12. 5. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Za trocha bizarnú označila tlačová agentúra DPA skutočnosť, že v druhom semifinálovom večeri Eurovíznej pesničkovej súťaže sa do finále prebojovali zástupcovia Rumunska s jódlovaním (Ilinca a Alex Florea s piesňou Yodel It!), zatiaľ čo Švajčiarsko nepostúpilo.
Na rozdiel o prvého semifinálového večera vystúpilo vo štvrtok večer viacero spevákov v rodnom jazyku, vrátane maďarského Joci Pápaia s piesňou Origo, ktorý sa taktiež dostal do finále rovnako ako bieloruský Naviband s piesňou Historyja majho zyccia.
Ďalšími finalistami sa stali zástupcovia Bulharska, Dánska, Holandska, Chorvátska (Jacques Houdek s piesňou My friend), Izraela, Nórska a tiež susedného Rakúska (25-ročný Nathan Trent z Tirolska s piesňou Running On Air).
Nepostúpili Estónsko, Írsko, Litva, Macedónsko, Malta, San Marino, Srbsko a už spomínané Švajčiarsko.

Turecká polícia zadržala redaktora on-line vydania opozičného denníka Cumhuriyet. S odvolaním sa na policajné orgány o tom dnes informovala tlačová agentúra Anadolu.
Zadržaným novinárom je Oguz Güven, ktorý vo štvrtok na webovej stránke denníka zverejnil kritický článok o prokurátorovi Mustafovi Alperovi, ktorý sa podieľal na vyšetrovaní neúspešného vojenského prevratu v Turecku z vlaňajšieho júla a odobril zatknutie mnohých prívržencov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý žije v USA. Alper nedávno zahynul pri dopravnej nehode.
Turecké vedenie je presvedčené o tom, že za pokusom o prevrat je práve Gülen. Ten však všetky tieto obvinenia odmieta, pričom snahy časti príslušníkov ozbrojených síl zosadiť vládu, naopak, okamžite odsúdil. Turecko napriek tomu žiada od USA, aby Gülena vydali.
Od zmareného prevratu bolo v Turecku zo štátnej správy, ale aj zo súkromného sektora prepustených viac ako 100.000 ľudí. Zatknutých ich bolo vyše 47.000. Na výsluch bolo predvolaných celkovo vyše 150.000 podozrivých osôb.

Copyright © TASR 2017

Americký herec, filmár a hudobník Donald Glover pripravuje animovaný seriál o marvelovskom komiksovom antihrdinovi Deadpoolovi. Novinka bude mať desať epizód a vysielať ju bude televízia FXX. Jej premiéra je naplánovaná na rok 2018. Tridsaťtriročný rodák z Kalifornie a jeho brat Stephen sa pod projekt zameraný na dospelého diváka podpíšu ako tvorcovia, scenáristi a výkonní producenti. Okrem nich budú výkonnými producentmi aj Jeph Loeb and Jim Chory zo spoločnosti Marvel. Mená hercov, ktorí prepožičajú hlasy postavám, zatiaľ nie sú známe.
Zatiaľ nepomenovaný projekt rozšíri Gloverovu spoluprácu s televíziou FX, ktorá je sesterskou stanicou spomínanej FXX a vysiela jeho seriál Atlanta (2016). Novinka je zároveň ďalším seriálom od Marvelu v ponuke prvej menovanej televízie. Tá už vysiela aj akčnú sériu Legion (2017), ktorá sa podobne ako príbehy o Deadpoolovi odohráva vo svete X-menov. "Donald Glover je neuveriteľne nadaný a všestranný umelec, ktorý nepomenovaný seriál o Deadpoolovi privedie do života s rovnakou intenzívnou a jedinečnou víziou ako Atlantu," uviedol programový riaditeľ FX Nick Grad a dodal, že s Marvel Television vytvoria seriál, ktorý je "odvážny, pozoruhodný a originálny".
Tvorcami Deadpoola, ktorý sa v komiksoch objavil po prvý raz v roku 1991, sú Rob Liefeld a Fabian Nicieza. Nezničiteľný anithrdina v červenom obleku sa objavil vo viacerých animovaných televíznych projektoch, no do širšieho povedomia verejnosti sa dostal najmä vďaka akčnému filmu Deadpool (2016), v ktorom ho stvárnil Ryan Reynolds. Ten si úlohu zopakuje aj v pokračovaní, ktoré by sa malo dostať do kin 1. júna 2018.
Donald Glover je známy ako Troy Barnes z komediálnej série Späť do školy (2009 - 2015). Zahral si tiež vo filmoch Mystery Team (2009), Ako na to (2013), Vzkriesenie démona (2015), Marťan (2015) či Magic Mike XXL (2015). Je tvorcom spomínaného seriálu Atlanta (2016), v ktorom tiež účinkuje. Seriál mu vyniesol napríklad dva Zlaté glóbusy. Venuje sa tiež hudbe, ktorú tvorí pod pseudonymom Childish Gambino. Na konte má tri štúdiové albumy Camp (2011), Because the Internet (2013) a "Awaken, My Love!" (2016).

Americký prezident Donald Trump dnes na svojom obľúbenom Twitteri pohrozil, že by mohol úplne zrušiť tlačové brífingy v Bielom dome.
Reagoval tak na kritické vyjadrenia novinárov na adresu Bieleho domu v súvislosti so zmätočnými vyjadreniami, ktoré sa týkali utorkového odvolania šéfa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho.
Trump sa dnes na svojom twitterovom účte označil za "veľmi aktívneho prezidenta", okolo ktorého sa stále deje mnoho vecí. Jeho zástupcovia sa preto - ako zdôraznil - nemôžu vždy vyjadrovať s dokonalou presnosťou.
"Možno by bolo najlepšie, keby sa v budúcnosti zrušili všetky tlačové brífingy a vydávali sa len písomné vyhlásenia v záujme zachovania presnosti?" položil si rečnícku otázku Trump.
Poradcovia prezidenta najprv vyhlásili, že Trump odvolal Comeyho na základe odporúčania námestníka ministra spravodlivosti USA Roda Rosensteina. Neskôr uviedli, že Trump ho chcel odvolať aj bez ohľadu na Rosensteinove vyjadrenie.


Seriál Kde bolo, tam bolo (2011) bude pokračovať siedmou sezónou, pričom televízia ABC objednala 22 epizód. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to vo štvrtok potvrdil jeden z tvorcov Adam Horowitz, pričom v príspevku taktiež poďakoval fanúšikom a stanici ABC.
V siedmej sezóne diváci a diváčky už neuvidia Emmu Swan v podaní Jennifer Morrison. Predstavitelia ABC však potvrdili, že v nasledujúcej sérii sa vráti Lana Parrilla, predstaviteľka Reginy, Robert Carlyle si zopakuje úlohu Martinka Klingáčika a Colin O'Donoghue opäť stvárni Kapitána Hooka. ABC tiež oznámila, že k hereckému obsadeniu sa pridajú Andrew J. West a Alison Fernandez.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.