29. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Miles Teller sa predstaví v seriáli Too Old To Die Young. Tridsaťročný rodák z Pennsylvanie stvárni policajta Martina. O réžiu projektu spoločnosti Amazon z kriminálneho prostredia Los Angeles sa postará Nicolas Winding Refn, ktorý má na konte filmovú sériu Pusher z rokov 1996, 2003 a 2004 alebo snímky Drive (2011) či Len Boh odpúšťa (2013). Rodák z Kodane takisto napísal s Edom Brubakerom scenár novinky. "Som veľkým fanúšikom Nicovej práce, takže príležitosť spolupracovať s ním a ešte s takýmto materiálom pre spoločnosť, akou je Amazon, je veľmi vzrušujúce," vyjadril sa Teller.
Miles Teller získal spolu so Shailene Woodley v roku 2013 špeciálnu cenu poroty na festivale Sundance za herecké výkony, ktoré predviedli v romantickej dráme Kúzlo prítomného okamihu. Zahral si aj vo filmoch Králičia nora (2010), Zakázaný tanec (2011), Projekt X (2012), Na šrot (2013), (Ne)zadaní (2014), Divergencia (2014), Two Night Stand (2014), Whiplash (2014), Rezistencia (2015), Fantastická štvorka (2015) alebo Vojnoví psi (2016). V roku 2015 ho nominovali na cenu BAFTA v kategórii Rising Star. 

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Do výberového konania na funkciu generálneho riaditeľa Českej televízie sa prihlásilo 12 záujemcov. Je medzi nimi aj súčasný riaditeľ Petr Dvořák, ktorý televízii vedie od jesene 2011. Medzi uchádzačmi o miesto je aj bývalý šéfredaktor spravodajstva ČT Karel Novák alebo bývalý riaditeľ televízie Prima Martin Konrád. ČTK to oznámila tajomníčka Rady ČT Hana Zavadilová. Prvé kolo voľby bude 12. apríla, nového riaditeľa rada zvolí 26. apríla.
Medzi uchádzačmi, ktorí do pondelka podali platnú prihlášku, je bývalý poslanec ODS Daniel Petruška, ktorý v Snemovni zasadal za Pardubický kraj od roku 2006 do roku 2010. Na zozname je aj bývalý redaktor ČT a generálny komisár českého Expa 2015 Jiří František Potužník, ktorý sa zúčastnil aj výberového konania v roku 2011. Televíziu chce riadiť tiež režisér hudobných relácií Slovenského rozhlasu Stanislav Vaněk alebo líder Strany práce Radoslav Štědroň. Obaja sa prihlásili do výberového konania pred šiestimi rokmi.
V zozname sa znovu objavilo aj meno Tomáša Kopečného či Aleny Dlabačová. Ďalšími uchádzačmi sú Gabriela Froňková Dousková, Milan Vacek a Petr Vinklář. Oficiálny zoznam kandidátov zverejní Rada ČT v stredu na svojom rokovaní po skontrolovaní všetkých náležitostí.
Česká televízia podľa Dvořáka v súčasnosti stojí pred náročným obdobím príprav na druhú vlnu digitalizácie. "Rád by som využil svoje skúsenosti a pomohol jej týmto procesom úspešne prejsť. Zároveň v mnohých oblastiach, od pôvodnej tvorby po nové médiá, jasne vidím smer, kadiaľ by sa televízia verejnej služby mala uberať. Rozhodol som sa preto uchádzať sa o pozíciu generálneho riaditeľa ČT aj v ďalšom období, "povedal Dvořák ČTK.
Dvořákovi vyprší mandát tento rok 30. septembra, kedy bude v Česku vrcholiť kampaň pred voľbami do Snemovne. Víťaz výberového konania tak bude mať dostatok času na prípravu pred nástupom do svojej funkcie. Na začiatku júla tiež končí mandáty trom z 15 radných. Nebolo by isté, či sa Snemovni podarí včas zvoliť všetky tri nových členov rady. Na zvolenie riaditeľa ČT je potrebných minimálne desiatich hlasov.
Uchádzač o funkciu musí byť okrem iného vysokoškolák, mať manažérske predpoklady na riadenie verejnoprávnej inštitúcie a vítaná je predchádzajúca prax v médiách. V prihláške musel predložiť vlastnú koncepciu ďalšieho rozvoja a fungovania ČT ako televízia verejnej služby v rozsahu približne piatich až desiatich normostrán A4. V zámeru museli byť Vytýčenie jednotlivé kroky a priority v horizonte funkčného obdobia generálneho riaditeľa.
Česká televízia začala činnosť v januári 1992, kedy nadviazala na Československú televíziu. Hlavným príjmom verejnoprávna ČT sú výnosy z koncesionárskych poplatkov. Dlhodobo klesajú, čo je dané hlavne technologickým vývojom. Mladí ľudia sledujú televízne vysielanie po internete na mobiloch alebo tabletoch, čo nie je spoplatnené. Minuloročné výnosy podľa očakávania televízie predstavovali 5,66 miliardy korún. Rozpočet televízie na tento rok je vyrovnaný, ČT má hospodáriť s čiastkou 6,875 miliardy korún. Peniaze zaisťujú vysielania televízie, jej vlastnú tvorbu, šírenie signálu a podporu českej tvorby.Sledovanosť televízie ako celku sa pohybuje v populácii nad 15 rokov okolo 30 percent.

Zoznam 12 prihlásených do výberového konania na funkciu generálneho riaditeľa Slovenskej televízie (zoradené abecedne):

Alena Dlabačová
Petr Dvořák
Gabriela Froňková Dousková
martin Konrád
Tomáš Kopečný
Karol Novák
daniel Petruška
Jiří František Potužník
Radoslav Štědroň
milan Vacek
stanislav Vaněk
Petr Vinklář

Zdroj: Rada ČT