22. 3. 2017

Zomrela Helena Štáchová

Zomrela Helena Štáchová

Vo veku 72 rokov zomrela v noci na dnes bábkarka,scenáristka, režisérka, dabingová herečka a od roku 1996 riaditeľka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová.
Helena Štáchová sa narodila 18. novembra 1944, do Divadla S + H nastúpila ako elévky. Po roku odišla študovať na Divadelnej fakultu Akadémie múzických umení a po jej absolvovaní sa v roku 1966 stala členkou tejto obľúbenej bábkové scény. V nasledujúcom roku prevzala od Boženy Welekové interpretácii jednej z hlavných postáv divadla - Mánička. A stala sa tak jej tretie adoptívny mamičkou.
Na rozdiel od svojich predchodkýň začala po boku Miloša Kirschner, ktorý sa stal aj jej partnerom životným, s interpretáciou cudzojazyčných textov. V roku 1971 pre ňu Miloš Kirschner vytvoril novú postavu, ktorá sa okamžite stala jednou z kmeňových postáv divadla - pani Katarínu Hovorková alias Mániččinu Bábinka.
Štáchová nepôsobila iba v divadle, ale aj v rozhlase, dabingu (Lisa Simpsonová v televíznom animovanom seriáli, Míša Guľôčka) a v televízii. Spoločne s Milošom Kirschnerom natočila nespočetne gramofónových platní, kaziet a CD a v tejto činnosti pokračovala aj s Martinom klásky. Bola autorkou kníh, televíznych scenárov aj scenárov pre zvukové nosiče. Písala hry pre deti aj pre dospelých, ktoré sa hrali doma aj v zahraničí. Svoje hry sama režírovala a niekoľko rokov sa starala take o profil divadla, a to ako jeho dramaturg.
Po Kirschnerová smrti v roku 1996 bola vymenovaná do funkcie riaditeľky divadla. V roku 2008 vyhrala osemročný súdny spor o práva na obe postavy Spejbla a Hurvínka, čím tejto scéne zabezpečila ďalšiu existenciu. V roku 2013 pre divadlo prevzala cenu Thálie.
Štáchová napísala deväť kníh a 54 scenárov, sedem hier pre dospelých a deväť pre deti. Prvú nahrávku v úlohe manickej zaobstarala pre Supraphonv roku 1969, išlo o scénku Hurvínkovi k narodeninám.

Copyright © ČTK 2017