7. 5. 2017

ANIFILM 2017

ANIFILM 2017


Hlavné ceny na třeboňskom festivale animovaných filmov Anifilm včera získali snímky Louise na pobreží a Môj život Cukety. Ocenenie dostali aj krátke a študentské snímky, videoklipy a nové počítačové hry. Do kín prišlo viac ako 27.000 divákov, premietalo sa 500 filmov, z nich 132 súťažných. ČTK to  povedal člen programovej rady festivalu Petr Slavík. Cenu za celoživotný prínos animovanému filmu dostal už 2. mája Jiří Šalamoun, autor Maxipsa Fíka. Festival skončí 7. mája o 19:00, dokedy trvá posledný premietanie.

Ceny pre filmy nazvané Animorpha sú spojené s odmenou 1000 eur (27.000 Sk), ceny pre klipy a abstraktné animáciu s čiastkou 500 eur. Hlavnú cenu za celovečerný film pre dospelých získal francúzsky režisér Jean-François Laguionie za snímku Louise na pobreží. Rozpráva o 75 ročnej žene, ktorá zostane sama v prímorskom letovisku. "Snímka prevedie diváka spomienkami hlavnej postavy a potom ho prinúti si uvedomiť, že samota môže byť cestou k sebapoznaniu," uviedli porotcovia.

Ako najlepší celovečerný film pre deti ocenili bábkový snímku Môj život Cukety, ktorý natočil Claude Barras zo Švajčiarska. Film rozpráva o chlapcovi, ktorý putuje po matkinej smrti do detského domova plného sirôt; snímku získal aj cenu divákov na festivale vo francúzskom Annecy.

Cenu za najlepší krátky film má španielsky snímku Decorado, najlepším študentským je Pipka poľskej režisérky Renáty Gąsiorowska. V ČR zostáva jedno ocenenie: zvláštne uznanie pre študentský, "rozprávkovo ladený" film Plody mrakov, ktorý natočila Kateřina Karhánková z FAMU. Festival ocenil aj nenarativne animácie, videoklipy a novo nezávislé počítačové hry.

Premietalo sa na siedmich miestach, novo v Kúpeľoch Aurora. Publikum je podľa riaditeľa rôznorodejšie ako pred rokom. "Vidím viac študentov, je tu silná skupina 30 až 40 rokov vrátane rodín s deťmi, viac starších ľudí a hromada detí. Trošku viac sa zapojili aj ľudia z Třebone a kúpeľov," povedal Rychecký.

Prišla rad filmárov ako režisér Paniky v mestečku Stéphane Aubier, z Austrálie priletel Adam Elliot, držiteľ Oscara za film Harvie Krumpet. Najviac ho prekvapilo, ako sú tu jeho filmy známe. "Trochu by som to možno čakal pri snímke Mary a Max, ale diváci poznajú aj ostatní. Na festivaloch síce robím tu a tam rozhovor, ale tu som ich dal asi dvanásť. To pre mňa bolo prekvapujúce. Bol som na festivaloch v Annecy, Hirošime, krásna mesta, a Třeboň je jedno z najkrajších, aká som navštívil, "povedal ČTK Elliot.

Niektoré projekcie boli vypredané, hity sa premietali na námestí. Usporiadatelia riešili problém 4. mája, kedy blesk pri búrke poškodil elektrinu. "Preletel to celú elektrikou, pre projektory to bol totálny koniec. Našťastie žiadna lampa nepraskla, ale projektory potom desať minút nabiehajú, odpálilo to jeden zdroj, bolo to naozaj nepríjemné. Vypol sa všetko, taká vec sa tu za 16 rokov festivalu nestala," povedal Rychecký.


Copyright ČTK ©2017