21. 6. 2017

Miku neprekvapil výsledok voľby, ale sklamal ho jej spôsob

Miku neprekvapil výsledok voľby, 

ale sklamal ho jej spôsob

Súčasného generálneho riaditeľa RTVS Václava Miku nesklamal samotný výsledok voľby nového šéfa tejto verejnoprávnej inštitúcie, ale spôsob, akým sa uskutočnila. „Ani raz som nepočul o záujme verejnosti, hovorilo sa len o záujme koalície a vlády, voličov. Verejnosť nám z celej voľby vymizla,“ povedal dnes Mika novinárom. Negatívne tiež vníma, že k voľbe generálneho riaditeľa sa nevyjadrovala Rada RTVS, ktorá túto inštitúciu dokonale pozná. „Ich sa nikto na nič nepýtal,“ vyhlásil Mika. Podotkol, že pred piatimi rokmi začal zachraňovať RTVS z finančných a programových problémov, dnes je situácia odlišná, „no tých päť rokov akoby tam nezohralo úlohu“. „Kľúčové slová tejto voľby boli koalícia, vládu si nenecháme rozbíjať, je to v záujme našich voličov. Voľba však nebola o Mikovi, ale o RTVS a na RTVS sa zabudlo,“ zdôraznil.
Jaroslav Rezník, ktorého v utorok parlament zvolil za nového šéfa RTVS, má podľa Miku veľmi silný mandát. „Má možno najsilnejší mandát v histórii, to však môže byť aj slabinou tohto mandátu,“ konštatoval s tým, že štruktúra hlasov, ktorú Rezník získal, je zložitá. Mika by podľa vlastných slov zvážil, či má takýto mandát hodnotu, keby dostal hlasy od politického subjektu, s ktorým nemá žiadne hodnotové prieniky. K osobe Jaroslava Rezníka sa však nechcel vyjadriť a povedal, že si počká na výsledky jeho práce.
Mika tiež privítal návrh ministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD), ktorý chce, aby budúceho generálneho riaditeľa nevolil ani parlament, ani Rada RTVS, ale zbor voliteľov. „Ja považujem voľbu orgánom, ktorý je nezávislý, profesionálne zainteresovaný a zastupuje verejnosť za lepší model ako parlamentný,“ vyhlásil. Maďarič podľa neho pred piatimi rokmi pripravil podmienky, aby RTVS nemusela robiť kompromisy v oblasti programov či riadenia spravodajstva. „Som rád, že som žiadne kompromisy robiť nemusel a ani som neurobil,“ vyhlásil Mika.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané