20. 3. 2017

Zomrel Bernie Wrightson

Zomrel Bernie Wrightson

Americký umelec Bernard Wrightson prehral 18. marca vo veku 68 rokov boj s rakovinou. "S veľkým zármutkom musím oznámiť odchod môjho milovaného manžela Bernieho. Ďakujeme vám za všetku lásku a podporu," napísala na umelcovej webstránke jeho manželka Liz Wrightson.
Bernard Wrightson bol známy hororovými ilustráciami komiksov spoločností Marvel a DC. V spolupráci s autorom Lenom Weinom v roku 1971 vytvoril postavu Swamp Thing (v češtine komiksy vyšli pod názvom Bažináč, pozn. SITA), čiastočne rastlinnú entitu a humanoida. Jeho úlohou je chrániť močiar, životné prostredie a ľudstvo pred ničivými silami. Tento hrdina sa predstavil vo filmoch Swamp Thing (1982) a The return of Swamp Thing (1989) a tiež v seriáli Swamp Thing (1990 - 1993). Wrightson je tiež spoluautorom postavy Osud, starého slepého muža s knihou pripútanou na zápästí, ktorý sa neskôr objavil v komiksoch Sandman od Neila Gaimana. Je autorom ilustrácií komiksovej adaptácie diela Frankenstein, ktorú v roku 1983 vydalo vydavateľstvo Marvel Comics, nakreslil plagát pre hororový film Show hrôzy (1982), či vytvoril ilustrácie pre knihy From the Buick 8 (v češtine vyšlo ako Z Buicku 8, pozn SITA) a Dark Tower V (v češtine pod názvom Temná věž V., pozn. SITA). Medzi komiksové postavy, na ktorých pracoval, patria Spiderman, Batman či antihrdina Kat. Podieľal sa na viacerých filmoch, napríklad Krotitelia duchov (1984), Galaxy Quest (1999) či Stephen King: Hustá hmla (2007).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.