24. 7. 2017

Kandidáti na šéfa TASR sa musia hlásiť do 18. augusta

Kandidáti na šéfa TASR sa musia 
hlásiť do 18. augusta


Kandidáti na funkciu generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa musia prihlásiť do 18. augusta. Vyplýva to zo zápisu z riadneho zasadnutia Správnej rady TASR zo 17. júla zverejneného na webstránke tlačovej agentúry. Členovia Správnej rady TASR otvoria obálky s prihláškami 24. augusta o 11:00 za prítomnosti právnika a notára. Kandidátov, ktorí splnia podmienky na výkon funkcie šéfa agentúry a predložia v lehote úplné prihlášky, pozvú na verejné vypočutie. Doterajší šéf TASR Jaroslav Rezník začne od augusta riadiť verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS).
Na základe výzvy na predkladanie prihlášok kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa TASR, ktorú schválila Správna rada TASR, musia záujemcovia o tento post podať písomnú prihlášku v zalepenej obálke s nápisom "Voľba generálneho riaditeľa TASR - neotvárať" poštou na adresu TASR, alebo osobne v podateľni TASR do 18. augusta. Neúplné prihlášky a prihlášky podané po lehote vyradia. Písomná prihláška kandidáta na funkciu generálneho riaditeľa verejnoprávnej tlačovej agentúry musí okrem iného obsahovať vyhlásenie o kandidatúre, štruktúrovaný životopis, výpis z registra trestov, ako aj projekt riadenia a rozvoja TASR na 5-ročné funkčné obdobie a ďalšie dokumenty. Podrobné požiadavky na kandidátov sú dostupné na webstránkach TASR a Terazmedia.
Podľa rokovacieho poriadku Správna rada TASR pozvánku na verejné vypočutie kandidátov, ktorí podali úplnú prihlášku a spĺňajú podmienky na výkon funkcie generálneho riaditeľa, doručí uchádzačom najneskôr sedem dní pred jeho konaním. Na verejnom vypočutí kandidáti v poradí, ktoré určí žreb, predstavia svoje projekty rozvoja a riadenia TASR a odpovedia na otázky členov správnej rady. Po vypočutí nasleduje rozprava rady a po nej hlasovanie v termíne určenom správnou radou. Ak žiadny kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov správnej rady, rada najneskôr do piatich dní uskutoční druhé kolo voľby, do ktorého postupujú len tí kandidáti, ktorí v prvom kole získali aspoň jeden hlas. Správna rada TASR má päť členov - predsedu Vladimíra Masára, podpredsedu Borisa Chovanca a členov Petra Alakšu, Richarda Kvasňovského a Jána Sanda.
Voľba šéfa TASR je nutná, keďže doterajšieho generálneho riaditeľa TASR Jaroslava Rezníka zvolili 20. júna poslanci národnej rady v druhom kole tajnej voľby do funkcie generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Získal hlasy 95 poslancov. Jeho protikandidát a terajší šéf RTVS Václav Mika dostal 50 hlasov. Rezníkovi začne plynúť päťročné funkčné obdobie na čele RTVS 2. augusta. V tejto súvislosti Rezník na rokovaní Správnej rady TASR 17. júla oznámil, že k 17. júlu sa vzdáva funkcie generálneho riaditeľa TASR. Až do zvolenia nového šéfa tlačovej agentúry je podľa zákona poverený riadením riaditeľ stratégií TASR Vladimír Puchala.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.