12. 4. 2017

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný odpovedá na otvorený list Richarda Sulíka

Šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný 



Vážený pán Sulík,

som rád, že máte záujem o diskusiu a dokonca píšete, že rozumiete právu komentátora na vlastný názor. Dávate veľa príležitostí s vami nesúhlasiť, ale naozaj sa stále pokúšate diskutovať a to je pozitívne. Politici ako Vladimír Mečiar alebo Robert Fico to nerobia.

Nie je dôvod, aby som v tomto liste rozoberal vaše postoje k Európskej únii. K napísaniu otvoreného listu vás primal komentár môjho kolegu Martina M. Šimečku. Je mi ľúto, že ste nezostali iba pri vecnej diskusii a reakcii na jeho text.

Naznačujete, že kolega Šimečka je v konflikte záujmov a nemal by o slovenskej politike písať. A to preto, že jeho dospelý syn Michal sa angažuje v združení Progresívne Slovensko, ktoré má ambíciu stať sa v budúcnosti politickou stranou.

Nie je to prvý raz, keď má byť Martin M. Šimečka ticho. A dokonca ani prvý raz, keď sa tak deje pre postoje jeho rodinných príslušníkov. Komunisti mu nedovolili študovať, lebo jeho otec mal pre nich nevyhovujúce názory. Teraz chcete vy, aby sa stiahol z verejnej diskusie, lebo je jej súčasťou aj jeho syn.

Nápad, že Martin M. Šimečka potrebuje svojho syna, aby si vytvoril názor na vaše postoje k Európskej únii alebo akejkoľvek inej téme, je z kategórie ťažko uveriteľných.

Martin M. Šimečka je spisovateľ a novinár. Písať začal ešte za komunizmu a publikoval v samizdate, samizdaty aj sám pripravoval. V novembri 1989 bol jedným z lídrov revolúcie. Potom založil vydavateľstvo Archa a publikoval napríklad úspešnú knihu noviel Džin, za ktorú dostal viaceré ocenenia vrátane Los Angeles Times Book Award.

V polovici deväťdesiatych rokov sa stal šéfredaktorom týždenníka Domino Fórum a neskôr šéfredaktorom denníka SME. Po siedmich rokoch odišiel do českého týždenníka Respekt, kde bol opäť šéfredaktorom a neskôr editorom. Vlani sa vrátil na Slovensko a začal pravidelne písať o Slovensku a Európe v Denníku N.

Na papieri sa vami opísaný rodinný vzťah a prepojenie vo verejnom priestore môže javiť ako konflikt záujmov. Je zvrhlé trestať deti za názory a skutky ich rodičov, ešte zvrhlejšie je trestať rodičov za názory a skutky ich dospelých detí.

Martin M. Šimečka je podľa mňa jeden z najkvalitnejších novinárov na Slovensku. Jeho texty a názory sú verejne známe roky. Rovnako je verejne známe, že jeho syn sympatizuje s Progresívnym Slovenskom. Neskrýva to, a preto sa zúčastňuje verejných diskusií, preto píše svoje názory do médií.

Naznačovať preto akési utajené prepojenie a snahu potajomky niečo v zákulisí zariadiť považujem za nešťastné. Vaše obavy napriek tomu neberiem na ľahkú váhu. Garantujem vám, že Denník N nie je a nebude pristupovať k politickým stranám na základe rodinných či priateľských prepojení. Tak ako to nerobíme ani v prípade vašej strany.

Na najbližšom stretnutí redakčnej rady Denníka N sa budeme zaoberať témou, ktorú ste otvorili.

Vážený pán Sulík,

je mi cťou s vami nesúhlasiť a toto právo považujem za jedno z najdôležitejších, ktoré priniesol november 1989. Som presvedčený, že diskusia, v ktorej sa ľudia počúvajú, a aj keď majú rozdielne názory, dokážu sa rešpektovať, je presne to, čo demokraciu odlišuje od totality. Chcem veriť, že aj v budúcnosti budete hľadať spôsoby, ako verejnosť presvedčiť v diskusii, a nie ako z diskusie oponentov vyradiť.