25. 6. 2017

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

 Slávnostným ceremoniálom sa včera v Košiciach skončil 25. ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest (AFF). Hlavnú cenu festivalu – Modrého anjela za najlepší film získala bulharsko-grécka snímka Glory. Trpká komédia o obyčajnom železničnom robotníkovi, ktorý sa presvedčí, že statočnosť a čestnosť sú v dnešnom svete už len na smiech, vyhrala spomedzi 12 titulov hlavnej súťaže.
      Medzinárodná porota hraných filmov udelila okrem hlavnej ceny za najlepší film i ďalšie ocenenia, medzi ktorými bodovalo aj Slovensko.  Cenu Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon získala slovenská herečka Dominika Morávková z filmu režisérky Terezy Nvotovej – Špina. Túto snímku ocenili aj hlasujúci diváci a získala tak Divácku cenu JOJ Cinema pre najlepší európsky film. Ako ďalej informovali organizátori, cena za najlepší krátky film putuje do Indonézie, odkiaľ pochádza víťazná snímka O pôvode strachu.
      Festival AFF uviedol od 16. do 24. júna viac ako 170 filmov a zúčastnilo sa ho mnoho známych osobností. Ceny Hercova misia, ktoré AFF udeľuje od roku 1995, získali Ondřej Vetchý a Magda Vášáryová. Po prvý raz bola udelená aj Cena prezidenta festivalu, ktorou hneď v úvode ocenili Jiřího Bartošku a Máriu Kráľovičovú. Ceny Zlatá kamera si odniesli slovenský režisér Dušan Trančík a český režisér Jan Hřebejk.
      Podľa umeleckého riaditeľa AFF Petra Nágela sa festival oproti minulému roku posunul k lepšiemu a filmové projekcie navštívilo o poznanie viac divákov. Rovnako pozitívne reagovali návštevníci na pridané sprievodné podujatia, u ktorých oceňovali ich rôznorodosť a príťažlivosť. "Dnes, keď sa končí deväťdňový maratón filmov, ale aj koncertov, prednášok, talkshow, výstav a masterclassov, je možné pri všetkej skromnosti poznamenať, že mnohí ľudia už vedia, aká je podoba moderného filmového festivalu. Jednoducho, Art Film Fest zapúšťa v Košiciach pevné korene," zhodnotil Nágel 25. ročník. 


Copyright TASR ©2017