nomináciou Julije Samojlovovej sa končia dohady o tom, že Rusko bude bojkotovať túto spevácku súťaž, pretože jej najbližší ročník sa bude v máji konať na Ukrajine.
Ukrajinu a Rusko desaťročia spájali priateľské vzťahy. Situácia sa však zmenila na otvorené nepriateľstvo a ozbrojený konflikt po tom, ako nová vláda v Kyjeve zmenila politický kurz z proruského na prozápadný a Rusko na základe sporného referenda anektovalo Krymský polostrov a podporuje aj proruských separatistov na východe Ukrajiny.
Na bojkot Eurovízie na Ukrajine vyzvalo pred časom viacero ruských poslancov i hviezd tamojšej popovej scény.
Ruská televízia Prvý kanál však dnes informovala, že Rusko bude v máji v Kyjeve zastupovať 27-ročná Julija Samojlovová, ktorá bude na Eurosongu súťažiť s piesňou Flame is Burning.
Agentúra RIA Novosti napísala, že Julija je na vozíčku od detstva. Trpí spinálnou amyotrofiou - Werdnig-Hoffmannovou chorobou. Prvé hodiny spevu absolvovala s matkou, neskôr mala aj učiteľov, ale vzdelávala sa najmä sama.
Vyhrala niekoľko regionálnych i celoštátnych speváckych súťaží. Bola aj finalistkou ruskej verzie súťaže X Factor, kde skončila na druhom mieste a získala osobitnú cenu ruskej speváckej divy Ally Pugačovovej. Spievala aj na otváracom ceremoniáli paraolympijských hier v roku 2014 v Soči.

Stredopravý holandský premiér Mark Rutte sa dnes, dva dni pred parlamentnými voľbami v krajine, stretne zoči-voči s pravicovým populistom Geertom Wildersom v televíznej debate, ktorá bude vysielaná naživo.
Wilders sa doteraz z rôznych dôvodov - od obáv o svoju bezpečnosť až po nezhody s televíznymi producentmi - nezúčastnil ani na jednej z predvolebných televíznych debát. V minulosti obmedzoval svoju účasť na debatách, aby vyvolal záujem, keď vystúpi. Podobne mohol taktizovať aj teraz, tesne pred voľbami, domnieva sa webový server Politico.eu.
V závere terajšej predvolebnej kampane zrejme zohrá veľkú úlohu súčasná diplomatická roztržka s Tureckom, ktorú vyvolala európska kampaň tureckých politikov na podporu nadchádzajúceho ústavného referenda. Wildersova Strana za slobodu (PVV), ktorá v prieskumoch dlho bojovala o prvenstvo s Rutteho Ľudovou stranou za slobodu a demokraciu (VVD), za ňou v ostatných dňoch začala zaostávať.
Účasť PVV v novej vláde je však napriek jej silnej podpore považovaná za nepravdepodobnú, keďže spoluprácu s ňou už vopred odmietli takmer všetky ostatné strany.
Vo voľbách kandiduje 28 politických strán a žiadna z nich nemá viac ako 20-percentnú podporu. Isté preto je, že nová vláda bude musieť byť opäť zostavená koalíciou viacerých z nich.
Ak volebné výsledky dopadnú tak, ako predpovedali prieskumy, koalíciu bude musieť vytvoriť až päť politických strán, aby mali v dolnej komore parlamentu potrebnú väčšinu 76 kresiel. Wildersova PVV podľa prieskumov obsadí 19-23 kresiel.
Všetko však sa však môže zmeniť v stredu, keď budú Holanďania voliť. Sú totiž známi tým, že sa rozhodujú na poslednú chvíľu, dodal server Politico.eu.
Dnešná televízna predvolebná debata sa uskutoční od 18.15 do 19.00 h SEČ, spresnila agentúra DPA.

Copyright © TASR 2017

Anglický spevák Ed Sheeran sa predstaví v pripravovanej siedmej sezóne seriálu Hra o tróny (2011). Prezradili to tvorcovia seriálu David Benioff a D. B. Weiss, ktorí tak spravili v nedeľu počas diskusie na festivale South by Southwest v texaskom Austine.
"Roky sme sa snažili dostať do seriálu Eda Sheerana, aby prekvapil Maisie Williams, a tento rok sa nám to konečne podarilo," vyhlásil Benioff. Informáciu o účasti 26-ročného interpreta následne potvrdila aj hovorkyňa televízie HBO. Akú postavu Sheeran stvárni, však zatiaľ tvorcovia ani predstavitelia HBO neprezradili. Siedma séria bude mať premiéru 16. júla. V nových epizódach sa opäť predstavia Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Emilia Clarke či Nikolaj Coster-Waldau.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Prichádza však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh.

Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon sa dnes označil za terč novinárov, ktorých obvinil, že sa "hrabú v odpadkoch" a hľadajú naňho špinu.
Fillon takto reagoval na antisemitské karikatúry, ktoré koncom uplynulého týždňa na svojej webovej stránke zverejnila Fillonova strana - Republikáni (LR), ako aj na odhalenia týždenníka Journal du dimanche (JDD) o luxusných oblekoch, ktoré Fillon dostal údajne do daru.
Niekdajší favorit prvého i druhého kola prezidentských volieb, ktoré sa vo Francúzsku uskutočnia 23. apríla a 7. mája, dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice Europe 1 označil karikatúru svojho rivala Emmanuela Macrona za neprijateľnú. Uviedol, že "evokuje temnú epochu našich dejín", čím mal na mysli kolaboráciu francúzskej vlády s nacistami počas druhej svetovej vojny.
Macron bol na obrázku zobrazený so zahnutým nosom, s cylindrom na hlave a červeným kosákom ako symbolom komunizmu v ruke, ktorým odrezáva špic cigary. Vôkol neho sú fotografie niekoľkých kľúčových politikov, ktorí podporili jeho hnutie vrátane tých z ľavice. Karikatúru sprevádza titulok "Pravda o Macronovej galaxii".
Pokiaľ ide o aféru s oblekmi, ktorú niektoré médiá vykreslili ako možný konflikt záujmov, Fillon záležitosť označil za svoju súkromnú vec.
JDD informoval, že nemenovaný mecenáš šekom zaplatil 20. februára v krajčírskom salóne Arnys za dva Fillonove obleky 13.000 eur. "Zaplatil som na žiadosť Francoisa Fillona," uviedol podľa JDD nemenovaný "štedrý priateľ". V rovnakom salóne boli v hotovosti - v sume 35.500 eur - zaplatené ďalšie obleky pre Fillona. Od roku 2012 ide tak o sumu v celkovej výške 48.500 eur, konštatoval JDD.
Fillon na margo sumy uviedol, že "nie je presná, prirodzene". Vzápätí vyhlásil, že je vystavený takému počtu útokov, ktoré "už nie je možné nepovažovať za poľovačku na mňa, istú formu mobilizácie proti mne". Uviedol tiež, že "každým dňom sa zachádza hlbšie do môjho súkromného života". Vyhlásil, že ide o jeho súkromie, na ktoré má právo a ktoré sa nikoho cudzieho netýka. "Mám plné právo nechať si priateľom darovať oblek, to nie je zakázané," vyhlásil.
Poslanci za Socialistickú stranu (PS) medzičasom žiadali preveriť, či Fillon obleky ako dary priznal, ako to žiadajú zákony. Fillon však vyhlásil, že to nemá s politikou nič spoločné. Uviedol, že príslušné nariadenie sa týka poslancov vykonávajúcich svoj mandát a funkciu a daru, ktorý s tým súvisí. "Hádam ešte v tejto spoločnosti máme právo dostávať dary," vyhlásil Fillon.
Noëlle Lenoirová z parlamentného výboru pre politickú etiku však vysvetlila, že poslanci nemusia priznať ten-ktorý dar, ak sa domnievajú, že nesúvisí s výkonom ich funkcie.
Fillon je na 15. marca predvolaný na výsluch, pričom hrozí, že bude voči nemu vznesené aj obvinenie zo sprenevery. Fillon však odmieta tvrdenia, že konal v rozpore so zákonom, keď ako poslanec zamestnával svojich príbuzných a platil im odmenu. Médiá tvrdia, že šlo o fiktívnu prácu.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.