27. 4. 2017

Filmový festival Zlatý žobrák pokračuje

Filmový festival Zlatý žobrák 
pokračuje

Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák, ktorý je jediný svojho druhu v Európe, pokračuje aj tento rok v Košiciach. Jeho 23. ročník sa uskutoční v dňoch 7. až 10. júna, oproti minulosti sa rozšíri do regiónov, filmy sa budú premietať aj v Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a Rožňave.
V tomto roku je na festival prihlásených 280 filmov z 53 krajín z celého sveta. Súťaží sa v troch sekciách, zastúpenie majú mladí autori, produkčné spoločnosti aj lokálne televízie.
Vzhľadom na silno medzinárodný charakter festivalu a organizačné a finančné problémy tvorcovia podujatia po minulom ročníku vážne uvažovali o jeho presune do iných európskych metropol. Festival napokon tento rok podporil sumou 35.000 eur Košický samosprávny kraj (KSK), ktorý sa stal jeho partnerom. "Pomoc prišla v poslednej chvíli, povedala by som, pre Košice, lebo mali sme už pozvánku do Turecka presunúť celý festival tam," povedala dnes pre novinárov riaditeľka festivalu Eva Děkanovská.
Základňa podujatia bude tento rok v košickom Dome techniky, kde budú prebiehať verejné prehliadky súťažných filmov a popoludňajšie diskusie. Do Kina Úsmev môžu prísť záujemcovia na výber nesúťažných filmov, záverečné slávnostné vyhodnotenie bude 10. júna v Dome umenia. Festivalovej porote bude predsedať Rogger Worrod zo Švajčiarska.
"Teší nás, že každý rok sa autori prihlásia s kvalitnejšími filmami. V tomto roku máme o to väčšiu radosť, že si filmy zo svetovej produkcie môžu pozrieť aj diváci v troch okresných mestách kraja. Vítame to a považujeme za ďalší rozmer jedinečného európskeho fóra lokálnych vysielateľov a filmárov," uviedla Děkanovská. Verejnosť si bude môcť pozrieť aj výber ocenených filmov z minulých ročníkov.
Premietanie filmov v Michalovciach, Spišskej Novej Vsi a Rožňave bude v miestnych kinách, súčasťou festivalu budú ďalšie sprievodné podujatia. Do organizácie sa v troch mestách zapojili mestské úrady a kultúrne organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK. V Spišskom osvetovom stredisku v Spišskej Novej Vsi sa uskutoční aj workshop pre stredoškolákov a miestnych filmárov. Na festivale sa podieľajú aj miestne lokálne televízie.
"Z pozície kraja je tento festival značkou a platformou pre odvetvie filmovej tvorby, ktorá je súčasťou kreatívneho priemyslu. Napojenie našich tvorcov, ľudí zo sektoru media art na zahraničných účastníkov by mohlo byť prínosom a zvýšením konkurencieschopnosti v tomto segmente. V regióne máme veľa talentovaných ľudí, ktorí nám odchádzajú tvoriť tam, kde majú lepšie podmienky a toto by sme chceli zmeniť," uviedla Jana Kovácsová, vedúca odboru kultúry KSK.

Copyright TASR ©2017