23. 4. 2017

Zomrel Vasiľ Choma

Zomrel Vasiľ Choma


V piatok (21.4.) vo večerných hodinách v Bratislave zomrel vo veku nedožitých 90 rokov rusínsky spisovateľ, literárny kritik a diplomat Vasiľ Choma. TASR o tom informovala jeho dcéra Táňa Rundesová-Chomová.
Bol zakladajúcim členom Spolku rusínskych spisovateľov na Slovensku, ktorý viedol osem rokov. Okrem spolku pôsobil aj v Rusínskej obrode a v Združení inteligencie Rusínov na Slovensku.
Dlhé roky pracoval ako pedagóg na Univerzite Komenského, následne ako námestník ministra kultúry Miroslava Válka. V diplomacii pôsobil ako zástupca veľvyslanca na ambasáde v Bruseli a ako vedúci ambasády v Zaire, dnešnom Kongu.
Je autorom deviatich samostatných monografií a ďalších troch v spoluautorstve. Napísal vyše 300 štúdií a množstvo odborných článkov. Z ranej tvorby je najvýznamnejšia jeho kniha Od futurizmu k literatúre faktu a monografia Vladimir Vladimirovič Majakovskij.
Po roku 1989 sa zapojil do obrodného procesu Rusínov na Slovensku, obhajoval ich právo na samostatný rozvoj na báze vlastného jazyka a vlastnej rusínskej histórie a kultúry.
Ako šéf spolku rusínskych spisovateľov sa zasadil o vznik literárnej Ceny Alexandra Pavloviča za najlepšie diela v rusínskom jazyku.

Copyright TASR ©2017