6. 3. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Právni zástupcovia v Turecku uväzneného novinára, spravodajcu periodika Die Welt Deniza Yücela, podali sťažnosť voči jeho uväzneniu.
Advokáti zdôvodnili sťažnosť konštatovaním, že podľa ich názoru je uvalenie väzby na žurnalistu tak v rozpore s platnou tureckou legislatívou, ako aj výkladom Európskeho súdu pre ľudské práva.
Na ilustráciu svojich argumentov obaja právni zástupcovia uviedli, že v zmysle tureckej legislatívy možno trestať novinára v krajine polmesiaca za obsah jeho materiálov maximálne štyri mesiace po ich zverejnení. Väčšina z textov, ktoré sa spomínajú v zatykači na Deniza Yücela sú však výrazne staršieho dáta, navyše niektoré z nich nie sú presne preložené.
Štyridsaťtriročný žurnalista strávil pred uvalením vyšetrovacej väzby v policajnej cele predbežného zadržania 13 dní po tom, čo sa sám prihlásil na polícii, keď sa dozvedel, že sa po ňom pátra.
Muž s dvojakým nemecko-tureckým občianstvom, ktorého uväznenie ešte zvýšilo jestvujúce napätie v dvojstranných vzťahoch medzi oboma krajinami, čelí obvineniu z propagandy terorizmu v prospech mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a Gülenovho hnutia, ktoré je v Turecku považované za iniciátora vlani zmareného pokusu o puč v krajine, ako aj z podnecovania nenávisti. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ho však obvinil aj zo špionáže a označil za nemeckého agenta.

Copyright TASR ©2017