14. 6. 2017

Beblavý podporí Rezníka, len o tom nevie

Beblavý podporí Rezníka, 
len o tom nevie

 Nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý a ďalší nezaradení poslanci, s ktorými zakladá novú politickú stranu, podporia vo štvrtkovej voľbe generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) súčasného šéfa RTVS Václava Miku. Beblavý o tom informoval dnes o 14:30 v statuse zverejnenom na sociálnej sieti Facebook, https://www.facebook.com/miroslav.beblavy?fref=ts. „Zvýšenie kvality verejnoprávnych médií, najmä v spravodajstve, je jedným z mála úspechov správy vecí verejných v ostatných rokoch. Preto sme sa so siedmimi kolegami poslancami, s ktorými v parlamente spoločne postupujeme a pripravujeme vznik novej politickej strány, rozhodli v štvrtkovej voľbe generálneho riaditeľa RTVS podporiť Václava Miku,“ napísal Beblavý.
Poslancov parlamentu čaká vo štvrtok 15. júna voľba generálneho riaditeľa RTVS na najbližších päť rokov. Poslanci budú nového šéfa spojeného verejnoprávneho média vyberať v tajnom hlasovaní spomedzi ôsmich kandidátov. Sú nimi Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky. Ak v prvom kole voľby, teda 15. júna, poslanci nového šéfa RTVS nezvolia, uskutoční sa o týždeň neskôr, vo štvrtok 22. júna, druhé kolo hlasovania. Do 2. kola voľby postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali najvyšší počet hlasov. Pri rovnosti počtu hlasov postupujú všetci kandidáti, ktorí majú rovnaký najvyšší počet hlasov.
Jedinou z parlamentných strán, ktorá sa vopred vyjadrila k voľbe šéfa verejnoprávnej rádiotelevízie je Most-Híd. Poslanci koaličnej strany Most-Híd v pondelok 12. mája oznámili, že zotrvávajú na odmietavom stanovisku ku kandidátovi na post generálneho riaditeľa RTVS Jaroslavovi Rezníkovi. Pri voľbe sa budú rozhodovať medzi Zuzanou Ťapákovou a Michalom Ruttkayom.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané