28. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


India v stredu nariadila poskytovateľom internetových služieb v indickej časti Kašmíru, aby s okamžitou platnosťou na jeden mesiac zablokovali Facebook, Twitter a 20 ďalších stránok sociálnych sietí a online aplikácií po tom, ako niekoľko videozáznamov a fotografií zobrazujúcich zlé zaobchádzanie indických bezpečnostných síl s Kašmírčanmi pobúrilo tamojšiu verejnosť a vyvolalo protesty.
Vláda uviedla, že toto opatrenie prijala "v záujme zachovania verejného poriadku". Podľa jej kritikov však ide o zásah do slobody slova a "právne bezprecedentný krok v Indii", informovala dnes tlačová agentúra AP.
Riaditeľ mimovládnej organizácie Centrum pre internet a spoločnosť Praneš Prakeš zdôraznil, že tento príkaz "nielenže porušil indickú ústavu, ale porušil aj medzinárodné právo".
Indická vláda v minulosti často prerušovala internetové služby v Kašmíre v snahe zabrániť organizovaniu demonštrácií proti Indii. Teraz však po zverejnení videozáberov zachytávajúcich údajné zlé zaobchádzanie indických vojakov s Kašmírčanmi po prvý raz zablokovala sociálne siete.
Niekoľko pôsobivých videí bolo nakrútených v dňoch okolo miestnych volieb, ktoré boli 9. apríla a sprevádzali ich násilnosti. Na jednom vojak zastrelil zo vzdialenosti niekoľkých metrov chlapca, ktorý naňho hádzal kamene. Iný videozáznam ukazuje vojakov, ako prinútili skupinku mladíkov zadržiavaných v obrnenom vozidle vykrikovať urážky na adresu Pakistanu. Jeden z vojakov pri tom do nich kope a mláti ich palicou. Na ďalšom videu traja vojaci pridržiavajú svojimi čižmami na zemi dospievajúceho chlapca a bijú ho.
Indické orgány v minulosti odmietali videá a fotografie ako dôkazy. Podľa nich išlo o propagandu, ktorá mala za cieľ destabilizovať indickú správu v Kašmíre. Niektorí Kašmírčania dokonca verili, že tieto videá nechala preniknúť na verejnosť samotná armáda, aby zastrašila obyvateľstvo.


Americká pop-rocková kapela Haim a speváčka Katy Perry vystúpia v posledných dvoch častiach aktuálnej 42. sezóny zábavnej relácie Saturday Night Live (SNL, 1975). Formácia sa v šou predstaví po druhý raz a zahrá v epizóde, ktorú televízia NBC odvysiela 13. mája. Danú časť bude uvádzať Melissa McCarthy. Skupina počas svojho vystúpenia zrejme predstaví novú hudbu, ktorej skorý príchod naznačili jej členovia prostredníctvom sociálnych sietí.
Epizóda s 32-ročnou interpretkou sa na televízne obrazovky dostane 20. mája. Túto časť bude zase uvádzať Dwayne Johnson. Rodáčka z kalifornskej Santa Barbary, ktorá sa v relácii v minulosti predstavila aj ako hudobný hosť aj ako moderátorka, zase v piatok vydá nový singel s názvom Bon Appétit. Na skladbe spolupracovala s hip-hopovou formáciou Migos. V máji sa v SNL ako hudobný hosť debutovo predstaví aj kapela LCD Soundsystem. Formácia si zahrá v časti, ktorú odvysielajú 6. mája a uvádzať ju bude Chris Pine.
Haim vznikli v roku 2007 v Los Angeles a debutovali v roku 2012 EP nahrávkou Forever. Po nej vydali ešte živé EP s názvom iTunes Festival: London 2012. V septembri 2013 im vyšiel album Days Are Gone, z ktorého predstavili single Forever, Don't Save Me, Falling, The Wire, If I Could Change Your Mind a My Song 5. Haim zvíťazili v ankete BBC Sound of 2013, ktorá predurčuje najväčšie hudobné hviezdy roka. Nominovali ich tiež na cenu Grammy v kategórii Najlepší nováčik. Podieľali sa na albume Motion (2014) škótskeho dídžeja a producenta Calvina Harrisa a prispeli aj na soundtrack filmu Hry o život: Drozdajka 1 (2014).
Katy Perry, vlastným menom Katheryn Elizabeth Hudson, debutovala albumom Katy Hudson (2001), no známou sa stala až vďaka piesni I Kissed A Girl zo štúdiovky One Of The Boys (2008). Nasledovali albumy Teenage Dream (2010) a Prism (2013). Je tiež príležitostná herečka. Prepožičala napríklad hlas Šmolinke v snímkach Šmolkovia (2011) a Šmolkovia 2 (2013). Predstavila sa aj v dokumentoch KatyPerry: Part of Me (2012), Katy Perry: The Prismatic World Tour (2015) či v komédii Zoolander No. 2 (2016) a v roku 2010 vo vianočnej epizóde Simpsonovcov (1989).


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.