4. 5. 2017

Sme blízko k dohode, vypnutie kanálov TV JOJ nehrozí

Sme blízko k dohode, 
vypnutie kanálov TV JOJ nehrozí 

Súkromná televízna skupina JOJ je blízko k dohode s káblovými operátormi a nehrozí vyradenie jej kanálov z ich ponúk. Počas dnešnej panelovej diskusie Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) to oznámil generálny riaditeľ skupiny Marcel Grega.
      „Sme veľmi blízko k dohodám. Necítim riziko, že by nás niekto vypínal,“ uviedol Grega na diskusii. „Dali sme si ešte nejaký ten deň navyše, aby sme dotiahli kontrakty a zmluvné podmienky,“ priblížil výsledky rokovaní so zástupcami káblových operátorov.
      Asociácia prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) prednedávnom oznámila, že je pripravená vyradiť z ponuky kanály skupiny JOJ z dôvodu neprimerane požadovaných poplatkov za šírenie. Podľa Gregu vyjadrenia súviseli s ich tlakom na to, aby operátori vyradili z ponuky české televízne stanice, ktoré nemajú vysporiadané licenčné práva pre územie Slovenska.
      Naposledy takto JOJ žiadala stiahnuť stanice ČT. „Môžete nás vypnúť, ale nemôžete prenášať na Slovensku obsah, ktorý vlastníme my,“ opísal Grega napätú situáciu, ktorá vládla medzi jeho televíziou a prezidentom APKT Robertom Ťavodom. Tá sa však podľa neho odstúpením Ťavodu od vyjednávaní zmenila.
      Úspech rokovaní potvrdil aj Vlastimil Lakatoš zo Slovenskej asociácie pre káblové telekomunikácie (SAKT). „Sme v stave, kedy finalizujeme nejaké posledné definície. Rátame, že v priebehu niekoľkých týždňov by sme mohli dospieť k dohode, pokiaľ obidve strany budú mať nejaký konštruktívny prístup, čo zatiaľ majú,“ vysvetlil.
      Témou panelovej diskusie bolo cezhraničné vysielanie a pôsobenie českých televízií na Slovensku. Od začiatku marca vstúpila do praxe dohoda súkromných televízií s operátormi, na základe ktorej došlo k vypnutiu ich hlavných kanálov na slovenskom a českom televíznom trhu.
      „Hodnotím to ako úspech, pretože sa na slovenskom trhu narovnali tržné podmienky, a nie je ovplyvnený neoprávneným šírením našich kanálov,“ zhodnotil situáciu Petr Horák zo skupiny NOVA. Dohoda sa podľa neho v súčasnosti dodržiava až na drobné prípady, ktoré riešia.
      NOVA svoje kanály nahradila novou stanicou NOVA International, ktorá šíri predovšetkým jej pôvodnú produkciu. Lakatoš uviedol, že sa im podarilo vypnutie českých súkromných staníc zákazníkom vysvetliť a nezaznamenali odchody ku konkurencii. Upozornil však, že kým vypnuté kanály patrili medzi 20 najsledovanejších na trhu, NOVA International je momentálne na 60. priečke.
      „Nie je to úplné fiasko, očakávame však väčšiu výkonnosť,“ uviedol Lakatoš, podľa ktorého pristúpili na dohodu s českými vysielateľmi práve preto, že im ponúkli alternatívu v podobe medzinárodného kanála. „Musíme pracovať na zvýšení popularity nášho nového kanálu. Nie je to len o programe, ale aj o tom, ako naše seriály, ktoré sú veľmi úspešné na území Českej republiky, priblížiť viac tomu slovenskému divákovi,“ priblížil Horák s tým, že majú v tejto súvislosti plány z hľadiska marketingu a komunikácie.
      Poslednou českou televíziou, ktorú majú slovenskí diváci k dispozícii, je ČT. Riaditeľ skupiny JOJ kritizoval, že verejnoprávna televízia poskytuje operátorom povolenia na šírenie jej obsahu, aj keď ho nemá na Slovensku licenčne vysporiadaný. „Som prekvapený, že to takto robia. Nie je to vhodná forma prezentovania verejnoprávnosti danej krajiny,“ odôvodnil Grega kroky, ktoré v tejto súvislosti proti ČT podnikli.
      Šéf JOJ trvá na tom, že ČT na Slovensku nekalo podniká a od operátorov vyberá za jej šírenie poplatky. Technický riaditeľ RTVS Andrej Doležal uviedol, že ich spolupráca s ČT je dobrá a v prípade koprodukčných projektov sa s ňou vždy dokážu dohodnúť tak, aby si navzájom nekanibalizovali divákov. „Nemáme projekt, ktorý by nás nútil, aby sme situáciu ČT na Slovensku komentovali,“ doplnil.
      Hlavné kanály českých komerčných televízií môžu aj naďalej sledovať obyvatelia prihraničných oblastí, ktorí ich chytia vďaka presahu terestriálneho vysielania. Podľa Lakatoša však takýto stav spôsobuje problémy operátorom, keď musia v týchto oblastiach súperiť s prevádzkovateľmi spoločných televíznych antén, ktorí české stanice šírené vzduchom na rozdiel od nich preberajú. „Toto je ohnisko, ktoré tlie, a môže na ňom padnúť celá dohoda s českými vysielateľmi,“ varoval zástupca SAKT.



Copyright TASR ©2017