5. 5. 2017

Nominácie na Novinárska cena 2016 sú známe

Nominácie na 
Novinárska cena 2016 sú známe



Mená novinárov, ktorí sa dostali do finále súťaže Novinárska cena 2016 sú známe. Ako agentúru SITA informovali z Nadácie otvorenej spoločnosti (Open society foundation, OSF), ktorá súťaž vyhlasuje, z 395 príspevkov, ktoré prihlásilo 187 autorov, vybrali poroty tie najlepšie. Nositeľov ocenení Novinárska cena v jednotlivých kategóriách a aj špeciálnych cien súťaže vyhlásia slávnostne v stredu 10. mája v priestoroch Slovenskej sporiteľne v Bratislave. Večer budú i tento rok moderovať Daniel Baláž a Pavol Hubinák.
Už vopred je tradične známy laureát jednej z cien. Na slávnostnom udeľovaní českej Novinárskej ceny, ktorá sa uskutočnila v Prahe v stredu 3. mája, vyhlásili víťaza spoločnej česko - slovenskej kategórie, Ceny Česko - slovenskej verejnosti. Už druhýkrát ju získal Martin Veselovský z DVTV za rozhovor s Jiřím Ovčáčkem „Nikdy nelžu, bráním prezidenta a chodím s kůží na trh. Vždycky budu politicky nekorektní “, ktorý získal v online hlasovaní 3 427 hlasov.
Vďaka partnerom súťaže ocení Nadácia otvorenej spoločnosti víťazné práce v jednotlivých kategóriách sumou 500 eur. Nadácia udelí aj špeciálnu Cenu otvorenej spoločnosti venovanú pamiatke Karola Ježíka, Cenu Asociácie vydavateľov tlače a Cenu Zastavme korupciu, ktoré sú honorované sumou 1 000 eur. Ceny udelia v trinástich kategóriách venovaných rôznym podobám audiovizuálnej a písanej žurnalistiky, ako aj online žurnalistike a novinárskej fotografii. V každej z kategórii sú traja nominovaní.
V oblasti audiovizuálnej žurnalistiky sú za najlepší investigatívny príspevok na cenu navrhnutí: Michal Kovačič (Podivné nákupy v Košickej záchranke, TV Markíza) a dva razy Pavol Fejér (Národná cyklistická jama a Panoptikum..., RTVS). V audiovizuálnej žurnalistike sú za najlepší rozhovor, besedu či diskusiu nominovaní: Michal Havran (Večera s Havranom, RTVS), Viktor Wurm (Očkovať či neočkovať?, Rádio Košice) a Braňo Závodský (Braňo Závodský Naživo, Rádio Expres). O titul najlepšia reportáž v audiovizuálnej žurnalistike súťažia: Pavol Fejér (Družba štátu a zločinu, RTVS), Soňa Gyarfašová (Neprejdú, RTVS) a tím z TV Markíza Zuzana Ondrušková, Zuzana Javorová a Martina Kašiarová za reportáž Černákovci.
Na Cenu za inovatívnu online žurnalistiku sú nominovaní: tím Peter Ivanič, Stanislava Luppová, Lukáš Onderčanin, Ondrej Podstupka, Martin Práznovský a Dávid Tvrdoň (Svet inak, SME), Dušan Karolyi za LIVE Diskusiu o parkovaní v Košiciach (TV KOŠICE: DNES) a autorský tím Michal Trško, Andrej Kuzmány, Miloš Šebela, Dávid Tvrdoň, Oliver Meres a Lukáš Beňo (Peter Sagan: Superstar made in Slovakia, SME). O ocenenie Najlepšia fotografia sa uchádzajú: Dorota Holubová (Balifornia - Bazénová spoločnosť v ryžovom poli, Pluska.sk), Juraj Mravec (Ofenzíva na Mosul, Denník N, Aktuality.sk, RTVS) a Boris Németh (Homeland, .týždeň). Na Novinársku cenu 2016 za najlepší regionálne publikovaný alebo odvysielaný príspevok sú nominovaní: Jaroslav Vrábeľ a Peter Bercik (Smeráci si na košickom kopci postavia luxusnú štvrť, Denník Korzár), Ivana Bajerová (“Funkčný rómsky model“ ľudí nezaujíma, Televízia Košice) a Katarína Gécziová (séria o nemocničnej zákazke, Denník Korzár).
V oblasti písanej žurnalistiky má Novinárska cena sedem kategórii, a to za najlepší: analytický príspevok; česko - slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúru; článok uverejnený na blogu; investigatívny príspevok; komentár; rozhovor a reportáž. Na cenu za najlepší analytický príspevok sú navrhnutí: Konštantín Čikovský (Pár porozmýšľaní, ako funguje štát, Denník N), Dušan Mikušovič (Zaťať zuby a mať to za sebou. Skladanie vlády z pohľadu ľudí, ktorí boli blízko, Denník N) a Tomáš Nejedlý (Dlžnícke firmy „migrujú“ za správnymi súdmi, Týždenník TREND). O titul najlepší česko - slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra sa uchádza: Miroslav Kemel (séria karikatúr, Právo), Jiří Koštýř (séria karikatúr, Sorry) a Matúš Vizár (séria karikatúr, Denník N). O cene za najlepší článok uverejnený na blogu sa rozhodne medzi Jánom Benčíkom (séria blogov o extrémistoch a konšpirátoroch, Blog Denníka N), Tomášom Forróm (Bol som tam, keď Martin zmizol na krásnom modrom Dunaji, Blog Denníka N) a Jakubom Godom (séria blogov, Blog Denníka N). Na cenu za najlepší investigatívny príspevok sú nominovaní: Tomáš Forró (Ruský fantóm, jeho slovenskí špióni a ich poľský šéf, Denník N), Xénia Makarová a Zuzana Petková (Kauza Bašternák: Kaliňák a Počiatek mali dostať peniaze od firiem blízkych podnikateľovi, Aktuality.sk) a Rudolf Sivý, Ján Kuciak (Kauza Čistý deň, Aktuality.sk). O cenu za najlepší komentár sa uchádzajú: Beata Balogová (autorské strany Beaty Balogovej, Denník SME), Michal Havran (autorská strana Michala Havrana, Denník SME) a Filip Obradovič (séria komentárov, Týždenník TREND). Nominovaní na Novinársku cenu 2016 za najlepší rozhovor sú: Matúš Burčík (Kto je v pozadí kauzy Bašternák? Mafia prepojená so štátom, hovorí developer, Denník SME), Karol Sudor (Kapitáňová: Pochopila som, ako sme sa my, Slováci, s bryndzou v ústach aj gatiach hrali na veľkých pánov, Denník N) a Mirek Tóda (V mojej rodine sú všetci nacisti. Môj otec lovil na Slovensku Židov a partizánov, Denník N). Za najlepšiu reportáž sú na cenu navrhnutí: Milan Čupka (Aljašský losos nad zlato. Splnil želania aj Slovákom a Čechom, Denník Pravda), Tomáš Forró (Naši chlapci v Donbase. Babie leto u československých separatistov; Venezuela tri roky po Chávezovi: krajina, kde má mobil vyššiu cenu ako život; Reportáž z Ekvádora po zemetrasení: čas sekundárnych otrasov, Denník N) a Lukáš Onderčanin (Čaká Ukrajinu ďalší Černobyl?, MONO, Denník SME). Ďalšie podrobnosti možno nájsť na webstránke súťaže http://www.novinarskacena.sk.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.