19. 3. 2017

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA
Reláciu V politike vysiela TA3 v nedeľu 19.3. od 11:00.

Témy:
Rušenie amnestií v NR SR, návrh koalície vs. časti opozície; Aktuálne domáce a zahraničné politické témy; Bilancia SaS v domácej politike, koaličný potenciál, témy strany a jej budúcnosť; Rok súčasnej vlády a efektivita boja s extrémizmom, vzdelávanie mladých, extrémizmus a sociálne siete, bezpečnostné hrozby.

Hostia:
Andrej Danko (SNS), predseda NR SR, predseda strany
Robert Fico (Smer-SD), predseda vlády, predseda strany
Richard Sulík (SaS), poslanec EP, predseda strany
Jana Kiššová (SaS), poslankyňa NR SR
Dušan Jarjabek (Smer-SD), poslanec NR SR
Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA), poslanec NR SR
Jaroslav Paška (SNS), poslanec NR SR   


Moderuje Norbert Dolinský.



O 5 minút 12 v nedeľu 19. marca o 11.55 h na Jednotke.
Hostia:
Juraj Blanár (Smer-SD), podpredseda strany, poslanec NR SR; Ábel Ravasz (Most-Híd), podpredseda strany, splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity; Ľubomír Galko (SaS), podpredseda strany, poslanec NR SR; Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), líder hnutia, poslanec NR SR;

Témy:
Zhodnotenie prvého roka od parlamentných volieb; napĺňanie vládneho programu; návrhy na zrušenie tzv. Mečiarových amnestií; sociálno-ekonomická situácia; boj s korupciou a extrémizmom; vzťahy koalície s opozíciou; aktuálna domáca aj medzinárodná politická situácia.

Moderuje Martin Strižinec.

er

Nikdy sme neboli tak blízko k zrušeniu Mečiarových amnestií ako teraz! V minulosti sa objavilo už viacero pokusov, ale ani pri jednom z nich sa však nenašlo potrebných 90 hlasov. Teraz po opozičnom návrhu Jána Budaja sa okrem politického vytvoril aj veľký spoločenský tlak. Dopomohol mu aj film Únos, ktorý láme rebríčky v návštevnosti či internetová petícia, ktorú podpísali desaťtisíce ľudí.
Koaličné strany Smer-SD a SNS nemali zo začiatku jednotný postoj v tom, či sa amnestie zrušiť dajú. Ján Budaj preto svoj návrh z prvej tohtoročnej schôdze stiahol a umožnil tak koalícii dohodnúť sa na ďalšom postupe.
K dohode napokon dospeli a vláda tak do parlamentu predloží vlastné ústavné riešenie. „Sme pripravení zahlasovať za zrušenie Mečiarových amnestií, ak predtým urobíme príslušnú zmenu Ústavy SR," vyhlásil predseda vlády Robert Fico.
Poslanci by tak mali o Mečiarových amnestiách hlasovať na marcovej schôdzi, ktorá sa začína budúci týždeň v utorok 21. marca.
Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.
TV Markíza prináša v nedeľu, 19. marca, o 13.00 h mimoriadnu reláciu o Mečiarových amnestiách.