24. 6. 2017

Zomrela Véronique Robertová

Zomrela Véronique Robertová

Francúzska novinárka Véronique Robertová podľahla zraneniam, ktoré utrpela v pondelok pri výbuchu míny, keď spravodajsky pokrývala boje o iracké mesto Mósul. Stala sa tak už treťou obeťou tejto explózie z radov žurnalistov, informovala dnes podľa agentúry DPA francúzska televízia.
Reportérku previezli v noci na piatok do jednej nemocnice neďaleko Paríža po tom, čo sa podrobila v Bagdade lekárskej operácii, uviedla verejnoprávna stanica France Télévisions.
Dva ďalší členovia z jej tímu pri výbuchu takisto zahynuli. Kurdský novinár Bachtijár Haddád zomrel na mieste a francúzsky reportér Stéphan Villeneuve po tom, ako ho previezli na ošetrenie do vojenskej nemocnice ozbrojených síl USA.
Všetci traja padlí novinári sprevádzali iracké špeciálne jednotky bojujúce o znovudobytie mósulského Starého mesta z rúk extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), spresnila stanica France 2 vo svojej relácii Envoyé Spécial.
Bitka o Mósul, de facto hlavné mesto Islamského štátu v Iraku, prebieha medzi irackými jednotkami a džihádistami už od vlaňajšieho októbra a stáva sa čoraz krvavejšou.

Copyright TASR ©2017