23. 6. 2017

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Cenu Hercova misia za mimoriadny prínos do hereckého umenia vo filme si z košického filmového festivalu Art Film Fest (AFF) si v sobotu (24.6.) odnesie Magda Vášáryová. Hoci s hereckou kariérou skončila pred 28 rokmi, na jej konte ostalo účinkovanie v početných československých i zahraničných filmoch. Ako dnes pre novinárov uviedla, na návrat k herectvu sa už nechystá.
      "Teraz už nie. Žijem v inom svete a nepredpokladám, že ešte budem hrať nejakú slečnu Marplovú," odpovedala novinárom na úvahy v tomto smere. Prezradila, že ešte ako slovenskú veľvyslankyňu v Poľsku ju maďarská režisérka Márta Mészáros nahovárala, aby si vo filme Nepochovaný mŕtvy (2004) o maďarskom politikovi Imre Nagyovi zahrala jeho manželku, čo však odmietla.
      Udelená festivalová filmová cena Vášáryovú podľa jej slov prekvapila, keďže s niečím takým už nepočítala. Na Slovensku pritom hereckú cenu nikdy nedostala, viaceré však má z minulosti z Čiech a zahraničia. S prijatím Hercovej misie dlho váhala. "Ale potom som si povedala, že nakoniec už mám ten vek, aby som sa na dva dni zahrala na 'star'," povedala s úsmevom.
      V súvislosti s jej hereckou kariérou z rokov 1964 až 1990 pripomenula, že veľká časť bola v období normalizácie. Viaceré filmy skončili z politických dôvodov po natočení v trezoroch a mnohé projekty sa ani nemohli realizovať.
      "Spomeňte si, prosím, na všetkých tých ľudí, ktorí veľkú časť svojho tvorivého obdobia a kariéry išli od zákazu k zákazu. Doma mám jedného takého (manžela herca Milana Lasicu - pozn. TASR). Áno, urobili sme veľa dobrých vecí, ale uvedomte si, čo všetko by sme urobili pre slovenskú a českú kultúru, keby nám to dovolili urobiť," skonštatovala.
      Magda Vášáryová (68) zaujala hereckým talentom už ako 16-ročná, keď hrala v oceňovanom filme Markéta Lazarová. Známe sú jej postavy aj z filmov Postřižiny, Tichá radosť, Vtáčkovia, siroty a blázni, Krotká či Radúz a Mahulena. Po roku 1989 pôsobila v diplomacii a politike. V súčasnosti je okrem iného predsedníčkou ženského spolku Živena.
      Cenu Hercova misia si slávnostne prevezme v sobotu o 16.00 h na Dolnej bráne na košickej Hlavnej ulici. Súčasťou programu AFF je uvedenie troch Vášáryovej filmov - Krotká (1967), Krutá ľúbosť (1878) a Tichá radosť (1985).


Copyright TASR ©2017