29. 6. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Švédsky odvolací súd včera zvýšil tresty odňatia slobody trom mužom odsúdeným za hromadné znásilnenie, ktoré prenášali naživo pre uzatvorenú skupinu na Facebooku.
      Odvolací súd uviedol, že jeden muž odsúdený za znásilnenie a napomáhanie pri znásilnení si teraz odpyká 32 mesiacov za mrežami - o štyri mesiace viac.
      Súd ďalej oznámil, že druhému mužovi predĺžil trest o štyri mesiace na 16 mesiacov a tretiemu mužovi o dva mesiace na osem mesiacov.
      Obeť bola podľa súdu pod silným vplyvom omamných látok a nebola schopná dať naň súhlas, čo je v protiklade k tvrdeniam mužov.
      Tínedžera a dvoch mužov-dvadsiatnikov zatkli v severnej časti Štokholmu v januári, keď polícia dostala informácie o znásilnení a jeho streamovaní na sociálnej sieti Facebook.

Copyright TASR ©2017


Poslanci ruského parlamentu začali zvažovať možnosti, ako posilniť dohľad nad zahraničnými médiami vysielajúcimi v ruštine, a tiež otázku, v akých prípadoch zakazovať ich vysielanie. Ako v stredu v Moskve vyhlásil šéf novovytvoreného výboru Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej republiky Andrej Klimov, poslanci už začínajú rozmýšľať nad vhodnými prostriedkami, ktorými by sa dalo docieliť, aby sa zahraničné médiá vysielajúce v ruštine správali v súlade s ruskými zákonmi, predovšetkým so zákonom o zahraničných agentoch.
Zahraničné médiá, ktoré vysielajú aj v ruštine, budú musieť podľa Klimova v každom prípade poskytovať úradom podrobné údaje o ich financovaní a aktivitách. Ak nejakým spôsobom porušia zákon, príslušný kontrolný úrad, ktorý v Rusku ešte len plánuje zriadiť, bude môcť zakázať alebo pozastaviť ich vysielanie.
Podľa agentúry AP sú tieto ruské aktivity odvetou za zákon, ktorý v marci prijal americký Kongres v súvislosti s vyšetrovaním ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb, a na základe ktorého vyšetrujú aj rolu anglického vysielania ruskej televízie RT.
Tomu, že z ruskej strany ide o odvetné opatrenie, nasvedčuje aj fakt, že Klimovom riadený novovytvorený výbor hornej komory ruského parlamentu má v popise práce najmä dohľad nad zasahovaním zahraničia do vnútorných záležitostí Ruska.
Napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a Washingtonom sa v stredu snažil čiastočne schladiť hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý povedal, že presná podoba novej ruskej legislatívy upravujúcej vysielanie zahraničných médií v ruštine zatiaľ nebola stanovená. "Je priskoro hovoriť o tom, že by v tejto otázke existoval konsenzus," povedal hovorca Kremľa.



Americký prezident Donald Trump skladal v stredu v Oválnej pracovni Bieleho domu komplimenty írskej novinárke. Nakrátko dokonca prerušil aj telefonát s novým írskym premiérom Leom Varadkarom, informuje agentúra Associated Press. Obeťou Trumpovho záujmu sa stala Caitriona Perry, washingtonská spravodajkyňa írskej televízie RTE News.
Počas telefonátu s Varadkarom, v ktorom mu Trump zagratuloval k zvoleniu do funkcie premiéra, prezident náhle prerušil rozhovor a spýtal sa novinárky, odkiaľ pochádza. Neskôr sa o nej zmienil aj Varadkarovi. "Má na tvári krásny úsmev, takže by som sa stavil, že s vami zaobchádza dobre," povedal Trump írskemu premiérovi.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.