11. 4. 2017

RTVS si pripomenula Medzinárodný deň Rómov

RTVS si pripomenula 
Medzinárodný deň Rómov

RTVS si pripomenula Medzinárodný deň Rómov Medzinárodný deň Rómov si každoročne pripomíname 8. apríla pri príležitosti výročia prvého celosvetového stretnutia Rómov v Orpingtone pri Londýne v roku 1971.
Tento pamätný deň je oslavou rómskej kultúry a tradícií, bohatá história a umenie tejto najväčšej etnickej skupiny v Európe po stáročia dotvárajú aj slovenskú spoločnosť.
RTVS si Medzinárodný deň Rómov pripomenula vo svojom vysielaní v uplynulých dňoch vo viacerých špeciálnych formátoch. V sobotu predpoludním Dvojka divákom priniesla premiérový dokument RTVS v réžii Jozefa Banyáka o ceste rómskej poézie a prózy do slovenskej kultúry pod názvom Pieseň nad vetrom a sondu do života Rómov v obci Bôrka režiséra Petra Záchenského Rómovia, vzdor bezbranných. Nasledoval záznam z rómskeho festivalu s domácich i zahraničnými hudobnými skupinami s názvom Gypsy Festival. Sobotný večer na Dvojke patril premiére dokumentárneho filmu O čo ide Idě o Ide Kelarovej a jej snahe meniť svet, špeciálny program na Dvojke uzavrel celovečerný dokumentárny film Zvonky šťastia v réžii Mareka Šulíka a Jany Bučka, ktorý sa pokúša ukázať a pochopiť, s čím slovenskí Rómovia bojujú.
Medzinárodný deň Rómov si RTVS pripomenula aj v rozhlasovom vysielaní. Rádio Slovensko odvysielalo fíčre Renáta miluje Róma Ivana a Mladí rómski lídri, téme sa venovala aj relácia K veci, v ktorej odznel rozhovor o výskume o nezamestnanosti Rómov s výskumníčkou z Centra pre výskum etnicity a kultúry Jarmilou Hargašovou. Téme sa intenzívne venovali aj rozhlasoví reportéri v spravodajských a publicistických formátoch Rádia Slovensko. Vo vysielaní Rádia Slovensko sa 16. apríla objaví aj relácia Bez obalu s dokumentaristom Robertom Kirchhoffom, ktorý porozpráva o svojom dokumentárnom filme Diera v hlave. Zmapoval v ňom takmer zabudnutú históriu rómskeho holokaustu.
Rádio Regina k Medzinárodnému dňu Rómov odvysielalo fíčer Barbory Kalinovej Róm si stavia dom, téme bolo venované aj sobotné ranné vysielanie košického štúdia.
Rádio Devín v nedeľu k Medzinárodnému dňu Rómov pripravilo Rubikon o 08.30 h: Boh všetko vidí o výskumoch etnológa a romistu Arneho Manna o duchovnom živote Rómov. Devín tiež odvysielal rozprávkovú hru Jána Berkyho-Ľuboreckého Vastuno.
V rámci národnostného vysielania Rádia Patria bol odvysielaný špeciálny blok Taven bachtale savona žéne! (Buďte šťastní vy všetci!), jeho súčasťou bol veľký rozhovor so švédskou poslankyňou Európskeho parlamentu rómskeho pôvodu. Rádio Patria sa dňu Rómov kontinuálne venovalo aj v prúdovom vysielaní v rámci formátov, ktoré informovali o Medzinárodnom dni Rómov vo všetkých jazykoch, špeciálne v rómskom, a odvysielalo priamy prenos koncertu rómskeho jazzového kvarteta z Košíc. Týždeň po Veľkej noci Patria pripravuje špeciálny víkend venovaný Rómom, jeho súčasťou budú rozhovory s vládnym splnomocnencom Ábelom Ravaszom, aktivistami či zostrih z koncertov najznámejších rómskych kapiel.
Radio Slovakia International sa pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov zaoberalo potrebou vzdelávania a vytvárania pracovných príležitostí pre Rómov na Slovensku.