31. 7. 2017

RADA RTVS

RADA RTVS



Budova Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave by mala byť vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku (NKP). O správnom konaní, ktoré v tejto veci prebieha, informoval na dnešnom rokovaní Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) riaditeľ Sekcie technickej realizácie RTVS Andrej Doležal.
Spresnil, že konanie sa začalo 5. júna a RTVS bol v tomto prípade postavený pred hotovú vec. "Nemali sme o tom žiadnu vedomosť, žiadosť o vyhlásenie za NKP podal na pamiatkový úrad predchádzajúci manažment, no nenechal žiadnu dokumentáciu o tomto kroku," povedal. Doležal predpokladá, že budova bude za NKP vyhlásená. "Každá i tá najmenšia technologická rekonštrukcia bude musieť byť potom prerokovaná s pamiatkarmi," naznačil.
"Všetko má dve strany," poznamenal k tejto záležitosti predseda Rady RTVS Igor Gallo. Poukázal na to, že okrem povinností umožňuje zaradenie objektu medzi NKP aj možnosť využívať čerpanie z fondov zameraných na obnovu a údržbu NKP.
Rada RTVS sa tiež zaoberala hospodárením RTVS za prvý polrok 2017. Generálny riaditeľ telerozhlasu Václav Mika informoval, že prvý polrok skončil s výrazným prebytkom. Príjmy dosiahli viac ako 68 milióna eur, výdavky boli v objeme približne 50 miliónov. "Príjmy predstavujú 63,66 percenta z celkovej plánovanej ročnej sumy, výdavky sú vo výške menej ako 40 percent z plánovaného rozpočtu," skonštatoval Mika. Doplnil, že k dnešnému dňu je na účtoch RTVS približne 36 miliónov eur.
Rada sa tiež venovala fungovaniu manažmentu RTVS pod vedením Miku v predchádzajúcich piatich rokoch. "Vysielanie RTVS pod jeho vedením bolo koncepčné, divácky úspešné, napĺňajúce atribúty verejnoprávneho vysielateľa," uviedol podpredseda Rady RTVS Martin Kákoš. Ocenil i finančnú stabilizáciu RTVS, súčasnú dobrú ekonomickú kondíciu vysielateľa i výrazný technologický rozvoj. Poznamenal, že nesplnená ostáva vízia rozšírenia ponuky programových služieb. Ako poznamenal, je to však otázka legislatívnej úpravy financovania RTVS.
Dnešné zasadnutie Rady RTVS bolo posledným pre Václava Miku v rámci súčasného mandátu šéfa RTVS. Od 2. augusta nastúpi do funkcie generálneho riaditeľa RTVS Jaroslav Rezník. Doterajšieho generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry SR zvolili na čelo verejnoprávneho vysielateľa poslanci Národnej rady SR 20. júna, keď v druhom kole tajnej voľby získal 95 hlasov.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má nový prenosový voz. Predstavili ho dnes v areáli verejnoprávneho vysielateľa v Mlynskej doline v Bratislave.
Cena za novú televíznu technológiu je 1.174.266 eur. "Umožní snímať akékoľvek športové či spoločenské podujatie a prostredníctvom zariadení umožňujúcich spomalené či opakované zábery dokáže priniesť z konkrétneho podujatia nielen jeho samotný dej, ale aj emóciu, ktorá ho sprevádza," informoval riaditeľ sekcie technickej realizácie RTVS Andrej Doležal.
"Prenosový voz disponuje 12 kamerami v režime HD, jedna kamera je pritom bezdrôtová a technológia umožňuje nainštalovať až 16 kamier," špecifikoval. "K dispozícii sú všetky technológie, ktoré sú vyžadované našimi koprodukčnými partnermi, prípadne partnermi zo zahraničia, pre ktorých prenos realizujeme," doplnil.
S novým prenosovým vozom môže RTVS rátať po 21 rokoch. "Je súčasťou celkovej koncepcie technologickej obnovy, ktorú sme v predchádzajúcich rokoch zrealizovali," pripomenul Doležal.

Copyright TASR ©2017