26. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moskovský súd predĺžil o ďalšie dva mesiace väzbu ukrajinskému novinárovi Romanovi Suščenkovi, ktorého zadržali a obvinili v Rusku zo špionáže. Vo väzbe tak zostane do 30. júna. Informoval o tom dnes na svojom účte na sociálnej sieti Twitter Suščenkov ruský advokát Mark Fejgin.
      Ako tvrdí ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB), plukovníka Suščenka z Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny zatkla vlani 30. septembra v Moskve, kde bol na "špionážnej misii". Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, pričom ich zverejnenie by podkopalo obranyschopnosť Ruska.
      Súd rozhodol o uvalení väzby na Suščenka 1. októbra. Vyšetrovatelia oficiálne obvinili tohto Ukrajinca zo špionáže 7. októbra. V prípade uznania za vinného mu hrozí až 20 rokov väzenia.
      Suščenko akékoľvek obvinenia odmieta. Mark Fejgin tvrdí, že Suščenko je reportérom agentúry Ukrinform v Paríži a v Moskve nebol na špionážnej misii, ale na návšteve u svojich príbuzných.
      Ukrinform potvrdil, že Suščenko je jeho zamestnancom od roku 2002, pričom ho označil za "novinára s dlhodobo bezúhonnou profesionálnou reputáciou".
      Novinára udal "rodinný priateľ", ktorý kontaktoval ruskú FSB a tá Suščenka zatkla, uviedol začiatkom novembra advokát Fejgin. "Suščenko navštívil svojho brata v Moskve niekoľkokrát. Kontaktoval priateľa rodiny. Rodinný priateľ ho jednoducho dal zatvoriť. To je všetko," povedal Fejgin.

Žurnalistika je profesia s osobitnou spoločenskou dôverou a verejná mienka má právo veriť, že túto profesiu vykonávajú iba slušné osoby, povedal v utorok v poľskom verejnoprávnom rozhlase námestník poľského ministra kultúry Jaroslaw Sellin.
      Podľa poľskej tlačovej agentúry PAP Sellin vysvetľoval pripravovanú rezolúciu Národnej rady pre médiá, ktorá vyzve vedenia verejnoprávnych médií, aby ukončili pracovné zmluvy s niekdajšími spolupracovníkmi komunistických tajných služieb. Rezolúciu by mali schváliť tento týždeň.
      "Myslím si, že novinárčina je profesia sociálnej dôvery a verejná mienka by s ňou takto mala aj nakladať," povedal minister. A dodal, že "verejná mienka má právo veriť tomu, že túto profesiu vykonávajú osoby kreujúce naše povedomie o svete" a tiež, "že sú to slušní ľudia, ktorí nemajú nič spoločného s takými nehanebnými vecami, ako je spolupráca s nejakým represívnym režimom".
      Na otázku, či by mali byť novinári lustrovaní pre prípadnú spoluprácu s vojenskými informačnými službami v minulosti, námestník odpovedal, že to je "zložitý právny problém". Podľa právnych predpisov totiž fungovali legálne.
      V súlade s lustračným zákonom schváleným poľským parlamentom v apríli 1997 boli lustrácie povinné pre prezidenta, poslancov, ľudí vo vysokých manažérskych funkciách, sudcov, prokurátorov a šéfov verejnoprávnych médií. Novela lustračného zákona z roku 2007 požaduje, aby boli prelustrovaní vedci, novinári i majitelia médií.
      Ústavný súd v máji 2007 však spochybnil potrebu lustrovania všetkých novinárov a vedcov okrem tých, ktorí sú vo vedúcich funkciách, dodala PAP.



Francúzska justícia požiadala redakcie médií v departmáne Sarthe, aby zo svojich archívov poskytli materiály o akejkoľvek politickej aktivite Penelope Fillonovej, manželke porazeného konzervatívneho kandidáta na prezidenta Francoisa Fillona. Prípadný dôkazový materiál by sa mal týkať rokov 1998-2016.
      Justičné orgány požiadali médiá o akékoľvek materiály, v ktorých by sa spomínala Penelope Fillonová. Obzvlášť ich zaujímajú články o jej aktivitách lokálneho významu - účasti na oficiálnych podujatiach alebo návštevách nemocníc, domovov dôchodcov, škôl, výstav či súťaží.
      Žiadosť o poskytnutie archívnych materiálov zaslal sudca parížskeho sudu zaoberajúci sa finančnými deliktami. Sudca Serge Tournaire ju adresoval piatim lokálnym týždenníkom vychádzajúcim v departmáne Sarthe, za ktorý bol Fillon poslancom. Svoju manželku Penelope v čase výkonu tejto funkcie zamestnával ako svoju poslaneckú asistentku. Keď sa stal ministrom, jeho náhradník v poslaneckom kresle, Marc Joulaud, Fillonovú zamestnával tiež.
      Koncom marca sa voči Fillonovej začalo súdne vyšetrovanie pre podozrenie z podielu na sprenevere verejných financií. Tohto činu sa mala dopustiť poberaním neoprávnených príjmov ako fiktívne zamestnaná parlamentná asistentka. Rovnaké výhody zrejme požívali aj dve deti Fillonovcov.
      Škandál nazvaný aj Penelopegate vypukol po tom, ako francúzsky satirický týždenník Le Canard Enchainé začiatkom februára napísal, že Fillonová bola osem rokov platená ako poslanecká asistentka, pričom však žiadnu prácu nevykonávala.
      Vyšetrovanie údajnej sprenevery financií z verejných zdrojov sa od polovice marca vedie aj voči Fillonovi, ktorý je obvinený aj zo zneužívania politického vplyvu. Táto aféra zmarila Fillonove šance na úspech v prezidentských voľbách, v ktorých bol považovaný za favorita. V prvom kole hlasovania, ktoré sa konalo uplynulú nedeľu, skončil na treťom mieste za centristom Emmanuelom Macronom a krajne pravicovou kandidátkou Marine Le Penovou.


Najnovšie číslo francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktoré sa do stánkov dostane vo štvrtok, obsahuje sériu karikatúr kandidátov prezidentských volieb vo Francúzsku.
      Na jednej z ilustrácií sú obaja aktéri druhého kola prezidentských volieb a vedľa nich sú portréty ich príbuzných. Vedľa centristu Emmanuela Macrona je jeho manželka Brigitte, ktorá je od neho o 24 rokov staršia, a pri Marine Le Penovej je jej otec, zakladateľ krajne pravicového Národného frontu Jean-Marie Le Pen. Ku kresbe je titulok: "Emmanuel a jeho mama... alebo Marine a jej tata?".
      Pod nadpisom "Súťaž o najkrajší úsmev" sú zasa obaja kandidáti nakreslení s úškrnom na tvári, pričom pri Marine Le Penovej je na dôvažok nápis: "Skúsim šťastie zasa v roku 2022".
      Kľúčovým ženám predvolebnej kampane je venovaná aj kresba s titulkom: "Ktorá z blondínok sa ocitne v Elyzejskom paláci?" Na kresbe sú vyobrazené možné varianty: Le Penová s nápisom "Facho" (Fašistka) a Brigitte Macronová s nápisom "Cougar" (Puma).
      Anglické slovo "cougar" sa vo Francúzsku často používa na označenie žien vo vyššom veku, ktoré majú vzťah s mužom mladším o 10 či 20 rokov. Toto slovo sa do bežnej reči dostalo po odvysielaní seriálu Cougar Town.
      Charlie Hebdo vo svojom najnovšom vydaní nezabudol ani na neúspešných kandidátov prvého kola volieb. Najviac pozornosti sa dostalo bývalému favoritovi volieb, expremiérovi Francoisovi Fillonovi. Práve on je zobrazený na titulnej strane čísla, ako ide s veľkým krížom na pleciach, pričom dav naokolo kričí: "Vráť kríž!".
      Na inej karikatúre je Fillon, zo všetkých síl sa držiaci tribúny, ako sa k nemu blíži ochrankár a hovorí: "Je časť odísť, pán Fillon." Nad tribúnou je dátum 7. máj 2017, keď sa vo Francúzsku, ako je známe, bude konať druhé kolo prezidentských volieb.
      Charlie Hebdo neopomenul ani Fillonov neúspech v prvom kole hlasovania. Na tejto karikatúre nie je Fillon, iba nápis, že "vypadol v prvom kole", a neznámy muž, ktorý do telefónu hovorí: "Beriem si späť obleky."
      Táto karikatúra je narážkou na jeden zo škandálov, ktoré Fillona prenasledovali počas predvolebnej kampane, a súvisí s vyšetrovaním, ktoré voči nemu vedie justícia pre podozrenie zo sprenevery verejných financií. Fillon je totiž podozrivý aj zo zneužívania svojho politického vplyvu tým, že prijal ako dar niekoľko luxusných oblekov, ktoré mu dal v prestížnom krajčírskom salóne ušiť jeho priateľ, advokát libanonského pôvodu Robert Bourgi.


Manželka Thajčana, ktorý na streche budovy v juhothajskom meste Pchúket obesil ich spoločnú 11-mesačnú dcéru a videozábery naživo vysielal na účte na Facebooku, dnes vyhlásila, že jej manžel je jedinou osobou, ktorú treba obviňovať. Žena dodala, že necíti žiaden hnev voči sociálnemu médiu ani užívateľom, ktorí hrozné video sledovali a šírili.
      Približne dvojminútové video zachytávalo, ako 20-ročný Vuttisan Vongtchalaj zabíja svoje dieťa. Potom sa obesí. V pondelok večer sa video šírilo na sociálnej sieti a v utorok neskoro popoludní už bolo na Facebooku neprístupné.
      "Nie som nahnevaná na Facebook a ani ich z toho neobviňujem," povedala pre tlačovú agentúru AP manželka Džiranuč Trajrat (21). "Chápem, že ľudia to video šírili medzi sebou, lebo boli pobúrení a zarmútení tým, čo sa stalo," dodala Thajčanka.
      Uviedla tiež, že jej manžel bol v minulosti násilnícky a pred začiatkom ich vzťahu strávil dva roky vo väzení.
      Spoločnosť Facebook sa snaží nájsť spôsoby, ako čo najrýchlejšie blokovať podobné zábery, keďže na sociálnej sieti boli už viackrát odvysielané alebo zverejnené brutálne zábery, napríklad z vraždy a sexuálneho napadnutia.
      Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg minulý týždeň vyhlásil, že jeho spoločnosť má pred sebou "mnoho práce" pri zvládnutí tohto problému.
      Vražda v Pchúkete sa stala necelé dva týždne po tom, čo muž v meste Cleveland v americkom štáte Ohio zverejnil na Facebooku video z toho, ako zabíja dôchodcu.
      V Thajsku sa problém so živým vysielaním na Facebooku vynoril už vlani v máji, keď miestne médiá využili sociálnu sieť a naživo vysielali zábery vysokoškolského učiteľa, ako sa na šesť hodín zabarikádoval pred políciou. Tá ho chcela zatknúť za zastrelenie dvoch kolegov. Keď vyjednávanie s pedagógom zlyhalo, muž sa smrteľne postrelil - a tento moment bol ukázaný na sociálnej sieti naživo.

 Copyright © TASR 2017