2. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Populárna ruská náboženská televízia Tsrgrad TV v piatok vyzvala gayov, aby odišli z Ruska do Spojených štátov, kde môžu "otvorene páchať svoje hriechy". Vyhlásila aj súťaž, ktorej víťazom ponúka jednosmernú letenku za oceán. "Celkom nedávno Kalifornia - mimochodom najliberálnejší štát v USA - navrhla vydávanie zelených kariet ruským zvrhlíkom," nabádal z obrazovky gayov na odchod do Ameriky moderátor Andrej Afanasijev, pričom používal výrazy, ktoré táto stanica na pomenovanie homosexuálov používa bežne.
"Naozaj chceme, aby ste išli tam. Tam, kde môžete otvorene páchať svoje hriechy," pokračoval moderátor. Do súťaže sa naozaj niekoľko ľudí prihlásilo, väčšina z nich to však podľa toho, čo písali na sociálnych sieťach, spravila z recesie alebo na protest."Tvári sa to ako môj výherný lístok na odchod z tejto hlúpej krajiny," napísal jeden zo záujemcov o letenku.
Iní diskutéri sa však televízie zastávali: "Len nech gayovia odídu do tých svojich USA. My v Rusku máme iné hodnoty, ortodoxné, božie," napísal jeden z diskutujúcich.
Televíznu stanicu, ktorá na svojej stránke tvrdí, že ju sleduje až štvrtina ruskej populácie, vlastní Konstantin Malofejev, bohatý podnikateľ a hlasný podporovateľ politiky ruského prezidenta Vladimira Putina.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 



Požiadavka štátov Perzského zálivu a Egypta, aby Katar zatvoril panarabskú televíznu stanicu al-Džazíra, čo je jednou z podmienok ukončenia čiastočnej blokády tejto krajiny, je "neakceptovateľným útokom na právo na slobodu prejavu a názoru". Vyhlásil to dnes hovorca Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Rupert Colville.
      Ak majú Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt problém s vysielaním zahraničných televíznych kanálov, mali by sa jednoducho zúčastniť verejnej diskusie, povedal novinárom v Ženeve.
      "Trvať na tom, že takéto stanice by sa mali zatvoriť, je nezvyčajné, bezprecedentné a jednoznačne neodôvodnené," povedal Colville. Pokiaľ sa zatvoria prevádzky al-Džazíry, iba to podľa neho povzbudí ďalšie vplyvné štáty v oslabovaní slobody prejavu.
      Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt 5. júna prerušili diplomatické vzťahy, ako aj dopravné spojenia s Katarom, obviňujúc ho z podpory terorizmu, čo však Duaha odmieta. Zoznam požiadaviek predložil krajine Kuvajt, ktorý vyvíja úsilie o riešenie tejto situácie a pôsobí ako prostredník medzi oboma stranami.
      Medzi požiadavkami je zastavenie podpory islamistických skupín či zatvorenie al-Džazíry.


IT-gigant Facebook úspešne vyskúšal svoj obrovský dron, pomocou ktorého chce v budúcnosti dostať do odľahlých oblastí planéty internet.
      Dron Aquila s veľkými krídlami, na ktorých sú slnečné panely, sa dvakrát vzniesol do vzduchu. Zatiaľ sa v ňom udržal 106 minút. Potom mäkko zosadol na piesok v arizonskej púšti.
      Šéf Facebooku Mark Zuckerberg napísal, že k udalosti došlo v noci na piatok (30.6.). Pred rokom sa uskutočnil prvý let prototypu. Dron sa však pri pristávaní ťažko poškodil. Zuckerberg dnes k svojmu textu pripojil krátke video o zosadnutí zariadenia.
      Drony Facebooku by sa mali udržať na oblohe dlhé mesiace. Bez prístupu k internetu sú na svete stále ešte viac ako štyri miliardy ľudí. Zuckerberg napísal, že „jedného dňa Aquila pomôže, že sa to zmení“.
      O podobný projekt sa pred časom usiloval aj Alphabet, materský koncern Googlu. Začiatkom tohto roka však oznámil, že sa ho vzdáva. Technické prekážky boli podľa neho neprekonateľné. Nevzdal sa však zámeru šíriť signál z oblohy prostredníctvom balónov Loom.
     

Copyright TASR ©2017