26. 4. 2017

RSF 2017 World press freedom index

RSF 
2017 World press freedom index


Práca novinárov a nezávislých médií vo svete je stále menej slobodná. Je o tom presvedčená medzinárodná mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá dnes vydala svoju pravidelnú správu o slobode médií vo svete za uplynulý rok, ktorá obsahuje i príslušný rebríček krajín. Slovensko sa na ňom umiestnilo na 17. mieste, vlani skončilo na 12. Mieste. Je na tom však z vyšehradských krajín najlepšie . Na Slovensku je ohováranie trestné s trestnou sadzbou až osem rokov vo väzení, čo je v krajinách Európskej únie tou najvážnejšou sankciou za tento trestný čin. Mnohé žaloby proti novinárom boli podané podnikateľmi, politikmi a súdnymi úradníkmi. Premiér Robert Fico, ktorý inicioval niekoľko týchto súdnych sporov počas svojho prvého volebného obdobia, často stráca náladu baviť sa s novinármi. Na otázku o korupcii na tlačovej konferencii v novembri 2016 opísal viacerých novinárov ako "špinavé prostitútky" a potom sa odmietol ospravedlniť. Jeho výbuch bol typický pre rastúce nepriateľstvo, ktoré politici prejavujú voči novinárom , tvrdí správa RSF. Česko sa na ňom umiestnilo na 23. mieste, vlani pritom skončilo dvadsiate prvé. Podľa RSF v Česku využívajú oligarchovia nákupu novín na upevnenie svojho vplyvu. Jedným z nich je podľa organizácie aj vicepremiér a minister financií Andrej Babiš, ktorý vlastní dva vplyvné denníky.

Reportéri bez hraníc konštatujú, že v štátoch s autoritárskymi režimami a v diktatúrach je prístup k médiám naďalej poznačený cenzúrou a prenasledovaním. Upozorňujú ale aj na to, že aj v demokratických krajinách sa tlač ocitá pod rastúcim tlakom. Napríklad v USA, v Poľsku alebo v Británii vraj politici dávajú verejne najavo svoje pohŕdanie novinári.

Situáciu v Českej republike správa charakterizuje ako "vzostup oligarchov". Koncentrácia vlastníctva médií podľa RSF v krajine dosiahla "kritické hladiny". "Od roku 2008 využívali noví oligarchovia svojho majetku, aby nakupovali noviny, a upevnili tak svoj vplyv. Jeden z nich, Andrej Babiš, je zároveň vicepremiérom a ministrom financií aj vlastníkom dvoch najvplyvnejších denníkov," stojí v správe, ktorá zmieňuje tiež prijatie zákona o konfliktu záujmov prezývaného Lex Babiš. V rebríčku si Česko z 21. miesta v minuloročnej správe pohoršilo o dve priečky - na 23. miesto v správe tohtoročnej.

Stav slobody tlače sa zhoršil napríklad aj v Maďarsku, ktoré sa pod vládou premiéra Viktora Orbána prepadlo oproti predchádzajúcemu roku o štyri priečky, a tak mu teraz patrí nelichotivé 71. miesto. Poľsko, ktoré má podobne ako Maďarsko konzervatívny vládu podnikajúce rad kontroverzných krokov, kleslo dokonca o sedem priečok na 54.

"Zvlášť desivé je, že aj demokracia stále silnejšie obmedzujú nezávislé médiá a novinárov, namiesto aby slobodu tlače uchovávali ako základnú hodnotu," vyhlásil podľa agentúry DPA hovorca RSF Michael Rediske.

Medzi krajiny, ktoré sa v rebríčku RSF výraznejšie prepadli, patrí aj Turecko, ktoré teraz zaujíma 155. miesto, čo znamená pokles o štyri priečky. Turecko vlani zažilo vlnu represií, ktoré nasledovali po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat.

Na čele rebríčka je Nórsko, nasledované Švédskom, Fínskom, Dánskom, Holandskom a Kostarikou. Do tejto skupiny krajín, v ktorých je situácia médií označovaná za dobrú, patrí na 16. mieste napríklad Nemecko. Aj tu sa však pracovníci médií podľa Reportérov bez hraníc dostávajú do hľadáčika úradov alebo tajných služieb.

V zhruba dvoch tretinách zo 180 skúmaných krajín sa situácia zhoršila, k čomu prispel aj vývoj v demokratických štátoch. Politici v nich vraj opakovane novinára napádali, vlády posilňovali právomoci tajných služieb a hrozili takzvaným whistleblowerom, teda ľuďom poukazujúcim na nelegálne alebo neetické praktiky, ktoré idú proti verejnému záujmu.

O dve miesta si pohoršili napríklad Spojené štáty, ktoré teraz zaujímajú 43. priečku. Znepokojujúce rozmery tam vraj nadobudlo stíhanie investigatívnych novinárov a whistleblower. Prezident Donald Trump sa systematickým urážaním kritických médií dištancoval od dlhej tradície USA ako ochrankyňa slobody tlače, tvrdí RSF.

Medzi krajiny na chvoste indexu slobody tlače vo svete patrí Kuba, Sudán, Vietnam, Čína, Sýria, Turkménsko, Eritrea a posledná Severná Kórea.

Reportéri bez hraníc sa snaží vyjadriť stupeň slobody, ktoré sa tešia novinári, blogeri a médiá v 180 štátoch sveta. Základom takéhoto zisťovania je dotazník, ktorý RSF v 20 jazykoch predkladá novinárom, vedcom, právnikom a ochrancom ľudských práv vo svete.

Copyright ČTK ©2017 a RSF