17. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS   

Novou hviezdou seriálu Doctor Who (2005), známeho aj ako Pán času, bude Jodie Whittaker. Tvorcovia to oznámili prostredníctvom krátkeho videa po nedeľňajšom mužskom finále Wimbledonu na televíznej stanici BBC One. Rodáčka zo Skelmanthorpe v úlohe Doktora nahradí Petera Capaldiho, ktorý bol v projekte od roku 2013 a svoj odchod z neho oznámil v januári. Tridsaťpäťročná Whittaker je prvou ženou, ktorá v seriáli stvárni titulnú postavu.
Whittaker sa na televíznych obrazovkách ako excentrická mimozemšťanka po prvý raz predstaví počas tohtoročného vianočného špeciálu. Následne sa ako Doktorka predstaví v pripravovanej jedenástej sezóne kultového seriálu. Tá bude zároveň prvou pre nového tvorcu Chrisa Chibnalla, ktorý nahradil doterajšieho tvorcu Stevena Moffata. Chibnall má na konte napríklad krimiseriál Broadchurch (2013 - 2017), v ktorom Whittaker stvárňovala Beth Latimer.
Hlavnou postavou seriálu Doctor Who je excentrický humanoidný mimozemšťan, ktorý si hovorí Doktor a cestuje priestorom i časom v lodi zvanej TARDIS. Tá zvonku vyzerá ako stará modrá policajná búdka, ale vnútri je obrovská. Na cestách sa k nemu často pridávajú rôzni ľudia alebo ďalší mimozemšťania a spoločne zachraňujú Zem i vesmír. Seriál vysielali najprv v rokoch 1963 až 1989, no celosvetový fenomén sa z neho stal až po štarte modernej verzie v roku 2005. Doktora hral vtedy už deviaty herec Christopher Eccleston. Zmeny hercov tvorcovia vysvetlili tým, že Doktor sa s každým úmrtím regeneruje do nového tela.
Jodie Auckland Whittaker sa preslávila ako Jessie v snímke Venuša (2006), za ktorú ju nominovali na viacero cien vrátane Satellite Award pre najlepšiu herečku v celovečernom filme. Zahrala si tiež v snímkach ako Sexi internát (2007), Good (2008), Kid (2010), Útok mimozemšťanov (2011), Jeden deň (2011), Good Vibrations (2012), Hello Carter (2013) alebo Čierne more (2014). Účinkovala tiež napríklad v miniseriáli Tess z rodu D´Urbervillovcov (2008) či epizóde Celá tvoja minulosť série Black Mirror (2011).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Spojené arabské emiráty (SAE) zorganizovali v máji hacknutie internetových stránok katarskej vlády a vložili tam nepravdivú správu, ktorá prispela k vypuknutiu súčasnej krízy medzi Katarom a niekoľkými arabskými krajinami. Informoval o tom v nedeľu americký denník Washington Post.
      Veľvyslanectvo SAE vo Washingtone v reakcii odmietlo túto správu Washington Postu ako falošnú a uviedlo, že SAE nezohrali žiadnu úlohu pri údajnom hackerskom čine, píše agentúra AP.
      Článok v americkom denníku cituje nemenované spravodajské zdroje USA, podľa ktorých vysokopostavení členovia vlády SAE diskutovali o pláne 23. mája. Na druhý deň sa na stránke katarskej tlačovej agentúry objavila správa, v ktorej katarský emir šejk Tamím ibn Hamad as-Sání ocenil Irán a uviedol, že Katar má dobré vzťahy s Izraelom. Agentúra rýchlo správu odstránila s odôvodnením, že ide o dielo hackerov. Avšak Saudská Arábia, SAE, Bahrajn a Egypt zablokovali katarské médiá a neskôr s touto malou krajinou prerušili diplomatické vzťahy.
      Pokračujúca kríza by mohla skomplikovať Američanmi vedený boj proti Islamskému štátu (IS), keďže všetci účastníci sporu sú spojencami USA a členmi koalície bojujúcej proti tejto džihádistickej organizácii.
      Americký prezident Donald Trump sa postavil na stranu Saudskej Arábie a SAE a verejne podporil ich tvrdenie, že Dauha poskytuje pomoc islamským militantným skupinám a je destabilizačným prvkom v regióne. Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson sa nedávno vrátil z diplomatickej cesty po krajinách Perzského zálivu, ale bez známky nejakého riešenia, dodáva AP.




Čínska mikroblogovacia sieť Sina Weibo zakázala svojim používateľom zmieňovať vo svojich príspevkoch čínsky preklad mena hlavného hrdinu detskej knihy o príhodách Macka Pu. Napísal o tom cez víkend denník Financial Times (FT).
      Denník spresnil, že počas víkendu boli administrátormi sociálnej siete cenzurované všetky mikroblogy, v ktorých sa spomínalo meno hlavného hrdinu rovnomennej knihy anglického spisovateľa Alana Alexandra Milnea.
      Pri každom pokuse "postnúť" mikroblog so zmienkou o Mackovi Pu sa na obrazovke objavuje oznámenie s upozornením, že blog má nelegálny obsah. Niektorým používateľom sa však tento zákaz napriek tomu podarilo obísť, napísal denník.
      Podľa FT z ponuky čínskeho servera WeChat zmizlo aj niekoľko animácií v grafickom formáte GIF s Mackom Pu.
      Predstavitelia Sina Weibo správu zverejnenú FT nijako nekomentovali a ani čínske úrady oficiálne neinformovali o nových opatreniach na kontrolu internetu.
      Znalci Číny, o ktorých komentár FT požiadali, však predpokladajú, že najnovší zákaz je spätý s tým, že mnohí používatelia internetu často písali, že súčasný čínsky prezident Si Ťin-pching svojím výzorom nápadne pripomína Macka Pu.
      K cenzúre dochádza v čase, keď sa blíži jesenný zjazd Komunistickej strany Číny, na ktorom má údajne dôjsť aj k zmenám v jej predsedníctve.
      S porovnávaním Si Ťin-pchinga ku kreslenej postavičke malého medvedíka sa začalo v roku 2013, keď sa Si stretol so vtedajším prezidentom USA Barackom Obamom. Fotografia, na ktorej obaja štátnici kráčajú vedľa seba, sa objavila v médiách v susedstve ilustrácie zobrazujúcej Macka Pu s Tigríkom. Rok nato na internete kolovala fotografia čínskeho prezidenta, ako si podáva ruku s japonským premiérom Šinzóom Abem, sprevádzaná ilustráciou, na ktorej bol Macko Pu s oslom Híkajom.
      Služba Sina Weibo poskytuje podobné služby ako Twitter a má viac ako 500 miliónov používateľov. Funguje od roku 2009.



Copyright © TASR 2017