11. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký mysteriózny fantasy seriál Sleepy Hollow (2013 - 2017), známy aj pod názvom Ospalá diera, nebude pokračovať piatou sezónou. V utorok to prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete oznámil jeden z tvorcov projektu Phillip Iscove, ktorý sériu nazval absolútnym snom. "Zo srdca ďakujem každému hercovi, scenáristovi, režisérovi, producentovi a neuveriteľnému štábu za ich neustálu ťažkú prácu. Ale vďaka fanúšikom šou naozaj ožila a im dlžím najviac," uviedol v príspevku. Televízia Fox, ktorá Sleepy Hollow vysielala, okrem menovanej série v utorok oznámila aj koniec projektu Rosewood (2015 - 2017), známeho aj ako Vražedné Miami, začiatkom mája zase ukončila seriál Pitch (2016).
Seriál Ospalá diera okrem spomínaného Iscovea vytvorili aj Alex Kurtzman, Roberto Orci a Len Wiseman, pričom sa inšpirovali príbehmi The Legend of Sleepy Hollow z roku 1980 a Rip Van Winkle z roku 1819 spisovateľa Washingtona Irvinga. V projekte sa predstavili napríklad Tom Mison, Lyndie Greenwood, Nicole Beharie, Orlando Jones, Katia Winter, John Noble, Nikki Reed, John Cho, Zach Appelman, Janina Gavankar alebo Jeremy Davies. Poslednú epizódu odvysielali 31. marca.



Do finále Eurovíznej pesničkovej súťaže sa z prvého semifinále prebojovalo vo štvrtok večer v ukrajinskom Kyjeve 10 z 18 krajín - Austrália, Arménsko, Azerbajdžan, Belgicko, Cyprus, Moldavsko, Grécko, Poľsko, Portugalsko a Švédsko. Česká speváčka Martina Bárta s piesňou My Turn však do finále nepostúpila, rovnako ani zástupcovia Čiernej Hory, Fínska, Gruzínska či Islandu.
Účastníci z tzv. veľkej pätky krajín, ktoré založili Európsku vysielaciu úniu (EBU), usporiadateľa Eurovíznej pesničkovej súťaže, postupujú do finále automaticky. Sú to Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Taliansko.
K favoritom prvého kola súťaže patril Portugalec Salvador Sobral, ktorý svoju baladu Amar Pelos Dois napísal spoločne so svojou sestrou, či arménska pesničkárka Artsvik. Publikum zaujal aj 17-ročný austrálsky domorodý spevák Isaiah Firebrace s piesňou Don't come Easy.
Druhý semifinálový večer bude vo štvrtok.
Favoritom bookmakerov na víťaza tohtoročnej súťaže je podľa tlačovej agentúry DPA taliansky spevák Francesco Gabbani s piesňou Occidentali's Karma (Západniarska karma).
Ešte pred vyhlásením výsledkov prvého semifinále vystúpila v utorok minuloročná víťazka, ukrajinská speváčka Džamala, so svojou víťaznou piesňou nazvanou 1944, v ktorej spieva o deportácii krymských Tatárov počas Stalinovej vlády.
Ruskej speváčke Julii Samojlovovej, ktorá mala tiež pôvodne súťažiť v utorok, zakázali ukrajinské úrady vstup do krajiny z dôvodu, že v roku 2015 vystupovala na anektovanom Kryme. Kremeľ odsúdil tento zákaz ako "absolútne nespravodlivý" a obvinil Ukrajinu zo znevažovania súťaže, ktorej interné pravidlá vylučujú akékoľvek politické gestá.
Rusko preto tohtoročnú súťaž bojkotuje a odmietlo ponuku, aby Samojlovová spievala mimo Ukrajinu a jej vystúpenie bolo prenášané cez telemost. Dvadsaťosemročná speváčka trpí zriedkavým svalovým ochorením a je od detstva na invalidnom vozíku. Na Kryme, namiesto Kyjeva, spievala znova v utorok večer. Na jej koncert, ktorý sa uskutočnil v ruský štátny sviatok - Deň víťazstva, ktorý pripomína sovietsku porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, prišli napriek silnému dažďu tisíce ľudí. Vo vlasti sa speváčka teší značnej popularite, v roku 2014 spievala na otváracom ceremoniáli zimných paralympijských hier v Soči.



Celosvetovo najpopulárnejším seriálom, ktorý ponúka streamovacia spoločnosť Netflix, je britská krimidráma Sherlock (2010). Vyplýva to z analýzy portálu HighSpeedInternet.com, ktorý sa zameral na obľúbené tituly v 91 krajinách sveta, kde je služba dostupná. Druhou najobľúbenejšou sériou na Netflixe je sitkom Priatelia (1994 - 2004) a na tretej priečke sa umiestnil projekt Narcos (2015). Do prvej päťky sa dostali aj dramatický seriál Dom z kariet (2013) a komediálna séria Nové dievča (2011).
Portál v rámci analýzy využil dáta dostupné na Google Trends o vyhľadávaní tém v súvislosti s Netflixom, na základe čoho usporiadal jednotlivé krajiny. Dané údaje prepojil s dátami o najviac vyhľadávaných seriáloch, ktoré sú aktuálne dostupné vo vybraných štátoch na streamovacej službe.
Zo získaných výsledkov vyplýva, že na Slovensku je najpopulárnejším seriálom Mentalista (2008 - 2015), zatiaľ čo v Českej republike je to sitkom Teória veľkého tresku (2007) a v Maďarsku Griffinovci (1999). V Poľsku dominuje spomínaný Dom z kariet, ktorý je populárny aj v Nemecku a Švajčiarsku. Nové dievča je najpopulárnejším seriálom napríklad v Belgicku, Pakistane a Juhoafrickej republike. Narcos dominuje na Cypre, v Maroku či Španielsku. Priatelia sa tešia veľkej obľube v Indii, Jordánsku alebo na Ukrajine a Sherlock je favoritom v Arménsku, Azerbajdžane, Bangladéši a Estónsku. V USA je podľa portálu najpopulárnejší seriál Hriešnici (2011), v Kanade je to Batesov motel (2013 - 2017), vo Veľkej Británii projekt Zavolajte sestričky (2012) a napríklad v Rusku dominuje akčná séria Arrow (2012).
 


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.