28. 6. 2017

Ministerstvo vnútra prehodnotí finančnú podporu časopisu Svedectvo


Ministerstvo vnútra prehodnotí finančnú 

podporu časopisu Svedectvo


Ministerstvo vnútra chce prediskutovať svoju finančnú podporu pre časopis Svedectvo, ktorý vydávajú združenia Politickí väzni a Zväz protikomunistických bojovníkov. Dôvodom je jeho možná podpora pravicového extrémizmu. Ako informoval RTVS - Rádio Slovensko v relácii Rádiožurnál, upozornil na to denník SME.
Mesačník Svedectvo s podtitulom Časopis tabuizovaných faktov vedie katolícky kňaz Ján Košiar, ktorý už v minulosti vyzýval na podporu Kotlebovej strany a neúspešná kandidátka Kotlebovej strany ĽSNS Eva Zelenayová. Zväz protikomunistických bojovníkov tento rok získal od ministerstva na svoju činnosť 76-tisíc eur.
Podľa RTVS v aktuálnom čísle periodika vyšla báseň z roku 1947, ktorá vyjadruje smútok za popraveným prezidentom vojnového štátu Jozefom Tisom. Ministerstvo vnútra sa obsahom dotovaných periodík zaoberá, až keď dostane podnet.
Hovorkyňa rezortu Andrea Dobiášová pre RTVS povedala, že na základe informácií z viacerých zdrojov sa ministerstvo bude nimi zaoberať. „Predstaviteľov tohto združenia si zavoláme na stretnutie, aby objasnili obsah, ktorý zverejňujú v časopise svedectvo. Celú udalosť prešetríme,“ vyhlásila Dobiášová.
Predseda Zväzu protikomunistických bojovníkov Ján Litecký – Šveda vraví, že vydávanie časopisu stojí ročne šesťtisíc eur a zároveň odmieta, že periodikum podporuje jednu politickú stranu. „U nás, čo publikuje dôstojný pán Košiar, sú to na 90 percent články s kresťanskou a cirkevnou tematikou, z ktorých presvitá jeho slovenské presvedčenie, čo je podľa mňa úplne v poriadku. Na tomto slovenskom presvedčení stojí aj naša organizácia,“ povedal Litecký – Šveda pre RTVS.

Kňaza Jána Košiara už v minulosti Konferencia biskupov Slovenska napomenula za politickú agitáciu v prospech Kotlebovej strany a nemôže preto aktívne kázať.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.