2. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Druhá sezóna seriálu Feud sa zameria na vzťah zosnulej britskej princeznej Diany a princa Charlesa. Zástupcovia televízie FX informovali, že diváci a diváčky sa môžu tešiť na desať epizód, ktoré budú mať premiéru na budúci rok. O scenár sa postarajú Ryan Murphy a Jon Robin Baitz. Na produkcii sa okrem nich podieľajú aj Dede Gardner alebo Alexis Martin Woodall.
Prvá sezóna televíznej antológie sa dostane na obrazovky 5. marca. Zameriava sa na zákulisný spor medzi herečkami Joan Crawford a Bette Davis počas nakrúcania ich spoločnej snímky Čo sa vlastne stalo s Baby Jane? (1962). Prvú menovanú stvárni Jessica Lange, v úlohe Davis sa zas predstaví Susan Sarandon. Okrem nich sa v seriáli objavia aj Alfred Molina ako Robert Aldrich, Catherine Zeta-Jones ako Olivia de Havilland, Stanley Tucci ako Jack L. Warner, Judy Davis ako Hedda Hopper, Dominic Burgess ako Victor Buono alebo Sarah Paulson ako Geraldine Page. Prvá sezóna bude mať osem epizód a na jej produkcii sa podieľal aj Brad Pitt.
Diana a Charles sa zosobášili 29. júla 1981 v londýnskej Katedrále svätého Pavla po tom, ako sa vo februári toho istého roka zasnúbili. Diana sa čoskoro po sobáši stala jednou z najznámejších osobností na svete a jedným z najobľúbenejších členov kráľovskej rodiny. Mali spolu dvoch synov - princov Williama a Harryho. Manželstvo plné škandálov sa však skončilo rozvodom. Pár rozchod oficiálne oznámil v decembri 1992 a rozvod uzavreli v roku 1996. V roku 1997 vyvolal obrovský záujem médií Dianin románik s egyptským filmovým producentom Dodim Al-Fayedom. Spolu s ním 31. augusta 1997 vo veku 36 rokov zahynula pri autonehode v Paríži.

Anglicko-kanadská herečka Kim Cattrall sa objaví v druhej sezóne švédskeho kriminálneho seriálu Modus (2015). Šesťdesiatročná rodáčka z Liverpoolu stvárni prezidentku Spojených štátov amerických, ktorá prichádza na štátnu návštevu do Štokholmu, ale jej cesta má neočakávané a ničivé následky.
Prvá sezóna seriálu Modus je adaptáciou knihy nórskej právničky a autorky Anne Holt. Sleduje príbeh psychologičky Inger Johanne Vik a jej autistickej dcéry, ktoré sa zapletú do vyšetrovania série znepokojujúcich a brutálnych vrážd. Prípad ju spojí s detektívom Ingvarom Nymannom zo štokholmskej polície, aby spolu odhalili páchateľa týchto zločinov.
Prvú sezónu Modusu priniesla švédska televízia TV4 v roku 2015 a neskôr ho odvysielali aj televízie vo Veľkej Británii, Kanade, Austrálii, Francúzsku a Japonsku.
Kim Cattrall vo filme debutovala v roku 1975 snímkou Rosebud. Neskôr si zahrala v tituloch ako Columbo: Ako vytočiť vraždu (1978), Policajná akadémia (1984), Senzi finta (1985), Veľké problémy v Malej Číne (1986) a ďalších. Svetoznámou sa stala vďaka seriálu Sex v meste (1998 - 2004) a celovečerným filmom Sex v meste (2008) a Sex v meste 2 (2010). Za stvárnenie Samanthy Jones ju päťkrát nominovali na Primetime Emmy a štyrikrát na Zlatý Glóbus, pričom jednu glóbusovú nomináciu premenila na víťazstvo. Zahrala si aj v snímke Muž v tieni (2010). Od roku 2014 účinkuje v seriáli Sensitive Skin.


Americký herec Anson Mount sa predstaví ako Black Bolt v pripravovanom marvelovskom seriáli Inhumans. Oznámil to výkonný producent Marvel Television Jeph Loeb. "Anson má rád výzvy, preto sa teší na postavu, ktorá bude komunikovať bez slov. Jeho nadšenie spojené s impozantnou, takmer kráľovskou osobnosťou jasne ukazuje, prečo sme si ho vybrali," vyjadril sa Loeb pre portál marvel.com. Mount sa tak pridal k waleskému kolegovi Iwanovi Rheonovi, ktorého Marvel nedávno obsadil do role Black Boltovho brata Maxima. 
"Black Bolt je postava, ktorej zložitosť musí byť vyjadrená bez jediného slova a som veľmi rád, že ju môžme priviesť k životu s Ansonom," dodal výkonný producent a tvorca Inhumans Scott Buck.
Seriál priblíži príbeh rasy superľudí s rozmanitými schopnosťami a ukáže tiež vzostup najväčšieho hrdinu z radov Inhumans, Black Bolta, ktorý je z nich najsilnejší a dokáže len svojím hlasom zničiť celé mestá. Zvyčajne sú zobrazovaní ako pôvodní obyvatelia zo strateného mesta Attilan. Prvý raz sa títo hrdinovia objavili v komiksoch Stana Lee a Jacka Kirbyho v roku 1965. Odvtedy sa stali jednými z najobľúbenejších a najznámejších postáv v marvelovských komiksoch. Prvé dve epizódy Inhumans bude režírovať Roel Reine a od 1. septembra ich budú dva týždne premietať ako minifilm v amerických kinách IMAX. Koncom septembra sa seriál dostane do televízneho vysielania ABC. 
Anson Mount začal kariéru v televíznych seriáloch. V roku 1999 sa napríklad predstavil v Ally McBealovej (1997 - 2002), v rokoch 2000 - 2001 v Tretej hliadke (1999 - 2005), v roku 2003 v Smallville (2001 - 2011) alebo v roku 2007 v Zákone a poriadku (1990 - 2010). Zahral si aj vo filmoch ako Pozná ju ako svoje boty (2005), Včera v noci (2010), Ochranca (2012) alebo Non-Stop (2014). Známy je ako Cullen Bohannon zo seriálu Peklo na kolesách (2011 - 2016).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených 




Sociálna sieť Facebook znemožnila istej austrálskej aukčnej spoločnosti inzerovanie maľby uznávaného umelca, na ktorej je znázornená ľudská nahota. Olejomaľba s názvom "Milenky" od austrálskeho maliara Charlesa Blackmana zobrazuje dve nahé ženy odpočívajúce na posteli.
Facebook však inkriminované výtvarné dielo odmietol propagovať s tým, že ide o "produkty a služby pre dospelých", informovala dnes spravodajská stanica BBC. Šéf aukčného domu Mossgreen Paul Summer označil uvedené rozhodnutie za "smiešne". "Je to veľmi pekný obraz, ktorý nie je otvorene sexuálny," dodal.
"Takéto inzeráty vedú k negatívnym pocitom našich užívateľov, preto máme k podobným záležitostiam nulovú toleranciu," reagoval Facebook, pričom jeho predstavitelia zdôraznili, že rozhodnutie je konečné. "Je to ako návrat do 50. rokov. Cenzurovať takéto veci je smiešne," zakontroval Summer.
Blackman (88) je všeobecne považovaný za posledného žijúceho predstaviteľa silnej generácie austrálskeho výtvarného umenia 20. storočia. Je súčasníkmi boli modernisti Arthur Boyd, Sidney Nolan a Albert Tucker.agentúr je výslovne zakázané.


Nemecká vláda očakáva od tureckých orgánov čo možno najrýchlejšie prepustenie uväzneného spravodajcu periodika Die Welt (novinára Deniza Yücela, ktorý disponuje dvojakým nemecko-tureckým občianstvom). V Berlíne to včera na tlačovej konferencii vyhlásil hovorca tamojšej spolkovej vlády Steffen Seibert.
      Podľa jeho slov očakáva spomínaný postup Turecka tak spolková kancelárka Angela Merkelová, ako aj ostávajúci členovia jej vládneho kabinetu.
      Uväznenie novinára ešte v utorok večer ostro kritizoval aj spolkový prezident Joachim Gauck, ktorý v tejto súvislosti vyjadril pochybnosti, či Turecko chce byť právnym štátom.
      Nemecká kancelárka považuje uvalenie väzby na spravodajcu, ktorý sa sám prihlásil tureckým orgánom, za neadekvátny krok, informoval dnes hovorca vlády.
      Nemecká vláda očakáva od tureckej strany aj primeraný a s princípmi právneho štátu kompatibilný postup v danom prípade vrátane umožnenia konzulárnej pomoci tak pre spomínaného novinára, ako aj ďalších nemeckých občanov uväznených v krajine polmesiaca.
      Seibert potvrdil, že ide o ďalšiu záťaž pre bilaterálne vzťahy, ktoré sú i tak poznačené doterajším zúžením demokratických slobôd v Turecku, čo je, ako formuloval, zlé pre obe strany. Súčasne dodal, že k dohode EÚ-Turecko treba pristupovať osobitne, jej vypovedanie by totiž neprospelo nikomu.
      V Nemecku vyvolal postup tureckej strany značné pobúrenie. Tri z piatich parlamentných strán - Kresťanskosociálna únia (CSU), ktorá je súčasťou vládnej koalície, ako aj opozičná strana Ľavica a Zelení -požadujú ako odvetný krok zákaz vstupu na územie spolkovej republiky pre členov tureckej vlády. Ide o významnú požiadavku vzhľadom na zámer najvyššieho predstaviteľa krajiny polmesiaca, prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana spropagovať ešte pred aprílovým referendom prezidentský systém aj medzi krajanmi žijúcimi na území spolkovej republiky. Predmetom diskusie je v Nemecku teraz otázka, či je vhodné dopustiť politickú kampaň prezidenta alebo členov vlády inej krajiny v spolkovej republike. V médiách sa objavili aj špekulácie o tom, že by vedenie v Ankare mohlo ponúknuť prepustenie spravodajcu výmenou za umožnenie politických mítingov tureckého prezidenta v Nemecku, kde žije najpočetnejšia, asi trojmiliónová turecká komunita v zahraničí.
      Správy z Ankary však doteraz napriek tlaku z Berlína nenaznačujú čo i len minimálny ústup tureckej strany v prípade.
      Tamojší minister spravodlivosti Bekir Bozdag poukázal dnes na nezávislosť súdov, tureckej justície a uviedol, že nevynášajú politicky motivované rozsudky. Zároveň zdôraznil, že jeho krajina je demokratickým právnym štátom.
      Uväzneného spravodajcu previezli dnes do väzenského zariadenia v Silivri, asi 80 km západne od Istanbulu, kde by mal stráviť zvyšok vyšetrovacej väzby, informoval v internetovom vydaní Die Welt.


Copyright TASR ©2017

Niektorí členovia rady Českej televízie včera vyčítali nedávno odvysielanému seriálu Bohéma nesprávne nakladanie s faktami. Vedenie televízie ale poukázalo na to, že nejde o dokument, ale iba o umeleckú tvorbu na motívy skutočných udalostí. Na zasadnutí Rady ČT to uviedol riaditeľ programu ČT Milan Fridrich.
Podľa radného Zdeňka Šarapatka by ale aj cez to mal byť seriál v základných bodoch fakticky správny. Uviedol napríklad scénu vyznamenanie herca Vlasty Buriana od protektorátneho prezidenta Emila Háchy. Rovnaké vyznamenanie ale v skutočnosti dostala aj ďalšia z ústredných postáv seriálu, režisér Otakar Vávra, čo ale v diele spomenuté nebolo, dodal radkyňa.
Slovami o seriáli natočenom iba na motívy skutočných udalostí by ale išlo obhajovať aj diel Štvanica z normalizačného seriálu Major Zeman, reagoval na názor programového šéfa ČT radkyňa Michael Hauser. Podľa jeho kolegu Ľuboša Beniaka je ale veľmi nešťastné porovnávať Bohému s Majorom Zemanom. Diela sa tiež zastal predseda rady Jan Bednář. Ocenil odvahu, s akou sa tvorcovia pustili do diela, ktoré sa týka ťažké doby nedávnej histórie.
Členovia rady ČT v médiách zaznamenali napríklad vyjadrenie herečky Jany Štěpánkovej, ktorá zobrazenie svojho otca Zdeňka Štěpánka v seriáli označila za dehonestáciu a lož. Jeho vnuk a šéfredaktor týždenníka Respekt Erik Tabery zase poukázal na to, že Štěpánek nebol tým, kto v rozhlasu prečítal vyhlásenie o odstúpení Sudet Nemecku.
Podľa hovorkyne Českej televízie Alžbety Plívovej nie sú niektoré sťažnosti na historické fakty oprávnené. O vystúpenie Štěpánka v rozhlasu s vyhlásením československej vlády o prijatí anglo-francúzskeho ultimáta existujú rôzne záznamy. Existuje o tom napríklad článok v dobovej tlači a odkazujú na neho tiež novšie publikácie, uviedol v analýze pre ČT historik a odborný poradca seriálu Bohéma Petr Koura.
Pod šesťdielny televízne sérií Bohéma je podpísaná scenáristka Tereza Brdečková a režisér Robert Sedláček. Ukazuje osudy českých filmových legiend a príbeh barrandovského štúdia. Príbeh začína v období pred mníchovskou dohodou a končí v roku 1953.

Copyright TASR ©2017